15.07.06
18:37
Сложих във фурната 500 грама пилешко месо, след като се сготви тежеше 270 грама. В тези 270 грама продължава ли да си има 100 грама белтъчини или се губи нещо при термична обработка ?
П.П. Имаше подобна тема преди, но търсачката ми даде 480 резултата, въпреки че и дадох да търси само в раздел хранене.
15.07.06
19:23
#1
губи се вода. количеството белтъчини си остава същото
15.07.06
20:01
#2
Ако печеш част от белтъка коагулира, губи се.
Тук не съм много сигурен иначе :oops:
15.07.06
23:15
#3
[quote author=“manson”]Ако печеш част от белтъка коагулира, губи се.
Тук не съм много сигурен иначе :oops:
И аз не съм сигурен 100% но съм чувал,че Белтъчното съдържание намалява с малко над 5% (при 100 грама стават 95),но съдържанието на витамините рязко намалява и те почти изчезват 4-5 часа след варенето/печенето.
Но не забравяйте,че след тернична обработка всичко се смила по-лесно и по-пълно,което е в наш интерес.