22.10.04
20:19
с риск да повторя някоя тема ще ви питам има ли период в който се достига максимума от креатина
и в какво го разтваряте?
винаги ли го разтваряте в плодов сок?
мерси предварително
първо креатина се взима с плодов сок, а не се разтваря в плодов сок, защото остава като утайка на дъното !!!
предполагам си намерил теми дето пише за графика на взимане.
23.10.04
12:58
Да,Абсолютно креатина не се разтваря във вода ,а направо хапваш от лъжицата и пиеш плодов сок, но не е задължително плодов сок, мойе и кисело разбито мляко или прясно мляко или каквото поискаш,но наи добе е да е високоваглехидратно,но и да не е нищо:)
Пиши на кирилица !
Прочети правилата!
vanisher
да разбрах с глюкоза май най-добре а по другия въпрос да знаете нещо кога има най-голям прираст на сила
24.10.04
01:19
[quote author=”Петко К”]Аз смятам да го ръгам в протеиновия шейк.
Абе не е хубаво така да се прави.
За период в който се достига максимума нищо не мога да ти кажа :( , но по въпроса за това с какво се взима креатина ето някои съвети : най-добре е да се взима с прости въглехидрати като глюкоза или декстроза. Добре е да се приема с около 250-500 мл течност, като целата е максимално да се разтвори във водата или сока, там с каквото се взима. Креатина монохидрат не се разтваря добре във вода, което е недостътък, тъй като при големи дози се отаява на дъното на стомаха и може да предизвика стомашен дискомфорт, а и колкото по-добре се разтвори, толкова по добре се усвоява. Желателно е креатина да се приема не по-късно от 15 минути след като е смесен с водата или сокчето. Чел съм също, че не се препоръчва приемането на креатин с над 15г протеин, тъй като се влошава усвояването му.
Аз го взимах веднага след тренировка с около 300мл вода и малко (около 100мл. натурален сок - но да не е от грейпфут) за вкус, 40г глюкоза, 2 чл мед. Меда, глюкозата и сокчето с водата си ги смесвах предварително. Може и без вода - само натурален сок :)
31.10.04
17:07
какви ги говорите...хмм, креатина се взима преди тренировка и без комбиниране с протеини. Добре е да се разтвори в течността а не да се набуха от лъжицата, защото ще отиде като топка в стомаха и ще се усвои по-бавно и може да има стомашни проблеми при продължително взимане...
[quote author=“bobtosh”]какви ги говорите...хмм, креатина се взима преди тренировка и без комбиниране с протеини
Креатина може да се взима преди и след тренировка, само преди тренировка за подобряване на силата/издръжливостта или след за по-добро възстановяване. Креатина често се комбинира с аминокиселини, което е добра идея. Аминокиселините са чист протеин, нали :wink:
31.10.04
19:54
Протеина изисква време, за да може организма да го обработи и да получиш аминокиселините. Докато се обработи протеина ще ти минала тренировката. Ето защо казах, че креатина не се приема с протеини. А иначе съм съгласен, че комбинирането му с аминокиселини е добра идея, защото те се усвояват веднага. Та прави разлика между протеини и аминокиселини. Колкото до вземането на креатин след тренировка в въпрос на наличие на финансов излишък (поне за мен е така).
За аминокиселините не се изразих правилно - протеина е съставен от аминокиселини - sory. Ами ако целта ми е покачване на мускулна маса и добро възстановяване бих наблегнал повече на следтренировъчните суплементи! Иначе за протеина преди тренировка (суроватъчен примерно) - също става, както сам каза нужно е време да се усвои от организма и тренировката вече ще е свършила - какво по-добро време за протеин, ако не след тренировка :wink:
Извинявам се за отклонението от темата
31.10.04
21:41
“Креатинът е един от главните суплементи в културизма. Основната му функция е увеличаването на енергийния резерв в мускулите, което води до повишаване на мускулната сила и издръжливост.” от този сайт.
затова се взима преди - за да има енергия за големи тежести, които означават висока интензивност = голям стрес.
и да, затова се взима и след - за да се възстанови изразходваната енергия бързо.
аз никога не взимам протеин преди тренировка, нито закусвам преди тренировка. не мога да разбера някои като каже закуска, после протеинов шейк и след това тренировка... хмм.. половината му тренировка ще бъде за изчерпване на изяденото преди нея... а ако е решил да се чисти... то егати тактиката ще е ‘тва ...
Това нещо не го разбрах. Какво да правим ние, дето можем да тренираме само късно вечер (9 часа примерно)? Да не ядем цял ден ли, за да не отива храната напразно? Какво значи изчерпване на изяденото? Храната е необходима ежедневно, тя не се натрупва, че да може да се изчерпи. Извинявай, ама просто не разбрах какво точно искаше да кажеш с това.
И още нещо - какво пречи креатина да се взима с протеин, или отделно, или с каквото си харесаш?
01.11.04
22:28
Е за вас - които тренирате в 2100 часа това явно не се отнася - то не е далеч да се досетиш, че става въпрос за сутрешна тренировка!? Нали?! Но сега като четеш това, вече разбираш какво съм имал предвид.
Колкото до креатина и защо да не го взимаш с какво ли не... въпроса е не дали може - може ако искаш и 100 г. креатин да взимаш преди и 200 г след тренировка но ще получиш не мускули а рак... аз пиша за креатина че се пие с аминокиселини, а не с протеини, защото смисълът е да бъде доставен до мускулите бързо, което аминото прави, а протеините докато станат на амино вече ще си под душовете....
Между другото един въпрос за късно трениращите. Аз няколко пъти съм тренирал след 1900 часа, но след това през ноща не спя спокойно а и не мога да заспя по нормално време. Има ли нещо такова и при вас?
Поздрави!
01.11.04
22:45
Обикновенно обилната протеинова вечеря (протеинови храни с различен произход), успокояват тялото. Иначе, да случвало се е и е естествено да се случва. В тази част от денонощието тялото по принцип е в анаболно състояние, силният катаболен стрес по време на тренировка има своето отражение върху покоя, като отдалечава анаболната фаза от нормалното и време на провеждане. За да си спестиш това, задължително провеждай въглехидратно зареждане, а до 30 минутии по-късно осигури лесносмиалем белтък. 2 часа след това консумирай храна с високо съдържание на белтък за да си осигуриш до 50 гр. Не си и помисляй дори за нещо което може да вдигне адреналина ти билото фзическа дейност или емоционална нагласа. Нивото на инсулина не трябва да спада още няколко часа. Веднага щом легнеш да спиш, сънят ще те пребори, понеже смилането на такава доза белтък изисква не малко енергия. Как тялото ще отдели тази енергия без на свой ред да изпадне в катаболно състояние, а тъканите да гладуват? Лесно, зрителната ти система престава да функционира, енергията нужна за превръщане на светлината в нервни импусли сега е достъпна за транспорт на вещества и производство на ензими...
01.11.04
22:50
хмм, звучи ми доста логично. Мерси Image. 8)
01.11.04
23:00
Само молба! Знам че е досадно, ала разделяйте темите си. Защото, ако сегя някой се пита “Къде мога да прочета нещо за безсънието след тренировка?”, няма да търси тук!