Жена на 50 г.

LI

28.09.04
20:03

Физиотерапевт препоръча на майка ми “гимнастика и кардио упражнения” след завършване на лечебните процедури. Проблема й не е много сериозен - пукната кост на китката (и натъртено коляно)зараства и се възстановява нормално. Няма наднормено тегло, но и никакъв мускулен тонус 1 коремн апреса не може да направи. каква програма да и препоръчам или да и взена някоя “женска” касетка тип Синди?

ВН

29.09.04
00:44

За начало добре би било да преразгледа начина си на хранене. За жена на нейната възраст с нисък тонус, разходките сред прородата са идеалното решение. Постепенно се увеличава времето и изминатото разстояние. Другото решение е аеробиката или фитнеса с персонален треньор, който да и помогне да навлиза постепенно. Поради естеството на травмите, обаче Ви предлагам сега за сега да тренира мускулите си е по-мека обстановка, където движенията са плавни - плуване или т.нар водна гимнастика, ала не в популярният и спортен вариант. Нека попита физотерапевта си за подходящи упражнения за повдигане на тонуса във водна среда.

DM

29.09.04
11:24

Здравей
ами, аз бих казал , да пробва нордиц вълкинг, не знам дали в БГ вече го перавят, ама предпоплагам че да.
За тази възрастова група е много добър старт, за аеробно натоварване,ама разбира се като и мине коляното.
Стан

DM

29.09.04
11:25

NORDIC WALKING имах предвид хахахаха

Имидж, струва ми се, че фетишизираш храненето. То е важно, но не е единствено :)
Лина, нека майка ти се занимава с аеробика, домашна гимнастика, може и плуване и разходки, дето вика Имидж и да избягва фитнеса дори и с двама персонални партньори. Късно е вече, щом е на такава възраст и с пукната кост. 50 години е “златната” възраст на остеопорозата. Много възможно тя да има точно това; сигурно 70% от жените на тази или малко по-късна възраст го развиват. Костите й вероятно са изтънели и никак не са здрави. Нещо повече: даже и да го няма, счупването може да го инспирира! Вероятно за да се установи точната диагноза, ще са необходими допълнителни изследвания освен снимки на ранените места. Само едно ще добавя: майка ми е на 52 и в следствие на остеопороза от еднократно вдигане само на нещо не толкова тежко - около 15 - 20 кг - с ръце пукна ребро!
Добре е майка ти трайно да стабилизира приема на калции и витамин Д(не само за периода на оздравяването, а въобще). Киселото мляко е добър вариант. Продават и разни миксове в аптеките - витамини и минерали, за които се твърди, че са балансирани срещу остеопороза.

29.09.04
12:27

И аз щях да отбележа да наблегне над калция и всичко което би могло да помогне за заздравяването на костната система (поговорете с лекаря как да профилактира за в бъдеще!)

DM

29.09.04
13:44

Спорт е най доброто решение
костите се развиват посредством спорт също
Ако сте чували за натиск и разпъване, това са двете неща които тренират костите
А също така няма възраст в която да се каже че не трябва човек да се натоварва
Винаги може да се започне със спорт
Аз съм тренирал сасд 70 и 80 годишни и мога да ви кажа че със тях също могат доста работи да се тренират
Аз бих казал че и в залата няма да и се отрази зле, разбира се в правилната насока и цел
Стан

ВН

29.09.04
13:59

Дзвер, без подходящо хранене (зареждане с достатъчно енергия и нужни метаболити) тя няма да напредне! Това, че за тебе храненето е на 3 то място след съня и тренировките, съвсем не го прави да е на 3 то :)!

29.09.04
14:17

Това което е спортът за един 20 годишен и това което е за 50 е коренно различно... така, че медикаментите, храната и изобщо лечението е на първо място. Със спорта трябва да се винимава много. Познавам една жена, която е на около 50 години и докато се прибирала от работа поради слабост загубила съзнание, в следсвтие на което си счупила ръката и таза, а лакътя бил натрошен на парченца. Лекарите обяснили, че нормалено човек ако падне от 4ти етаж ще се размине с по-леки травми (освен ако не падне на главата си де :) Една таква травма говори достатъчно много и ако не се направи нещо, че ставите да се зазравят никакъв спорт няма да и помогне!

Не Диджей Мадман, а лекуващият й лекар питай за фитнес - да или не.
99% съм сигурен какво ще й каже. То може и 99 годишни в залата да има, въпросът е какво е остеопорозата, колко от жените боледуват от нея и каква е профилактиката :( Определено не е натоварване.
Абсурдно е да се прилага такава профилактика при необратим процес на разрушаване на костната система.
В залата аеробика може да прави, но за това не й е необходима непременно зала.
Просто имай предвид: при евентуална остеопороза в по - напреднал стадии се стига и до положение новите травми да не заздравяват. Т.е. едва ли не окончателни счупвания на кости или счупвания, траещи години. Спортът е добре дошъл, но не всеки и определено не тежък спорт.

Владо, бъзикам те. Но наистина го фетишизираш. Всъщност, даже и не тренираш, а наблягаш само на него :) Може би, ако дойдеш някой път на зала да потренираш месец - два ще схванеш и моята позиция :) Храненето си е хранене. Аз ям доста и предимно месо; не мисля да спазвам специализирани хранителни режими, освен ако не подгоня цел в релефа. От таз гледна точка не ми е важно, не както се опитват да изкарат някои че без никакво ядене само се падало а с никаква тренировка и правилно хранене ефекта бил по-добър. При достатъчно количество храна на ден за мен е по - важна правилната тренировка, а не правилното хранене.
За мен е на второ място. Съня - де да знам, него си го броя отделно, не в класацията. И говоря за изчислените храни, а не за храненето въобще. Храненето си е нормална потребност на организма, тя не може да се отреже. Но не съм аз тоя дет ше търча подир пилешкото бутче с аптекарска везна :)
Мисля, че хората се вманиачават по всяка муха, която културистите пуснат. Преди години беше модерно пълното движение на тренировките и правилно изпълнените упражнения; сега  -храненето. След 10 год. може пък хората да почнат да спят по 2-3 пъти на ден в точно определени часове и минути по часовник заради максовете на хормона на растежа.
А абсолютната истина според мен е, че хранителния режим да ви помогне да свалите сигурно ще може - логиката там е проста и еднозначна. Да ви се направи обаче хранителен режим, който да ви гарантира че както и да тренирате, ще качите, и то ще качите мускулна маса - това никой не може. Даже и Имидж не може. Това са трикове, често и маркетингови, на извъртане на понятията в определена насока.
Хората са различни, не само метаболизма, но и начинът, по който усвояват различните храни, начинът им на натрупване, ресинтез е различен.
Има само едно сигурно: няма да ти растат ефективно мускулите, нито силата, ако не тренираш. Каквото и да ядеш.

DM

29.09.04
16:05

ХАХАХ В нейния пост въобще не става дума за остеопороза
защо вуопбще подхванахте тая тема
и DJ МАДМАН това му е работата
и го е учил това
ама все пак наистина е добре първо при лекар
Стан

LI

29.09.04
20:19

мом`ета за бързите отговори, наистина ми помогнахте.
засега ]е изберем разходките и управнения в дома[ни условия.
Няма ощеорпороза, направиха и някакво изследване костна “денситометрия ” !? така ли се пи]е и там вси`ко е ок, тя е лакто-вегетариaнка и в храненето й не мога да се бъркам, имам предвид `е вероятно приема dostaty`но калций

Okи. Денситометрия е един от методите за диагностика; измерване на плътността на тъканта чрез сканиране. Би следвало да е точно.
Еми тогава може да ходи и на фитнес, без да прекалява с тежестите. Даже това ще заздрави костната система. Калция и витамините остават.
Упражненията и да са с леки тежести, без много повторения; предвид и рисковата за сърцето възраст е за предпочитане да ползва предимно машините; примерно клекът е рисков, може да кара и колело или да ходи по пътека.
Първо обаче да зарастне ръката и да мине малко време.
За тази разходка, дето вика Стан - не знам. Вероятно не е лоша, но не знам “бастуните” откъде се купуват. Може да ги има някъде, но вероятно тея разходки искат време и място за тренировка - поне хубав парк...

ВН

30.09.04
01:10

Когато пиша/говоря за правилно хранене, аз имам в предвид много повече от хранене с калкулатор. За мен това е като да си говорим за звезди и винаги да ми натякваш, че били скучни понеже видиш ли било адски тъпо да ги броим, щото единственото произхождащо от това било болки във врата  :!:

Когато говоря за правилно хранене, говоря за индивидуално съобразено хранене. Изключено е да накараш даден индивид да се съобразява с калкулатора. Какво да кажем за 1000 индивида искащи да изглеждат по-добре? Единствения начин да помогнеш на всички е да им помагаш да научават нови неща, оставяйки след себе си една мъничка пътечка, която да ги води през огромния свят на възможностите - пък, неки всеки следва, до където му е приятно! Идеята не е да казвам на хората какво е правилно и какво грешно, а да им поднеса една идея, а именно: “За тях някои неща са по-добри от други!”
Ей това е една причина да спра да се занимавам с и-нет консултации.
Да, не мога да я лъжа, че ще и кажа кое е най-правилно за нея, НО познавам един нейн близък, който може! Той е най-добрия специалист за нейния случай... Който е следил му е ясно, за кого намеквам!

ПП: И да си изядете плодовете!  :twisted:

Владо, no ofence…
Добре, и как ще съобразиш храненето персонално с мен например? Колко от месото усвоявам аз, колко връщам под формата на “гранати”? Колко усвоявам от глюкозати и фруктозата в една ябълка 100 грама? Как ги включваш тези неща? Те са основно важни. При различните хора разликата може да е в пъти; може да зависи от ензимите, ширината на стомаха, дължината на червата ако щеш, общия тонус на организма; това на какви храни е наблягал преди; защото ако е ял само захариди усвояемостта му на такива би следвало да е нарастнала за сметка на останалите; бели и червени кръвни телца и т.н. и т.н. - още мнооого фактори, които да доведат до разлики в пъти..... Т.е. една и съща храна, която не прехвърля максимума си в храненето на два индивида да даде при единия коренно различен и дори непропорционален ефект...
Против познанието няма нищо. Даже го уважавам много. Нека да се чете, да се знае повече, нека всеки си има своя област.
Но тази математика не е така проста... Поне според мен. Храненето е важно - то е единственият източник на гориво и материал за организма; естествено че без него не може; но за да се посочи точно това - ей тука ей това ще стане; ще качиш мускули примерно 2 кг. или нещо такова, е необходимо повече според мен.
А че като яде много и достатъчно от всичко, ще качи - спор няма...

ПП: Плодовете ги изядохме сутринта !!!!!
:roll:

DM

30.09.04
12:54

Image , прав си, обаче лошото е че доста от хората в БГ (просто е факт, не се сардете) са хора на крайностите и обичат да бoядисват всичко само в черно и бяло, и да дават определения за всичко без да имат понятие как е, Никoй не говори за вманиачаване на хранителни режими, везни и тн. тук става въпрос че всичко започва в главата, и лека полека идват промените, не възприемаите съветите веднага с критика защото така сте свикнали , а просто се замислете върху съдържанието
Стан

DJ Madman, за извода си прав. Така е, в главата е и с познанията идва и интереса. Но да не обръщаме темата на караница. Не знам Владо за какво ми се разсърди; или пък ти за какво черно и бяло говориш. Моята приказка беше за винаги първата дума: Да преразгледа начина си на хранене... Като панацея...
А може ли хранителният режим да не е точен и отмерен? Режим ли ще бъде тогава?

DM

30.09.04
16:41

Не съм искал да те обиждам, това дето го писах е за масите, Ами режим добре, ама за някои хора самата дума режим, вкарва вече страх и нежелание в главата, по добре е да говорим за хранителни навици, как човек лека полека може да се промени, и
я се опитай да накараш някои които 40 години е ял всеки ден нещата дето му харесват да ги смени с някакви режими, ами аз му давам 2 седмици и пак се е върнал по стария начин
нека да бъдем малко психолози и снизходителни
така е по сигурно а и по приятно
все пак най важното е да има удоволствие и резултати
Стан

LI

30.09.04
17:34

какво се получи :(
аз наистина съм съгласна с Image, че е хубаво да имаш 1 добре балансиран хранителен режим (особено след като сме затрупани с какви ли не боклучави храни), но преди 10 на годони имахме жесток спор по въпроса кога и какво ТРЯБВА да се яде и оттогава, за да има мир у дома решихме да не си се месим.
Благодаря ви отново

ВН

30.09.04
18:40

Не съм се разсърдил, просто говорим на различни езици. Има си начин за да се проверят всичките тези неща -  кой, колко усвоява, колко задържа и пр. и пр., но това са сложни подходи, в които не желая да се впускам особено тук! Когато някой ден завърша програмата по-която работя, хората които ме посещават ще бъдат щателно разпитвани, по начин свеждащ грешките до минимум! Ще им се правят не неприятни изследвания, с контролни таблети и оцветени белтъци.
Има по-бавно и надеждни методи, като контролни режими за очертаване на хранителен оптимум и др. подходи да се разбере в най-тесни граници, кой от колко има нужда. Пак казвам, когато оформя подхода консултант-консултиран ще разполагам с възможността да проведа всички тези изследвания и статистики, без да отегчавам консултирания. До тогава нека всеки мисли каквото иска, пък аз ще продължавам да скицирам света на храненето, така че да е достъпен за всеки! И пак ти казвам Дзвер, совите не са това което са! :)

Владо, сигурно си прав, но на мен ми е неприятно друго. Доводите ми срещу храненето са косвени; ясно е , че си има принципи.
Но виж какво се получава:
Влиза жена с травма в раздела за тренировки - потрошени кости и пита за тренировка по време на оздравяване.
И веднага: първо изречение, първи отгоовор: еми какво ядеш, дай да го ревизираме.
Е това яденето е важно, но не е панацея. Яденето срещу всичко не става. Не става за лечение и на дюстабан и за рак в мозъка(да не дава господ), и за по - широка усмивка, и за повече пари  :D
Предполагам, ме разбираш какво ти казвам.
Този довод никак не пречи в настоящата тема; ясно е, че без витамини и минерали ще се оправи по - бавно, но ми се струва че ти бавно, но сигурно се вманиачаваш в твоята област :) Нямам нищо против; но тя не винаги е най- на място(според мен)
Извинявай иначе, не съм искал да прозвуча грубо. Уважавам знанията ти, мисля, че ти в твоята тема знаеш повече от всеки от другите в този форум в специфичната му област, свързана с фитнеса, но не всяка област е за навсякъде.
И виж какво се получава като краен ефект: не бих казал, че жената получи тренировка. Някои общи насоки само.
За това съм виновен и аз с това, че се заех с репликиране.
Поздрави !

ВН

01.10.04
21:08

:) Ами да не отклоняваме темата повече!

Lina, от програмата на Синди по - голяма боза няма. Поне според мен. Приятелката ми, една нейна приятелка и други мои познатки са се мъчили върху нея. Видяла е жената някъде някакви упражнения и се е кълчила за да върви бизнеса и това е :)

Машини са силно препоръчителни. С малко натоварване и чисти движения.
Машина, като например пек дек, всички видове машини за крака, може коремни и преси за кръста; някои леки машинки за рамене; по желание и за трицепс.
Може да кара малко колело.
Може и  на степерче. Но двете по малко. Не повече от 10 мин. колело и 3 до 5 степерче.
Да прави и основни упражнения с леки дъмбелчета - в зависимост от целите. Например:
Сгъвания за бицепс
Упражнения за гърди(лег без въртене на дъмбела; флайс и т.н.)
Нападки с нисък приклек с дъмбелите
И друго.

Точната програма зависи от точните цели на майка ти.
Като отмине достатъчно време - примерно 2 месеца след отшумяване на контузията, може да почне да прави и леки упражнения за предмишницата - сгъване с дъмбел за укрепване на мускула, оттам косвено и на ставата и костта.

Ако не й се занимава с фитнес, може и да плува - добра алтернатива за възрастен човек

Е, ако нещо греша - момчетата ще ме поправят :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1