14.06.06
15:53
То съдържа много протеин (белтък) ,витамини и минерали, но наред със тях и значително количество холестерол (в жълтъка) ,който за щастие не може да се усвои напълно. А дори и абсорбиран голямо количество от него се използва за синтезирането на полови хормони, а овен това той е и основната съставка на клетъчната стена. Премахвайки жълтъка, вие ще отстраните всички мазнини, но губите до 40% от протеина на яйцето, витамините и минералите. А освен това се нарушава баланса на аминокиселините. Затова е необходимо на няколко белтъка да се оставя един жълтък, който ще спомогне за по доброто усвояване на полезните съставки на яйцето. Яйчния белтък е най-качествения и лесноусвояващ се протеин.
Консумирано в сурово състояние яйцето по-трудно се абсорбира. Ензима който пречи на усвояването им се разгражда при високи температури. А и не по маловажна причина е солмонелата . Според последните изследвания на 10 000 яйца едно е заразено със солмонела. Годишно в света от солмонела умират от 200 до 5000 души. Ниските и високите температури я унищожават.
Също заради птичия грип сега и съмнителните храни, с които се хранят кокошките - поне за мен е немислимо да се ядат сурови! Винаги нека има топлинна обработка - най-добре да се варят (пърженото не е полезно)
В новия брой на МиФ пише,че холестеролът от жълтъка не повишава нивото на този в организма.Лично аз месец и нещо ядох по 7-8 жълтъка на ден и не съм имал никакви проблеми.Ако не се ядът яйца всеки ден е твърде глупаво да се изхвърлят половината,но вие си знаете.Аз изказвам моето мнение.
14.06.06
23:20
Искам да попитам нещо и за да не правя нова тема ще питам направо тука.В предишните теми за яицата писахте, че се препоръчва по 1 яйце на ден.Това прави 7 яйца на седмица.Та въпроса ми е ако ям 1 път в седмицата по 7 яйца ще се повиши ли много нивото на холестерола?
вие май тръгнахте в грешната посока :
1 каква е функцията на холестерола които приемаме особенно при силово трениращ човек?
2 проблема е в мазнините които са в жълтъците
на около 5 яйца по 1-2 жълтъка
15.06.06
11:51
холестерола от яйцата си е наред, аз лично си ги хапвам цели.
а за холестерола...
Голяма заблуда по въпроса с мазнините е холестерола. На него се преписват какви ли не “злодеяния”, без да се прави разлика между “добрия” (HDL) и “лошия” (LDL). А истината е, че без него ще загинем. Той служи като изграждащ блок на стероидната структура и е важен компонент на клетъчната мембрана. Но както всяко хубаво нещо, в големи количества е вреден. Използва се и се синтезира от всички тъкани. 90 % от производството му е в черния дроб и помага да се образуват жлъчните киселини, андрогените (ТЕСТОСТЕРОНА например, естрогените, кортизола и др.. Количеството на холестерола в кръвта, според някои изследвания е по-скоро въпрос на генетика, отколкото на хранене. Но все пак добро въздействие върху холестеролите оказват чесъна и рибеното масло. www.bgtrener.com