обръщане - втори опит :)

10.09.04
00:19

Днеска един пич в залата правеше спокойно обръщане с 90 килца...
Заговорихме се и ми каза, че било супер упражнението за сила и т.н.
Аз досега не го бях правил това упражнение, защото ми се виждаше доста силово и Немасо образуващо :) мислейки като пълен билдър!
Обаче реших да се пробвам и се изненадах от натоварването, предмишниците и рамената ми особенно се напомпаха бая...
Та мисля да почна да го правя по-често. Идеята ми е такава някой, който го е правил, го прави или е чувал да каже кога в сплита си мога да пусна обръщането, всмисал с кои други мускулни групи и дали да го правя накрая или в началото на тренировката си.
10х предварително ;)

10.09.04
00:43

Извинявам се , но какво е това нещо “обръщане”.Как се изпълнява?

Що пък раменете? Обръщане или изтласкване?
Обръщане е поемаш щанга от земята и с инерция и повдигане до положение качване на раменете отпред.
Изтласкването е и нагоре.
Изхвърлянето е догоре, ама без междинна точка на раменете.
И, Гоча, мисля си, че може би не си схванал точната идея. То наистина не е натоварващо упражнение. То е упражнение за техника. Номерът е да го усвоиш с минимум влагане на сила. При него мускулите едва ли не си “предават един на друг” тежестта. И оттам и силата. Натоварването в него трябва да се усеща предимно в кръста, защото там единствено има цялостно движение.
Борците го правят преди тренировките.
На щангистите им е тренировка.
Аз го правя в специален ден в суперсерии с други комплексни уражнения.
Ти решаваш. Мисля, че най - силно засегнат(ама то не е за растеж) от него е гърбът.
Хубаво упражнение, кефи ме.

10.09.04
11:45

Говоря за обръщане от долно положение - изпънати ръце пред тяло в надхват до горно положение - щангата ти стига до врата.
Казвам за ръменете тъй като пича ми обясни, че трябва да вдигам, колкото мога по-нагоре (един вид правя хеликоптер) и тогава обръщам. Кръста не съм го усетил много тъй като преди това бях правил тяга :) Упражнението според мен си е за експлозивна сила в цялото тяло тъй като така и трябва да се прави - експлозивно.
Та някой да ми каже къде да го вмъкна в сплита си?

Аз вече мисля, че ти отговорих на този въпрос. При него най натоварени са кръстът, трапец, задно рамо и предмишница(ако го изпълняваш правилно) - т.е. в общи линии същите мускули, който се натоварват и при тренировка за гръб.
Но то е техника човеко. Повярвай ми, първо трябва да го усвоиш. Това упражнение специално съм го учил при професионалисти. Виждал съм малко лапе, 55-60 кг дет не вдига много иначе, да прави серийки десятка с 80 кг.
Но както искаш.
И освен това като гу бутнеш в сплита ще ти разстрои тренировката, си мисля аз. За мен то си иска специално внимание. И да растеш - няма да ти помогне. Но най - яко засегнат е гърба. Следователно - там някъде трбва да влезе.

10.09.04
13:05

В последния брой на мускули и фитнес е описано. :) Ето какво пише там:
Въпрос:
Можете ли да ни дадете друго упражнение, което смятате за забравено, имащо ефект върху покачването на мускулна маса и сила?
Отговор:
Това е мъртва тяга завършваща с обръщане на щангата пред гърди. Когато изпълнявате това упражнение вие нямате нужда да работите повече за трапец, рамене и кръста. Виждал съм да изпълняват това упражнение погрешно. Изпълняват го като съставено от две части, а то трябва да се прави на един дъх. Движението е бързо, завършвате мъртвата тяга и продължавате да дърпате щангата покрай талията чак до гърдите и накрая обръщате пред гърдите. Краката ви са в позиция като клек. Упражнението е трепач. :)
Както казва Дзвер си е до техника, но пък пробвай да ги вкючиш в тренировката за гръб или рамо.

Аз съм го правил, усештам го най добре в рамото (затова го права в тренировката за рамо), като го права като основно упражнение на място на пускането на лост зад врат (2 тренировки пускане, 1 тренировка обръщане.)

10.09.04
14:42

на мен лично също ми се натоварва много предмишницата... и по-специално горната й част...

На кръста (като мускул) не го усещам много. От това упражнение много ми дръпна силата при тягата... Започнах да правя серии със същите повторения като преди, но със 10-20 кг повече тежести!!!

Мисля че това упражнение е идеално за излизане от застой тъй като исисква участието на много мускулни групи и ускорява метаболизма значително.

Ми ако го правите в дни със тяга, как да го усетите на кръста. То е с леки тежести. Но аз:
1. Тяга не правя
2. Упражнението ми е в отделен ден.
Но то няма как да не натоварва кръста. Това че не го усещате, не значи че не е така. Да дойде някой да ми покаже, как го прави, че в кръста му да не влиза :)
Не е възможно. Замислете се. То махът му е мъртва тяга, че даже и повече....

10.09.04
20:25

Бе дзвер не разбра ли, че не пускам щангата додолу като на мъртва тяга, кръста изобщо не го превивам. Като усвоя техниката на самото обръщане може да почна да го правя цялото движение с мъртвата тяга барабар.

Цялото движение е по-лесно между другото... понеже движението тръгва от краката и се получава малко инерция.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1