От какво се намалява и/или спира растежа от фитнеса

Темата е заключена.

14.12.06
19:08

Значи аз съм на 16 години.Не ходя на фитнес , но си вдигам тежести в къщи,правя си кофички,лицеви опори,коремни преси.Та понеже съм чувал,че от фитнеса се спира или поне забавя растежа искам да знам от какво става това и дали има опасност с тези неща , които правя да ме сполети нещо такова,защото все още имам време да порасна повече (сега съм 170 см).Мерси предварително на отговорилите.

14.12.06
19:26

не спира растежа нито намалява....това каде го правиш вкъщи си го прави без да се притесняваш няма такова нещо фитнеса да спира растежа...

14.12.06
19:40

Мерси много!Супер си!

14.12.06
22:27

Интересно ми е как не е заключена темата, след първите няколко стотин вече се заключваха;) :lol:
Можеше да провериш, да попрочетеш преди да задаваш такива фундаментални въпроси. По въпроса ти - няма данни растежа да се спира от тренировките, каквито и да са те. Той е дело на хормона на растежа, който може би дори ще е с повишена секреция ако тренираш. Така че може да се пита дали и не се расте прекалено много от фитнеса (звучи смешно, ама ако не се лъжа имаше и една такава тема)

Но поне добре си се ориентирал, че не си започнал прекалено рано да размяташ железа и тежести, защото може да не спират растежа, ама натоварват ставите, каквото и да си говорим, и като си малък са ти прекалено слаби ставите...

FI

14.12.06
23:16

[quote author=“marzipan”]Интересно ми е как не е заключена темата, след първите няколко стотин вече се заключваха;) :lol:
Можеше да провериш, да попрочетеш преди да задаваш такива фундаментални въпроси. По въпроса ти - няма данни растежа да се спира от тренировките, каквито и да са те. Той е дело на хормона на растежа, който може би дори ще е с повишена секреция ако тренираш. Така че може да се пита дали и не се расте прекалено много от фитнеса (звучи смешно, ама ако не се лъжа имаше и една такава тема)

Но поне добре си се ориентирал, че не си започнал прекалено рано да размяташ железа и тежести, защото може да не спират растежа, ама натоварват ставите, каквото и да си говорим, и като си малък са ти прекалено слаби ставите...

Как няколко стотин, няколко хиляди!!!! Всеки ден все едно и също дъвчат младежите. :wink:

DY

14.12.06
23:21

Не съм сигурен. Човешкия организъм е може би най-сложното нещо, което съществува. В него се случват много процеси, за някои от които дори и не знаем, и които се променят динамично според външни и вътрешни фактори. Самата физика се променя. Тя има собствени способи за проверка и реакция при определени ситуации. Тя произвежда и се променя. В самия фитнес използваме това нейно качество. Във всеки слух има истина - баскетбола и волейбола, т.е. скокове в стремеж да достигнеш висока точка били издължавали, а висок щангист нямало, т.е. повтарящия се натиск става към става, принуждавал организма преждевременно да заздравява костната система и ставите, а това си било един вид стареене пречещо на разстежа. Не го твърдя това, но и не го отричам. Аз не бих разчитал на “няма данни”.

14.12.06
23:53

Ами то няма как да има, предвид, че ако не тренираш няма да разбереш дали ще спреш да растеш или няма :wink:
А за всяко нещо мже да се даде и друго обяснение - защо щангистите били ниски - защото при ниские хора захватните места са по-къси и респективно лостовата система, която се получава дава повече сила.
Защо волейболистите и баскетболистите са високи - сети се сам.
Ако тренираш усилено един от тези последни 2 спорта може би ще се издължиш. А може би просто ти е било писано да си толкова висок..
Нищо не може да се каже със сигурност. Например може да се твърди, че като тренираш и се повишава нивото на растежен хормон, та даже може да се издължиш от това...
В заключение мога да кажа, че всеки трябва да си прецени сам и ако го е страх отподобно нещо да изчака до след 20-22 година, когато със сигурност няма накъде да мърда.

Иначе, Dymag, нищо лично, не мога да отрека твоята гледна точка. Но просто горе изложих моята;).  Даже другите ти 2 поста в този раздел току-що ми харесаха много. Интелигентни мнение, с мисъл. Грамотни (виж моя и на fitday подписите и ще разбереш защо се кефим на грамотни постове).
П.П.: не знам дали забеляза, но съм казал, че е добре да не се започва рано, не само защото все пак има вероятност да се “скъсиш” а и поради по-съществени причини. Така че истината може би е някъде в Аристотеловата среда;)

Поредната такава тема...
Теоретично организма може да спре да се развива ако “разбере” че вече е достигнал ниво на което тежките натоварвания не му пречат. Това обаче може да се постигне в много ранна възраст(10-12) години и то с нечовешки тренировки. И на всичкото отгоре това е само на теория. Практиката не показва такива неща. Така, че ако си на 11 и правиш клек с 160 кг. може да се замислиш дали да спреш сега, ама ако не си не се плаши и си спортувай на воля.

18.12.06
12:48

[quote author=“marzipan”]Интересно ми е как не е заключена темата, след първите няколко стотин вече се заключваха;) :lol:
.

Щото не съм я видял  :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1