Видове протеини, чести заблуди и трикове

03.11.06
15:36

Случайно ми попадна тази статия от един несъществуващ вече линк-
http://fitnessmania.free.bg/dobv_prot.htm   ( в google статията стоеше като cashed) От долу пише, че е предоставена от http://musashibg.com/, но и там не я открих. 
Надявам се, че ще е интересна и ще ни ориентира в изобилието от марки и видове протеини. Ако статията се  повтаря или друго нещо, моля модераторите да е изтрият.


  Правилното подбиране на протеина е най-важно за този, който е избрал здравословният начин на хранене и трениране, без използване на опасните за здравето анаболни стероиди и подобни производни. В стремежа си да предпазят младите хора от стероидите, фирмите производителки на хранителни добавки за спортисти водят война срещу допинга.
Всеки знае, че за да има мускулен растеж, освен тежките тренировки е необходимо адекватно количество протеин. За да станаете големи Вие се нуждаете от много протеин. Друг е въпросът, дали знаете как да го подберете, за да получите максимален ефект. Може ли всеки лесно да се ориентира сред огромното разнообразие от протеинови продукти, които се предлагат по залите и магазините? Как да направите своя избор измежду десетките предложения и да намерите най-доброто в зависимост от цената и качеството?
За да намерите отговори на тези въпроси и още множество такива, прочетете тази статия и я пазете за да ви послужи като ориентир.
Никога не приемайте съветите за действие на натуралните продукти от хора, които са на “хап” или “шприц”, защото тяхната преценка не е реална и обективна, вследствие на “ненормалното” им хормонално състояние.
Най-важното за билдера - да изпълни своето тяло с вещества за растеж е свързано с много разходи, поради което трябва да се направи точния избор между цена и качество.

СУРОВАТЪЧНИЯТ (WHEY Рrotein) ХИТ №1

Вече всеки знае, че най-добрият протеин е суроватъчният протеин концентрат (WPC Рrotein), получен при ниска температура по метода на микрофилтрация при кръстосан поток, както и новият, допълнително йонизиран протеинов изолат (Ionised WPI) и инстантизираните (Instantised WPI) изолати.
Само тези продукти имат най-високо ниво на:
l свободни аминокиселини;
l ВСАА - аминокиселини с разклонена верига;
l L-glutamine (глутаминови пептиди);
l креатинови агенти;
l живи клетки;
Само тези продукти имат най-бърза усвояемост и най-висока биологична стойност. Всички други протеини направени от яйца, мляко, соя остават много назад в класирането по качества, спрямо суроватъчния протеин изолат.
Докато производителите открият най-доброто, протеиновите продукти са изминали няколко етапа в своето технологично развитие, които класифицираме по следния начин:

ПЪРВА ГЕНЕРАЦИЯ ПРОТЕИНИ

l 30% протеин;
l високо съдържание на мазнини /8-20%/;
l много високо съдържание на лактоза - вещество, което ви кара да отделяте газове и често да посещавате тоалетната;
l изцяло денатуриран - всички аминокиселини в продукта са в D-форма, т.е. нямат активност, усвояемост и дори са вредни;
l обикновено тези продукти са от сухо мляко или соя, което допълнително инхибира храносмилателните ензими в стомаха. Това води до болезнено подуване на стомаха придружено с шум и цвят;
l начинът на производство на тези продукти не позволява да се достигне висока биологична стойност и L-форма на аминокиселините

ВТОРА ГЕНЕРАЦИЯ ПРОТЕИНИ

- до 80% съдържание на протеин на 100 g;
- ниско съдържание на мазнини;
- ниско съдържание
на лактоза;
- 96% денатуриран (малко активни аминокиселини) - няма полезни фракции от живи клетки;
Такива продукти се предлагат широко и до днес. Те са все още инерция от миналото, когато фирмите достигат до нивото да правят протеин с малко мазнини, въглехидрати и лактоза и не са знаели за нуждата от L-формата, глобулините и пр. Фактът, че се предлагат и днес е продиктуван от добрата печалба, която носи това на производителя, тъй като не са включени новите технологии.
При производството им се използват химични методи, които силно намаляват качеството на продукта.Направени са от млечен казеин, яйчен прах и соя, от които получавате стомашни болки или разхлабване. Има и много суроватьчни протеини, които не са смесени с другите видове протеин, но това въобще не значи нищо, тъй като суроватъчен протеин се използва и в производството на шоколади, сладоледи, бонбони и други храни. Това просто е високо концентрирана суроватка, тя е денатурирана и не носи положителен ефект за спортиста.

ТРЕТА ГЕНЕРАЦИЯ ПРОТЕИНИ

нещо добро
l над 80% съдържание на протеин в 100 g сух продукт;
l ниско ниво на мазнините;
l ниско ниво на лактозата;
l изцяло суроватъчен.
Може би е много добър, но вижте дали е микрофилтриран при ниска температура. Това трябва да е отбелязано на етикета или в сертификата на продукта. Ако това е така, този продукт не е денатуриран, усовява се и съдържа фракциите от живи клетки. Този продукт е много добър и може да се намери на прилична цена, но е необходимо да бъде изцяло от суроватка. Неговото име е суроватьчен протеин концентрат, микрофилтриран при кръстосан поток при ниска температура.

ЧЕТВЪРТА ГЕНЕРАЦИЯ ПРОТЕИНИ

супер качество
l над 90% съдържание на протеин на 100 g сух продукт;
l почти 0% мазнини;
l почти 0% лактоза;
l 1-2 g въглехидрати;
l 99% неденатуриран;
l 100 % направен от суроватка;
Името на този продукт е суроватьчен протеин изолат (WPI). Той е получен при филтрация с керамични филтри, при което се изолират фракциите с пептиди, постигат се високи нива на калция и ниско съдържание на сол. Процесите на микрофилтрация на суроватката и йонизацията позволяват да се отделят само активните аминокиселини с L-форма, напълно да се премахне лактозата, мазнината и въглехидратите. Това е най-скъпото, но и най-доброто на протеиновия пазар.
Голямо предимство пред другите продукти от този тип е високото съдържание на активни пептиди, които съдържат 0.5-1% Lacto-Ferrin и други микропептиди, като В-lactoglubolin, А-lactalbumin, Вovine serum albumin, Lysozyme, Lactoperoxidase, Imunoglobulin, Glucomacropeptides. Тези вещества действат добре на храносмилателната флора, подобрявайки храносмилането, засилват имунната система, те са силни антиоксиданти с антимикробно действие, понижават лошия холестерол и подтискат образуването на ракови клетки.

ЧЕСТИ ЗАБЛУДИ И ТРИКОВЕ

l Колкото повече протеин приемам, толкова по-добре!
Ако приемате голямо количество протеини от некачествени денатурирани продукти, които не съдържат живи клетки, Вие само харчите парите си и Вашите шлаки се увеличават. В същото време натоварвате тялото и бъбреците си с азот, инхибирате храносмилателните си ензими, намалявате нивото на калций в организма. Това може да доведе до здравословни проблеми. По-добре е вместо 200 g некачествен протеин с ниска усвояемост, да приемете 30 g суроватъчен изолат, който е 100% усвояем, богат на калций, живи клетки и много аминокиселини.
l 100% суроватъчен протеин - това е най-доброто!
Все още не съществува 100% протеин, освен ако не се състои само от хидролизирани аминокиселини на прах в чиста форма. Много фирми обаче слагат този голям надпис на етикета на своите продукти с цел първоначално въздействие върху непросветените.
Ако обаче се загледате по-внимателно в етикета, ще видите, че 100-те % обикновено означават, че белтъкът, който се съдържа в кутията е 100% от суроватка, а не съдържанието на протеина в 100 g сух продукт. Този трик се използва широко с цел да се продаде нискокачествен продукт на висока цена. Обикновено тези продукти нямат и 80% съдържание на белтъчини на 100 g, но претендират за най-високо качество.
l 98% протеин концентрат е най-високият процент, следователно е най-добрият!
Много често може да се намери високо процентен протеин без мазнини и въглехидрати, на прилична цена. Но ако цената му е под 40 лв. за килограм, то това със сигурност не е суроватъчен изолат. Затова прочетете добре от какво е направен. Обикновено в тези протеини суроватката е заместена в по-голямата си част от соев протеин , който се използва като добавка при производството на колбаси. Този продукт лесно инхибира храносмилателните ензими и не може да бъде смлян. Възможно е да се получи болезнено подуване на стомаха, придружено с газове и разстройство. Такива протеини имат слаба усвояемост, ниска биологична стойност и не стават за хора, които правят мускули. Съществуват обаче ново поколение соеви изолати, които са подложени на ензимна обработка с цел премахване на тези неразтворими и несмилаеми фракции. Те са богати на L-glutamine, BCAA (аминокиселини с разклонена верига) и почти еднакво количество като в суроватката. Имат добра усвояемост, съдържат вещества, които засилват имунната система, детоксикират организма и не натоварват бъбреците. Те имат също висока цена, само с 20% по-ниска от тази на суроватьчните си събратя. Могат да бъдат използвани по време на пости, профилактично разтоварване на организма и при лечение на някои болести. Единственият проблем е, че не стават за правене на мускули, тъй като не повишават азотния баланс!
l Чист суроватъчен (WHEY) протеин около 80% - трябва да е наистина добър!
Много фирми слагат заглавието WHEY на етикета с цел демонстриране на високо качество и предизвикване на интереса на клиентите. В този случай е необходимо да проверите дали не е само суроватка на прах, която е от денатуриран протеин и колко процента е микрофилтрираният суроватъчен протеин от цялото количество. Ако на етикета са изброени няколко вид суроватъчен протеин, включващ заглавието “Whey Powder”, то знайте, че другите видове активна суроватка са в много малък процент, само за имидж, а вие плащате скъпоструващият суроватъчен прах.

*Статията е предоставена от http://musashibg.com/

03.11.06
17:06

Нещо наистина интересно :) Мерсаж!

04.11.06
09:03

Интересна статия 10х  :wink:

Усещам, че тая тема ще бъде често предоставяна като хората питат кой протеин да си купят  :) Благодаря и аз за статията. Има нещо подобно в сайта.

FZ

04.11.06
13:04

Много добра тема БРАВО

06.11.06
21:00

Ами да кажем че статията е 6 точки.Но някои хора ако се вгледат малко по подробно и четат между редовете
ще открията доста сме6ни не6та  :lol:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1