Пукането на ставите - нова гледна точка

01.04.07
11:49

Здравейте!
Не бях влизал от много отдавна, не знам дали щях да вляза изобщо пак, но ми попадна едно много интересно материалче по тоя въпрос. Дискутирали сме го стотици пъти, колкото хора, толкова гледни точки, и не мисля, че някога се стигна до ясен и категоричен отговор “ставите пукат, защото...”
Та това тук е един абзац, толкова беше на сайтчето, и ми стана интересно. Не мога да преценя дали има истина в него, затова го поствам тук. Дано не се повтарям, де..

Пукането на ставите.
Някои хора имат навика да издърпват пръстите на ръцете си, при което се чува пукане.
То се обяснява с образуването и пукането на газови мехури в пространството на ставите.
Както е известно, ставите са капсулирани структури, които са изолирани от атмосферния въздух.
Между костите и хрущялните структури на ставите има синувиална течност (служи като смазка на ставите), в която са разтворени газови молекули.
При изтеглянето на пръстите, в течността се създава подналягане (поради изолацията на ставата от атмосферното налягане) и в резултат на това разтворените в течността газове се отделят във вид на мехури, които се пукат.
За да се получи възможност за ново пукане, е необходимо да минат няколко минути, за да може газовите молекулиотново да се разтворятв синувиалната течност

Малко странно ми се струва да пукат по тая причина, но пък знае ли човек...Защото ако това е така пукането може би вече не трябва да ни притеснява много...
Искам да чуя вашите мнения по въпроса. Аз лично се колебая между “да, бее, верно, как не сме се сетили” и бурен смях.

П.П.: Новият изглед ми харесва ;)

01.04.07
16:12

Интересен изглед по въпроса, но ми се струва малко несериозен

01.04.07
16:49

Един бърз въпрос към автора на темата: Можеш ли да сравниш звука от пукането на сапунен мехур и звука от пукане на става!?
И ако предположим, че наистина се пукат някакви мехури - откъде подяволите идват адските болки?

01.04.07
18:54

Не съм казал, че е издържана теория, но ми е интересно.
А разлика в звука дори е задължително да има - течността просто е различна, а и сапуненият мехур се пука във въздух, докато онова ще се пука във вода, би могъл да го сравниш с пукането на мехур във вряща вода, за да си направиш аналогията.
А болка може би дошла от разликата в налягането, в ставата трябва да има само течност, един мехур би намалил налягането и да увеличи триенето, защо да не е от това.
Не съм измислил аз този параграф, само го постнах.

Надявах се да чуя малко по-сериозни отговори все пак...

02.04.07
09:32

Доста шашаво звичи...

Няколко неща:
1/ Колегата от горното мнение, за каква болка говориш. Аз не чувствам болка когато нещо ми изпука. Ако имаш болка, търси по-сериозен проблем. Примерно възпаление.

2/ И как това обяснява факта, че има много хора на които ставите не им пукат, дори и да се опитват да го правят?

3/ От термодинамична гледна точка... нещо не чаткам това с тазтворените газови молекули в течността...това да не ни е някакав разиран Швепс... Какви са тия пукащи се мехури...

Да не говорим, че ако в една система имам газова фаза и течна фаза, при компресирането на системата част от газовата фаза преминава в течна, а не обратното.

Чудна работа е това с пуканията. Някой ден ще седна да потърся чуждоезични материали по въпроса. Не е нормално да има такъв глобален феномен и той да няма адекватно медицинско обяснение.

02.04.07
13:52

казано от tpd на 02.04.07, 09:32:

Доста шашаво звичи...

Няколко неща:
1/ Колегата от горното мнение, за каква болка говориш. Аз не чувствам болка когато нещо ми изпука. Ако имаш болка, търси по-сериозен проблем. Примерно възпаление.

Говоря конкретно за левия си лакет, който при френска преса в долно положение пука силно и боли.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1