Изследване на кръвта. Ензими над нормите. Въпрос.

22.10.04
16:42

Здравейте,
моля ако иамте познания или опит в областта да споделите (предполагам Image със сигурност е запознат и може да ми даде отговор / съвет)

Днес си получих изследванията на кръвта (които между другото бявх правил чак на 27 юли) и имам за втори път притеснителни резултати що се отнася до черния дроб (езнимите АСАТ [ГОТ] и АЛАТ [ГПТ] ), но ето резултатоте по ред:

в скобите са референтните стойности:
глюкоза: 3,1 (3,9 - 5,8 )
урея: 5,0 (2.5 - 6.3)
креатинин: 77 (55 - 107)
пик. киселина: 420 (210 - 430)
калий: 3,6 (3,6 - 5,5)
АСАТ (ГОТ): 37 (до 34)
АЛАТ (ГПТ): 56 (до 40)

ХОЛЕСТЕРОЛ: 5,21 (до 6,7)
АЛФА-ХОЛЕСТЕРОЛ (HDL): 0,86 (0,89 - 1,5)
ТРИГЛИЦЕРИДИ: 1,9 (0,68 - 1,88 )

в едно по-старо изследване - от 2-ри март, резултатите са пак зле (и подобни):
АСАТ: 38
АЛАТ: 52

не съм приемал никога никакви стероиди или нещо подобно (за да изпреваря въпросите) - единствено преди 2 години и нещо пих повечко кленбутерол в продължение на 40-50 дни - не помня... но това е нерелевантно според мен...

преди да направя първото изследване имах болки в областта на черния дроб - пронизваши - тозно затова го и направих - но те поотшумяха и второто изследване няма връзка (на пръв подлед с черния дроб - друга беше причината).

какъв може да бъде проблемът? какво заболяване?
какви допълнителни изследвания да направя (все пак минали са 3 месеца от това изследване до сега...)?
коя лаборатория ще ми препоръчате?
дали личният ще даде направление за подобно нещо /  подобен проблем?
въобще - коментирайте в каквото сте компетентни и особено ако някой (недай си, Боже) да е имал подобен проблем...

АСАТ и АЛАТ са диагностични изследвания за ХЕПАТИТ. Който е точно заболяване на черния дроб. Т.е. и болките, и изследванията навеждат на тази мисъл! Лекарите какво ти казаха?
ВЕДНАГА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И БЕЗ УГОВОРКИ СПРИ ВСИЧКИ СУПЛЕМЕНТИ!
И ги спри и се попречисти малко даже и ако нямаш хепатит.
Другите заболявание с подобна анамнеза не ти трябва да ги знаеш. Спирай суплементите; включително и даже особено - протеини и аминокиселини. Те са в основата на работата на тези ензими.

22.10.04
20:10
#2

Щом имаш болки е възможно проблема да е сериозен, иначе ако се абстрахираме от този факт, посочените стойности са съвсем нормални за спортуващ човек. Странно е обаче лекаря да няма идея на какво се дължат тези болки...

Бе баш съвсем нормален резултат при 40% горница над горната граница не е. То точно затова са диапазоните от толкова до толкова - за да се отчете метаболизма, разликата в приема при някои хора и т.н. Това не е една стойност, а диапазон от нормални стойности и най високите на който той прехвърля.
Все едно при диапазон от 2,5 до 11 по 10 на незнам коя си за бели кръвни телца, да кажем на човек с 16 - бе добре си, нищо ти няма, нали спортуваш....
Не е така...
Вярно е, че при хепатит се стига до увеличение в пъти.
Но едва ли се започва от увеличение в пъти.
Пък и не е хепатита единственото заболяване.
Всичко, що е суплемент задължително го спри. Само от храната. Даже и храната намали, особено месото, яйцата и други подобни намали. Както и яденето като цяло.
И не знам дали един карзил няма да ти е полезен.....

22.10.04
22:09
#4

АСАТ: 45
АЛАТ: 60
Са стойности нормални за активни спортисти (което значи 20-40% над обикновеният неспортуващ човек). Както нуждата от витамини например е понякога 2-3 та и повче пъти по-голяма.. някои от жизнените показатели се различават значително. Например за един от световните рекордьори в гладкото бягане на 60 и 100 метра пулса в спокойно състояние е около 40 за мин (заради голямото и силно сърце, което почива по-дълго, но изтласква повече кръв)! Това колко пъти е по-малко от твоят?..
Както и да е, щом изпитваш болка това може да е симптом за сериозен проблем и трябва лекаря да го гониш до дупка докато ти назнчи адекватно лечение (ако има нужда).

Perl, къде ги четеш тея работи бре, човеко? Дай сайта да погледна!
Признавам данните, ако са от медицински сайт. Струва ми се, че в този вид са нечия измислица или рожба на някой сайт, продаващ суплементи, за който всичко е нормално, стига бизнеса да върви  :lol: .
Неслучайно в течение на много години по международни форуми, симпозиуми, конференции и т.н. хората(лекари и нагоре) са изследвали и утвърждавали диапазони на нормалните стойности на показателите - за да установят и отклоненията. И те са емен емен единни в цял свят.
Лео, направи каквото ти казах. Как ти е черния дроб? Уголемен ли е?
Искай снимка да ти направят; особено на жлъчката. Тя е над него; болката може и да е от нея; често проблеми с жлъчката дават разсеяна болка.
Спирането на суплементите няма опасност да ти навреди с нещо. Увеличи приема на витамин С от естествени източници: портокали, лимони, домати и т.н.

И заболявания на черния дроб, и тези на жлъчката се лекуват и със специфична диета. И доколкото знам приемът на белтъци при диетата се намалява, а за яйца въобще не си струва да говорим. Те се взимат при опит за самоубиство(е не чак, ама...)

23.10.04
13:15
#6

За пулса от док. филм на ББС излъчван по Канал 1.

За чернодробните изследвания от сайта bb-team.org - не е медицински сайта, така че изглежда полемиката приключи, за останалите:
(http://www.bb-team.org/articles/000014.php)
Цитирам кратка част:
2. Чернодробни изследвания с две стойности - АСАТ (ГОТ) с нормална стойност 37,и АЛАТ (ГПТ) с нормална стойност 42.И двете стойности при спортистите почти винаги са завишени-при мен те бяха съответно 70 и 66.

Е да, ама при стероиден цикъл.
И все пак вероятно всички, вкл. и Лъчезар Димитров ще се съгласят, че по - добре да действа по моя начин, да спре с медикаментите(суплементите), да иде на лекар, да си прегледа черния дроб и жлъчката и после да продължи, ако всичко е наред, отколкото да я кара просто така - на аба.
Нали?????

23.10.04
14:34
#8

не е медицински, да. може би дължа извинение за запитването.
не е тайна обаче, че 90% от хората тук са изкушени от биологията и особено от дейността на черния дроб и реших, че може да е образователно и за други =) иначе е асно, че без по-подробни изследвания никой не може да ми “сложи диагноза”...

Не, не дължиш никакво извинение. Спорът е не дали тук е мястото на твоя въпрос, а дали да направиш нещо или нищо да не правиш... Иначе въпросът си е на място - даже както виждаш отговорът му може да има отношение към спорта.

23.10.04
15:09
#10

Дзвер, никъде не е посочено, че става дума за спортисти правещи цикли! Не е правилно да преиначаваш думите.. много ясно е написано САМО спортисти и за това си има причина (да са повишени стойносттите) и е странно, че сам не се сещаш защо в един спортист нещата са доста по-различни от “обикновенния” човек!
А на хората правещи цикли стойностите са над 100! Човек пиещ редовно твърд аклкохол (в малки/нормални количества) е 120-130 и т.н.. изводите сам можеш да си ги направиш!

Преиначавам? Добре, дай да видим - всичко това е от адреса, който си дал:

“Ще започна с подготовката ми за републиканското първенство през 2000 г. в Пловдив и грешния ми подход към стероидите. Започнах приема им 6 месеца преди това и ги вземах 2 месеца, продължих още 2 месеца с така наречените поддържащи дози, последвани от още 2 месеца стероиден цикъл-общо 6 месеца непрекъснат прием на стероиди!Веднага след републиканското си направих следните изследвания:
1…........
2. Чернодробни изследвания с две стойности - АСАТ (ГОТ) с нормална стойност 37,и АЛАТ (ГПТ) с нормална стойност 42.И двете стойности при спортистите почти винаги са завишени-при мен те бяха съответно 70 и 66. “

Остава въпросът при кои спортисти(със или без стимуланти) са завишени. А при какъв случай са измеререни, мисля че е пределно ясно.
По надолу човекът е описал и здравните си проблеми и възстановяването.
Друго по случая в статията не пише. Не намирам и вътре стойностите, които ти определяш като нормални, а аз - като съмнителни. Моят въпрос беше тях откъде ги взе. В статията ги няма и според мен си я чел с половин око. Давайки ми я като източник, всъщност ти преиначаваш.
И може би следва да изясним нещо: аз нямам нищо против ти да разбираш, и щом толкова искаш, да разбираш и повече от мен. Аз което си знам, си знам. Но в тази тема става въпрос не “на кой му е по - голям”, а за здравето на човека. Спорът е излишен. Действията, които следва да се предприемат, мисля са ясни и е абсурдно да спорим - най - малкото защото това може да доведе до грешни действия от негова страна.
Затуй те питам направо да кажеш: смяташ ли че той трябва да продължи с изследванията или смяташ, че трябва да си я кара нормално, все едно че нищо няма? Смяташ ли че трябва да спре суплементите поне до поставяне на диагноза, или смяташ че може да си ги взима без грижи? Смяташ ли че трябва да спомене за тях на лекуващия го лекар или не?
Ей това са истинските въпроси, а не в кой сайт какво пишело.

23.10.04
20:31
#12

За здравето на човека, ако прочетеш всички постове до сега ще видиш, че съм го пратил директно на лекар (тъй като има болки) иначе:
“И двете стойности при спортистите почти винаги са завишени-при мен те бяха съответно 70 и 66.”
1-та част от изречението казва “И двете стойности при спортистите почти винаги са завишени” - той не посочва (става дума за шампиона на България все пак, а не кои и да е) дали щангисти, дали билдъри, а общо спортисти... пак ти казвам НОРМАЛНО е спортистите от всички активни спортове да имат повишенна ензимна активност, повишено ниво на тест, повишено ниво на метаболизъм, повишен анаболизъм и т.н.. направо невярвам, че спорим по този въпрос! Повишаването на тези стойности (АСАТ (ГОТ) и АЛАТ (ГПТ)) означава повишенна чернодробна ензимна активност, такава повишена активност се забелязва в почети всяка система на спортистите (освен ако не са шахматисти де) :)
2-та част на изречението пише “70 и 66” което е доста повече от стойностите които той има и тези който аз посочих (моите бяха с 20-40% над “нормалното” за неактивен в спортно отношение човек). Посочените стойоностти (70 и 66) са в действителност на човек използващ стероиди, но те са вече близо 100% над нормалното... но това е вече друг въпрос..
Ще ти дам един сходен пример с мен. Аз макар и да не съм професионален спортист, съм тренирал и натоварвал почети на професионално ниво повече от 15 години и когато се наложи да ми направят изследвания на бъбреците (на военна комисия) преди 2 години, лекърката се беше уплашила много сериозно.. След като разбра, че нямам никакви болки и оплаквания първото нещо което ме попита е дали се занимавам със спорт...и когато и потвърдих.. тя се успокои като каза, че тези стойности в този случай са нормални.. но за обикновен човек биха означавали вероятно нужда от бъбречна трансплантация (дано да не налага на никого)!

Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1