28.11.06
12:39
http://www.muscleblitz.com/176df300.jpg
Моля кажете 2-те най-натоварващи упражнения за маса за тази мускулна група.
Имам и още 1 въпрос:
Понеже виждам (а и преди съм виждал),че мускула Trapezius (оцветеното в зелено на картинката) продължава доста на доло,долната част дефакто се пада м/у плешката,перката...питам като си правя упражнения за трапец ще си расте ли усилено и тази ниска част на този мускул.
Съжалявам за невежеството си,но относно гърба съм малко “сляп” :oops: .
Предварително благодаря.
Набиране и придърпване на скрипец с тесен хват. А трапеца се натоварва при всички упражнения за гръб.
Ще използвам темата да питам за мускулите над перката (латисимуса) - teres major и teres minor. Каква е разликата между тяхната функция и функцията на латисимуса и не се ли тренират всъщност и те с упражнения за перки?
Трапеца се натоварва добре при упражнения, в които дърпаш перпендикулярно на тялото си (хоризонтален скрипец, гребане), защото в тези движения плешките се събират една към друга.
@Voyager: Доколкото знам тези двата участват по-скоро при тези движения, за които говорих горе. Докато латисимус дорси участва най-много при движения прибиращи изпънатата нагоре ръка надолу към тялото.
Да разбира се, тренират се. Не можеш да изолираш само определена част от гърба. Двата изброени от теб мускула работят по активно при набиранията и скрипеца с широк хват, докато при тесния хват работи повече латисимуса.
01.12.06
12:52
Според мен, идеалните упражнения за тази група мускули е хоризонталният скрипец, както и набиранията на лост ( верт. скрипец ) пред врат.