22.04.07
14:18
Разтягането(стречингът) ми се струва много важна тема,а конкретно в моята квартална зала не съм виждал никой да разтяга преди/по време/след тренировка. Всеки е чел за упражненията,че е трябва да сте разгрял добре,да се внимава с болката.... Всичко ми се струва обаче малко абстрактно.
Ето моята програма. Аз се стремя да отслабна, от точно 2 месеца съм на тази вълна:Л-карнитин,фитнес и кардио.
Тъй като играя футбол често, а правя велокардио пон-вт-четв-пет, отделям около 15 минути в края на всяка тренировка за разтягане на краката. Обръщам внимание на бедрените мускули в 5 серии по 30 секунди за мускул. Прасци,ахилес,седалищен и други разтягам w 3 серии по 30 секунди. Между сериите и в началото на велото разтягам мускулите, които съм тренирал. Всичко това се оказа доста уморително,но няма как.
Отделно се стремя в сряда или неделя да разтягам цялото тяло за около 30 минути.
Резултатът от всичко са спестени контузии на футбола, но на 6-7-та седмица усетих сериозна преумора в краката, сякаш леко болезнено разтежение в задната част на бедрото. Спрях с тренировките за седмица, сеа съм по-добре. От утре продължавам по горната програма. Дали е правилно? По колко серии е добре да се разтяга?
Кажете как разтягате вие?
Темата беше редактирана от Гонзо на 22.04.07 14:24.
23.04.07
11:51
Преди дадено упражнение за мускулна група разтягам, също и между сериите. Максимум 2 серии по 20-30 секунди.
24.04.07
18:20
казано от Гонзо на 22.04.07, 14:18:
Разтягането(стречингът) ми се струва много важна тема,а конкретно в моята квартална зала не съм виждал никой да разтяга преди/по време/след тренировка. Всеки е чел за упражненията,че е трябва да сте разгрял добре,да се внимава с болката.... Всичко ми се струва обаче малко абстрактно.
...
Преди тренировка избягвайте да правите стречинг- намалява яко силата, м/у сериите прявя по 1-2 упражнения за тренирания мускул, след тренировка общ стречинг някъде към 10 минути - 12 упражнения по 2 пъти всяко, пасивно задържане по 20 секунди ;)
Мнението беше редактирано от Lounge Lizard на 24.04.07 18:20.
24.04.07
19:21
казано от Lounge Lizard на 24.04.07, 18:20:
...Преди тренировка избягвайте да правите стречинг- намалява яко силата, м/у сериите прявя по 1-2 упражнения за тренирания мускул, след тренировка общ стречинг някъде към 10 минути - 12 упражнения по 2 пъти всяко, пасивно задържане по 20 секунди ;)
Не съм съгласен - дай и да не загряваме преди тренировка ..
казано от Lounge Lizard на 24.04.07, 18:20:
...Преди тренировка избягвайте да правите стречинг- намалява яко силата, м/у сериите прявя по 1-2 упражнения за тренирания мускул, след тренировка общ стречинг някъде към 10 минути - 12 упражнения по 2 пъти всяко, пасивно задържане по 20 секунди ;)
Точно целта на стречинга е да те предпази от контузии, не виждам кога освен преди тренировка, да не говорим че цял свят така прави...
Моя стречинг си е малко хардкор понеже 14 години тренирам бойни изкуства и съм доста разстегнат и трае около час и 15 минути...
Лично аз работя по системата на Bas Rutten…
27.04.07
07:56
казано от DJПетко на 26.04.07, 20:03:
Точно целта на стречинга е да те предпази от контузии, не виждам кога освен преди тренировка, да не говорим че цял свят така прави...
Моя стречинг си е малко хардкор понеже 14 години тренирам бойни изкуства и съм доста разстегнат и трае около час и 15 минути...
Лично аз работя по системата на Bas Rutten…
Целта на ЗАГРЯВКАТА е да те предпазва от контузии не на стречинга ;) а и час и 15 минути да загряваш- нз после как ще се отрази на ефективността на тренировката- какви са твойте наблюдения? А за Бас Рутен- гледал съм едно две филмчета, но не ми изглежда на натурален билдър(той не е билдър де-ама пак не е натурален) а и тия техники от Израел “Крав мага” не са чак толкова добри- един средностатистически спецназ ще го опуха здраво :)
27.04.07
08:01
Целта на разтягането е доста близка до тази на загрявката и главно да предпазва от контузии. А отделно ако си разтегнал хубаво ще имаш повече сила за тренировката ;)
27.04.07
20:50
Разтягаш даден мускул като разтягането трябва да е силно, почти до болка(”почти” е ключова дума в случая), задържаш 20 - 30 секунди и отпускаш.
казано от Lounge Lizard на 27.04.07, 07:56:
казано от DJПетко на 26.04.07, 20:03:
Лично аз работя по системата на Bas Rutten…Целта на ЗАГРЯВКАТА е да те предпазва от контузии не на стречинга ;) а и час и 15 минути да загряваш- нз после как ще се отрази на ефективността на тренировката- какви са твойте наблюдения? А за Бас Рутен- гледал съм едно две филмчета, но не ми изглежда на натурален билдър(той не е билдър де-ама пак не е натурален) а и тия техники от Израел “Крав мага” не са чак толкова добри- един средностатистически спецназ ще го опуха здраво :)
Ами пак ще те поправя загрявка + Стречинг предпазват от контузии, едното не може без другото...
1-во Бас не е билдър и никога не е бил :D
2-ро не използва стероиди, защото не се състезава вече, а и ако искаш го виж през състезателния му период си се вижда че не ползва
3-то аз изпозлвам само стречинга му защото е добър, нищо друго :D
4-то Техниките за самозащита са си идеални, достъпни, а едвали на улицата ще срещнеш някой спецназ и той да те нападне, така че...
28.04.07
13:18
казано от DJПетко на 28.04.07, 10:29:
Ами пак ще те поправя загрявка + Стречинг предпазват от контузии, едното не може без другото...
2-ро не използва стероиди, защото не се състезава вече, а и ако искаш го виж през състезателния му период си се вижда че не ползва
4-то Техниките за самозащита са си идеални, достъпни, а едвали на улицата ще срещнеш някой спецназ и той да те нападне, така че...
Да ама това е пак до организъм- аз изхождам от себе си- както и всеки тук(което е грешно де)- ако си екто морф и направиш един хубав стречинг и една загрявка после нямаш сили за основните упражнения! За Бас - не го снимат кога ходи до тоалента нали, нито кога прави други работи, а че твърди че е натурален- може, ама не ми изглежда. За спецназа- трябва да побеждаваш винагаи => да си най-добрият :)
абе приятелю ква е тая загрявка и тоя стречинг 1.15h, ти луд ли си или кво ? тренировката ми е толкова, ами айде след тренировката да правим разгрявка и изпомпване още 1.15h ?
да не се засегнеш само :)
Мнението беше редактирано от ivopz на 28.04.07 15:06.
казано от Lounge Lizard на 28.04.07, 13:18:
казано от DJПетко на 28.04.07, 10:29:
4-то Техниките за самозащита са си идеални, достъпни, а едвали на улицата ще срещнеш някой спецназ и той да те нападне, така че...Да ама това е пак до организъм- аз изхождам от себе си- както и всеки тук(което е грешно де)- ако си екто морф и направиш един хубав стречинг и една загрявка после нямаш сили за основните упражнения! За Бас - не го снимат кога ходи до тоалента нали, нито кога прави други работи, а че твърди че е натурален- може, ама не ми изглежда. За спецназа- трябва да побеждаваш винагаи => да си най-добрият :)
То никой не казва, че трябва да правиш по час и 15 минути стречинг...
Просто аз така го правя, защото съм много разстегнат...
Аз лично никога не се чувствам чак толкова уморен след стречинг...+ това ако тренираш горна част, ще разстегнеш само горната част много ясно, което не отнема повече от 25 минути, ако пък ще правиш крака, тогава вече при мен отнема към 45-50 минути, защото са голяма мускулна група...
Но ако искаш да правиш стречинг на цялото тяло естествено, че ще ти отнеме поне час(ако го правиш качествено)...
И още нещо на никой нормален билдър не му трябва повече от 30 минути стречинг, но аз го правя, защото не съм просто нормален билдър...
Мнението беше редактирано от DJПетко на 01.05.07 19:21.
Вижте сега и аз да си кажа компетентното мнение по въпроса ха-ха-ха.Преди време тоя въпрос със стреченга ме занимаваше именно защото казват предпазва от травми прави тялото по - гъвкаво и еластично и т.н. всичко това звучи прекрасно, но... стречинга е много уморителен, в случай че ти предстоят тежки серии ти ще си изцеден и трудно можеш да постигнеш някакъв напредък обаче от друга страна да пристъпваш към тежки серии без да си загрял със сигурност ти гарантира в скоро време контузия.И какво да се прави в случая, аз лично правя следното стречинга ми е изключително кратък за 2-3 минути като изпъвам ставите за около 5 секунди а основното предпазване от травми идва от загряващите серии, при мен това са две серии 1вата е с 50% от максималните килограми които мога да вдигна 2рата с 75% това настройва мускулите за работа разбира се тези серии не трябва да са дълги и изморителни а някаде към 6-10 повторения.Тези 2 серии са само за първото упражнение от мускулната група която тренирам след това вече съм загрял и няма опасност от травми.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 02.05.07 08:25.