Триглицеридите

17.06.06
14:59

Здравейте интересува ме кой какво знае за Триглицеридите.Скоро се подложих на изследвания на кръвта които показаха увеличено наличие на триглицериди.Някой знае ли как се получават от какво как се премахват и доколко са опасни.Доколкото аз знам триглицеридите са свързани с лошия холестерол в резултат на което се наслагват по вътрешната стена на кръвоносните съдове като стесняват пътя на кръвта.След като настпи стесняването, се вдига кръвното налягане и ако кръвоносния съд неиздържи той се пръска  :shock:  :? в резултат на което настъпва вътрешен кръвоизлив който може да доведе до неприятен изход.

17.06.06
17:41

http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride
ако има проблем с англ. само свиркай и ще го преведем  :wink:
таааа това което казваш е така! нивата се понижават с кардио трен + НВД общо взето.. и никакъв алкохол! :)

17.06.06
18:55

[quote author=“ivan.shishmanov”]Здравейте интересува ме кой какво знае за Триглицеридите.Скоро се подложих на изследвания на кръвта които показаха увеличено наличие на триглицериди.Някой знае ли как се получават от какво как се премахват и доколко са опасни.Доколкото аз знам триглицеридите са свързани с лошия холестерол в резултат на което се наслагват по вътрешната стена на кръвоносните съдове като стесняват пътя на кръвта.След като настпи стесняването, се вдига кръвното налягане и ако кръвоносния съд неиздържи той се пръска  :shock:  :? в резултат на което настъпва вътрешен кръвоизлив който може да доведе до неприятен изход.

Еми те До колкото знам от биологията, последното с неприятния изход се отнася до сърцето, тоест кръвоизлива се получава там. И освен това преди да се спука нещо има голява вероятност да се получи сърдечна криза поради затруднената му дейност. Иначе в незнам нищо прецизно по въпроса.

В нета има това /сигурно си го прочел вече/:

Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите са химичната форма на повечето мазнини в тялото и в храната, която ядем. Когато се храним тялото ни превръща мазнините в триглицериди – формата в която тялото съхранява енергията за време, когато ще му потрябва. Когато тялото се нуждае от енергия, триглицеридите се освобождават и изгарят подобно на гориво, за да послужи на нуждата ни от енергия.
Ако са толкова важни, защо тогава се тревожим, когато в кръвта ни има много от тях?

Като част от рутинната грижа, лекуващият ви лекар често ще ви взема кръвни проби, за да измери количествата на холестерол и триглецириди в кръвта ви. При някои хора техните нива са нормални, но други, заради режима на хранене, медикаментите и поеманата храна, нивата на холестерол и триглицериди са по-високи отколкото е необходимо на тялото. За нещастие в този случай по-голямото количество не е по-добре. Повишените равнища на холестерол и триглицериди са свързани с:

• Сърдечни заболявания водещи до болка в областта на гърдите и сърдечен удар

• Периферни сърдечно-съдови заболявания (запушени артерии в краката)

• Удар в резултат на запушени артерии в главата и тила

• Панкреатит и липодистрофия
Чувал/а съм, че не всички мазнини са вредни. Така ли е?
Всъщност има два вида холестерол, липиди с висока плътност (HDL) и липиди с ниска плътност (LDL). С други думи, “добър” холестерол и “лош” холестерол.

• Добър холестерол: пренася вредни мастни остатъци от клетките и тъканите към черния дроб за изхвърляне от тялото. Прекалено ниското ниво на липидите с висока плътност увеличава риска от сърдечно заболяване. ~ Колкото по-високо е равнището на HDL, толкова по-добре.~

• Лош холестерол (LDL): той е отговорен за по-голямата част от холестерола в кръвта и го пренася към тъканите и кръвоносните съдове на тялото, което може да доведе до запушени артерии. Прекалено високото ниво на липидите с ниска плътност увеличава риска от сърдечни заболявания. ~ Колкото по-ниско е равнището на LDL, толкова по-добре~.
Какви неща причиняват повишаване на нивата в кръвта ни?
Както бе споменато вече, определени условия спомагат за увеличаването на холестерола в кръвта ни. Ето някои от тях:

• Хранителен режим включващ много мазнини

• Липсата на физически упражнения

• Някои лекарства, особено тези за ХИВ/СПИН

• Генетична предразположеност (семейна история на заболяване)

Какво да направим, за да се постараем да контролираме равнищата на холестерола и триглицеридите?

Контролирайте мазнините, които поемате.
Сега като знаем, че много не винаги означава добре, как да контролираме холестерола и триглицеридите?
Диетични мазнини
Както споменахме по-горе, мазнините, които поемаме чрез храната, допринасят за равнищата на холестерол и триглицериди в тялото ни. Прекалено много от някой неправилен тип мазнини винаги води до повишаване на тези равнища. Ето някои съвети с които да контролирате мазнините, които поемате.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1