Загуба на белтъчини при термична обработка

ZW

15.07.06
18:37

Сложих във фурната 500 грама пилешко месо, след като се сготви тежеше 270 грама. В тези 270 грама продължава ли да си има 100 грама белтъчини или се губи нещо при термична обработка ?


П.П. Имаше подобна тема преди, но търсачката ми даде 480 резултата, въпреки че и дадох да търси само в раздел хранене.

15.07.06
19:23

губи се вода. количеството белтъчини си остава същото

Ако печеш част от белтъка коагулира, губи се.

Тук не съм много сигурен иначе  :oops:

MO

15.07.06
23:15

[quote author=“manson”]Ако печеш част от белтъка коагулира, губи се.

Тук не съм много сигурен иначе  :oops:

И аз не съм сигурен 100% но съм чувал,че Белтъчното съдържание намалява с малко над 5% (при 100 грама стават 95),но съдържанието на витамините рязко намалява и те почти изчезват 4-5 часа след варенето/печенето.
Но не забравяйте,че след тернична обработка всичко се смила по-лесно и по-пълно,което е в наш интерес.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1