една интересна статия за цинка

26.09.06
12:25

това ми попадна случайно днес и реших да споделя. интересно е , но е леко дългичко :)

Вестник „Монитор” 04.02.2006г.

Денят е къс, небето мрачно, а играта на термометъра е стрес за организма. Всеки трети е с настинка или грип. Епидемията от вирусни заболявания се задава и вероятно ще се развихри след седмица две. Организмът е атакуван от различни вируси и бактерии, а защитата му зависи от индивидуалните съпротивителни сили. За да не разчитаме единствено на тях, можем да ги подкрепим с витамини и микроелементи. На челно място сред тях е цинкът. Той е нужен за развитието и работата на клетките-воини на имунната система – Т-лимфоцитите. Това са вид бели кръвни клетки, които помагат на организма да се пребори с инфекцията.

Всяка клетка в тялото ни съдържа цинк. Той стимулира активността на повече от 100 ензима, които са отговорни за нормалното функциониране на много органи и системи. Той помага за бързото заздравяване на раните, стимулира работата на мозъка, поддържа вкуса и обонянието. „Цинкът е ключов елемент за много функции в организма. Изоставането в растежа и нарушаването на работата на половите жлези може да се дължи на липсата на този ценен градивен елемент. Когато обмяната му в организма се смути, това води до различни спазми – крампи и схващане на мускулите, подбедриците, колики, повръщане, главоболие и дори епилептични припадъци” обяснява д-р Атанас Михайлов.

Цинкът е „катализатор” на различни ензимни системи и играе важна роля в преобразуването на витамин А в усвоима форма. Така той участва във въглехидратната и мастната обмяна. Цинкът осигурява активността на различни хормони, като например на инсулина, на растежния и половите хормони, хормоните на щитовидната жлеза. Недостигът му е сред причините за увеличаване на простата.

Вълната на 60-те години „назад към природата” събуди неподозиран интерес към естествените източници на храна и съдържащите се в тях витамини и минерали. Оказа се, че микроскопични дози желязо, магнезий, селен, цинк и други микроелементи имат огромно значение за доброто състояние на организма и жизнеността. Съвременните диетолози все по-горещо препоръчват естествените храни постепенно да изместят рафинираните от менюто ни. Една от причините е, че именно храната, която не е преминала термична и химична преработка, съхранява в по-голяма степен не само витамините, но и минералите.

„Осигуряваме си цинк с храната – най-богати са стридите и червените меса. Пилешкото също го съдържа в достатъчно количество. Добър източник са бобовите храни и ядките. По-високи нужди от този елемент имат вегетарианците – те трябва да приемат 2 пъти повече цинк от хората, които консумират месо, защото цинкът от растителната храна се усвоява по-трудно. Жените, които кърмят, също имат по-високи нужди”, казва д-р Михайлов.

Можем сами да усетим липсата на цинк, ако боледуваме често, ако лесно попадаме в лапите на депресията, губим желание за работа, забравяме или пък мускулите ни внезапно се сковават.


Д-р Атанас Михайлов:
Организмът „огладнява” за този елемент (цинк) в период на бурен растеж, по време на бременност и кърмене. Ако не задоволим нуждите му, ще усетим изтощение, а желанието ни за каквато и да е активност рязко ще спадне. Недостигът на цинк се отразява най-пагубно на мозъка – способността за запаметяване рязко пада. Имунната система също страда. Тя става податлива на атаката на вируси и бактерии. Така че допълнителната му доставка ще укрепи имунната система и ще увеличи устойчивостта на вирусни и бактериални инфекции. Освен това цинкът ускорява лечението на редица заболявания и зарастването на рани, язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Другата „прицелна точка” на този микроелемент е нервната система. Тай е известен и като универсално успокоително. Помага при безсъние, главоболие, хипохондрия, полиневрити.

Микроелементът е важен и за хората, които се занимават активно с умствена работа – ученици, студенти, научни работници. Цинкът пази възрастните хора от преждевременна склероза и старческо оглупяване.

Значението на цинка за организма може да се сравни с това на желязото. Ролята му за нервната система е като тази на желязото за кръвта.

Въпреки че ни е особено нужен, няма единно мнение за необходимата дневна доза цинк. Повечето учени приемат, че тя е 10-20 мг. Дори обаче да я превишим многократно, риск няма. Излишното се изхвърля. Ако не пием цинк като добавка, може да си го набавим и от храните. Най-богати са нерафинираните продукти като пшеница, черен хляб, овесени ядки, ечемик, фасул, грах, меласа. Добър източник на този елемент са жълтък, краставици, чесън. Най-богати на цинк обаче са мидите – 100 грама от тях осигуряват на организма 30-60 милиграма цинк,а същото количество гъби осигурява 7-14 мг.


мисля че има полезни неща в статията. дано на някой му свърши работа (иначе напразно ще съм я преписвал...  :) )

26.09.06
20:05
#1

10х хубава статия. :wink:

27.09.06
09:32
#2

моля  :)
радвам се че поне на някой му е била полезна статията  :)

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1