01.10.04
20:55
Тренирам от около година и половина,но сериозно с добра програма,напрвена ми от професионалист-от 1 година.Ръцете ми пораснаха значително - 28см. =) 36см.Но лявата си остана по-малка-дясната е 36,а лявата- 34-34.5 и то след година опити,като разликата очевидно идва от разликата в бицепсите!!!Досега програмата ми за бицепс(правя го заедно с трицепса,но той се развива равномерно) беше:
1.Сгъване с щанга от стоеж - 4 серии ( 12,10,8,8 )
2.Сгъване с дъмбели от седеж-3 серии ( 12,10,8 )
3.Сгъване на скот с кабел-4 серии ( 12,10,8,8 )
4.Концетрично сгъване-4 серии ( 12,12,12,12 )
Но мисля,че вкарван чийтинг основно в сгъването с щанга от седеж и смятам да променя малко програмате си:
1.Сгъване на скот с кабел
2.Сгъване с дъмбели от седеж
3.Сгъване на кабел от стоеж
4.Концетрично сгъване
(сериите и повторенията са аналогични)
Дайте съвет дали ще постъпя правилно,какво още трябва да променя,какво въобще да изключа от програмата си!!!
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!! :)
П.С. Отскоро влизам във форума и не успях да намеря подобна тема.Моля да ме извините,ако има такава.
1 - 2 см е нормална разлика, и повечето хора имат подобна. Аз нямам, като се меря, понеже левия трицепс ми е по - голям от десния, а за бицепсите е обратното, и като цяло обиколките и на двете ръце са ми еднакви :). Но визуално се вижда разлика в бицепсите и трицепсите :). Програмата ти за ръце няма да я коментирам, само ще ти кажа, че по - важно е качеството, а не количеството, с тези 15 серии за бицепс просто го забиваш. Ако разбира се, сериите ти са достатъчно тежки. Ако не са, направи ги тежки, и съкрати обема. Безсмислено е да правиш по 4 упражнения за бицепс, който и без това участва при всички упражнения за гръб.
П.П. А и още нещо - повторенията ти са много, ако търсиш маса и сила. Намали ги до 5 - 8. Напомпването с кръв не е причина за растежа на мускулите.
Прав си,че е нормална разликата,но просто от доста време се опитвам да я оправя и все не успявам.Преди бицепсът ми вървеше доста по-добре от трицепса,но напоследък и трицепсът дръпна.
Упражненията,които правя наистина са за маса.По принцип обикновено се придържам само към това да направя първата и втората серии по 12 и 10 повторения,а при последната обикновено не мога да направя повече от 5-6.Просто в програмата ми бяха вписани тези повторения и тях цитирах,но обикновено правя по-малко и последните серии с максимум тежести,които мога да вдигна.А иначе концентрираното сгъване е включено в програмата ми за релеф и доста често го пропускам,ако съм много изморен.
05.10.04
20:05
при мене има подобен проблем, но явно е по-сериозно защото разликата е повече от 1-2 :)
някаде около 3 дори и 4 см
вече не знам какво да правя ... дайте съвет
05.10.04
20:21
на мен са ми казвали ,че набирането изравнява ръцете :wink:
05.11.04
19:13
Имам решение! Яж на страната от където е по-слабата ръка! :lol:
А сега сериозно: при работа с дъмбели винаги започвай с по-слабата ръка, като така и даваш приоритет. Аз поизравних малко нещата като в отделни дни (извън програмата си) вдигах по някой друг дъмбел само с лявата ръка. Това беше преди... сега пак имам разлика от 1 см... може би не може да се избяга от ДНК-то... :lol: 8)
Какво ДНК, това си е до натоварване - нормално е като си десняк, дясната ръка да ти е по - силна и голяма, поради по - голямото натоварване, което получава в ежедневния живот, пък и нервните центрове, дето командват дясната ръка също се развиват по - добре и можеш да генерираш повече сила по време на тренировките, което отново води до по - добра стимулация на дясната ръка. Почни да правиш всичко с лявата ръка (писане, миене на зъби, срясване, цъкане с мишката ;)) и ще ти се изравнят :).
05.11.04
21:57
Ами това да си десняк не е ли заложено в ДНК? Това имам предвид. Разбира се, че съм съгласен, че с повече натоварвания нещата могат да бъдат изравнени...
според мен такава разлика е нормална, не знам дали можеш да я коригираш, освен ако не тренираш само лявата ръка, а за дясна правиш поддърващи тренировки от време на време, колкото да не губиш форма.
При мен лявата ръка е 1,5 - 2 см. по малка от дясната, като освен това е и различна по форма. Левият ми бицепс е по мек и не толкова релефен колкото десния, но силовите възможности на ръцете ми са равни.
Познавам един десняк, на който лявата му река е с 2 см по голяма от дясната и е по-силна, така че май в основата на всичко е генетиката