Триглицеридите

Здравейте интересува ме кой какво знае за Триглицеридите.Скоро се подложих на изследвания на кръвта които показаха увеличено наличие на триглицериди.Някой знае ли как се получават от какво как се премахват и доколко са опасни.Доколкото аз знам триглицеридите са свързани с лошия холестерол в резултат на което се наслагват по вътрешната стена на кръвоносните съдове като стесняват пътя на кръвта.След като настпи стесняването, се вдига кръвното налягане и ако кръвоносния съд неиздържи той се пръска  :shock:  :? в резултат на което настъпва вътрешен кръвоизлив който може да доведе до неприятен изход.

17.06.06
17:41

http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride
ако има проблем с англ. само свиркай и ще го преведем  :wink:
таааа това което казваш е така! нивата се понижават с кардио трен + НВД общо взето.. и никакъв алкохол! :)

17.06.06
18:55

[quote author=“ivan.shishmanov”]Здравейте интересува ме кой какво знае за Триглицеридите.Скоро се подложих на изследвания на кръвта които показаха увеличено наличие на триглицериди.Някой знае ли как се получават от какво как се премахват и доколко са опасни.Доколкото аз знам триглицеридите са свързани с лошия холестерол в резултат на което се наслагват по вътрешната стена на кръвоносните съдове като стесняват пътя на кръвта.След като настпи стесняването, се вдига кръвното налягане и ако кръвоносния съд неиздържи той се пръска  :shock:  :? в резултат на което настъпва вътрешен кръвоизлив който може да доведе до неприятен изход.

Еми те До колкото знам от биологията, последното с неприятния изход се отнася до сърцето, тоест кръвоизлива се получава там. И освен това преди да се спука нещо има голява вероятност да се получи сърдечна криза поради затруднената му дейност. Иначе в незнам нищо прецизно по въпроса.

В нета има това /сигурно си го прочел вече/:

Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите са химичната форма на повечето мазнини в тялото и в храната, която ядем. Когато се храним тялото ни превръща мазнините в триглицериди – формата в която тялото съхранява енергията за време, когато ще му потрябва. Когато тялото се нуждае от енергия, триглицеридите се освобождават и изгарят подобно на гориво, за да послужи на нуждата ни от енергия.
Ако са толкова важни, защо тогава се тревожим, когато в кръвта ни има много от тях?

Като част от рутинната грижа, лекуващият ви лекар често ще ви взема кръвни проби, за да измери количествата на холестерол и триглецириди в кръвта ви. При някои хора техните нива са нормални, но други, заради режима на хранене, медикаментите и поеманата храна, нивата на холестерол и триглицериди са по-високи отколкото е необходимо на тялото. За нещастие в този случай по-голямото количество не е по-добре. Повишените равнища на холестерол и триглицериди са свързани с:

• Сърдечни заболявания водещи до болка в областта на гърдите и сърдечен удар

• Периферни сърдечно-съдови заболявания (запушени артерии в краката)

• Удар в резултат на запушени артерии в главата и тила

• Панкреатит и липодистрофия
Чувал/а съм, че не всички мазнини са вредни. Така ли е?
Всъщност има два вида холестерол, липиди с висока плътност (HDL) и липиди с ниска плътност (LDL). С други думи, “добър” холестерол и “лош” холестерол.

• Добър холестерол: пренася вредни мастни остатъци от клетките и тъканите към черния дроб за изхвърляне от тялото. Прекалено ниското ниво на липидите с висока плътност увеличава риска от сърдечно заболяване. ~ Колкото по-високо е равнището на HDL, толкова по-добре.~

• Лош холестерол (LDL): той е отговорен за по-голямата част от холестерола в кръвта и го пренася към тъканите и кръвоносните съдове на тялото, което може да доведе до запушени артерии. Прекалено високото ниво на липидите с ниска плътност увеличава риска от сърдечни заболявания. ~ Колкото по-ниско е равнището на LDL, толкова по-добре~.
Какви неща причиняват повишаване на нивата в кръвта ни?
Както бе споменато вече, определени условия спомагат за увеличаването на холестерола в кръвта ни. Ето някои от тях:

• Хранителен режим включващ много мазнини

• Липсата на физически упражнения

• Някои лекарства, особено тези за ХИВ/СПИН

• Генетична предразположеност (семейна история на заболяване)

Какво да направим, за да се постараем да контролираме равнищата на холестерола и триглицеридите?

Контролирайте мазнините, които поемате.
Сега като знаем, че много не винаги означава добре, как да контролираме холестерола и триглицеридите?
Диетични мазнини
Както споменахме по-горе, мазнините, които поемаме чрез храната, допринасят за равнищата на холестерол и триглицериди в тялото ни. Прекалено много от някой неправилен тип мазнини винаги води до повишаване на тези равнища. Ето някои съвети с които да контролирате мазнините, които поемате.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1