2ри тип мускулни влакна ?

SE

13.11.06
19:10

какво предсравляват те ?

13.11.06
19:32

Накратко—> представляват бързосъкращаващите (бели) мускулни влакна, наричани още тип 2 и се подразделят на 2а и 2б. 2а в наи-голяма степен определят мускулния обем

SP

13.11.06
20:14

Има ли статии, където е обяснено за видовете влакна и как тренировката им влияе. И изобщо какво им влияе като цяло?

IE

13.11.06
20:28

Втори тип се делят на IIa и IIб
Мускулните влакна тип IIа определят в най-голяма степен мускулните обеми.Те се натоварват най-много при използването на тежест, която е 75-85% от максимума за изпълнението на 6-10 повторения.
Мускулните влакна тип IIб определят максималната мускулна сила. Те се натоварват най-много при използването на максималната и субмаксималната тежест 95-100% от максималната за изпълнението на 1-3повторения.

Това е част от статията “Холистичният принцип” на списание “Олимп” от март 2006г.
Ако има голям интерес мога да напиша цялата статия.

13.11.06
20:54

[quote author=“Sportex”]Има ли статии, където е обяснено за видовете влакна и как тренировката им влияе. И изобщо какво им влияе като цяло?

http://www.bodybuilding.com/fun/sclark20.htm
http://www.teenbodybuilding.com/shane6.htm

SP

13.11.06
21:03

[quote author=“ieieie”]Втори тип се делят на IIa и IIб
Мускулните влакна тип IIа определят в най-голяма степен мускулните обеми.Те се натоварват най-много при използването на тежест, която е 75-85% от максимума за изпълнението на 6-10 повторения.
Мускулните влакна тип IIб определят максималната мускулна сила. Те се натоварват най-много при използването на максималната и субмаксималната тежест 95-100% от максималната за изпълнението на 1-3повторения.

Това е част от статията “Холистичният принцип” на списание “Олимп” от март 2006г.

Аз имам интерес, знам че не е удобно да се преписва, ако все пак имаш възможност ще съм благодарен.

[quote author=“RAMBO”][quote author=“Sportex”]Има ли статии, където е обяснено за видовете влакна и как тренировката им влияе. И изобщо какво им влияе като цяло?

http://www.bodybuilding.com/fun/sclark20.htm
http://www.teenbodybuilding.com/shane6.htm

Мерси и на теб, малко повече време ще ми потрябва заради английския обаче.

13.11.06
21:52

[quote author=“ieieie”]Това е част от статията “Холистичният принцип” на списание “Олимп” от март 2006г.

И аз проявявам интерес, ако имаш скенер да го сканираш ще ти е по-лесно или пък с фотоапарат да я заснемеш.
Мерси предварително.

IE

13.11.06
22:40

“Холистичният принцип”
Много често в практиката за да се засили стимулът за мускулен растеж, стандартната културистична тренировка се комбинира с различни високо интензивни принципи (принцип на скороста, чийтинг, форсирани повторения, частични повторения, отрицателни повторения и др.). Друг начин за стимулиране на по-голям мускулен разтеж е използването на  холистичният принцип. Той е лесен и удобен за прилагане, тъй като не е свързан с познаването и владеенето на специфична техника както при високо интензивните принципи. Освен това може да се прилага не само от напреднали, но и от среднонапреднали.
Холистичен означава цялостен. Идеята на този принцип е да осъществи цялостно мускулно изграждане по тоношение на различните типове мускулни влакна. Това означава тренировката да е насочена към натоварването и на трите типа мускулни влакна:IIа IIб I
Мускулните влакна тип I определят мускулната издържливост. Те се натоварват най-много при използването на тежест по-малка от 60% от максималната за използването на 15 и повече повторения.
Почти е невъзможно човек да достигне максимума в развитието си по отношение на мускулна сила, мускулна издържливост и мускулни обеми. Това е така защото силата, обемите и издържливоста се определят от различни типове мускулни влакна. Енергетичните ресурси на тялото и възможностите за тяхното възтановяване и свръхвъзтановяване, както и възможностите за мускулно изграждане са ограничени. Не може някой да спечели “Mr.Olympia”, да стане шампион по силов трибой и между другото да победи в нюйоркския маратон!
За да се осъществи идеята на холистичният принцип е необходимо да се изпълняват различен брой повторения в отделните серии. В класическия си вариант той включва следната последователност - започва се с 15 повторения, след това се изпълняват 12, 10, 8, 6 и 3 повторения, като за всяка серия се увеличава тежестта. Всички посочени повторения се изпълняват до отказ! Може да се използва и обратния ред. След няколко загряващи и подготвителни серии се изпълняват 3 повторения и след това следват серии съответно 6, 8, 10, 12-15 повторения. Всияки посочени повторения се изпълняват до отказ. При тази последователност за всяка следваща серия тежеста намалява. Много хора бъркат холистчния принцип с пирамида!
За да се избегне претренирането, до което може да доведат описаните класически варианти, може да се използва следната последователност - 12, 10, 8 и 5 повторения, изпълнени без да се достига до отказ, последвани от 3-5, 8-10,
12-15 повторения, изпълнени до отказ. Друга последователност - 15 повторения в загряваща серия, последвани от 12-15, 8-10, 3-5 повторения, изпълнени до отказ.
Въпреки че не може да се достигне едновременно максимума в развитието и на трите типа мускулни влакна, когато се цели постигане на максимален мускулен обем, е добре да се натоварват както м.в. тип IIа, така и м.в.тип IIб.
Мускулните влакна IIа определят в най-голяма степен мускулния обем, мускулните влакна IIб - въпреки че определят мускулната сила, действат на растежа на IIа индеректно. Мускулните влакна тип I в този случай не е необходимо да бъдат тренирани, тъй като в много малка степен повлияват мускулните обеми и имат слабо изразено индеректно действие към растежа на IIа.
Според мен голямото практическо приложение на холистичния принцип е във възможноста да се натоварват в много голяма степен както м.в. тип IIа, така и м.в. тип IIб. Получава се “хибрид” между културистична и силова тренировка. За предпочитане е тази тренировка да се прилага само в едно упражнение за мускулна група, за да се избегне претрениране. Добре е да се слиза под 5 повторения само в базови упражнения, позволяващи голямо натоварване - преси за гърди, раменни преси, клякане със щанга, лег преси, мъртва тяга и др. Също може и при бицепсово сгъване от стоеж. Опасно е да се изпълняват дори и 5 повторения до отказ при различните видове френска преса (трицепсово разгъване).

offtopic
Благодаря за статията. Копирах си я и когато имам повечко време ще я прочета внимателно.

SP

13.11.06
23:16

[quote author=“boxerg”]Благодаря за статията. Копирах си я и когато имам повечко време ще я прочета внимателно.

И от мен, голямо благодаря.

SE

14.11.06
01:39

благодаря много

SI

15.11.06
13:26

Наистина много полезно :). Статията от ББ.сом също е добра.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1