21.10.04
22:13
Кажете нещо за ядките....съдържание и тн. Интересува ме по-специално съдържанието на орехите, лешниците, бадемите и фъстъците. По колко грама е добре да се консумират на ден? Ако включа ядки към диетата си ще кача ли маса? Става въпрос за доста ядки. И въобще добре ли е да се ядат(ако да по колко!) или няма смисъл?
22.10.04
02:04
Витамини минерали, ненаситени мазнини, които са по добри за организма, някои неща от съдържанието за съжаление не мога да ги преведа на български
Стан
че е добре е извън всякакво съмнение - сравнително качествени протеини, ненаситени /добри/ мазнини, микроелементи и т.н. Имат и много калории.
Не те знам какво разбираш под доста ядки, но според мен повече от 200 гр. е безсмислено да се ядат на ден, не защото е вредно, а защото ще си осигуриш много голям дял от дневния калориен прием от тях /300 гр. ядки ~ 2000 калории, което е около половината и над половината от дневния калориен прием при ВВД за човек 70-80 кг./ и по този начин ще намалиш възможността да ядеш по-разнообразна друга полезна храна - мляко, яйца, месо, картофи, ориз, плодове и зеленчуци и др.
Освен качествена, храната трябва да бъде и разнообразна за да достави на организма различни по състав протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.
31.10.04
15:00
Pars е прав!
Ядките не са лоши - имат си всичко - вярно ако имаше обезмаслени ядки щеше да е по-добре, но мазнините им не са от “лошите”... Бях пробвал да хапвам повече ядки веднъж... проблема е че са трудни за храносмилане, солени са, което значи пия твърде много вода с тях - не че водата е вредна, но стомахът се натоварва, а и се задържат сравнително дълго време, докато се обработят напълно от червата.... изводът ми е: “ядките не могат да са основното, на което да разчитам за храна”.
[quote author=“Pars”]... по този начин ще намалиш възможността да ядеш по-разнообразна друга полезна храна - мляко, яйца, месо, картофи, ориз, плодове и зеленчуци и др.
.
Как така ще я намаля , какво ми пречи пак да си ги ям???
мислех, че съм се обосновал добре, но очевидно не съм :D , така че ще поясня по-подробно какво имам предвид.
Значи всичко е индивидуално, при това варира в немалки граници, но ако вземем един 75 килограмов билдър със СРЕДНА скорост на обмяна на веществата и СРЕДНА двигателна активност, на него ще са му необходими грубо 3500 калории да качва маса. Калориите над това ниво, пак повтарям че индивидуалния калариен баланс е различен, ще бъдат натрупани като мазнини, което е безсмислено /после ще се чистят/, нездравословно, скъпо и тежко /не всеки може да “преглътне” 5000 калории на ден/.
Та ако ще вземам 3500, или дори 4000 калории на ден, няма никаква специална причина над 2000 от тях да ми идват от 300 гр. ядки. По-добре да ги разпределя между по-голям брой добри бб храни, които си носят и съответните разнообразни микроелементи.
Та това съм имал предвид под “ще намалиш възможността”, не че някой ще ти забрани :D , а просто, че за разлика от Алф нямаме 7 стомаха.
02.11.04
20:42
Pars e логичен отново! Ето аз днес преборих 200 г. кашу - много го обичам, като го гътнах на два пъти... ами някак си ми е тежичко и това си е... иначе след всяко хранене като минат 2 часа и пак огладнявам, а днес с тия ядки хем ми се яде, хем ми е малко тежко в стомаха... а калориите съм ги набавил с тях иначе...мда.. :lol: 8)
20.11.04
21:47
Ядките супер ,но сурови.След обработка губят ценните си качества ,като единствената причина да ги ядеш е това,че са вкусни.Хапвай ги,но разумно 50-100 грама на ден са ОК,но трябва внимателно да прецениш къде точно в диетата си ще ги включиш.