Въпрос относно програмата ми за упражнения

23.04.07
21:12

Здравейте. Искам да попитам доколко програмата ми за тренировки е правилна според вас. Само да уточня, че не ходя във фитнес. Тя е следната :
Понеделник, сряда и петък правя по 40 мин упражнения от касета (включително упражнения за корема - около 200 преси, краката, дупето и разтягане), и след тях около 60 мин велоаргометър (1 час със скорост 33-35 км/ч). А във Вторник и четвъртък правя по 10 мин упражнения или вместо това ходя да бягам. Интересува ме: 1) правилно ли съм разпределила натоварването си през седмицата и 2) правилно ли е времето, което съм на велоаргометъра както и скоростта ? И трябва ли да увелича кардиото или упражненията? Благодаря предварително !

24.04.07
16:01

Коремните преси са много намали ги няма смисъл от толкова. Примерно 3 серии по 15 снякаква тежест на гърдите.
Времето на колелото е доста. Мисля че 40 минути ще ти са напълно достатъчни. Не е важна скоростта с която караш а пулса. Трябва да се стремиш да е над 120.

24.04.07
20:00

А защо пресите за много? Имам мазнини, които да махам от корема, вярно - малко са, но мислех, че щом специалисти са измислили упражнениета и повторенията от касетата, значи няма проблем, че са толкова пресите. Така си мислех досега. Но е факт, че и на други места съм чувала че няма смисъл от толкова коремни. Но аз искам да ми се появят леки плочки. Или просто да нямам мазнинки по корема. И благодаря за съвета за колелото :)

24.04.07
21:12

Чувала си за кардио, а не знаеш, че от упражнения за корем няма да ти отслабне корема... Отслабва се от диета, а не от упражнения за определена част на тялото, или вдигане на тежести! С тези бройки преси, дето ги правиш, можеш да кандидатстваш за рекордите на Гинес... Имаш плочки като културистка, ама не си ги виждаш от тлъстините отгоре им. Заслабни просто. И не чакай да отслабнеш първо там. Първо ще свалиш от врата надолу, почвайки с рамена и цици... :coolsmirk:

Мнението беше редактирано от Lumina на 24.04.07 21:13.

30.04.07
19:18

Добре обаче преди ми се е случвало корема ми да отслабва от коремните преси. Защото досега никога не съм се подлагала сериозно на диети, просто не можех да търпя гладуване преди. Вече няма проблем, но мисълта ми е, че преди и без диета, а само с коремни ми ставаше супер корема. Затова сега се учудвам.

01.05.07
10:02

Никой не говори за гладуване, трябва ти много добре преценена хранителна програма, която да си пасне с физическата ти активност. Колкото по-резки и бързи са промените, толкова нищо не остава след това.
За това, как преди си сваляла само с коремни преси, не си писала на колко си години и кога точно е било това “преди”. Ако междувременно си влязла в друго десетилетие на живота си, забрави за преди... ;-)

01.05.07
11:06

А и отслабването само от преси, за което говориш, може да е само илюзорно. От пресите се стяга корема и ако е бил по разширен се прибира и тога го кара да изглежда по-малък, но реално няма отслабване. Както вече ти казаха не е нужно да се гладува, а да се храниш правилно. За кардиото и аз смятам че е доста, чувал съм че е добре да е м/у 20 и 40 минути, като аз лично гледам да е около 30.

01.05.07
15:41

В общи линии, кардиото е според типа телосложение:
-ектоморф - 30 мин.
-мезоморф - 45мин.
-ендоморф - 60 мин.

Колко често, това е друг въпрос. Счита се, че ефектът от кардиото трае максимум 2 дни. Аз смятам, че всеки ден е много да се прави, особено ако говорим за тренировки над 40 мин.

01.05.07
19:49

Lumina, а какво точно е екто-, мезо- и ендоморф?  Обясни моля те :)

01.05.07
21:04

Ектоморф е слабият тип, мезоморф е мускулестият (роден за спорт), а ендоморф е дебелият. Повечето хора попадат в междинни категории, т.е. имат характеристики на два типа.
Ето ти линк към един тест за определяне на телосложението (много добър, на английски).

Your body is closest to a Mesomorph.

Машина съм :D

01.05.07
23:03

Тук повечето сме мезоморфи, смятам. :coolsmile:  На кои други говеда ще им се тренират силови спортове?... ;-)  Макар че имам една позната - класически ектоморф - слаб, ама слаба и дребна, на n-та степен! Онзи ден й давам линка да си направи теста, връща ми, че и тя била мезоморф!  :-/  Хората нещо не винаги отговарят коректно на всички въпроси...

И аз имам такъв приятел. Той пък бил между екто и мезоморф.

02.05.07
20:07

Най-добре за хората говорят вкусовете им - не съм виждала ектоморф, който да обича тежести и съответно мезоморф, който предпочита аеробиката пред фитнеса... Второто по-бива, но първото - абсурд! :lol: Обаче като вляза в залата и видя някой случайно заблуден ектоморф (обикновено докаран от някой мезоморф, в опит да го зариби да “прави мускули”), ми става жал и за двамата - най-вече за мезоморфа, че се е амбицирал от мухата да прави слон - загубена кауза от самото начало! Нито онзи ще качи нещо, нито нищо - обикновено такива хора се отказват точно на втория ден, защото усещат, че не е тяхното нещо.
Много е важно човек да си падне на мястото - да прави неща, за които има данни и му се удават.

Съгласен съм. Аз съм в същото състояние - водя въпросното момче да тренира. Той вика, че е доволен. Което е странното :D
Аз викам да спрем с оффтопика, че после трябва да трия някакви неща...

02.05.07
21:08

:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 16.10.07 22:34.

03.05.07
10:52

казано от Lumina на 02.05.07, 20:07:

Най-добре за хората говорят вкусовете им - не съм виждала ектоморф, който да обича тежести и съответно мезоморф, който предпочита аеробиката пред фитнеса...

Повечето хора във форума не са мезоморфи. Според личното ми наблюдение преобладават ектоморфите. Именно те, както и т.нар. ендоморфи, са тези, които започват да тренират, за да подобрят фигурата си и да качат малко мускули или да свалят мазнини.

Обаче като вляза в залата и видя някой случайно заблуден ектоморф (обикновено докаран от някой мезоморф, в опит да го зариби да “прави мускули”), ми става жал и за двамата - най-вече за мезоморфа, че се е амбицирал от мухата да прави слон - загубена кауза от самото начало!

Много от мезоморфите обикновенно са доволни от своята фигура, и я подържат с минимални усилия. Останалите не са, което и ги кара да почнат да тренират.

загубена кауза от самото начало! Нито онзи ще качи нещо, нито нищо - обикновено такива хора се отказват точно на втория ден, защото усещат, че не е тяхното нещо.
Много е важно човек да си падне на мястото - да прави неща, за които има данни и му се удават.

И какво, значи според теб, освен мезоморфите, останалите няма смисъл да тренират, защото нямат шанс да направят нищо, така ли? Няма загубени каузи в случая, нито типа на тялото е от значение -  всеки може да постигне доста, ако иска. Хубавото на фитнеса е, че е подходящ и действа при всички, без значение от изходните им данни. Това, че някои се отказват на втората седмица си е техен проблем или на некадърния им “треньор”.

03.05.07
13:49

казано от Петко К на 03.05.07, 10:52:

Най-добре за хората говорят вкусовете им - не съм виждала ектоморф, който да обича тежести и съответно мезоморф, който предпочита аеробиката пред фитнеса...

Повечето хора във форума не са мезоморфи. Според личното ми наблюдение преобладават ектоморфите. Именно те, както и т.нар. ендоморфи, са тези, които започват да тренират, за да подобрят фигурата си и да качат малко мускули или да свалят мазнини.

Обаче като вляза в залата и видя някой случайно заблуден ектоморф (обикновено докаран от някой мезоморф, в опит да го зариби да “прави мускули”), ми става жал и за двамата - най-вече за мезоморфа, че се е амбицирал от мухата да прави слон - загубена кауза от самото начало!

Много от мезоморфите обикновенно са доволни от своята фигура, и я подържат с минимални усилия. Останалите не са, което и ги кара да почнат да тренират.

загубена кауза от самото начало! Нито онзи ще качи нещо, нито нищо - обикновено такива хора се отказват точно на втория ден, защото усещат, че не е тяхното нещо.

И какво, значи според теб, освен мезоморфите, останалите няма смисъл да тренират, защото нямат шанс да направят нищо, така ли? Няма загубени каузи в случая, нито типа на тялото е от значение -  всеки може да постигне доста, ако иска. Хубавото на фитнеса е, че е подходящ и действа при всички, без значение от изходните им данни. Това, че някои се отказват на втората седмица си е техен проблем или на некадърния им “треньор”.

Петко,
Ектоморфите може да започват да тренират с цел качване на мускулна маса, но със сигурност не и за да свалят тлъстини, защото е трудно да се каже, че имат такива. Смесените типове са друго нещо...
Когато казах, че мезоморфите правят от мухата слон, имах предвид, че се опитват да набутат ектоморфите в собствената си категория чрез тренировки, което е загубена кауза...
Защо само мезоморфите да могат да тренират? Ендоморфите също имат добри данни. А ектоморфите просто са за други видове спорт - леката атлетика и гимнастиката са запазени за тях. Манекенството и балета - също.
Това, че има слаби мъже, които се чувстват по-малко мъже от това и почват да тренират, за да станат “големи батковци”, си е техен проблем. Аз тях не ги визирам в моите изказвания.
С тях се занимават други. Като теб например.

P.S.  И както каза Jorku, нека прекратим оффтопика.

Мнението беше редактирано от Lumina на 03.05.07 13:51.

03.05.07
16:02

Това за манекенството и леката атлетика хич не е така.
В културизма ектоморфите даже имат някои предимства. Много са ставали и в момента стават шампиони и достигат призови места, включително и до нивото на мр. Олимпия.

03.05.07
18:53

В крайна сметка, най-важното е човек да е доволен от себе си. :coolsmile:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1