ленено семе

10.10.04
13:53

отдавна съм забелязал, че американците много наблягат на лененото семе. Може ли някой да ми каже повече защо е толкова добре за занимаващите се с бб, откъде се купува в БГ и как се консумира.

FL

10.10.04
15:54
#1

съдържа ненаситени мастни киселини омега.чувал съм и за ленено олио,но не съм срещал.

10.10.04
16:35
#2

Не ти трябва ленено олио.. същата работа (за набавяне на незаменимите мазнини, като Омега-6, които са важни например за поддържането на кожата в добро състояние) може да свърши и сусаменото олио. Препоръчвам ти го, не за друго, ами защото се намира в големите хипермаркети. Цената във “Фантастико” е около 3лв за 0.5л...

10.10.04
16:50
#3

Perlsite, незнам дали съдържа омега-6, но омега-3 със сигурност. То е един от малкото (то и соята са май) неживотински доставчици на омега-3 мастни киселини.

LI

10.10.04
19:22
#4

Лененото семе съдържа 10-20 % слузни вещества, пектини, 20-25 % белтъчни вещества, стерини. Слузта на лененото семе е добро противовъзпалително и омекчаващо средство при хроничен запек, при възпалителни заблоявания на стомашно-чревния канал
Ленено семе  Билката има противовъзпалително, омегчаващо и леко слабително действие. Спомага за здравината на костите, ноктите и зъбите както и за здравето на кожата. Полезен при заболявания на дебелото черво, женски болести, възпаления. Употребява се при заболяване на дихателните пътища, стомаха, пикочните пътища - това от net-a
Идея си нямам защо би било добро за бб, купува се в аптеките, магазините за здравословни храни (поне там съм го виждала).
Може да се смели и сложи в кисело мляко, на салати, да се свари и после да се изпие водата ( това при ммм запек)

10.10.04
20:11
#5

мерси lina за изчерпателния отговор. ти сама отговаряш защо е добре за занимаващите се с бодибилдинг - щом има протеини /сигурно са с добра биологична стойност/ и щом подпомага храносмилането и е с противовъзпалителни и общоукрепващи функции, значи е добро за нас :D .
Как се смила? В мелница за черен пипер ли?

10.10.04
21:34
#6

Хах :) това е семе, демек е мазно :Р не е подправка.
Ръгаш го директно така.

10.10.04
21:45
#7

Да, и аз се чудех как ще го консумира  :lol: Може да го смели и да стане на каша.. но какъв е смисъла (т.е. под каква форма, ще го “яде”).. за мен логично е да ползвам самото олио в салати..

10.10.04
23:29
#8

Абе то е мноо ситно :)
Ръгаш в супи, манджи, салати
как ти дойде...

Владимир Недков

10.10.04
23:58
#9

Меля си го в мелничка от черен пипер. Съмнявам се да смелите суровите семена при поглъщане без нарушаване на външните им обвивки...

11.10.04
11:10
#10

Искаш да кажеш, че ги из****? :)

11.10.04
21:21
#11

Ами аз както го слагах цяло в яденето, така си и излизаше (така си го из*****  :D ), дори и след накисване във вода. Като го смелех обаче (в кафемелачката)  имаше гаден вкус  :? . Олиото не съм го пробвал.

11.10.04
21:27
#12

абе вие ще ме убиете с тези тоалетни истории :oops: . аз преди съв пил Хуск, който пак са някакви семена, ма си ги гълтах цели и не съм забелязал да ги изхождам.

Владимир Недков

11.10.04
22:33
#13

А проверявал ли си дали случайно не си?  :twisted:  :?: Обзалагам се на каса бира, че не си... Та следващия път провери или ми се довери :).

12.10.04
08:45
#14

печелиш каса бира, че и отгоре :D . къде ще седна да проверявам, не ме гони чак такава изследователска амбиция :D . така че ти се доверявам :D ...

07.11.04
21:26
#15

perlsite, на наколко пъти си купувам сусамово олио след като прочетох тук - не е лошо на вкус, харесва ми, проблемът е, че то наистина, както казваш ти съдържа омега-6, но никъде не съм го видял в списък на продукти, които доставят омега-3, както казва gotcha...

проблемът е в това, че общо взето и хората, които ‘не гледат какво ядат” си набават що годе достатъчно омега-6… омега 6 има и в слънчогледовото олио, така че...

проблемът е омега-3… и наистина, по-добри източници от лененото семе и лененото олио май няма... така че сусамово май няма повече да си купувам (макар е е вкусно, не отричам), а ще търся точно ленено (тиквените семки също съдържат омега-3, но незнам дали да се доверя на тиквеното олио, което съм виждал да продават в хипермаркетите...)

а да го карам на рибено масло... нестава - трябва по огромно количество на ден да полгъщам за да си осигуря задоволяване на нуждите...

ето, за справка и за другите потребители на форума, веществата, които съдържат двата вида есенциални мастни киселини:

Omega 3: (LA)

• Salmon (сьомга)
• Tuna
• Trout (пъстърва)
• Walnuts (ОРЕХИ)
• Flax Seeds (ленено семе)
• Pumpkin Seeds (тиквени семки)
• Flax Seed Oil (ленено олио)
• Hemp Seed Oil
• Soy Bean Oil (соево олио)

Omega 6: (LNA)

• Corn Oil (царевично олио)
• Soy Bean Oil (соево олио)
• Sunflower Oil (СЛЪНЧОГЛЕДОВО ОЛИО... класика)
• Safflower Oil (това Гюнтер го препоръчваше)
• Walnuts (ОРЕХИ)
• Pumpkin Seeds (тиквени семки)


МОЛЯ, АКО НЯКОЙ Е ПОПАДАЛ НА ЛЕНЕНО ОЛИО ИЗ СОФИЙСКИТЕ МАГАЗИНИ, ДА СПОДЕЛИ - КЪДЕ ГО Е НАМИРАЛ И КОЛКО СТРУВА....

Благодаря  :D

Владимир Недков

08.11.04
18:01
#16

Търси го в диетичните магазини. Към 2,5 лв за 350 мл мисля беше...

09.12.04
20:06
#17

:idea: Един добър източник на омега 3 мастни киселини от мен - рибено масло(онея малки червени топчета).

15.12.04
15:54
#18

Знаете ли слу4аино по колко грама ленено семе трябва да се приема на ден за да си осигоря дневните нужди от Омега-3 ? Семе не олио !?

поздрави

15.12.04
18:25
#19

2 супени лъжици смляно ленено семе = 3,8 грама омега 3 (това горе долу покрива нуждите на 1 неспортуващ на диета малко над 2000 ккал)

или

половин чаша орехи = 5,2 грама омега 3 (препоръчвам ти този вариант)

15.12.04
18:33
#20

[quote author=“Leo”]perlsite, на наколко пъти си купувам сусамово олио след като прочетох тук - не е лошо на вкус, харесва ми, проблемът е, че то наистина, както казваш ти съдържа омега-6, но никъде не съм го видял в списък на продукти, които доставят омега-3, както казва gotcha...

Объркал си се нещо  8)  Сусамовото олио е превъзходен източник за незаменимите ненаситени мастни киселини. Перфектното съотношение на Омега-6 и Омега-3 за човека е 3:1 :wink: за жалост са ти необходими и Омега-3 м.к. :)
Що се отнася до слънчогледовото.. да наистина има Омега-6 мастни киселини, но съдържа прекално голямо количество наситени масти.. и като цялото е лош източник на мазнини... Така, че можеш да изхъврлиш всякакви други мазнини от менюто си.. и да оставиш в менюто си комбинацията сусамено и лененото :)
По мои спомени.. Омега мастите са нестабилни.. и е не трябва да ги загряваш над 65-70 градуса... иначе се разрушават :) (т.е. почти нищо не си набавяш с готвените ястия от Омега-6) :)

[quote author=“mvm”]Знаете ли слу4аино по колко грама ленено семе трябва да се приема на ден за да си осигоря дневните нужди от Омега-3 ? Семе не олио !?
поздрави

Идеалното съотношение е 3:1 в полза на Омега-6…
Нужните количества Омега-3 са 2-4 грама (говорим за 100% концентрация). Предполагам, че с 1-2 овкусени салатки ще са достатъчно...
Естествено нуждите ти биха нарастнали.. ако споруваш, ако си на НВД или пък на ВВД..

15.12.04
18:48
#21

За да бъда още по-коректен.. ще пусна още един пост.

Олио богато на Омега-3 трябва да бъда консумирано само в студен вид, без никакво заграване. В този ред на мисли, уверете се, че олиото което използвате не е претърпяла термична обработка (обадете се на производителя)!

Олио богато на Омега-6 може да бъде загрято, но до малки температури!

Ето малко от нет-а:
COOKING TEMPERATURE OF OILS
The cooking temperature of oils varies depending upon their omega 3 and omega 6 content. Omega 3 oil can take NO heat and must only be used cold. Omega 6 oil can take low heat. Since some oils contain different combinations of omega 3 or omega 6, and since they require different temperatures to keep them from turning to trans fats, it is important to know your oil content. For example, canola oil should not be used for cooking due to its omega 3 and omega 6 content.

Както и много ценната информация съдържаща се в http://www.qfac.com/articles/omega3.html
Потърсете параграфа озаглавен: “The Serrano Fat Rules:”  (в някой случаи, олио богато на Омега-3, след термична обработка може да стане канцерогенно :!:  :idea: ) :twisted:

15.12.04
18:54
#22

perlsite, защо да съм се объркал, с теб казваме еднакви неща (освен ако не казваш, че със сусамено олио може да си набаваш необходимите омега 3)

да - с температурата трябва МНОГО да се внимава - например ако смелите лененото семе накуп, след това трябва да си го приберете в халдилника!
ако сте избрали рибено масло за целата - него също трябва да държите в хладилника!

15.12.04
18:58
#23

[quote author=“Leo”]perlsite, защо да съм се объркал, с теб казваме еднакви неща (освен ако не казваш, че със сусамено олио може да си набаваш необходимите омега 3)

Тъй като спомена, че искаш да го “изхвърлиш” от менюто си  8)
Лененото олио почети не съдържа Омега-6 :wink:... Така, че ползвайте и двете  :twisted:

PE

13.02.05
16:07
#24

Лично за мен лененото семе е чудесна възможност за получаване на така нужните омега-3 мастни киселини в ежедневното ни хранене.

Основни производители на ленено семе са САЩ и Канада и поради тази причина изследванията, свързани с проучване на влиянието му, се провеждат основно там.

ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да си набавим въпросните омега-3 е като консумираме семето СМЛЯНО - в противен случай то си преминава невъзмутимо през червата и пак се връща на воля в природата ;)
При смилането се получава  смес, която спокойно може да се консумира с кисело мляко, прясно мляко, като част от мюсли и да се влага в омлет или в гореща супа.
НЕ Е ВЯРНО, че е нужно смляното ленено семе да се държи в хладилник - то запазва качествата си до 6 месеца при стайна температура - то съдържа лигнани, които са мощни естествени антиоксиданти и съответно, НЕ Е ВЯРНО, че печива, съдържащи смляно ленено семе, нямат активни Омега-3.
ВЯРНО е, че лененото олио ( можете да го намерите в Рамстор на цена 5 лева за около 400 мл), трябва да се държи на студено след отварянето му, защото то не съдържа естествените антиоксиданти, които са в цялото смляно ленено семе.

Най-скорошното потвърждение за това можете да намерите в публикациите на Изследователския институт за ленено семе в Канада - най-авторитетната институция, проучваща влиянието му.
Един много малък пасаж  от тяхните статии давам тук, всичко останало можете да научите от  www.flaxcouncil.ca


DON’T BELIEVE EVERYTHING YOU HEAR!

Some reports would have you believe that flax becomes rancid if not eaten
within 15 or 20 minutes of grinding. This is not true. Ground flax is stable
when stored at room temperature and remains fresh for several months, most
likely because it is rich in lignans. Lignans are powerful antioxidants that may
protect the polyunsaturated fats in flax from oxidation. In fact, the antioxidant
action of secoisolariciresinol and enterodiol is greater than that of vitamin E.

Stability of Flax Components
Alpha-linolenic acid (ALA) can withstand the temperatures of baking.
One study found that heating both whole and ground flax at either
100°C or 350°C for 60 minutes had little effect on fatty acid composition
or oxidation. Moreover, there was no evidence of the formation of new
trans forms of ALA or other undesirable fatty acid byproducts after this
severe heat treatment (292). In two other studies in which ground flax
was added to muffin mixes, the ALA content was essentially unchanged
after baking, in one case after two hours of baking at 178°C (40,291).
ALA was also stable during the processing and cooking of spaghetti
made with ground flax (293).
Researchers at Agriculture and Agri-Food Canada report that the flax
lignan, secoisolariciresinol diglycoside (SDG), is stable to baking (294). In
a study of SDG stability, there were no differences in the SDG content of
the crust and crumb of baked bread, despite there being a difference in
exposure to heat between the crust and the internal loaf (295).

В допълнение, няколко независими изследвания потвърждават, че добавянето само на 2 супени лъжици смляно ленено семе в ежедневния хранителен прием за около 5-6 седмици значително подобрява цялостното здравословно състояние, състоянието на кожата, косата и - което е може би най-важното за билдерите-  променя се структурата на клетъчната мембрана на всички клетки,  като тя става по-”течлива”- което е важно условие хранителните веществата и хормоните , които кръвта носи до клетката, да могат да навлязат  в нея по-бързо и с по-нисък разход на енергия.

Да Ви е вкусно ( на мен ми е много вкусно, сериозно) :)
?

PS До края на този месец ще публикуваме  много изчерпателна статия за Омега-3 мастните киселини - какво са, как влияят и откъде можем да си ги набавим.

05.09.07
12:06
#25

Да добавя и аз какво съм прочела а и от 2 седмици съм и употребяваща ленено семе
Смляното ленено семе е наситено с лигнани, които са естрогено-модулираща субстанция, която е защита срещу естрогено-зависим рак - напр. рак на гърдата. То съдържа 50% разтворими и 50 % неразтворими фибри, така че се получава освен регулиращия ефект на фибрите и ефект на стабилизиране на кръвната захар, дори регулиране на холестерола.
Установено е, че лененото олио дава на кожата чудесна сияйност, а  хора със слаба коса казват, че тя става по лъскава. Ежедневния прием на ленено олио има забележителен ефект по отношение на усешането за ситост и възможността за регулиране на инсулина. Лененото олио смазва системата, което е необходимо заедно с фибрите за незабавното извеждане на токсините от тялото.

http://www.shareguide.com/Gittleman.html

09.03.09
14:17
#26

Интересувам се как се меля лененото семе. Предполага се, че лененото семе се усвояжа от организма само ако е смляно, нали. Бихте ли ме посъветвали с какво устройство се приготвя.

09.03.09
17:39
#27

Студено пресовано ленено олио има във “Фантастико” - около 5л лв. за 500 мл. Чел съм, че с лененото масло не бива да се прекалява , защото доставя алфа-линоленова к-на, коята пречи на синтеза на тъканни хормони. За дози обаче не мога да говоря.

09.03.09
19:57
#28

Във фантастико 250мл. е 4лв. http://bg.fotoalbum.eu/MOHCTAPA/a186230/00000013

10.03.09
05:50
#29

казано от Aleks87 на 09.03.09, 14:17:

Интересувам се как се меля лененото семе. Предполага се, че лененото семе се усвояжа от организма само ако е смляно, нали. Бихте ли ме посъветвали с какво устройство се приготвя.

В кафемелачка,  счукано с чука за пържоли или в хаванче.

Аз лененото семе не си го меля, просто си дъвча добре:)

eraziel

10.03.09
12:43
#31

Друг източник на омега-3 е олиото от рапица ...
Но вкуса лично на мен не ми допада, в България не знам колко е разпространено...

Canola oil (or rapeseed oil) contains both omega-6 and omega-3 fatty acids in a ratio of 2:1 and is second only to flax oil in omega-3 fatty acid. Canola oil’s proponents claim that it is one of the most heart-healthy oils and has been reported to reduce cholesterol levels, lower serum tryglyceride levels, and keep platelets from sticking together. (Уикипедиа)

01.01.10
19:34
#32

А може ли да се напълнее от лененото семе и подходящо ли е за консумация вечер преди лягане ?

01.01.10
19:58
#33

казано от Julius на 01.01.10, 19:34:

А може ли да се напълнее от лененото семе и подходящо ли е за консумация вечер преди лягане ?

Това дали ще напълнееш зависи от цялостните ти калории и качеството им за деня. Конкретно аз не виждам много смисъл да се консумира омега3 под формата на АЛА, но всеки си има мнение.
Вечер преди лягане за какво ти е да го консумираш ?

02.01.10
08:13
#34

казано от tonu на 01.01.10, 19:58:

казано от Julius на 01.01.10, 19:34:

А може ли да се напълнее от лененото семе и подходящо ли е за консумация вечер преди лягане ?

Това дали ще напълнееш зависи от цялостните ти калории и качеството им за деня. Конкретно аз не виждам много смисъл да се консумира омега3 под формата на АЛА, но всеки си има мнение.
Вечер преди лягане за какво ти е да го консумираш ?

ми вместо орехи мислех да разнообразя малко :)

04.02.10
09:09
#35

Лененото малсо е богато на ALA мастни киселини, който в чревния тракт на човека се обработват от бактерии и се получава EPA и DHA , двете най-важни Омега-3 мастни киселини. Има хора, които са изгубили тези бактерии и не могат да преработват АLA!

Иначе доста по-полезно е да се яде смляно ленено семе отколкото олио. В обвивката на семето има няколко много важни и полезни съставки
(лигнани, десйтват като антиестрогени и ги сравняват по сила с Нолвадекс/Тамоксифен). Има и някои опасности ако прекалявате с лененото семе. Натравянето с КАДМИЙ е едно от тях.  Ето ви едно линкче с по-подробна информация за лененото семе и лененото олио

04.02.10
19:26
#36

Рибата съдържа омега-6

19.04.11
14:58
#37

За да не отварям нова тема, нека попитам тук.. Колко е дневната доза ленено семе, която може да се приема и колко грама е една супена лъжица стрито (смляно) ленено семе?

20.04.11
22:26
#38

Моля ви отговорете ми !!!!

Една супена лъжица на ден е ОК.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1