Има ли жени, които... - НЕАКТУАЛНА!

Прескочи до:

19.09.06
11:54

... са били дебели и след това са решили да свалят 10 кг. и повече с тренировки и диета? И най-вече - не са го направили ударно, за 1 месец, с ефект само една седмица, а бавно и методично, след което да са си запазили теглото? Има ли таквоз чудо на таз земя, или аз ще съм първата?

Задавам този въпрос, първо, защото искам да си общувам с някоЯ, която да разбира за какво й говоря и да е минала вече по пътя, за да може да ми дава акъл.

Второ, навсякъде по форумите, ако въобще има постинги от жени, те са винаги в стил “сега мисля да почна, дайте съвети какво-как”. Или другото, често срещано явление - да оревават квартала с трагедията как да смъкнели 2-3 килограма (толкова можеш да смъкнеш от днес за утре, докато спиш!)...
Въобще, сякаш цялото женско царство живее в светлото бъдеще и никога не прави нищо в настоящето, камо ли да има сериозни постижения зад гърба си... Митьо Крика каза, че това било, защото жените нямали волята. Никога не съм толерирала такива сексистки изказвания и гледни точки. Обаче, от това, което виждам дотук, май май, има нещо такова?... :(

Затова, женки, които наистина сте постигнали нещо, не се крийте - похвалете се заслужено! :D

19.09.06
14:05

[quote author=“Lumina”]Или другото, често срещано явление - да оревават квартала с трагедията как да смъкнели 2-3 килограма (толкова можеш да смъкнеш от днес за утре, докато спиш!)...

като имаш да сваляш 10 кила, мн ясноо, 4е 2-3 ще свалиш само докато спиш. ама като имаш да сваляш 2-3 кила, може и 2 месеца да се хранип адски правилно и да тренираш и пак да не ги свалиш, така, 4е не давай плс генерализации за това кой с какво можел да се похвали

колкото пове4е имаш да сваляш, толкова по-бързо сваляш до 1 момент, когато е останало малко излишно - то се топи най-трудно.

няма да се ангажирам със съвети, защото явно такива от 4овек като мен, който “се лигави” с 2-3 кила, не ти трябват. не съм минавала по пътя на свалянето на 10-те кила, надявам се д не ми се наложи, само ще кажа, 4е това, което би било полезно е:
1. намаляване на въгл до мин, спиране на всякакъв хляб, ориз, картофи, сладки, тестени, алкохол
2, ограни4аване на плодове до 200-300 гр на ден в 1вата 4аст на деня. за предпо4итане ягоди, малини, боровинки - абе дребни горски
3. ядене на МНОГО зелен4уци  (без картофи) - основно краставици, зеле, броколи, карфиол. морковите и 4ервеното цвекло не са мн ок
4. месо
5. яйца
6. през ден сутрин на гладно 20-30 мин интервално кардио
7. в другите дни тренировки с тежести
8. един ден в седмицата - тайм аут от трен, но не и от хранителния режим

УСПЕХ !  :wink:

19.09.06
14:58

Първо, искам да ти благодаря за съветите по храненето и двигателния режим - оценявам жеста, макар че, както вече съм загатнала, не съм от онази група дето “мислят да почват - кажете какво-как”.
Почнала съм достатъчно отдавна и с достатъчно знания. Тук съм, за да науча тънкости и да реша дали да ги приложа за мен. И разбира се, търся някого, който да се доближава максимално до моите цели и с моите условия и особености.

Колкото за размера на постиженията, винаги ще има разлика дали си скочил над 2 метра, или 20 см. Това отличава Стефка Костадинова от децата в градинката. Може да ти е струвало много, но това е положението - светът е така устроен и 20 см винаги ще е малко... Може да оставиш 3-те кила да станат 10… Ако обаче, тази перспектива не ти се вижда добра, то недей да приемаш лично мненията на хората. :)

19.09.06
15:42

не ги приемам ли4но, просто понякога хората пишат неща, без да знаят за кво иде ре4 и да си вкарват весели метафорки са стефка костадинова и 20-те санта. ае нема нужда  8) 

ако изпаднеш в застой или ти се забави свалянето, може да ограни4иш или направо напълно да изключиш мле4ните (по принцип забравяш за прясното мляко). може да поограничиш ядките.

ок, спирам, оставям те да си 4акаш себеподобните

19.09.06
17:15

[quote author=“cran-berry”]ок, спирам, оставям те да си 4акаш себеподобните

Ами, аз тази тема я пуснах експериментално, знае ли човек, може пък да се намери някоя странна извънземна, като мен. Надеждата умира последна... :)

FI

20.09.06
12:46

Здравей,

аз незнам дали спадам в твоята група, защото не съм била дебела, а само леко закръглена.  :wink: Въпроса е, че успях да сваля 10 кг за 2 месеца с НВД и смятам да продължа да тренирам и спазвам хранителен режим. Постингите на жени тип, кажете ква диета да правя че да сваля 5 килограма за 1 седмица са ми направо смешни и смятам че човек с такава настройка по - добре хич да не почва да пази диети, защото друго освен след края на диетата да си върне двойно килограмите неможе да направи.

Аз смятам, че съм жена с много воля и инат и като си навия нещо няма как да не стане, може да се забави малко ама ще стане. А и да добавя - смятам че колкото по - бавно човек отслабва, толкова по - добре за организма му.

Та с това излияние по - горе искам да кажа, че ще се радвам да споделим опит.

20.09.06
15:11

Fitday, май намерих един човек, с когото можем да се разберем в твое лице... :D
Щом си свалила 10 кг., значи си в моята категория - аз в момента съм свалила 4 от 15 кг., които съм си запланувала, т.е. остават ми толкова, колкото са били при теб. А “дебела” е силно казано за мен - просто реших да не ползвам евфемизми, а да се изразя малко по-грубичко. Имам си прекрасно, силно и здраво тяло, с безупречни пропорции,  което обаче носи последствията на мудна обмяна на веществата и  неправилен начин на мислене.

Сега трябва да излизам и спирам да пиша, но определено ме заинтригува. :D

FI

20.09.06
15:50

Здравей пак,

понеже днес нямам много работа ме е хванала графоманията.  :wink: Моите проблеми с теглото дойдоха от това, че се преместих да живея в Германия. Преди това не съм имала никакви проблеми с килограми, даже бях супер хилава. Обаче откакто сам тук, то не бяха тестени неща, не беше чудо. И така за 3 години успях да се освиня. Сега се надявам, че съм на правилен път и се опитвам да задържа резултатите, които постигнах.

20.09.06
21:56

Ееее, ти ме разочарова - аз таман мислех да те каня да се видим... :(
А на колко си години, защото и това има значение.
Да, щом си в Германия, постиженията ти са дори по-големи, само поради този факт - там съществуват толкова много изкушения, съчетани обикновено с добри финансови възможности, което създава голям проблем, наистина!
Моите проблеми с теглото пък са от доста по-отдавна - откакто ме почна едно време пубертетът, та досега - аз съм почти на 32. Откакто се помня, съм била все 65 кг. Напоследък бях станала 70, сега отново съм си на старите кила, но искам повече от живота... :wink:
Ще ми се да ми разкажеш повече, но ми се струва, че не е нужно това да става във форума. Пращам ти ICQ номер и e-mail на лична. Кю-то би било най-добре, защото можем да говорим в реално време.

FI

21.09.06
09:57

Здравей, за съжаление нямам възможност да ползвам ICQ. Но можем да разменяме бележки ако някоя има въпроси и т.н

Напълно си права тук в Германия е доста по - трудно. Реално мога да се глезя всеки ден с каквото си пожелая и точно това е най - големия проблем - при такова изобилие да се ограничаваш. И във фирмата където работя се носят постоянно едни баници, кифли, козунаци, но досега слава богу не съм се изкушила...

21.09.06
21:54

Не ми отговори на колко си години...

Добре, разкажи повече за тази диета, която спазваш, дай ми по-подробна информация - какво точно ядеш, на колко хранения, в какви количества.

FI

22.09.06
12:43

На 25 години сам. По - късно ще добавя като снимка няколко примерни дни от режима ми...
:D

22.09.06
13:01

Знаех си аз, че си под 30… 8)  Някои неща са по-лесни преди тридесетака, като отслабването, например. С възрастта метаболизмът се забавя все повече, а пък на някои от нас, дето им е по прицип бавен - съвсем... :wink:

Четох, беше споменала кростренажор, и аз имам и си тренирам на него. Правиш ли нещо допълнително и ако да, какво?

22.09.06
13:17

сори, 4е пак се намесвам
как караш кростренажора?
на мен разни просветени хора ми казаха да го карам интервално и не пове4е от 30тина мин на ден сутрин на гладно

22.09.06
13:53

[quote author=“cran-berry”]сори, 4е пак се намесвам
как караш кростренажора?

Лошо няма да се намесваш - това е целта, да се обменя опит. :)  Аз лично карам по 10 км. на ден. Гледам го като разстояние, а не като време. Това ми излизаше 35 мин., напоследък 30. Целта ми е да карам без почивка цялото време. Никога не съм правила повече, освен един или два пъти, в които усещах, че имам страшно много енергия за изразходване. Тогава съм стигала до 15 км. Трябва, не трябва - аз толкова си тренирам и си ми е добре. Проблемът при мен беше със сутрешните тренировки на гладно, защото аз винаги съм тренирала вечер. Днес закрепих положението със зелен чай преди тренировка, вместо вода и гири преди тренажора, а не след.
Бива. :)

FI

22.09.06
14:56

Така така на мен ми е по лесно  :lol:. Вярно е че с възрастта метаболизма се забавя, но за 5 години разлика... незнам може би... :wink: . И пак казвам за мен не е от значение дали ще сваля килограмите за 1 месец или 2. Важното е да стане и да не продължавам да се освинвам...:(.

Кростренажора го карам по 30 мин на ден на пулс 120-130 като изминавам към 15 километра средно. Повече от 30 мин не съм пробвала да правя. Карам го равномерно, разбира се че в началото имам загрявка и в края намаляване на темпото, но винаги в средната част се стремя да държа 130 пулс. Tрудност 1 мах на 2, защото някъде бях чела, че трудностите нямат голямо значение.

Имам голямото желание да карам сутрин на гладно, но мога да го правя само събота и неделя, защото през другите дни сам все пак на работа и трябва да стана в 6 часа само заради кардио. През седмицата карам към 17.30 18.00 часа.

22.09.06
15:43

Трудностите имат значение, защото от тях правиш мускули. За свалянето може би нямат - там е важна бързината, а не тежестта.
На мен нещо ми се е прецакал уредът за мерене на пулс, днес забелязах, защото не го ползвам, но ми стана интересно.
Ето какво имам предвид, като казвам, че някои неща са по-лесни преди тридесетака - как правиш по 15 км. за същото време, за което аз правя 10… :wink: Има обаче една подробност - аз съм на 4-та степен от 8 и ми е време да минавам на 5-та. Но се чудя дали наистина имам нужда от баджаци на колоездачка, моите и без друго са си едрички... :roll:  Но качването в степените ми дава усещане за напредък - ако стоя на една и съща, в един момент почва да ми става твърде лесно.
Всеки ден ли тренираш?
Всъщност, дай малко мерки, аз съм 162см., 65 кг. (още 1 кило по-малко :D ).

FI

22.09.06
16:29

Да всеки ден тренирам, като гледам 1 ден само през седмицата да почивам, според зависи както се падне. Мерки 162 см 57 килограма. Преди бях 67 - голям срам...Ами незнам на мен ми е лесно вече на първа, все пак тренирам само от 20 дена. Може би днес ще вратна на 2-ра. :D

FI

22.09.06
20:51

Ето и обещаните снимки:

[URL=http://img105.imageshack.us/my.php?image=dnesri9.jpg]http://img105.imageshack.us/img105/7754/dnesri9.th.jpg[/URL]

[URL=http://img357.imageshack.us/my.php?image=nedelqul3.jpg]http://img357.imageshack.us/img357/6266/nedelqul3.th.jpg[/URL]

[URL=http://img105.imageshack.us/my.php?image=petakrs8.jpg]http://img105.imageshack.us/img105/9650/petakrs8.th.jpg[/URL]

[URL=http://img357.imageshack.us/my.php?image=srqdapt9.jpg]http://img357.imageshack.us/img357/3178/srqdapt9.th.jpg[/URL]

Необходими калории 1400, за съжаление има дни, в които не успявам да си набавя 1000 калории на ден.

22.09.06
21:19

Ееее, то като по поръчка сме се засекли - дори с еднакви физически параметри! :D

Забелязваш ли си личните съобщения? Защото имаш такова от известно време насам... 8)

23.09.06
21:34

[quote author=“fitday”]Ето и обещаните снимки:
Необходими калории 1400, за съжаление има дни, в които не успявам да си набавя 1000 калории на ден.

Много мижаво се храниш, под 1000 калории се счита за рискова диета и се прилага в болнични условия, на легло. Ти дори 1000 не докарваш, а живееш активно. :roll: Ако през цялото време сваляш килограми с такава драстична диета, ще имаш много проблеми, най-малкото, че няма начин да не възстановиш кила след нея.
По принцип, правилото е, че колкото по-голяма е разликата между една диета и нормалното хранене, толкова по-голяма е опасността ефектът да е бърз, но временен и след това нещата да си дойдат по старому. Само че с една идея по-прецакан организъм, отколкото преди диетата.

Между другото, аз установих, че всеки ден се сблъсквам с едно огромно изкушение, което трябва да преодолявам отново и отново - изкушението да сваляш бързо, с максимално намаляване на храната, увеличаване на физическото натоварване и т.н. Особено, когато минават 4-5 дена и не съм свалила. Обаче всеки път се подсещам, че целта ми не е самото отслабване и неговата скорост, а промяна на хранителните и двигателните ми навици, в следствие на което ще дойде отслабването.
А навиците, които искам да развия са такива, които да могат да се поддържат като нормален начин на живот в бъдеще, в продължение на години. По-малко от 1000 калории и/или няколко часа тренировки на ден НЕ СА такъв нормален живот...

FI

23.09.06
22:04

Здравей,

не е точно така, допълнително имам на ден още 100 - 200 калории от мед, различни семки и т.н дребни неща, които ям, но които немога да запиша, а и честно казано не ми се и занимава. Въпросното спортуване е вече сметнато в тези 1400 калории, така че това няма значение. Аз доколкото знам е ок да си на -400 калории на ден...или? Верно че има дни, в които съм и на -500 -600, но просто деня ми е доста напрегнат и няма как да ям по - често. Добре че тези дни не са много.  Аз храната не съм я намалила като количество и преди съм яла по - толкова, но просто преди нещата, които хапвах бяха кифли, хляб е все неща, от които се пълнее...
Смятам, че този начин на хранене бих могла да го поддържам и за в бъдеще, глад досега не съм усещала или по - скоро като усетя си ям... :D :D :D Лично аз мисля да започвам и фитнес от по - другата седмица и според зависи как ми хареса да ходя 2 или 3 пъти седмично. Иска ми се да спортувам и за в бъдеще, а не само сега докато съм на диета и се опитвам да сваля. Постепено със спорта мога да включвам и картофи, ориз и т.н неща, които са забранени или поне нежелателни в момента и така докато стигна 1400, които са необходими на организма ми, разбира се трябва постепено и нивото на въглехидратите да се качи, но всичко с времето си... :D

23.09.06
22:59

Какви са тези 1400 калории, не разбирам? Диетата ли ти е 1400? От това, което виждам на снимките, става дума за стойности доста под 1400… Или имаш предвид, че 1400 калории е дневната дажба на нормално хранещ се индивид? Ако е така, в грешка си и то голяма.

Клинични стандарти:

1. Лека диета: 1600-1850 кал. (при I-II степен на напълняване, т.е. до 29% и 30-49% над идеалното тегло)
2. Средна диета: 1100-1270 кал. (при III степен на напълняване, т.е. 50-99% над идеалното тегло)
3. Тежка диета: 630-840 кал. (Само когато свалянето с предишните две диети вече е спряло; прилага се с максимална продължителност 2-3 седмици, поради опасно ниското ниво на белтъчини; задължително в болнични условия).

Ние с тебе и в най-лошите си периоди, сме били най-много на границата на I и II степен на напълняване и подлежим на най-леката диета, съответно. Както виждаш, минимумът калории на ден за нормален индивид са поне 2000, при липса на физическо натоварване, забележи...

Не се изкушавай да добавяш фитнес към аеробната тренировка, че и 3 пъти седмично... Като ти дойдат такива акъли, просто си задай въпроса ще поддържаш ли същата форма на 50 годишна възраст, например. Ако не си много сигурна, че ще успяваш, по-добре не почвай въобще - всяка мускулна активност, която в последствие ще прекратиш, е още едно кило сланина в бъдещето.

Не забравяй, че голяма част от хората тук са (професионални) спортисти, които са си сложили главата в торбата и те си знаят с какво ще платят за това (а често и не знаят - просто още не им пука). Не се мери с техния аршин.

FI

23.09.06
23:39

Сега ще ти обясня какво имам предвид.

Има едни Калкулатори в нета, в които като зададеш колко кг, височина и още някои неща си ти показват колко калории на ден трябва да поемаш максимално. Та при мен максимума при 60 кг е 1429 до 1600 калории - в различните сайтове има малки разлики. Тези калории са достатъчни, ако искам да си поддържам сегашното тегло, но понеже аз не искам, трябва да намаля с 300 - 400 за да съм на минус и да свалям. 2000 калории са доста за жена, съмнявам се да е нормално, аз никога немога да ям до 2000, ако ще и да ям нон стоп. Може би ако ям торта, която е много калорична, но тогава няма да свалям със сигурност. :D

Ако не ми вярваш ето тук е една от формулите по - които се изчислява:

http://spidersport.com/weight-control.php#2

Честно казано незнам дали ще поддържам същата форма на 50, тъй като незнам дали ще доживея до толкова, това разбира се в границите на майтапа. :wink: То човек ако мисли така с нищо да не се захваща. В началото мисля да почна 2 пъти седмично, не мисля, че ще ми навреди чак толкова. Това за мускулната активност и сланината къде го прочете, сланината идва от яко тъпкане, мускулите от тренировки, двете нямат нищо общо. :wink:

Не схванах какво лошо има да се ходи на фитнес, плс обясни??? :shock:

24.09.06
01:31

зна4и, няма универаслно 1ва, 2ра степен и т.н.
вси4ко е индивидуално
по формулата от горния линк си из4исляваш поддържащите калории и запо4ваш с намаляване от 200-300 кк, на 2рата или 3тата седмица - минус 400 и тва е - така поддържаш. междувременно като сваляш, преиз4исляваш пак поддържащите за новите кги така
за 4-5 дни не можеш да свалиш 1 кило мазнини, защото губиш и вода и малко мускулна маса. за 1 седмица е нормално и оптимално да сваляш около половин до 1 кг, което 1 нормлен механи4ен кантар едва ли може да от4ете. нали идеята е да се сваля с цел да се запазят свалените кила, а не да се върнат? а това става БАВНО И ПОСТОЯННО. за тва от 4-5 дни няма какво да се от4айваш. не си поставяй някакви цели. все пак за стимул - може да ре4ем, да кажеш до коледа искам да съм свалила еди колко си кила
www.fitday.com - там има и опция да зададеш колко кила искаш да свалиш до еди коя си дата и то ти смята по колко трябва да сваляш на седмица, за да си постигнеш целта
освен това, ако мн драсти4но намалиш калорийния прием - примерно над минус 500кк от поддържащите, ще сваляш по-бързо, но в един момент ще изпаднеш в застой, от който дълго време няма да можеш да излезеш. както съм аз в момента - като по4нах нвд за 3 седмици свалих около 4 кила, което за мен си е направо много и бях супер доволна, после малко се отпуснах и ка4их 2, сега свалих 1, но от 3-4 седмици не мога да мръдна - а тренирам и ям като хората, даже мле4ните спрях, но пак не мърдам....
сори за романа, но недейте да злоупотребявате с организма си и да искате бързо и трайно отслабване. няма такъв филм за съжаление :( или ако има, той е в сферата на нау4ната фантастика
good luck “:)

p.s. още нещи4ко за кардиото - не го въртете до откат и не гледайте изминати км по показателите на уредите - не са верни! малко оффтопик - от около седмица тренирам на открито - 6 обиколки на стандартен стадион са 2км и 400 м и искам да ви кажа, 4е както на кростренажора без проблем правя по 10-15 км, тия 2км и 400м ми взеха здравенцето и даже 1 обиколка с ходене я изкарах
мисълта ми е следната - най-ефективното кардио е двуразово - демек сутрин на гладно и ве4ер преди последното хранене и да е ИНТЕРВАЛНО - на 1во време не гледаш степента на натовареност, може и на най-ниската, НО: 1 мин примерно бавно или умерено и 20 или 30 сек на макс скорост. ако тва ти е лесно, пробвай 2 мин умерено, 1 мин на макс скорост и така цялато упражненийце мааааксимум 30 мин, което да вклю4ва 5 мин загрявка и 5 мин cool down
в тоя ред на мисли най-якото кардио е т.нар. ТАБАТА - 5 мин загрявка, после 4 мин, които прекарваш в следните интервали - 20 сек максимално, 10 сек умерено, после още 5 мин cool down - оба4е тва е не4овешко. аз се пробвах на 20 сек макс и 20 сек умерено, ама едвааааам напрайх 3 мин така, при все, 4е тренирам редовно аеробика и тае бо от 3 год, а кростренажора от 3 месеца го въртя по4ти всяка сутрин, та така...
има мн тънкости
пак моля за извинение, 4е написах много нещо, ама от 4 месеца 4етене и отсяване на инфо и малко ли4ен опит до ткива заклю4ения стигнах... сега ако мога и да ги приложа, цена няма да имам, ама тва си е мой проблем...

FI

24.09.06
10:14

Точно и аз това исках да обясня по - горе, ама тая сутрин като го чета май не съм успяла. Мерси cran-berry! :D

24.09.06
11:03

за нищо  :wink:

24.09.06
12:12

[quote author=“Lumina”]Клинични стандарти:
1. Лека диета: 1600-1850 кал. (при I-II степен на напълняване, т.е. до 29% и 30-49% над идеалното тегло)
2. Средна диета: 1100-1270 кал. (при III степен на напълняване, т.е. 50-99% над идеалното тегло)
3. Тежка диета: 630-840 кал. (Само когато свалянето с предишните две диети вече е спряло; прилага се с максимална продължителност 2-3 седмици, поради опасно ниското ниво на белтъчини; задължително в болнични условия).

Ние с тебе и в най-лошите си периоди, сме били най-много на границата на I и II степен на напълняване и подлежим на най-леката диета, съответно. Както виждаш, минимумът калории на ден за нормален индивид са поне 2000, при липса на физическо натоварване, забележи...

Току що разбрах що не сваляш  :lol:

24.09.06
12:25

[quote author=“fitday”]Сега ще ти обясня какво имам предвид.
Не схванах какво лошо има да се ходи на фитнес, плс обясни??? :shock:

Виж, в нета има много калкулатори за всичко и по принцип там можеш да намериш всякакви глупости, които дори да те вкарат в гроба. Пак казвам, 2000 калории е оптималната дневна нужда на жена между 20 и 30 години, без физическо натоварване. Това са стандартите, които се ползват във всички институти по хранене и заведения, които провеждат програми по редукция на теглото, за които знам.
За сведение, McDonalds, които се изправиха пред сериозната опасност, тъй като предлагат вредни и висококалорични храни, да отчетат сериозни загуби, започнаха да изчисляват хранителните стойности на менюто си, консултирайки се със сериозни специалисти в бранша и също са възприели стандарта 2000 калории. Това си е просто така.

Колкото до това, кой колко яде и дали би “успял” да изяде 2000 калории без да заприлича на мамут, ще ви дам пример със себе си. Аз, почти през целия си живот, съм ядяла на ден храна, която, пресметната на око спрямо това, колко са 2000 кал. ядене, се е равнявала минимум на 6000-7000 кал. (дори повече). Пример: аз бях направо пристрастена към сладкото и особено шоколада. Ядях такъв почти всеки ден, като никога на едно “ядене” не съм изяждала по-малко от цял шоколад, т.е. 100г. Тук отделно идват вафли, кексове, кроасани и особено - супер концентрирано сладко - сиропирани обилно сладкиши “турски тип” - баклава, толумби. Едно ядене на толумби (това е по-лесно да се сметне, защото те са на кутии), ми е било 300г. минимум. Казвам, че това е било отделно от всичко друго, което съм си ядяла три пъти и повече на ден - манджи, хляб, меса, колбаси, салати, и Колата със захар, която обожавах, за разлика от Кола Лайт (която е с подсладител), защото, вкусът на Лайт-а ми беше гаден...
А! Да не забравя - никога не съм извършвала никаква физическа активност, освен рутинната ежедневна, защото мразех движението, а към фитнеса и хората, които се занимават с него изпитвах известно презрение, защото за мен интелектът беше важния.

Е добре, сами си направете изводите за това, колко калории на ден съм поемала в продължение на години. Ако гледаме калориите, аз е трябвало да тежа повече от 120 кила. Да, ама не - цял живот съм си била на 65, от които не съм мърдала. В последните 2 години, поради различни обстоятелства, качих между 3 и 5 кила отгоре. Даже, не съм ги качила просто така, а имах един период, в който от едни ужасни лекарства бях качила 20 кг. за 1 месец и бях станала 85 кг. Боляха ме краката, наложи се да си купувам нови дрехи, въобще - черен период. И след като спрях лекарствата, килата ми започнаха да се топят от само себе си почти толкова бързо, колкото ги бях качила, без никаква диета. След известно време се върнах почти на старите си - с тази разлика между 3 и 5 кг., за която споменах. А и минах 30г., междувременно...

Лошо няма да се ходи на фитнес, просто фитнес 3 пъти седмично плюс кардио всеки ден НЕ Е нормална физическа активност за неспортист! И няма да можеш да я поддържаш, (а и не е нужно!) в продължение на години напред. А колкото до това, дали сланината има общо с мускулната маса и как второто се превръща в първото, при прекратена спортна активност, питай някой бивш спортист, вече на възраст. Майка ми е била републикански шампион по скиф/каяк (не си спомням кое точно) на младини.
Надявам се, че този път станах ясна - когато престанеш да гориш толкова, колкото си горила при засилена активност, при същото количество ядене, започваш да пълнееш. А човек, като почва нещо толкова важно, трябва да мисли за утре, не само да блъска, като безмозъчно говедо. Интелектът наистина е по-важен, защото той води - просто тялото не трябва много да изостава...

24.09.06
12:32

[quote author=“x_3_mar”]  Току що разбрах що не сваляш  :lol:

Свалям, драги, при това твърде бързо, както не само Cran-berry отбеляза. И то, забележи, без ВЪОБЩЕ да си броя калории - ям на око, без никакви изчисления, или грамажи. 8) Плюс това аз съм чист мезоморф, тъй че мен не ме мисли... :lol:

24.09.06
12:38

[quote author=“cran-berry”]пак моля за извинение, 4е написах много нещо, ама от 4 месеца 4етене и отсяване на инфо и малко ли4ен опит до ткива заклю4ения стигнах... сега ако мога и да ги приложа, цена няма да имам, ама тва си е мой проблем...

Много е интересно това, което си написала, за кардиото. :D Явно си много навътре в нещата. И не се извинявай всеки път като пишеш - мнението ти е ценно.

24.09.06
12:52

Lumina, ами защото ми се скрара някъде в началото на темата
зна4и това за универсалните калории не е то4но така, защото я си представи една дребна жена метър и 50, 45 кила - това за нея да ре4ем е нормално, не ще да сваля, не ще да ка4ва, ама ако яде 2000 кк в един момент ще по4не да ка4ва
тва хипотети4но и относително. вси4ки калкулатори - и на физи4еска активност, ина изядени калории и т.н. са ориентировъ4ни с цел да дадат насоки

не бих казала, 4е съм някакъв разбира4. просто, както споменах, последните месеци доста из4етох, и то разли4ни мнения и изто4ници. например, забелязвам, 4е хората в този форум ядат масово картофи и ориз - оба4е трябва да се има предвид, 4е пове4ето са мъже и целят освен малко из4истване, основно ка4ване на ММ. ако ти и аз ядем ориз и карофи, дори и при отрицателен калориен баланс, няма да сваляме заради въглехидратите. или може и да сваляме, ама временно
абе вси4кото това е мн сложно и индивидуално, за това идеята е да пробваш, да видиш кое как ти се отразява ид а си правиш изводите за себе си. ам апробване е поне 1 седмица

FI

24.09.06
13:16

Според мен просто имаш бърз метаболизъм и на това се дължи, че сваляш, всеки човек е различен, аз ако ям по 2000 калории на ден никога, ама никога няма да свалям!

Фитнеса мисля да го започна 2 пъти седмично и най - вероятно ще намаля кардиото до 2-3 пъти седмично. Сериозно ли смяташ, че хората които спортуват са безмозъчни??? Тук между другото хора над 50, които спортуват не са рядкост, но може би има разлика и в манталитета на хората. Както и да е ти си имаш твое мнение, аз имам мое, ако ти сваляш с 2000 калории на ден, аз свалям с 1200. Няма смисъл да спорим на кого системата е по - добра или по - лоша всеки сам си решава... :D

24.09.06
13:18

[quote author=“Lumina”]Свалям, драги, при това твърде бързо, както не само Cran-berry отбеляза. И то, забележи, без ВЪОБЩЕ да си броя калории - ям на око, без никакви изчисления, или грамажи. 8) Плюс това аз съм чист мезоморф, тъй че мен не ме мисли... :lol:

Това беше малко маитап да вкарам във сериозната тема  :wink:  :P Да те пускаме на състезания след като си мезоморф.... Вчера имаше турнир в Хасково, след него в съблекалнята си приказваха как наи-важното за да станеш състезател е да си избереш родителите, е ти като гледам си го направила. Бтв скоро имам мерак да пусна тема точно за такива където се мислят за чисти мезоморфи, чисти ектоморфи и чисти едноморфи да видите че такова животно няма!
Иначе хич не мога да те разбера, казваш 2000 кк са минимум пък не броиш калории. После казваш да не правим кардио и фитнес заедно, че като удъртеем ще станем торби. Пък после излиза, че ще станем торби само ако като спрем със спорта ядем каквото сме яли преди. Да ама аз хем не съм хич лекичък пък като спра само за 1 седмица да тренирам и апетита ми изчезва, какво остава ако е за винаги... Ама ако си гимнастичка дето като качи 500 грама над неиното тегло и минава на лимони и чаи и за вечеря 2 лешника , като се откаже от спорта започне и започне да наваксва с храна нормално е да се опраси...

[quote author=“Lumina”]Виж, в нета има много калкулатори за всичко и по принцип там можеш да намериш всякакви глупости, които дори да те вкарат в гроба. Пак казвам, 2000 калории е оптималната дневна нужда на жена между 20 и 30 години, без физическо натоварване. Това са стандартите, които се ползват във всички институти по хранене и заведения, които провеждат програми по редукция на теглото, за които знам.

Спокоино мога да кажа че някои формули във саита са доста по-точни от тия стандарти... И къде ги  пише въобще, защото в учебника ми по спортна медицина всичко е във формули  :lol: Какви са тия стандарти (BMI ли имаш предвид) ? Какво е тва чудо, и кои ги спазва въобще?  Тази Емилова с дебелариума където не стига, че си плащаш еми и за вечеря имаш кисело мляко с маруля. Боже опази Макдоналдс да е наи-меродавния пример? То и на хранителните добавки отзад са дадени дози за диети от по 2000-3000 кк ама това не означава че всички сме на толкова.  Калориите още повече не се определят от това на колко години е човека а от теглото му. От където и да го погледнеш 2000 кк за жена 60 кг. която няма никаква физическа активност е много!

24.09.06
16:27

Хора, я дайте по-весело, че менторския ми тон взе да ми идва в повече на мен самата, а пък аз туй нещо много го мога, защото, както казах, на младини съм наблягала на най-големия мускул... :wink:  Между другото, като казах това, знаете ли, че мозъкът е най-големият потребител на енергия в организма - 1/4 от всичката храна, която поемаме, отива за него.

Боже, сега чак си давам сметка, като си погледнах дългия постинг за досегашните ми хранителни навици, че да се оплаквам от бавен метаболизъм е направо светотатство!  :x Аз системно съм си подлагала великолепната обмяна на веществата на такива безумни натоварвания, които сигурно биха убили други! И съм очаквала да съм слаба, вместо да си дам сметка, че само 10 кила над нормата е абсолютен рекорд с оглед на това, което в влизало в мен... :o

Ужас, сега оценявам особено добре какъв безумен късмет е да съм в това тяло, което никога не ме е предавало и е правело невъзможното за мен, а аз за него - нищо. Но нещата се променят коренно, така че ще наваксам. Тяло мое, обичам те, гордея се с теб! :D :D :D

25.09.06
11:21

[quote author=“cran-berry”]например, забелязвам, 4е хората в този форум ядат масово картофи и ориз - оба4е трябва да се има предвид, 4е пове4ето са мъже и целят освен малко из4истване, основно ка4ване на ММ. ако ти и аз ядем ориз и карофи, дори и при отрицателен калориен баланс, няма да сваляме заради въглехидратите. или може и да сваляме, ама временно

Виж какво ми написа един момък в един друг форум. Мисля, че като изключим правописните грешки :wink: , човекът разбира:

“Аз пък ще ви кажа ,че няма нищо по добро от диетата в която въртиш въглехидратите три дена разреждаш един зареждаш това е пример - все пак зависи от метаболизма на човека ... второ за да изкаш да останеш с това което си постигнала от диетата ... по време на самата диета никога не бъди прекалено стриктна ... при нас културистите се налага да сме стриктни защото ще бъдем оценявани и имаме някав срок за който трябва да влезем в дадена категория ... след състезанието именно от тази стриктна диета идва един друг процес който се нарича лакомия ... по време на диетата храните от които си лишавал тялото си , то си ги изка и имаш страшен апетит което е лошо защото колкото си свалил качваш пак толкова ,че и отгоре ! Та моята идея е в диетата си да включиш този метод на въртене на въглехидратите (разреждащи и зареждащи дози ) и да пиеш по много вода както ти казах тва дето си го чувала че трябва да се намали водата е пълна глупост точно трябва да се намали солта и други вещества които садържат натрий ... по време на диетата си зачеркни дни в които да си я нарушаваш леко ... примерно няма да е катастрофално ако в седмицата се храниш един път с недиетична храна ( това подлъгва организма че диетата е свършила и на следващия ден когато почнеш пак стриктно организма се стресира и започва да гори повече мазнините )”

Аз си ям въглехидрати под формата на картофи, например. Миналата седмица си сготвих хубава крем супичка от картофи с пилешки воденички, с морковки и подправки и си я хапнах сладко. Това беше единственото готвено, което съм яла напоследък. По една голяма купичка на обяд. Ям доста сирене, защото обичам много, прясно мляко задължително на закуска всеки ден, че без млечни продукти не мога да живея, суров слънчоглед ям често, когато съм навън и не мога друго да хапна, а и много обичам. Въобще, откъм мазнини не се ограничавам ни най-малко, защото те са само растителни. Ориз не съм яла скоро, някъде преди 10 дена ядох ориз със зеленчуци в китайски ресторант. Ако ме почерпят със суши, няма да се замисля хич... :wink:  Абе, моят принцип е, зеленчук и плод ли е, няма лошо да се хапва. Е, сигурно не бих се хранила нон-стоп само с банани и картофи, но в никакъв случай не си ги забранявам.

Това мойто не е диета, нали? Скандализирах ли те? :P :lol:  :D И пак повече трябва да ям, както казваш ти.

Честно казано, вече сериозно се чудя дали да си купувам L-карнитин, да не взема да се топя с по кило на ден като прибавя и него?... :roll:

25.09.06
15:13

това за зареждащия ден мн хора ми казват все противоре4иви мнения, но от гледна то4ка на психи4еско рвновесие - веднъж седми4но - може
на 3-4 дни - ако 4истиш бързо
културистите не ги гледай - на тях им трябва енергия от бавни въгл за по-добри резултати
ти забравяш за картофи, ориз, хляб. плодове в 1вата половина на деня,като не си избираш банан и грозде, а малини, ябълки, ягоди, дребни горски всякакви, там боровинки али бали, избягваш моркови и 4ервено цвекло
забравяш и за прясното мляко за сметка на киселото пълномаслено, намаляваш сиренето и предпо4иташ фета пред обикновеното краве сирене

25.09.06
23:02

[quote author=“cran-berry”]това за зареждащия ден мн хора ми казват все противоре4иви мнения, но от гледна то4ка на психи4еско рвновесие - веднъж седми4но - може
на 3-4 дни - ако 4истиш бързо
културистите не ги гледай - на тях им трябва енергия от бавни въгл за по-добри резултати
ти забравяш за картофи, ориз, хляб. плодове в 1вата половина на деня,като не си избираш банан и грозде, а малини, ябълки, ягоди, дребни горски всякакви, там боровинки али бали, избягваш моркови и 4ервено цвекло
забравяш и за прясното мляко за сметка на киселото пълномаслено, намаляваш сиренето и предпо4иташ фета пред обикновеното краве сирене

Защо да забравям за каквото и да било, което ям сега, след като свалям прекалено бързо и така (както ти сама забеляза)? Напротив, теоретично мога и може би трябва да ям повече, за да не свалям толкова бързо... Но, пуста алчност - с това е най-трудно да се пребори човек. :?

Петко К - моля, ако обичаш не пускай последователни постове, ползвай бутонва Edit.

20.10.06
17:21

Прочетох призива ти и ми стана интересно, защото сякаш е адресиран точно към мен.  :wink: Сега сериозно: ами аз съм от онези жени, които са били дебели, кажи-речи, цял живот, но са свалили доста килца за да влязат в категорията ” с нормално тегло”. По-точно: на 31г. съм, ръст-162см., 58кг, а бях към 80 :? Разбира се, те не изчезнаха за месец, а за около 6-7 години, в повечето случаи с целенасочени усилия  :) Има много какво да се каже за цялата тази одисея, но не искам да досаждам. Работата е там, че все още не съм доволна от вида си. От доста време се ровя за информация как да сваля още 6-7 кг, които ми пречат. От многобройните съвети съвсем се обърках. До тук успявах с разни диети и упражнения вкъщи, но напоследък не виждам резултат. Не смятам да се отказвам, разбира се. :)

20.10.06
21:00

[quote author=“DDM”]Прочетох призива ти и ми стана интересно, защото сякаш е адресиран точно към мен.  :wink: Сега сериозно: ами аз съм от онези жени, които са били дебели, кажи-речи, цял живот, но са свалили доста килца за да влязат в категорията ” с нормално тегло”. По-точно: на 31г. съм, ръст-162см., 58кг, а бях към 80 :? Разбира се, те не изчезнаха за месец, а за около 6-7 години, в повечето случаи с целенасочени усилия  :) Има много какво да се каже за цялата тази одисея, но не искам да досаждам. Работата е там, че все още не съм доволна от вида си. От доста време се ровя за информация как да сваля още 6-7 кг, които ми пречат. От многобройните съвети съвсем се обърках. До тук успявах с разни диети и упражнения вкъщи, но напоследък не виждам резултат. Не смятам да се отказвам, разбира се. :)

Много се радвам, че ми пишеш, с удоволствие ще си пообщувам с теб за опита ти и ако си от София, можем направо да се видим на кафе, за да ни е по-лесно. :)
Харесва ми, че си на моята възраст (аз съм на 32), с моя ръст, а за килограмите, от които си тръгнала да сваляш, имам представа за какво става дума. Аз имах един период, в който взимах едно ужасно лекарство, от което напълнях с 20 кг. за 1 месец (!!!), т.е. докато се усетя, бях станала 85. За радост, в момента, в който спрях лекарството, започнах да слабея почти толкова бързо без диети, но този черен период имаше един страхотен ефект - тогава окончателно се лиших от всякакви комплекси на тема килограми, с каквито съм изобилствала, бидейки 65 кг.- просто престана да ми пука, защото така или иначе бях много дебела.  Интересното е, че точно  тогава, когато престанах да гледам на себе си със суетни очи, сякаш мъжкият интерес към мен се активизира. :)
Сега съм 63 и се стремя към заветните 54-55, които по всички компетентни мнения, са идеалните за жена с ръст 162 и обиколка на китката 16 см. :P

21.10.06
13:05

Радвам се, че не получих отговор от сорта: “с 52 кг. при 162 см пак ще си дебела. Стигат ти 45 или по-малко.”  :D Не че би ме притеснило, но ще трябват обяснения, безсмислени спорове и т.н.
При теб нещата стоят по-различно, отколкото бяха при мен, но това е нормално, всеки е уникален.  :wink: Все пак си мисля, че наистина трябва да внимаваш да не сваляш тегло прекалено бързо. Чела съм оплаквания за провиснала кожа, здравословни проблеми и т.н. и това си е реална опасност. Имало е моменти, когато съм сваляла килограми не защото съм го целяла, а заради стрес напр. и видът ми беше като на зомби от третокласен филм на ужасите :) Все пак, тъй като отслабвах постепенно и винаги съм се старала да се движа доста няма висяща кожа :D
За следващите стъпки съм решила да си водя дневник. Надявам се, че като имам някакъв предварителен план няма да се изкушавам да нарушавам режима на хранене или да пропусна тренировка напр. Бих се радвала да говоря с теб за това. Нуждая се от някой, който да ми помага да поддържам мотивацията си. Не живея в София, но можеш да ми пишеш на diana_mincheva@abv.bg

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1