Ako...

TO

02.06.06
15:47

РИТЪМЪТ НА ПРИРОДАТА

  Повече от ясно е, че трябва много внимателно да подбираме храната си. Защото в крайна сметка храненето е най- важният контакт на човека с околната среда.
  Важно не само какво и как ядем; важно е също така да  знаем кога, по кое време на денонощието е най- удачно да се храним.
  Особено значение придобива този въпрос за всички онези, които имат излишни килограми и упорито, но безуспешно се борят с тях. Въпросът е от първостепенно значение и за хората, които страдат от лошо храносмилане и стомашно- чревни заболявания.
  Редица учени твърдят, че 80 % от всички заболявания се дължат на нарушената функция на червата!
  Много съвременни изследвания сочат, че нашето тяло е подвластно на определени биологични ритми, с които ние би трябвало да се съобразяваме. Ако един затлъстял човек пренебрегва този въпрос с лека ръка, той никога, ама никога няма да възвърне нормалното си тегло. На каквито и лишения да се подлага! Така както в природата има сезони, които се редуват в точно определен ред, така и нашият организъм е подвластен на биологични ритми, за които повечето хора не са и чували.
  Придържането към биологичния ритъм на вашето тяло ще ви даде възможност на първо време да оправите стомаха си. Не подценявайте тази възможност, защото човек с редовен стомах се чувства отлично; той е като окрилен още от най- ранна сутрин. Освен това той се спасява от една изключително опасна болест на цивилизацията, наречена автоинтоксикация. Има обаче далеч по- важни неща...
  Искам да бъда пределно ясен и кратък, затова веднага ще премина към самата фактология.
  Установено е, както вече отбелязах, че човешкият организъм е подвластен на определени биологични ритми. Така например в 3 часа през нощта, по времето на най-  сладкия сън, започва един отделителен, прочистващ процес. Казано другояче, по това време нашето тяло започва да се самопречиства от ненужните, токсични съставки на храната, поета през предходния ден.
  Този период на дезинтоксикация продължава чак до 12 часа по пладне. На практика се получава така, че ние го прекъсваме с приемането на закуската. Английската дума breakfast (закуска) точно това и означава- прекъсване на поста. На естествения пост, бих добавил аз.
  Дългогодишните изследвания на диетолози от цял свят доказват, че процесът на дезинтоксикация не се прекъсва само от консумацията на плодове.
  Това идва да рече, че ако до 12 часа на обяд ядете само плодове и нищо друго, вие ще дадете възможност на вашия организъм да се прочисти.
  Тук му е мястото да отбележа, че дезинтоксикацията винаги е свързана и с отслабване. От 3 до 12 часа нашето тяло отделя и изхвърля не само отрови, но и излишни мастни образувания и натрупвания.
  Всичко казано дотук означава, че ако до обяд консумирате само плодове, подчертавам САМО ПЛОДОВЕ, вие ще започнете да отслабвате неусетно, без други допълнителни усилия. Освен това стомахът ви ще започне да функционира като швейцарски часовник. При такъв начин на хранене вие никога няма да страдате от леност на червата.
  ЗАПОМНЕТЕ МНОГО ДОБРЕ ТОВА!
  Ще ми се да обобщя: до обяд можете преспокойно да ядете плодове “на корем”. Препоръчително е обаче да се консумират преди всичко плодове на сезона.
  Можете да пиете и прясно изстискани плодови сокове (така наречения фреш). Можете, разбира се,  да пиете и вода. Чешмяна, минерална, газирана- това е без значение.
  Нека да изясним нещата докрай. Ако сте свикнали сутрин да пиете кафе, какао или чай, вие прекъсвате дори и с тези наглед безобидни напитки процеса на дезинтоксикацията и отслабването.
  Отложете пиенето на кафе, чай и какао за следобедните часове! Така няма да се подлагате на кой знае какви лишения.
  Но нека да се върнем към биологичните ритми...
  В 12 часа вече можете да си хапнете истински. Нещо готвено, както казва народът. Какво ли?... Най- вече салати, пилешки гърди, риба. Най- добре е, ако месото е печено на скара. Що се отнася до хляба, той трябва да е пълнозърнест. Добре е също така, ако редуваме хляба с варени картофи или ориз.
  На това място искам да отворя скоба. В своята едва ли не легендарна книга “Зоната” д-р Сиърс твърди, че повечето американци са дебели не защото консумират много мазнини- от мазнините те вече се пазят като дявол от тамян, а защото в храната им преобладават въглехидратите.
  Същия проблем имаме и ние, българите, с нашата прекомерна употреба на хляб. Според д- р Сиърс съотношението между въглехидрати, мазнини и белтъчини трябва да е 40 : 30: 30, т.е. само 40 % от приетата храна трябва да се състои от въглехидрати. Докато ние, българите, приемаме доста повече- нашата храна се състои от близо 70 % въглехидрати. Имайте това предвид, когато сядате на масата! Помъчете се да ограничите приема на въглехидрати!
  Съветвам ви да започнете със салатката. Хранете се бавно, дъвчете добре! Според Йога- тази велика система за физическа култура и здраве, всяка хапка трябва да се сдъвква по 32 пъти!
  Има и още нещо. Независимо от това какво ядем, на двадесетата минута от началото на храненето стомахът ни започва да подава сигнали за ситост към главния мозък. Представете си сега, че в продължение на 15 минути бавно и уютно сте си похапвали салата. Сетне пристъпвате, естествено, към главното ястие. Пет минути след това ще почувствате засищане и дори тежест. Вече знаете защо- стомахът е подал сигнала за ситост към мозъка. Повече от ясно е, че прилагайки този трик, вие ще поглъщате много малко калории.
  Стигнахме до вечерята. Вечеря, която не бива да бъде вечеря. На това място ще отворя още една скоба. Всеки професионален атлет, всяка манекенка и балерина знаят много добре, че всяка хапка, приета след 18 часа се “лепи”. И аз до неотдавна мислех така и “вечерях” в 17. 30 часа. Но...
  Оказа се, че човек трябва да “вечеря” преди 17 часа! Защо ли? Ще ви обясня.
  Цялата тази работа отново е свързана със специфичната биохимия на организма. В 20 часа започва така наречената фаза на асимилация. За да може нашият организъм да усвои по- пълноценно приетите през деня хранителни вещества, в 20 часа вечерята трябва да е смляна и да е напуснала стомаха.
  Има обаче и още нещо, което е далеч по- важно. Точно по времето на тази фаза тялото ни започва да отделя хормоните мелатонин и соматропин. Това са хормони, които разграждат мазнините и изграждат мускулната маса. Те ни подмладяват и успоредно с това се грижат да не напълняваме. Тялото ни не ги отделя обаче тогава, когато е заето с храносмилателни процеси!
  Ако в 20 часа храната не е напуснала стомаха, хормоните не се отделят, а натрупаната през деня мастна тъкан не се разгражда. В допълнение на това ние преждевременно се и състаряваме. Истинска трагедия, нали?...
  Ако вечеряме обаче, рано, много рано- някъде към 16. 30 часа, до 20 часа храната ще се е смляла и ще е напуснала стомаха ни. Хормоните, които са по- мощни от всякакви лекарства, безпрепятствено ще се излеят в организма и ще осъществят своята благотворна мисия.
  Затова: обядвайте точно в 12 часа, вечеряйте в 16. 30 часа! Така и само така ще съхраните младежкото си тяло и ще доживеете до дълбоки старини.
  Вие цял живот ще бъдете стройни и слаби, защото при такъв ритъм на хранене килограмите се топят от само себе си. Особено пък, ако се движите достатъчно...
  Сигурен съм, че за повечето от вас казаното дотук звучи нелепо, абсурдно. Уверявам ви, че не е. Както може би се досещате, аз съм изпробвал всичко това върху себе си. Резултатите от този експеримент бяха феноменални! За няколко години свалих неусетно цели 24 кг. телесна маса! От безформен и жалък шишко се превърнах в строен и привлекателен мъж. На плажа хората се обръщат смаяни след мен, защото лицето ми издава моята истинска възраст, но тялото ми е тяло на 30- годишен атлет...
  Накрая само още няколко думи. Фазата на асимилация започва, както отбелязах, в 20 часа и завършва в 3 часа. След което започва фазата на дезинтоксикация. Но това вече ви е известно...
  Не ви остава нищо друго, освен да пренастроите целия си хранителен режим и да го синхронизирате с биологичните ритми. Така вие ще заживеете в хармония с природата и ще си осигурите стройна фигура, желязно здраве и огромна работоспособност до най- дълбока старост.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

С доста работи не съм съгласен  :roll:

02.06.06
16:27

Апостолов поздравления за времето и труда които си отделил да напишеш това. За простосмъртния човек може и да е истина, само че това е форум за културизъм и фитнес-културизъм. Аз ако взема да ям до обед само плодове, в 12 да обядвам готвено и в 16 да вечерям, знаеш ли на какво ще заприличам ........  :?

02.06.06
16:48

[quote author=“tocco”]РИТЪМЪТ НА ПРИРОДАТА

 
  Цялата тази работа отново е свързана със специфичната биохимия на организма. В 20 часа започва така наречената фаза на асимилация. За да може нашият организъм да усвои по- пълноценно приетите през деня хранителни вещества, в 20 часа вечерята трябва да е смляна и да е напуснала стомаха.
  Има обаче и още нещо, което е далеч по- важно. Точно по времето на тази фаза тялото ни започва да отделя хормоните мелатонин и соматропин. Това са хормони, които разграждат мазнините и изграждат мускулната маса. Те ни подмладяват и успоредно с това се грижат да не напълняваме. Тялото ни не ги отделя обаче тогава, когато е заето с храносмилателни процеси!
 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Аз примерно не съм съгласен с това че СОМАТОТРОПИН-а (хормон на растежа, от описаното предполагам че става дума за него), че започва да се отделя след 20ч. Доколкото аз знам ХР се отделя в първите часове на съня (така наречения дълбок сън), а също неговото отделяне може да се предизвика от интензивни краткотрайни упражнения.

И въобще цялата идея на изложението, която аз откривам, че трябва да се яде само между 12-17:30 и сутрин само плодове ми се струва абсурдна (нищо лично към автора на статията), каквито и цели да се преследват относно понижаване на теглото

02.06.06
17:11

Точно сутрин след ставане веднага трябва да си набавиш белтък, защото аминокиселините повече от 3-3.5 часа не седят в кръвта и още докато си спал си започнал да метаболизираш мускулатура. Да не говорим, че аз не съм фен на плодовете изобщо - да, добър източник на витамини са, но ако си набавяш витамините от другаде са “празни калории” - фруктозата е ПРОСТ въглехидрат и нищо повече, който може да се замени с далеч по-пълноценна храна. Единствено, че инсулина не вдигат, но то и като комбинираш качествен сложен въглехидрат с някакъв белтък пак ще се усвоява толкова време, че инсулина няма да мръдне.

TO

02.06.06
17:33

Да, аз говоря за РЕДУКЦИЯ на теглото по принцип. Най- естественият и здравословен начин е този. Говоря от дългогодишен личен опит. Независимо какво тренира човек, рано или късно се стига до проблема с орелефяването. Метода, който описвам е лесен, прост, здравословен и ИЗПИТАН! Трябва само да опитате. Не  само че няма да си навредите, ами ще се почувствате много, много добре. А и резултатите няма да закъснеят, гарантирам ви го!

02.06.06
17:44

За да редуцираш мазнините и после да не ги върнеш обратно трябват 6 или най-малко 5 хранения на ден, през около 3 часа с контролиран калориен прием и без бързи въглехидрати. И с бърз метаболизъм покрай приема на качествена храна, вярвай - би се чувствал страхотно, аз поне се чувствам безсмъртен  :D

Твоя начин е точно перфектен за редуциране на теглото - малко мазнинки малко водица повече мускулна маса и това докато метаболизма не се забави достатъчно, че да компенсира “диетката” и да спрат ефектите, докато хормоните предизвикващи глада нарастват достатъчно, че да те пречупят.  :wink:

02.06.06
19:02

Здравей tocco,
изключително одобрявам статията ти. Написал си я на ясен и достъпен език.

Има и едно НО, обаче. Вече имаме една такава звезда DIETOLOG, който подобно на теб ни дава доста дълги, изчерпателни материали, които доста от нас не смеят да оборят. Стана ясно, обаче, че той копира тези материали, с което малко му се разклати убедителността

Наясно си, че с думите си, ти провокираш доста от установените правила
- ядене до 16:30?—-> Аз до около 24, когато лягам, ще пукна от глад... 
- сутрин само плодове до 12? - във всяка втора тема тук се коментира, че сутрин може да се яде най-много, защото храната има време да се смели в организма до вечерта.

На фона на тази противоревчива информация, която достига до нас, читателите на този форум, ние (или поне аз) не знаем на какво да повярваме. Искам да те попитам ти ли си Апостол Апостолов и твоя ли е статията? Имаш ли някакво медицинско образование, плод на което е тази статия, или поне кажи откъде си ги прочел тези неща?

Наистина искам да ти повярвам, но с извинение, всеки може да напише подобен материал, по-трудното е да убеди останалите в достоверността на информацията, която е използвал!

Със здраве!

02.06.06
19:08

Аре ве кво се плашите :lol: Аз ще го тествам тоя метод 1 седмица и ще видим, какво ще стане :roll:

02.06.06
20:12

Човека просто намери още един сайт, където да си рекламира книгите и да си върти бизнеса, след като от форума на Тялото го баннаха (или не още?).
Така че, не го взимайте толкова на сериозно, много ясно, че копира от някъде, да не мислите, че ви ги пише в момента тези постове. Аз съм ги чел вече между другото ;)
Той и за астрологията пишеше разни неща по другите форуми (даже в подписа му има препратка), сами си решете, дали да приемате всичко написано за чиста монета ;)

02.06.06
23:31

[quote author=”Петко К”]Човека просто намери още един сайт, където да си рекламира книгите и да си върти бизнеса, след като от форума на Тялото го баннаха (или не още?).
Така че, не го взимайте толкова на сериозно, много ясно, че копира от някъде, да не мислите, че ви ги пише в момента тези постове. Аз съм ги чел вече между другото ;)
Той и за астрологията пишеше разни неща по другите форуми (даже в подписа му има препратка), сами си решете, дали да приемате всичко написано за чиста монета ;)

Мерси за това уточнение.  :wink:

Не прочетох много, но има и интересни неща в това което видях.  За съжаления нямам идея дали други за биологически обосновани.

02.06.06
23:48

Абе лошото е, че всичко е обосновано.
И той говори обосновано, и @Veseliq говори обосновано и още 10 човека от форума изтъкват някаква обосновка и в крайна сметка, ако ти самият не си седнеш на задника да четеш специализирана литература по въпроса... си оставаш крайно заблуден и объркан, защото всички различно говорят!  :evil:

Другият вариант е да пробваш върху себе си всичко и да си направиш сам изводите на базата на собственото си “тегло”... вариант, който искам да пропусна  :idea:

TO

03.06.06
05:26

Да, образованието ум не дава- чудесна руска поговорка! Но!... Аз съм завършил курс по алтернативна медицина при Дийпак Чопра все пак. Искам обаче да ви напомня едно: съществува едно смешно предубеждение, че лекарите разбират и знаят много неща за отслабването. Истината е, че те хал хабер си нямат от тези неща, защото предмет ОТСЛАБВАНЕ не се преподава в нито един медицински университет. Диетологията е нещо съвсем друго- тя изучава и проповядва начини и режими на хранене, които се прилагат при наличието на определени заболявания.
Алтернативната медицина обаче, за разлика от “нашата”, алопатичната медицина,  изхожда от предпоставката, че човек е това, което яде. Затова тя отделя централно внимание на този проблем.
Да се върнем към началните ми думи... Освен че съм изучавал тези неща теоретично, аз десетилетия наред експериментирам със себе си и гарантирам, че описаният от мен метод дава невероятни резултати.
Преди години се задушавах под тежестта на 97 кг., а “талията” ми беше 130 см. Сега тежа 76 кг., а талията ми е 86 см.! Благодарение на този метод! Аз, казано другояче, споделям опита си с вас.
Дори и най- запаленият билдер може да спре за малко с тежестите и да приложи този метод. Няма да има никакви вредни последици. Напротив- подкожните мазнини ще се стопят едва ли не неусетно.
За рекламата... Всеки може да се рекламира където и както желае. В това няма нищо лошо. Живеем в условията на капитализъм и този, който не разбира силата на рекламата, е просто за съжаление.
Работата е там обаче, че има хорица, които просто няма какво да рекламират. Защото са нищо и никой. И тогава избухва познатата ни балканджийска злобица и завист...
Карай да върви!...
Повече подробности плюс 230 здравословни рецепти можете да намерите в последната ми книга “Технология на успеха”, която ИК “Труд” издаде наскоро. Успех!

TO

03.06.06
05:26

Да, образованието ум не дава- чудесна руска поговорка! Но!... Аз съм завършил курс по алтернативна медицина при Дийпак Чопра все пак. Искам обаче да ви напомня едно: съществува едно смешно предубеждение, че лекарите разбират и знаят много неща за отслабването. Истината е, че те хал хабер си нямат от тези неща, защото предмет ОТСЛАБВАНЕ не се преподава в нито един медицински университет. Диетологията е нещо съвсем друго- тя изучава и проповядва начини и режими на хранене, които се прилагат при наличието на определени заболявания.
Алтернативната медицина обаче, за разлика от “нашата”, алопатичната медицина,  изхожда от предпоставката, че човек е това, което яде. Затова тя отделя централно внимание на този проблем.
Да се върнем към началните ми думи... Освен че съм изучавал тези неща теоретично, аз десетилетия наред експериментирам със себе си и гарантирам, че описаният от мен метод дава невероятни резултати.
Преди години се задушавах под тежестта на 97 кг., а “талията” ми беше 130 см. Сега тежа 76 кг., а талията ми е 86 см.! Благодарение на този метод! Аз, казано другояче, споделям опита си с вас.
Дори и най- запаленият билдер може да спре за малко с тежестите и да приложи този метод. Няма да има никакви вредни последици. Напротив- подкожните мазнини ще се стопят едва ли не неусетно.
За рекламата... Всеки може да се рекламира където и както желае. В това няма нищо лошо. Живеем в условията на капитализъм и този, който не разбира силата на рекламата, е просто за съжаление.
Работата е там обаче, че има хорица, които просто няма какво да рекламират. Защото са нищо и никой. И тогава избухва познатата ни балканджийска злобица и завист...
Карай да върви!...
Повече подробности плюс 230 здравословни рецепти можете да намерите в последната ми книга “Технология на успеха”, която ИК “Труд” издаде наскоро. Успех!

03.06.06
08:12

@tocco 20кг се изчистват за 6 месеца при правилно хранене и то ако е добре планирано с малки загуби на мускулна маса, а не за години. И то с 6 хранения на ден, а не 2-3. Чудесно, поздравления за успехите ти, обаче.

1во - ако ям последно 16:30, а следващия ми прием на пълноценен белтък е 12:30, това са... 20 часа без аминокиселини? Образованието ти казвало ли ти е, че аминокиселините се държат 3 часа в кръвта и след това почваш да гориш мускули, за да си ги набавиш? Тук хората търсят развито тяло, добър външен вид. Който е тръгнал да се занимава със спорт е разбрал, че това “седя си на гъза и ям по програмата на някой с образование” не работи добре.
2ро - това “няма да навреди” го отпиши, заради теста на програмата ти (която е в РАЗРЕЗ с всички доказани методи за чистене на мазнини от спортистите) за месец бих стопил мускулатура, която после ще възстановявам поне 2-3 и метаболизма ми би станал на нищо.
3то - кажи ми честно с кой администратор говори, че да можеш така свободно да си правиш рекламата? Този форум е безплатен и собствениците не са поискали нищо в замяна, от къде на къде хора като теб ще правят пари на техен гръб, върху техния труд?

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1