11.10.04
11:02
Имам известни проблеми със ставите и то откакто се помня. В смисъл, че като клекна (поне първите 4-5 пъти) даже и без тежест (то пък и кога клякам с тежест като не правя крака) коленете ми прещтракват и малко ме боли (преди 3-4 години ме болеше доста повече), пък особено като се събудя какво е - усещам нещо като схващане и клякам че да ми мине, и то следва едно ужасно щтракване - даже съм будил брат ми с това. Аналогично е и с лактите и раменете - при някакво натоварване често пукат и щракат, като малко ме боли от това, но иначе има нещо като схвашане в ставата - без малко усилие не мога да я разгъна (лакътя) или сгъна (коляното) напълно. След този толкова дълъг увод да си кажа и въпроса най-после. Това пречи ли по някакъв начин на тренирането при положение, че след стабилно загряване, изпълнено с пукане и щтракане) почти нямам проблеми? Също така дали това може да са някакви странични ефекти от растежа на костите и ставите, които да отшумят с времето (защото съм на 16 и половина и мисля, че все още раста)?
Точно тези проблеми досега ме възпират да тренирам крака и ми прави проблеми при тренирането на корем, понеже натоварването върху коленете и кръста е много голямо и имам неприятни усешания когато съм се опитвал да правя такива упражнения (разгъване на машина и коремни преси). Дали има нешо което може/трябва да се направи по този въпрос освен съвета да се отиде на лекар.
11.10.04
11:27
Олей, човече, още на 16 си си разтаковал ставите... Лошо.
Бих ти препоръчал, честно, да зарежеш фитнеса. Щото те чака цял живот с тея стави, дето вече си ги прецакал....
Да, мисля че може да стане проблем и с растежа. Ставата се смалява, деформира и костите започват да се притискат и търкат повече една в друга. А точно в краищата са им растежните зони.
На лекар трябва да отидеш за да те снимат. Мисля, че е наложително и настоявай за това....
Възможно е да ти е изчерпана “смазочната” течност и да се наложи инжектиране на такава.
Другото което можеш да направиш е за болките да купиш фелоран за мазане или нивалин за пиене и да взимаш глюкозаминсулфат и магнезии за укрепване на ставите; да пиеш много вода с надежда малко от нея да задържиш, за което могат да ти помогнат минералните съединения, основно соли, с цел задържаната вода да служи като буфер....
Но от лекаря не бягай. Той каквото ти каже, пак можеш да не го изпълниш, но се снимай на рентген непременно....
Поздрави.
11.10.04
11:49
На този въпрос, най-добре ще ти отговори лекар. Иди прегледай се и сподели каква е неговата оценка!
Мисълта ми беше не дали може да се отрази на ставите и костите негативно а дали може да е някакъв страничен ефект от растенето. Баща ми примерно живее така вече 45 години.
14.10.04
14:51
Незная, не е в специалността ми. Едва ли някой от екипа ни може да ти отговори. Това изисква медицински преглед.
14.10.04
15:01
Независимо от това, дали е страничен ефект от растежа, или пък е ефект от тренировката или дори смес от двете, важен е самият факт - поведението на ставите ти не е нормално. Нищо не пречи да е от растежа и пак да има деформация, загуба на течност и т.н. Върви при всички положения на лекар, да те снимат и да видят. И аз съм расъл на височина и ставите ми не са правили така. Причинителя ще се установява, след като се установи дали има заболяване, не преди това.
25.10.04
12:30
И аз имам подобен проблем само че единствено с лактите.
Просто не мога да си го обясня. На 16 съм, тренирам точно от 1 месец сериозно и лактите ми започнаха да пукат(без болка за щастие) ! Също и кръста ме наболява.
Сега съм си дал 1 седмица почивка обаче резултат за лактите няма- пак има пукане. Кръста усещам че се подобрява с всеки ден.
Докато не спрат тези “звуци” аз нямам намерение да ходя на фитнес.
Просто ми е пределно ясно че не си заслужава за нещо толкова нетрайно като мускулите да си прецаквам тялото.
Искам да ви питам колко от вас имат този проблем и въобще често срещано явление ли е ? Ако може ме посъветвайте нещо.
Един приятел който вече няколко месеца тренира сериозно ми каза че това се случва рано или късно и е неизбежно. На него даже и китките му правят този проблем.Истина ли е ?
Благодаря предварително .
брат и аз съм на 16 и от време на време ми става така ....без да съм ходил на фитнес ще се оправи сичко... :lol:
26.10.04
20:03
Абе, бате, недей така “ще се оправи всичко”... Я по-добре при нещо такова на лекар щото верно ще има “live 2 die”. По-добре още като се усетите за нещо такова да отидете на преглед, дори профилактичен, че ако има само отлагане проблема става по-зле и после всичко става голяма тежест. Все пак много по-лесно е да се махне цирей, от колкото да се излекува кожна инфекция. Това сигурно ви е писнало да го чувате от родителите си, но е едно от малкото важни неща, които те казват и в които трябва да се вслушате.
26.10.04
20:39
Да това със ставите е доста неприятно и аз имам същия проблем със рамената да знаеш че със ренгенова снимка не може да се видят ставите на мене лично спортен доктор ми каза че се оправя само по оперативен път а като за начало можеш да си купиш рибно масло спомага за смазване на ставите ама внимаваи с него щото талията расте главоломно аре жив и зрав
Мойте стави пукат вече 10 - на години, от както се помня. Даже май преди да тръгна за пръв път на фитнес си ми пукаха и щракаха :) Досега трябваше да съм умрял или пълен инвалид :) Не се оправя от спиране на фитнеса, пробвал съм (няколко години не тренирах изобщо, по други причини, не заради това) :). Просто при някои хора ставите са по - хлабави, така да се каже, не знам как да го обясня по - добре. Но ако няма болка не мисля че е опасно. Ако се появи болка, тогава трябва да се притеснявате.
Ами аз опитах да пия повечко вода както казаха по-нагоре и има голям ефект...също така нещо ми стана...не че специално съм сменял тренировка или нещо, ама просто лактите ми почти спряха да пукат, може да мине седмица без да ги чуя. Болка вече няма...а както гледам доста хора го имат тоя проблем. Аз лично май съм съгласен с Петко - и с баща ми говорих (както казах и той е така) и каза че нищо му няма. Само на лекар не съм ходил...ама хем нямам кога, хем не ми се иска евентуално да ми каже “спира6 фитнеса, танците, спортовете и т.н. докато разберем какво ти има и дали е сериозно”
Така че ако питате мене - давайте смело - 15ина минути разгряване, много вода и почти няма проблеми...Също така аз лично си подбирам упражннята така че да няма голямо натоварване в ставите - затоа не правя клек, мъртва тяга и тем пободни неща, които по принцип са хубави, но по мое мнение ти таковат таковата на ставите.
27.10.04
11:14
Човеко, не слушай “разбирачите”, иди на лекар.
Искрено много се дразня, когато някоя тема опира до здравето на човека и се втурнат един през друг да дават акъли защо да не ходиш на лекар... Което и самият ти явно не искаш, но е силно препоръчително.
За ставите е нужно да знаеш едно нещо:
Те могат да пукат и щракат дълго и накрая да се преебат.
Прецакат ли се обаче - е веднъж завинаги.
Затова иди и се снимай; да не ти се накривява ставата, да се изтърква, загуба на течност дали има и т.н.
По - добре ги следи своевременно тея работи, отколкото сега да си як, а след 10 или 20(примерно) години да не можеш да ходиш!
За ставите профилактично действат:
Желатин
Глюкозаминсулфат(и други съединения на глюкозамина)
Магнезии
Добре е и да взимаш витамини. Комплексни; витамин С е с добър(в случая) противовъзпалителен ефект.
И да разгряваш много добре преди тренировка.
Аз ще отида на лекар, когато му дойде на това реда, защото ще е голямо тичане и обикаляне по лекари за направления, часове и т.н.
Да не говорим че тука във В. Търново положението е плачевно. Ако искаш да не чакаш дълго за снимката трябва да идеш на едни такива тип частни кабинети и да си платиш. Пък лекарите дето гледат снимките няма да ги коментирам - имам 3ма приятели дето са били чупили нещо, размествали са стави, натрошена на 17 места кост - и лекарите са казали че им няма нищо - те просто тъй както слушам не си разбират много много от работата...да не говорим че за даскало имам да наваксам 2 години математика, имам да уча за 3тия сертификат към англииското консулство...Аз ще отида на лекар, но когато се дореди и това. А в момента разгрявам около 15 минути, внимавам с упражненията, не слагам огромни тежести, пия много вода и тези проблеми вече рядко се проявяват.
27.10.04
13:51
Когато ти направят снимката, разнасяй я по колкото искаш специалисти, тя няма да се промени от това. Ако искаш на някого и по пощата можеш да я пратиш.
Говорим за рентген; не е никакво тичане. Снимката се прави за максимум един ден. Имам множество болници и поликлиники. Даже май точно в Търново имам познат лекар, който е обаче хирург(дано не бъркам; последно се занимаваше с тумори на костите). И не мисля, че е толкова плачевно положението.
На частно мисля, че рентгенът струва максимум 15 лв.
В болницата - около 3 с прегледа.
Но ако смяташ, че е било временно или е преминало, можеш да не ходиш.
Разпъвай мускула и веднага след серията.
Ще рече примерно след клек си вдигаш първо единия крак отзад, като за “къч” и го задържаш така с ръката; след трицепс сгуваш ръцете към тялото и ги притискаш леко и задържаш така и т.н.
28.10.04
09:01
как така расте талията? аз пия от половин година и не съм забелязала такова нещо, ама сериозно ме притесни. порових се из нет-а, но само “Осанна” чета за него
Рибено масло от моруна забавя прогресирането на дегенеративните изменения в ставите при артрит, показват данни от ново изследване.
Резултатите от изследването сочат, че в тъканите на пациенти, които били подложени на колянно протезиране и вземали рибеното масло преди това, е имало по-малко специфични възпалителни съединения.
В проучването не е изследвано ниво на болката, но се твърди, че рибеното масло забавя развитието на артрита. В това масло се съдържат омега – 3 мастни киселини, за които се знае, че имат много здравословни ефекти.
Учените са изследвали съдържанието на определени химически съединения, маркери за прогресиране на артрита, в ставни тъкани на пациенти, които вземали рибеното масло до момента на операция.
Артритът е възпалително заболяване, при което хрущялните повърхности на ставите бавно се разрушават, причинявайки прогресивни промени. При определена степен на увреждане, тазобедрената и колянната стави, могат да бъдат протезирани (заместени с изкуствено изработени стави), което води до намаляване на болковите симптоми и инвалидизацията на човека.
Артритът е комплексно заболяване, което не е напълно разбрано от съвременната медицина, но учените свързват по-високи нива на някои химически съединения в тъканите на коляното с развитието на възпалителния процес. В проучването били измерени концентрациите на тези съединения при 25 пациента. От тях, 14 получавали рибеното масло, а останалите – плацебо.
Учените установили, че 86% от участниците, които приемали рибеното масло имали значително понижаване на нивата на потенциално вредните химически субстанции, а в плацебо групата – това били едва четвърт от пациентите. Съединенията, свързани с болките в ставите също били понижени в групата, приемаща рибено масло.
Пациентите не са били изследвани по отношение развитието на симптомите на болестта, докато приемали рибено масло. Учените, обаче, подчертават, че не става дума за лечение на артрита – рибеното масло само забавя процесите на дегенерация на ставите и намалява силата на болка (ВВС).