тестостерон?

14.08.06
16:56

Има ли храни които стимулират производството на тестостерон?

Внимавайте къде пускате темите си!!!

Йода

14.08.06
18:48

Само между другото, пише се тестОстерон, а не тестЕстерон.
За да бъдат нивата ти на тестостерон високи /без добавки/, е необходимо балансирано здравословно хранене на достатъчно високо калорийно ниво и сериозни занимания с тежести.
Основния източник за производство на тестостерон са мазнините, така че в менюто ти трябва да има достатъчно такива, месото е особено добро в това отношение, тъй като е същевременно и добър източник на протеин. Яйцата също, тъй като жълтъкът им съдържа холестерол /но не е добре да прекаляваш с жълтъците особено ако имаш високи нива на лошия холестерол в кръвта/.
Въглехидратите също не са за подценяване, поне при мен силното орязване на въглехидратите води до осезаем спад на тестостерона, по линия на хормона SHBG, който е свързан със свободния тестостерон.
Друг вид храни стимулиращи тестостерона са тези съдържащи цинк, това обаче има силен ефект само при хора с цинкова недостатъчност от диетата и суплементите. Такива са примерно морските дарове, които са известен от древността афродизиак.
Има и други храни, които по някакъв начин участват в метаболизма на тестостерона, примерно алицинът в чесъна, но ефекта им е маргинален /пренебрежим/, освен при отделни индивиди, за които даден компонент примерно се явява слаб пункт във веригата химически реакции.
Сравнително добър билков стимулант на тестостерона е трибулуса, Трибестанът на Софарма, който можеш да закупиш от аптеката е с доказана клинична ефективновост, ако си над 20 години можеш да опиташ.

14.08.06
18:55

Благодаря за отговора иначе знам за трибестана обаче не възнамерявам да си взимам, а вярно ли е че лещата и соята съдържат някакво вещество което наподобява естрогена? И оказва ли някакво вредно влияние на организма

Sportex

14.08.06
20:33

магданозът ама сигурно трябва да ядеш 2-3кг в продължение на месеци. :roll:  :?

15.08.06
10:24

За соята е вярно че влошава съотношението андрогени/естрогени, т.е. мъжки към женски полови хормони /нали си наясно че в мъжкото тяло има мъничко количество женски хормони, както в жените има мъничко тестостерон/. В соято има и вещества, които затрудняват храносмилането и инхибират /пречат/ на протеиновия синтез. Има и други недостатъци на соята като храна, по-малко или повече основателни.
Отношението андрогени/естрогени е важно за мъжа по ред причини, включително оказва влияние върху спортните постижения /сила, издържливост и т.н./ ако това е подтекста на въпроса ти.
За лещата честно казано не съм чувал подобни обвинения.
Повечето бодибилдъри избягват тотално соята, но последните изследвания показват че страховете са леко преувеличени и консумацията на соя в умерени количества е безпроблемна. Все пак е неуместно соята да е със сериозно присъствие в диетата ти.

15.08.06
10:30

Извинавам се, обаче още един въпрос ядките като лешник, фъстък и кашу оказват ли някакво влияние на хормоналния баланс?

15.08.06
10:42

Всяка храна оказва някакво влияние на хормоналния баланс в по-малка или по-голяма степен. Най-малкото влияе върху инсулина и глюкокортикоидите /кортизолът е част от тях/, което пък стартира верижни реакции, засягащи останалите хормони и невротрансмитори /серотонин, допамин, ацетилхолин и т.н./.
Ядките са много добра храна, включително за тестостерона, тъй като съдържат мазнини, при това полезни, но добрия им ефект не е със силно директен ефект върху някой хормон, колкото като част от балансирана диета, поддържаща комплексно здравето, включително хормоналното.

15.08.06
10:46

Благодаря много :D

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1