Комплексни въглехидрати

17.07.06
12:24

Искам да попитам в кои храни има сложни въглехидрати. Моите знания стигат само до: ориз, картофи, овес, пълнозърнест хляб  :oops:

Те пък картофите особено не ги брой много ... те са едни от храните с най-висок ГИ, т.е. най-бързо навлизат в кръвния поток  :wink:

17.07.06
12:54

[quote author=“manson”]Те пък картофите особено не ги брой много ... те са едни от храните с най-висок ГИ, т.е. най-бързо навлизат в кръвния поток  :wink:

Значи колкото по-висок е ГИ толкова по-бързо се разграждат ?

п.п.:  Само тези храни, които написах ли съдържат сложни въгл. ?

В общи линии - да.

Гликемичният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Храната винаги се измерва спрямо ефекта на чистата захар. Ястия с висок ГИ могат да увеличат глюкозата в кръвта (естествено и нивото на инсулина) за много кратък период от време. Обратното - храните с нисък ГИ влияят в малка степен на отделянето на инсулин и съдържанието на захар в кръвта. ГИ на чистата глюкоза се приема за 100, а всички останали храни получват стойности в зависимост от тази.
Например: сладката царевица има ГИ 55, което значи, че тя вдига кръвната захар 55% от колкото би вдигнала глюкозата. Като цяло храни с ГИ под 55 се смятат за такива с нисък индекс, от 55 до 70 - със средно-висок, а тези над 70 притежават висок ГИ. В близкото минало се смяташе, че простите захари драматично увеличават кръвната захар, а храните със съдържание на скорбяла като картофи и хляб не се пречисляват към тази група. Последвалите изследвания опровергаха това твърдение. Де факто, най-голямата изненада е при картофите - те имат средно ГИ 84, което ги прави от храните с възможно най-висок ГИ.

17.07.06
13:29

[quote author=“manson”]В общи линии - да.

Гликемичният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Храната винаги се измерва спрямо ефекта на чистата захар. Ястия с висок ГИ могат да увеличат глюкозата в кръвта (естествено и нивото на инсулина) за много кратък период от време. Обратното - храните с нисък ГИ влияят в малка степен на отделянето на инсулин и съдържанието на захар в кръвта. ГИ на чистата глюкоза се приема за 100, а всички останали храни получват стойности в зависимост от тази.
Например: сладката царевица има ГИ 55, което значи, че тя вдига кръвната захар 55% от колкото би вдигнала глюкозата. Като цяло храни с ГИ под 55 се смятат за такива с нисък индекс, от 55 до 70 - със средно-висок, а тези над 70 притежават висок ГИ. В близкото минало се смяташе, че простите захари драматично увеличават кръвната захар, а храните със съдържание на скорбяла като картофи и хляб не се пречисляват към тази група. Последвалите изследвания опровергаха това твърдение. Де факто, най-голямата изненада е при картофите - те имат средно ГИ 84, което ги прави от храните с възможно най-висок ГИ.

Това означава ли, че картофите трябва да се избягват?

zweio

17.07.06
15:37

А какво е glycemic index и какво glycemic load ?

[quote author=“zwei0”]А какво е glycemic index и какво glycemic load ?

Дал съм статия, скоро ще я има на сайта, не знам защо Митко я бави  :roll:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1