мляко в пликче

31.07.06
17:56

наскоро като си купувах прясно мляко, нямаше в бутилка и си купих от онези в белите пликчета. те нали се варят за разлика от бутилираните и си го сварих. за пръв път от доста време насам видях каймак и жълт слой на повърхността. другото което ми направи впечатление е че срока на годност е 5 дена, а на другите е повече. та мисълта ми е, дали бутилираните не правят каймак защото не се варят и са с консерванти за да държат повече, или тези в пликче просто не си играят да ги обработват и за това са по-евтини? според вас кой от двата варианта е по-добре?

31.07.06
19:46

първо, тези в кутия ги обезмасляват повечето. второ, тези в кутия ако имаха каймак щеше да се скапват за 5 дена. За предпочитане е в кутия, поне знаеш че е чист продукта и няма излишни мазнини.

31.07.06
19:59

в пликче - около 3.5%. роса и елена в кутия - пак толкова. мизия милк и дея - пак толкова :). пак са с дълга годност и пак не правят каймак. при тях съм забелязал че ако го вземеш от хладилника и отпиеш е малко воднисто и сладни. като го разклатиш чак тогава идва млечния вкус.

SH

01.08.06
02:58

d1sc0_c1t1z3n,процента мазнини го пише на опаковката и няма значение дали е пликче или кутия.И двата вида са пастьоризирани,така че нямат нужда от варене.Ако свариш мляко и от двата вида с еднакъв процент мазнини,каймака ще е същия.Т.е. опаковката няма значение.

01.08.06
08:40

добре, а защо тогава тези в пликче са по-малотрайни? на тези в кутия обикновенно пише че са готови за директна консумация, на тези в пликче не

SP

01.08.06
10:15

[quote author=“d1sc0_c1t1z3n”]добре, а защо тогава тези в пликче са по-малотрайни? на тези в кутия обикновенно пише че са готови за директна консумация, на тези в пликче не

Едните са пастьоризирани, другте - не.

01.08.06
11:22

Аз също като съм си купувал такива в наилоново пликче и са били пастьоризирани. А тва за срока на годност, сигурно е повече защото тия в кутиите са наблъскани разни стабилизатори или консерванти или там въобще каквото слагат. За това наи-добре си купуваите от бабите и дядовците по пазарчетата където продават домашно и си го варете.

01.08.06
11:38

На Верея и на тех срока на годност им е някъде около 10 дена, А на другите в кутия е повече Щото млякото било обработвано по неква UHT технология.
Аз си взимам Верея

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1