10.02.07
10:45
Много популярна, проста и вкусна рецепта за хората, на които им е писнало да ядат рибата тон “al naturele” в салата.
Нещо подобно на рецептата за пилешки кюфтета
Продукти:
1 консерва риба тон във вода (~100gr)
1 яйце
Половин малка глава лук
Скилидка чесън
Черен пипер
Едрозърнеста горчица
3-4 листа пресен спанак или 1 порция замразен
Приготовление:
Рибата се изцежда хубаво от водата, смесва се с нарязания на ситно лук и спанак, начуканата скилидка чесън и една лъжичка еднозърнеста горчица. Добавя се черен пипер на вкус. Аз лично така получената смес я правя на кайма в блендера за няколко секунди (да не става съвсем на пюре).
Получената смес или пържите на среден огън в незалепващ тиган с няколко пръски зехтин (тогава ще е повече като омлет, защото сместа е сравнително рядка) или по-добрият вариант - в напръската със зехтин малка метална купичка (от онези с диаметър 20-ина cm, които мисля всеки е имал някога в семейството) се изсипва всичко това и се пече 10-15 минути на 200 градуса и става точно като кюфте за бургер.
Изненадващо готино и няма особена следа от вкуса на рибата (който аз лично не обичам много).
Може да добавяте всякакви подправки на вкус, естествено.