19.02.07
12:36
При тренировка за отслабване кое е по-правилно, защото чувам различни мнения:
1. По-малко серии с по-големи тежести
2. Повече серии с по-малки тежести
Имам предвид предимно упражненията за долната част на тялото, защото там искам да отслабна.
Правилното е малко серии, големи тежести. Над 15 повторения е безмислено, особено тези програми с по 25-30 повторения.
Отслабването е следствие от кардио тренировка и отрицателен калориен режим (диета). Отлсабване от определени участъци на тялото няма. Отслабва се и се стапят мазнини навсякъде.
Малко серии с големи тежести не е ли за нарастване на мускула при качване на маса?
Извинявам се за невежеството предварително :lol:
[quote author=“Daneto”]Малко серии с големи тежести не е ли за нарастване на мускула при качване на маса?
Извинявам се за невежеството предварително :lol:
Маса се качва с ядене и то много. За да се натовари добре мускула трябват малко повоторения големи тежести. Естествено при това мускула ще порастне но няма да стане като някоя културистка не се притеснявайте. Просто многото повторения само изтощават. Полза никаква. 300 коремни преси няма да ви изкарат плочките. Ще ги изкара нисък процент подкожни мазнини и упражнения за маса. А за изгаряне на мазнини - кардио. Тоест бягане, каране на колело, скачане на въже - най-добре сутрин на гладно и НВД. Калориен балнс около -500. Диете с по 1000 калории на ден не вършат работа!
[quote author=“mitaka101”]Вече повече от 10 години работя като фитнес инструктор. Тренирал съм и тренирам в момента стотици жени и винаги им давам да правят много повторения с малка тежест. Естествено включвам и кардио и НВД. И ефекта на отслабването не закъснява.
Виждал съм и за съжаление все още виждам жени, тренирни от колеги с крака по-мускулести от моите.
Това не е естетично, според мен.
Не е лошо изказващите се пурво да са пробвали нещата, за които пишат.
Аз лично точно така постъпвам, включително и при тренировките за жени.
Ами да ти говориш от опит. Вероятно си прав. Обаче аз гледам програмите за жени в сайта и навсякъде са макс 15 повторения (като изключим краката).
edit: Сега ми хрумна, че преди 2-3 дена гледах новата финес “мода” из Щатите за жени. Танцуване на пилон (тоест стриптиз, ама на тернировките си бяха с дрехи). Това е много трудна тренировка (не е лесно да висиш на лост хванат само с ръце и бавно и секси да пускаш надолу). Тренировките са за сила, не за маса. Ефекта беше страхотен (мен лично много ми хареса). Ако дамата прави малко повотрения но с големи почивки едва ли ще качи маса, че да и се очертават мукулите на краката. За всеки случай поне тази тук не изглежда зле : http://www.youtube.com/watch?v=vk-niTsdpAY Не е на една ръка, но е тежко упражнение.
Ами да ти говориш от опит. Вероятно си прав. Обаче аз гледам програмите за жени в сайта и навсякъде са макс 15 повторения (като изключим краката).
Ми ти ако на 15 повторения им казваш малко...?! Когато говорим за малко повторения с големи тежести става въпрос за повтарения от 6 до 10 на серия. А и не случайно именно упражненията за крака при женските тренировки са с повече повторения, както и сам си установил.
Макар да съм фенка на “тежкото” трениране, ще ти кажа, че средно статистическата жена влиза във фитнес залата за да свали килограми и въоще не са необходими големи тежести за да го постигне. В този ред на мисли съм абсолютно съгласна с mitaka101. Диетка, кардио и по-леки тежести с повече повторения водят до чудесни резултати.
Вие говорите така, но преди 2 дни говорих с една позната по ICQ, та нейната тренировка беше от около 25 повторения (раменно разтваряне в страни). Това са представите на някои хора за много повторения. Иначе 10-12 е поносимо, а и не е казано да се тренира до отказ. Не съм казвал да тренират с 85-90% от вчзможностите си. А да избягват дчмбелите по 1,5 кила.
Дай конкретно тренировката на приятелката ти и целите и ще я изкоментира ме. А до гиричките от 1,5 за някой момичета те са си тежки.
Съвалявам, че е на латиница и на откъси, но е от ICQ log
“ami ne im zn imenata na vsi4ki uredi, no rabotq za korem, bedra, pove4e serii s po-malko povtoreniq (тук грешно се е изразила)i zapo4vam s po 30 minuti na pate4kata i veloargumetara
ami zavisi-po princip 3 serii s po 30-40 npovtoreniq ili 4 serii s po 20
nz-az rabotq s instuktor” Момичето е ~167см. ~54 килограма и тренира със стандартна цел “Да се стегна малкои леко да отслабна” Не е редовно, тоест има прекъсвания (изпити), но иначе ходи 2/3 пъти на седмица.
За тези повторения казвах, че са много и безмислени.
20.02.07
21:53
[quote author=“buhtata”]Дай конкретно тренировката на приятелката ти и целите и ще я изкоментира ме. А до гиричките от 1,5 за някой момичета те са си тежки.
:shock: :shock: :shock: Кои са тези момичета, да не би да тежат 40 кг, че да са им тежки гирите по 1,5 кг? :wink:
Програмата на този доц. Боянов явно е интересна. ПИше ли в статията, колко калории са поемали? дали са били ВВД или НВД? Ако найстина са били жените на НВД и са спазвали отрицателен калориен балнс, и въпреки това са качили, то представям си какъв ефект би имала програмта му при положителн баланс и липса на кардио. Дадени ли са данни за процента мазнини?
“Тренировки + кардио + отрицателен калориен балнс = покачване на маса” ми звучи нереално.
Кои са тези момичета, да не би да тежат 40 кг, че да са им тежки гирите по 1,5 кг?
Това го казвам абсолютно сериозно. Фитнеса, в който тренирах няколко години имаше гирички от 1,5 кг., следващите бяха от 3кг. На пръстите на едната си ръка мога да преброя момичетата, които използваха тези от 3кг.
locvs, от програмата нищо не става ясно, но гледайки, че пише корем и бедра (крака) е обяснимо положението с повторенията. Но дори и цялата програма да е с толкова много повторения това не е грешно защото има и такива тренировачни принципи.
03.04.07
06:46
Кои са тези момичета, да не би да тежат 40 кг, че да са им тежки гирите по 1,5 кг?
Това го казвам абсолютно сериозно. Фитнеса, в който тренирах няколко години имаше гирички от 1,5 кг., следващите бяха от 3кг. На пръстите на едната си ръка мога да преброя момичетата, които използваха тези от 3кг.
locvs, от програмата нищо не става ясно, но гледайки, че пише корем и бедра (крака) е обяснимо положението с повторенията. Но дори и цялата програма да е с толкова много повторения това не е грешно защото има и такива тренировачни принципи.
За сметка на това пък, в нашата зала идват мъж и жена да тренират заедно при което той я кара да прави бицепсово сгъване с 10кг. дъмбел... и тя го прави... (не е културистка или нещо от сорта)