05.11.04
15:56
Привет, занимавам се с тренировки в зала и спазвам “режим” на хранене почти трети месец вече, но имам малък проблем. Все божи ден в залата, научавам по нещо ново (за тренировките, храненето, спането и т.н.)... Това е хубаво, до един момент, след което започвам да се обърквам. До сега съм се хранил по 3 различни начина (който, чак в последствие разбрах (като преоткрих този сайт), че са деровативни на НВД, ВВД и нещо което даже не мога да класифицирам). Осъзнавам, че подобни въпроси трябва да са в категорията “Често задавани въпроси”, но наистина в момента се чувствам като инвалид на който информацията трябва да му се подава по лъжичка на час, иначе настъпва абсолютна амалгама в главата ми.
Ето и данните ми:
Ръст - 185 см
Тегло - 87кг
Възраст - 19г.
Гръдна обиколка - 112см
Талия - 93см
Ханш - 102см
Обиколка на китка - 16.5см
Обиколка на глезен - 24см
Ектоморф съм.
Тренирам боди билдинг 4-6 пъти седмично по 60-100 минути.
Нямам никакви хронични заболявания. Имах астма, след плуването нямам спомен от нея.
Работя на 3 смени, не правя друго освен да говоря с клиенти и да седя пред компютъра (не по малко от 12 часа на
ден... В добър ден).
Използвам следните добавки - Млечно-яйчен протеин (83% на бигейм), Супермас 2000 на биогейм, аминокиселини профорте
СиЕмЕйч на биогейм, глутамин (рпедполагам монохидрат) на биогейм. Спрял съм креатина за 1 месец, от който остава 1
седмица.
Препаратите който съм ползвал са - Млечно-яйчният протеин на биогейм (добър, даже по-добър отколкот си мислех),
Супермас 2000 на бигейм (нямам твърдо мнение за него), Масс Пауър на Американ Мъсъл (Тоя гейнер кърти мивки!),
Аминотата на Джей Си и профортето на Биогейм (нямам право да коментирам, защото не съм тренирал без тях. Все пак пия
по-високи дози отколкото пише на опаковките), Креатина на Джей Си (Спаднах след като го спрях, значи действа).
Никога не съм употребявал стероиди. Имам планове да ги използвам разумно (доколкото тази дума не е оксиморон при употребата им) след началото на другата зима.
В момента попрекалявам с мазнините във ВВД-то и съм надебелял малко, но съм убеден, че Кетонната диета ще ми помогне, затова мазнините не ме притесняват (въпреки че не са толкова много). Конкретните въпроси които искам да задам са:
Доколкото разбрах при ВВД диета тренировките е хубаво да имат продължителност от по час и половина (1-2 минути почивка между сериите), с малко повече упражнения за мускулна група (4-5 за гърди, 5-6 за гръб, 3-4 за бицепс и т.н.). Вярно ли е това?
Най-добре е да ползвам Мелчно-яйчният протеин малко преди тренировка, а гейнерът след тренировка, като вземам първо прости захари (рефинирани да речем), изчаквам 15на минути, пия шейкът, после ядене след половин час. Вярно ли е това?
“Диетата” ми е, много грубо, такава:
1во хранене: Шейк протеинов с банан, 4-5 яйца и обикновенно прясно мляко. 2 хапчета аминокиселини.
2ро хранене: Пилешка пържолка, Кетчуп, Няколко филии Бонус, снежанка, мляко.
3то хранене: Като второ, може да хапна и ориз/картофено пюре/боб леща, пия и протеинов шейк с аминокиселини.
4то хранене: Протеинов шейк преди тренировка с 3-4 яйца и 3-4 аминокиселини.
5то хранене: Мед/конфитюр. После шейк с гейнер, глутамин и аминокиселини. после ядене на месо и въглехидрати с мазнини.
6то хранене: Обикновенно е протеинов шейк с яйца, глутамин и амино.
Не всеки ден се храня точно така, пък и понякога тренирам сутрин (друг път късно вечер), но общо взето това е което ям.
Би ли ми помогнал някой да се ориентирам къде греша (знам, че греша по не един параграф), за да мога да ям по-качествено и да знам че това което правя в залата не го прахосвам с неправилен режим. Благодаря предварително :)
Дам, голяма каша е в главата ти наистина. Ще маркирам най-грубите грешки според мен /не казвам че няма и други :D /:
- тренировка 4-6 пъти седмично по 60-100 мин е страшно много за начинаещ, дори за напреднал натурален бодибилдър. Някъде след час-час и малко, нивото на кортизол - хормонът, който отключва катаболните процеси, се повишава значително, при това колкото по-нетрениран си, толкова по-бързо настъпва този момент.
- определено прекаляваш с добавките. да пиеш по 4-5 шейка на ден е твърде неразумно. всъщност изразих се меко :D .
- диетата ти никак не е добра, тя не е ВВД а нещо което не знам как бих могъл да квалифицирам. Прочети повече в раздел хранене, преработи я, и я постни отново за да я изготвим с общи усилия.
Запомни, че в бодибилдинга формулата “колкото повече, толкова по-добре” не винаги е правилната стратегия към успеха.
07.11.04
02:42
Отговорът за същността на режима се крие в количествата мазнини и въгехидрати в храната ти и тяхното калорийно отношение. Колкото до дозите ти протеин, не си описал никакви количества...
Тренировките ти противоречат на режима, понеже са твърд чести и продължителни за начинаещ. Предлагам ти да си водиш дневник, в който да записваш кога, какво си консумирал, в коя тренировка за колко време какво си повдигнал - общо тегло, тегло за серия, за всяко упражнение, за цяла мускулна група. Тези неща ще са ти много полезни в бъдеще.
ам т’фа диета ли изобщо? бая солидна диета са ти дали ама тъй като гледам тя и тренировката ти е на същото ниво,тва че трябва да се храниш правилно и да тренираш за да ти растат мускулите,не означава да се тъпкаш като прошляк,5 шейка на ден леле....т’фа е страшничко :roll:
Колкото повее с ровя в bb-team толкова повече и аз се плаша :lol:
Започнах да тренирам с по-малко серии, упражнения и по-малки почивки. За момента:
*Всички упражнения са по 4 серии (2 разгрявка по 8-10 вдигания, една макс 4-6 повторения и една изпомпваща 10-12 повторения). Почивам между 30сек и 1 минута между сериите и упражненията;
Ден 1:
Гърди: лег, полу-лег, полулег с дъмбели, придърпване на две хоризонтални въжета изправен (не знам как се казва, действа ми като флайса);
Предно рамо: Вертикална щанга пред врат (нещо не ми понася зад врат) и повдигане на вертикален скрипец от чатала до нивото на раменете с изправени ръце (Боже, трябва да науча имената на тези упражнения някой ден :) );
Евентуално правя и трапец, ако не съм уморен;
Ден 2:
Гръб: Набиране пред брадиката (2-3 серии, докато усетя стягане (иска ми се да започвам с мъртва тяга, но не мога да я правя правилно (опитвах поне няколко пъти) и ме заболява зверски кръста от нея)), Скрипец с широк хват зад врат, тесен хват полулегнал до гърдите (това наистина го усещам, няколко човека ме разубеждаваха, че е глупаво) и тесен хват на хоризонталния скрипец;
Задно рамо: Едно странно упражнение, като вдигане на щанга прав за трапец, но я хващаш отзад (тоест тя ти е до... задните части);
Евентуално правя корем ако не съм уморен;
Ден 3: Почивка;
Ден 4:
Трицепс: Лег с тесен хват;
Бицепс: Крив лост изправен;
Трицепс: Френско сгъване (или както там се нарича. Кривия лост пред челото.);
Бицепс: Дъмбел на скотовата пейка;
Трицепс: Като Френското сгъване, но седнал и със скрипеца с накрайник - въже;
Бицепс: Дъмбел изправен;
Трицепс: Изпомпване с W-образен лост на скрипец;
Бицепс: Разтягане със скрипец на скотовата пейка;
Ден 5: Почивка;
Ден 6: Крака (за сега, просто крака. След 2-3 седмици отварят нова зала в квартала и там ще има адекватни машини);
Ден 7: Почивка или започвам отначало (зависи от това каква смяна съм на работа. понякога имам и по 2 дена почивка един след друг ако работата не ми позволява нормални тренировки)
Точно сега (хубаво де, от 2 дена) се опитвам да направя някаква и ядима ВВД диета която да покрива нуждите ми от 3600Ккал на ден със съответните съотношения: 2,2 грама белтъци на килограм телесна маса (756Ккал), 1,1-1,2 мазнини (~928Ккал), ~6гр. въглехидрати на килограм (~1909Ккал) и около 2,5гр. протеини на килограм (218гр.)...
За сега се спрях на един от постовете на Имидж, но се опитвам да пресметна енергийните стойности на диетата и съм в нещо като задънена улица, защото ги няма някои от нещата... Все пак поствам каквото е писал (дословно) за да придобиете по-добра представа (и да успеете да ме оплюете адекватно :lol: ):
Имидж
Ставам изяждам 1 кило плодове и след час и половина най-много консумирам пълнозърнести макарони с майонеза от соя, топено сирене и домати.
3 часа по късно 300 гр извара с магданоз,
3 часа по късно дзверска порция (200- 250) боб от консерва в комбинация с варен кафяв ориз или пълнозърнест хляб.
След 2 часа съм в залата тренирам 45-50 минути. Пия 50 гр гликоза.
Прибирам се 300 гр сирене със 500 гр домати, магданозец и лук (естествено не пестя зехтина).
След 3 часа изпивам 3 обезмаслени кисели млека или изяждам едно цедено (9% белтък) и лягам с чувство за благост
09.11.04
07:19
“Точно сега (хубаво де, от 2 дена) се опитвам да направя някаква и ядима ВВД диета която да покрива нуждите ми от 3600Ккал на ден със съответните съотношения: 2,2 грама белтъци на килограм телесна маса (756Ккал), 1,1-1,2 мазнини (~928Ккал), ~6гр. въглехидрати на килограм (~1909Ккал) и около 2,5гр. протеини на килограм (218гр.)...”
Тук има някакво недоразумение... Белтъка в храната и протеина в храната са синоними. По същество значат едно и също нещо - един и същ клас вещества. Пресметни режимът си още веднъж.
*Блъска си главата в стената... Многократно*
Аха, аз се чудех, след като и двете се разпадат до аминокиселини, защо не се взема едното или другото :lol:
За да не спамя излишно, нека попитам: Млякото което пиеш преди да си легнеш е нещо като “нощен протеин” (четох една теа и още ми е останал в главата този термин). Това разбрах, че върши работа, но така и не се написа как стои въпросът с пържениете яйца с малко месо преди лягане... някой го беше предлоил и ми се стори като добра идея, за малко разнообразие от киселото млеко всяка вечер.
edit: Още нещо. Доколкото разбрах, млечно-яйчният протеин се усвоява доста по-бавно от Суроватъчния. Добра идея ли ще бъде ако пия млечно-яйчен преди тренировка и суроватъчен след. След като мина на НВД смятам да използвам и гейнер след тренировка при “зареждащия” ден.
по добре си вземай само суроватъчен протеин 92% , в прясното мляко е протеин пий си го и него,а яйца - по-добре варени и то само белтъците,жълтъци само по 1-2 на ден,за гейнер не мисля че ти е необходим правилното хранене + суроватъчен протеин си е добре
Споко бе Dude, ще ги научиш нещата с времето. В началото с всяко нещо е така - много информация, обърквация, и бега твойта мотивация. Ееее т’ва беше готино :D . Аз колко неща съм прочел и сега като се заровя в нета, има моменти, в които ми запушва главата.
Между другото по въпроса имаше една статия със заглавие “Information overload” и ако някой я е срещал и помни къде е, да пише. Там ставаше въпрос, точно за подобни неща, ама й изгубих дирите (на статията)
Поздрави!!! :)
Това: http://www.computerbits.com/archive/1998/0200/infoload.html
Или може би това: http://www.infoworld.com/articles/ca/xml/00/01/10/000110caoverload.html
И двете статии са много приятни, но гугъл изплюва още много: LINK
Ха, Ха, Ха ама ти сериозно си се заел да търсиш статията. Евала, голям Dude (пич) си, да знаеш. Ми за съжаление не е нито едното от двете. Значи, заглавието беше точно като на първата, ама си ставаше въпрос за културизъм в статията. Ееее, даже и мен ще ме накараш да я търся като имам време.
Аре със здраве, и ако я намериш все пак, пусни линка. Ако пък аз я открия.....абе ясно
Поздрави! :)
12.11.04
07:22
Търси, търси, ентусиазма винаги се награждава! :) Аз търся 7 ма година...