Яйца???

02.07.06
21:25

сори ако въпроса ви се стори тъп но от това което прочетох  ми стана ясно че вие отделята белтъка от желтъка и го пиете или нещо такова , а пък аз си пържа яйцата и така ги ям та въпроса ми е става ли да са пържени ???

независимо дали ги пържиш,вариш или ядеш сурови трябва да махаш жълтъка.

02.07.06
22:22

а можеш ли да ми кажеш защо ? аз лично не мога да разбера ква е разликата

02.07.06
22:28

В жълтъка се съдържа основно холестерола, който в големи дози е опасен. От белтъците набавяш основно протеина.
Та затова ти препоръчват да ядеш само белтъците - така може да ядеш по много белтъци на седмица, докато ако ядеш и жълтъците - ще си качиш холестерола яко с толкова яйца.

А пърженото не се препоръчва, защото храната ти се насища с много мазнини. Ако яйцата са варени например избягваш мазнината на пърженото.  :wink:

02.07.06
22:30

мерси много за отговора

SI

03.07.06
03:22

Не ги яж пържени - в един тефлонов тиган се печат екстра...

03.07.06
12:21

скоро гледах едно предаване в което се каза че яйцата не са подходящи при режим на чистене не заради холестерола а заради натрия ( мисля че се задържа вода но несъм сигурен ) аз лично намалям приема на яйца както и на пилешко  мисля да мина на по кървави мръвки  :wink:

03.07.06
16:36

а не мислите ли че с махането да жълтъка се губи голям процент от общия белтък на яйцето ? все пак не е задължително да се хвърлят всичките жълтъци... оставете си поне 3-4 жълтъка на ден  :roll:

RE

04.07.06
16:26

Яйцата - най-добре се усвояват като са сварени.

04.07.06
19:37

[quote author=“realityman”]Яйцата - най-добре се усвояват като са сварени.

Яйцата най-добре се усвояват сурови. Но пък така рискът да се натровиш или да хванеш някоя болест е голям.
А колкото до натрия, той се съдържа само в жълтъка. В  белтъците няма нищо вредно, но общоприетата норма е по 3-4 цели яйца на седмица. А сега през лятото може и по малко повечко, защото натрия намалява загубите на вода в организма, които в горещините са много по-големи.

04.07.06
20:28

[quote author=“Sparrow-Hawk”][quote author=“realityman”]Яйцата - най-добре се усвояват като са сварени.

Яйцата най-добре се усвояват сурови. Но пък така рискът да се натровиш или да хванеш някоя болест е голям.
А колкото до натрия, той се съдържа само в жълтъка. В  белтъците няма нищо вредно, но общоприетата норма е по 3-4 цели яйца на седмица. А сега през лятото може и по малко повечко, защото натрия намалява загубите на вода в организма, които в горещините са много по-големи.

най добре е сварени защото човешкото тяло няма ензими за сурови храни... изчезнали са с еволюцията, оставете филма роки дето ги яде сурови
тва което е атрактивно не значи че е ефективно

търси!

15.07.06
18:25

Айде моля ви някой да постне един отговор аджеба колко яйца могат се ядат цели на ден/седмица.
Тука сума ти теми изчетоx всеки различно казва.Айде някой наистина запознат да каже кратко и ясно и ако може да си обоснове отговора !!!

(извинете ме за оффтопика , но все пак нали за яйца става на въпрос  :P )

15.07.06
22:11

[quote author=“realityman”]Яйцата - най-добре се усвояват като са сварени.

..ее ми, ако го чукна сорово направо, не ли се усвоява най-лесно. ДО сега все сорови ги ям  :?:

SI

16.07.06
01:49

Не ги яж сурови,. Малка е вероятността да се заразиш със салмонела, но все пак я има.

morphey

16.07.06
09:29

Най-често се среща мнението ,че човек не трябва да яде повече от 3-4 жълтъка на СЕДМИЦА.
Аз ям по 10-14,15 белтъка дневно ,но само по 1 жълтък даже някой дни го пропускам.

16.07.06
11:50

[quote author=“ozo”]Айде моля ви някой да постне един отговор аджеба колко яйца могат се ядат цели на ден/седмица.

На ден до 3 цели яйца.

[quote author=“realityman”]Яйцата - най-добре се усвояват като са сварени.

То съдържа много протеин (белтък) ,витамини и минерали, но наред със тях и значително количество холестерол (в жълтъка) ,който за щастие не може да се усвои напълно. А дори и абсорбиран голямо количество от него се използва за синтезирането на полови хормони, а овен това той е и основната съставка на клетъчната стена. Премахвайки жълтъка, вие ще отстраните всички мазнини, но губите до 40% от протеина на яйцето, витамините и минералите. А освен това се нарушава баланса на аминокиселините. Затова е необходимо на няколко белтъка да се оставя един жълтък, който ще спомогне за по доброто усвояване на полезните съставки на яйцето. Яйчния белтък е най-качествения и лесноусвояващ се протеин.

Консумирано в сурово състояние яйцето по-трудно се абсорбира. Ензима който пречи на усвояването им се разгражда при високи температури. А и не по маловажна причина е солмонелата . Според последните изследвания на 10 000 яйца едно е заразено със солмонела. Годишно в света от солмонела умират от 200 до 5000 души. Ниските и високите температури я унищожават.

17.07.06
22:40

Е за тва ви говорех...
КЕЛ ФАЙДА ОТ ОТГОВОРА ВИ СЕГА?!?
morphy кво казва, пича със следващия пост кво казва.
Е на кого да вярваме - същото като другите 304930924 теми за яйцата (по-точно жълтъците)...

18.07.06
00:44

Ми така е колега... Седиш четеш по едно време ти светва на кои можеш да имаш доверие и .........

morphey

18.07.06
22:27

[quote author=“x_3_mar”]Ми така е колега... Седиш четеш по едно време ти светва на кои можеш да имаш доверие и .........

Прав си чете мненията на мнозина но се доверявай само на това което ти се струва най-правдоподобно.
x_3_mar може и ти да си прав.
Това което съм написал съм го изпробвал,защото всеки тренировъчен ден ям 20 белтъка и само 1 жълтък.През почивните дни (нетренировъчните не ям яйца)
Отговори ми на един въпрос :
Ял ли си в продължение на месеци по 3 цели яйца на ден без прекъсване?
Не претендирам за особени познания ,защото съм правил много фрапиращи грешки но човек се учи от грешките си.
FLY поне ги вари пък дали ще ги ядеш цели или само белтъци-ти си решавай...

18.07.06
22:56

Напук на всички ям по 5-6, понякога и повече цели яйца на ден, останалото белтъци, около 8-10 общо. При това хранене получих и най-високите си спортни постижения, като се има предвид, че нямах никакви пари за добавки, но храна в изобилие. Тестостерона има нужда от холестерол, колкото и странно да звучи, самата му структура мисля беше близка до тази на холестерола, така че стига да е контролирано високото ниво на холестерола не е толкова вредно! Тялото има нужда и от мазнини, не мога да разбера защо ги избягвате толкова, особено животинските!

18.07.06
23:05

Ям си яко яйца къде цели къде белтъци.Не ми пука колко са жълтъците.По принцип съм чел 4е се препоръчват по 1 жълтък на 4 яйца, но не се съобразявам много
Мога да Ви уверя че съм питал доста доктори, и те казват луд ли си яж си жълтъците нищо няма да ти стане
А мога да Ви кажа че познавам човек който изяде 39 яйца за 2-3 часа и си беше жив и здрав

19.07.06
00:11

Аз вече седмица съм на 4-5 яица на ден. Сега ще спра за ден-два, защото ми омръзнаха и после пак. Никога не съм отделял белтъка от жълтъка, но и никога не съм ял повече от 6. Намалям яицата единствено когато почнат да ми се повдигат. По едно време 3 месеца закусвах всеки божи ден с яица, като ставах от масата поглеждах да не съм снесъл някое :? . После си мислех, че никога повече няма да вкуся яице, повдигаше ми се само като си го мислех. Ама ето че пак ги подкарах.
Иначе за 3 броя morphey… Като бях студент питах двама от преподавателите ми по Спортна медицина и двамата ми отговориха това...

SI

19.07.06
02:21

[quote author=“morphey”][quote author=“x_3_mar”]Ми така е колега... Седиш четеш по едно време ти светва на кои можеш да имаш доверие и .........

Отговори ми на един въпрос :
Ял ли си в продължение на месеци по 3 цели яйца на ден без прекъсване?
Не претендирам за особени познания ,защото съм правил много фрапиращи грешки но човек се учи от грешките си.
FLY поне ги вари пък дали ще ги ядеш цели или само белтъци-ти си решавай...

Аз ям почти всеки ден по 3 жълтъка и 7 белтъка. Това в продължение на сигурно 2-3 месеца. Не казвам, че е полезно/вредно, но засега нищо ми няма :).

morphey

19.07.06
09:09

[quote author=“x_3_mar”]Иначе за 3 броя morphey… Като бях студент питах двама от преподавателите ми по Спортна медицина и двамата ми отговориха това...

Ето това решава спора.
Аз имах малко против жълтъка от други съображения -доста е калоричен и не се вписваше в диетата ми особено ако ям по 5-6 дневно!
П.С. Най-много ме спираше една информация(незнам до колко е вярна),че жълтъка се усвоява много бавно от организма.
Вярно ли е написаното по-горе?
Ако не е вярно ще започна и аз да ям по още 1-2 жълтъка дневно.
И последно питане за тия яйца:След тренировка(при мен тя свършва към 21.00) аз ги ям само белтъци(8-10) да включа ли 1 жълтък?

19.07.06
10:42

[quote author=”|Chosen|”]В жълтъка се съдържа основно холестерола

Убеден ли си, че е така
Всяка сутрин унищожавам 4 цели яйца на закуска и така от две години. Наскоро трябваше да си правя изследвания, помолих да ми подчертаят и холестерола. Абсолютно нормални стойности. Стига вече с таз песен за жълтъци и холестерол.

lex cazinsky

19.07.06
19:03

трябва да забранят думичката “холестерол” със ЗАКОН  :roll:

morphey

20.07.06
22:24

Темата за яйцата ме провокира и след седмица търсене открих информация която мога да считам за достоверна (намерих я в една статия в книга “Личен лекар”,което означава че трябва да има някакво научно покритие)
Ето ви цитат от статията:
Яйцата повишават нивото на холестерола?
НЕ Е ВЯРНО.Лошата им репутация идва от факта,че в 100грама жълтък се съдържа 450мг холестерол.Това количество е по-голямо от почти всички други останали хранителни продукти.Яйцето е по-богато на холестерол дори от маслото и черния дроб.Но тази наситеност не представлява проблем за организма,защото усвоеният от храните холестерол представлява едва 20% от общия.Останалите 80% се изработват от черния дроб на основата на наситените мастни киселини и служат за отделянето на сексуалните хормони.
Яйцата НЕ влияят зле на черния дроб.Ако сутрин чувствате тежест в областта на черния дроб,това не се дължи на твърдосвареното яйце,което сте изяли,а на комбинацията му с обилно намазаната с масло филия.Самото яйце не е тежка храна,защото протеините,които съдържа,са от типа на тези в рибата и месото.
Жълтъкът е по-полезен от белтъка
Вярно.Белтъкът и жълтъкът имат различни качества.Докато протеините на белтъка са относителни прости по състав,съставени най-вече от албумин,протеините на жълтъка са комбинирани с фосфор и калций.Той включва и основните витамини,цинк и селен.Белтъкът съдържа много вода,никакви липиди и витамини от групата Б.Но именно комбинацията от жълтък и белтък прави от яйцето пълноценен хранителен продукт с необходимите протеини и аминокиселини,от които се нуждае организмът.

03.09.06
16:03

Аз пък мога да посъветвам хората с бърз метаболизъм——>>> Яжте яйцата цели !

03.09.06
19:32

яице сурово не се приема,салмонелата е нещо неприятно:)когато се налага за консумация във шеикове например, яицата се потапят за 15-30 секунди във вряща вода-това е само за яица от птицеферми(имат печат по черуките)домашни яица не се препоръчват за такава консумация!А инче макса за брои консумирани яица на ден си е индивидуален,средно е 10тина цели яица-чел съм за случаи проведен под лекарски контрол със по 30 яица на ден но според мен това си е садо мазо:)Трябва да се има в предвид че жултъка дразни жлъчката и е един от главните виновници за жлъчните кризи.Съотношението на цямо яице към белтък го дават 1:3

OD

08.09.06
21:44

[quote author=“morphey”]Темата за яйцата ме провокира и след седмица търсене открих информация която мога да считам за достоверна (намерих я в една статия в книга “Личен лекар”,което означава че трябва да има някакво научно покритие)
Ето ви цитат от статията:
Яйцата повишават нивото на холестерола?
НЕ Е ВЯРНО.Лошата им репутация идва от факта,че в 100грама жълтък се съдържа 450мг холестерол.Това количество е по-голямо от почти всички други останали хранителни продукти.Яйцето е по-богато на холестерол дори от маслото и черния дроб.Но тази наситеност не представлява проблем за организма,защото усвоеният от храните холестерол представлява едва 20% от общия.Останалите 80% се изработват от черния дроб на основата на наситените мастни киселини и служат за отделянето на сексуалните хормони.
Яйцата НЕ влияят зле на черния дроб.Ако сутрин чувствате тежест в областта на черния дроб,това не се дължи на твърдосвареното яйце,което сте изяли,а на комбинацията му с обилно намазаната с масло филия.Самото яйце не е тежка храна,защото протеините,които съдържа,са от типа на тези в рибата и месото.
Жълтъкът е по-полезен от белтъка
Вярно.Белтъкът и жълтъкът имат различни качества.Докато протеините на белтъка са относителни прости по състав,съставени най-вече от албумин,протеините на жълтъка са комбинирани с фосфор и калций.Той включва и основните витамини,цинк и селен.Белтъкът съдържа много вода,никакви липиди и витамини от групата Б.Но именно комбинацията от жълтък и белтък прави от яйцето пълноценен хранителен продукт с необходимите протеини и аминокиселини,от които се нуждае организмът.

Тва ако е вярно,ще е супер!

08.09.06
21:50

Хммм яко е вярно, ще се наложи да пийвам всеки ден по някое друго яйце  :wink:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1