15.06.06
11:51
Голяма заблуда по въпроса с мазнините е холестерола. На него се преписват какви ли не “злодеяния”, без да се прави разлика между “добрия” (HDL) и “лошия” (LDL). А истината е, че без него ще загинем. Той служи като изграждащ блок на стероидната структура и е важен компонент на клетъчната мембрана. Но както всяко хубаво нещо, в големи количества е вреден. Използва се и се синтезира от всички тъкани. 90 % от производството му е в черния дроб и помага да се образуват жлъчните киселини, андрогените, естрогените, кортизола и др.. Количеството на холестерола в кръвта, според някои изследвания е по-скоро въпрос на генетика, отколкото на хранене. Но все пак добро въздействие върху холестеролите оказват чесъна и рибеното масло.