Меню за НВД.Моля за помощ.

30.05.07
13:59

Здавейте,
започвам и аз тази НВД...но нямам идея какво меню да си направя. Трябва да сваля 5кг. Откакто работя (близо една година) качих толкова :(  Не ме е страх от спорт, нито от лишения в менюто ми , защото откакто се помня все се занимавам. Лошото е , 4е откакто работя дори да не ям много и да правя тае-бо килограмите наистина не намаляват, а точно обратното и най-малкото сякаш ми се лепи. Не съм 100 кила, нямам комплекси, 4е съм дебела, но наистина започвам малко да се притеснявам и затова потърсих в нета информация. Ясно ми е , 4е просто менюто ми е лошо, но тъй като за мен не е никак просто да знам точно какво трябва да ям - търся съвет от някого. Видях за изчисления на калории и тн, и въпреки, че и това правя пак имам чувството, 4е не се храня правилно.
Висока съм 167см. тежа в момента 57кг , на 23години съм и съм жена :) искам малко по малко да сваля излишното, не бързам , а и ве4е казах, 4е така и така се тормозя от години какво да ям и как да спортувам...
Моля ви да ми кажете какво ТОЧНО да ям. Днес например ядох : 8ч. - филия хляб без брашно с малко кашкавал и намазана с кисело мляко ( не питайте за този метод хаха ) , 10 и 30ч. - яйце (едно яйце ядох, защото в4ера ядох 2 и да не прекалявам ) , 13ч. - риба ( в обедната почивка), 16ч.- зелена салата с кисело мляко, краставици и пресен лук и в 19ч. вече не знам какво да ям, защото не знам с кое ще прекаля и кое не съм включила...
просто ще се гръмна!
Моля ви за помощ.

30.05.07
15:33

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/24106/

прочети тази тема и се опитай да си съставиш примерно меню. НВД не определя какво точно и по колко да се яде. Това не е “японското чудо”. От препоръчителниете храни си съставяш меню и готвиш по твой вкус. Ако не обичаш например кисело мляко не си длъжна да ядеш.
Например пилешкото е супер храна. Не е задължително да е на скара. Може да си го направиш по някакъв начин в йенска тенджера със задушени зеленчуци, или в някаква рецепта с гъби. МОже и варено на салата.
Правил съм нещо подобно с месо от бутчета. Същото, което слагам на овчарска салата, но вместо колбас - пилешко на късчета. Яде се ;)

Между вечерята и закуската не е хубаво да има повече от 12 часа. Не е вярно, че ако се яде след 19-20 се пълнее.

30.05.07
17:05

мерси много. знам, 4е не трябва да се яде определено и точно това ми харесва, защото пове4ето диети писват.. егати.. на морето си и например в диетата пише, че трябва да ядеш ориз,а навсякъде мирише на риба... хаха и един вид нямаш избор...изпитвала съм го. Затова и тази диета исках да започна,за да мога сама да решавам какво да ям, оба4е се притеснявам, 4е няма нищо да стане, ако все пак не се ограничавам , колкото и да е хубава все пак ограни4енията са си важни. Аз затова питам, защото обичам много кисело мляко и всички млечни продукти, за сметка на това не обичам яйца и риба ( не че не ги обичам, а просто ми става лошо малко след това, може нещо с тия белтъчини да прекалявам..не знам ) . Та..по-скоро питам, дали мога да ям пове4е мле4ни продукти и ще ми навреди ли това, а да не ям толкова често яйца ? ии ако днес ям и риба и пиле, а утре ям салати и кисело мляко ( защото това съм избрала,а и вероятно това ми се е яло) може ли да има лош ефект ? а и с тези въглехидрати, за които пише, 4е трябва да се поемат поне по един грам на килограм тегло, това значи, 4е аз 55гр мога да ям ежедневно ? та това си е една вафла, а в пове4ето диети е забранено да се яде по една вафла на ден . леле много съм се объркала ве4е, защото , ако е така ...направо не знам.

RA

30.05.07
17:31

Въглехидрати може да поемаш от 0,8 до 1,1 гр. на килограм телесно тегло. Яж също зеленчукови салати и ограничи яденето на плодове вечерта. Белтъци приемай от 2,3 до 2,7 гр на кг. телесно тегло. На закуска може да се яде някакъв кисел плод и половин час след това храна с повечко белтъци.

30.05.07
17:45

добре, ще опитам така. давам си 20 дни изпитателен срок и ще пиша какво се е полу4ило :)

30.05.07
17:50

На трите основни хранения (закуска, обяд и вечеря) трябва задължително да имаш белтъци.  най-добре е на обяд и вечеря да ядеш месо (или яйца/риба).  След като не обичаш риба наблягаш на пиле/теле/прасе/агне . 2,5 грама протеин  е много за жена, която отслабва и не се занимава със силова тренировка.  2 грама на килограм тегло е ориентировъчно. Можеш да караш на повече млечни, но не изключвай месото и яйцата напълно. Ограничи прясното мляко. Кашкавала също по-внимателно с него. Не е хубаво да имаш дни само на салати. За  теб около 55 грама въглехидрати е добре. ТОва е ориентировъчно, ако иамш ден с 70-80 няма да е фаталано, също, ако имаш и само с 30. Хапвай поне 3-4 яйца на седмица. Рибата е достатъчно веднъж в седмицата. Вземи си рибено масло на капсули и пии.
Няма да анвреди един ден без месо (но с белтъци от други източници) ако толкова ти омръзва месото. Но да не е всеки трети ден.
Ако чак толкова ти се яде изяж я тази вафла, но сутринта. Просто във вафалта има бързи въглехидрати (най-вече под формата на захар), които не се препоръчват при никоя диета.  Не забравяй, че всички млечни съдържат въглехидрати под формата на млечна захар. Обаче може да си позволиш да кажем 1-2 парченца шоколад около тренировката. Това ще вдигне и желанието за тренировка. Асоциация тренировка - шоколад!

НЕ са важни ограниченията, а създаването на трайни хранителни навици. Когато ядеш правилните храни в количества подходящи за теб въглехидратите, протеина и мазнините се нагласят без да умуваш толкова.

30.05.07
20:41

ооооо мерси много :) значи добре направих като не издържах преди тае-бо-то и изядох един ред черен шоколад :) да.. ето без това не мога поне 2-пъти седмично.
добре, значи това е ... трябва да ям яйца, не 4е и не ги ям, но тайно се надявах да може и без тях :) а за рибеното масло МНОГО МЕРСИ :) купих си го и си взех и един пробиотик на млечна основа с 10 милярда живи бактерии и даже разбрах , 4е киселото мляко Бор Чвор и Топ Милк са едни от най-подходящите, защото са истински. Сега освен калции ще пия и този пробиотик и рибено масло :)
а може ли още един въпрос ? :) правя тае-бо три-четири пъти седмично, някъде тук прочетох, 4е е малко... въпреки, 4е е кардио ... мисля на плуване да ходя, ама ме е страх, 4е ще има подуващ ефект, ако и тае-бо и плуване съ4етая, защото преди време така от много тренировки направо краката ми ставаха ОГРОМНИ, страноото е ,4е само те :)
за храната горе долу разбрах... сега и за тренировките, ако ми помогнеш направо ще те 4ерпя хах :)

30.05.07
20:59

Тренировките са според графика и възможноста за почивка. Ако някой професионален спортист  тренира по 7 дни в седмицата двуразово това е ок. Той през целия друг ден почива. 3-4 пъти е нормално за зает човек, който го прави като хоби и за здраве.
Ако пак ти се подуят краката може да е от тренировки. Да речем подуват ти се краката когато тренираш и плуване и тае-бо. СПри за 3-4 седмици едното. Ако краката спаднат значи другото е причинителя. От плуване не вярвам да ти се подуят краката до сега не съм виждал такъв случай.
Същото е и с храната. Ако не се чувстваш добре и усещаш, че е от храната пробвай да изключиш една храна от менюто си за 2 седмици. Така с проби се открива кой храни са подходящи за теб.
Аз например така открих, че от овесените ядки (подозирах и киселото мляко, че не съм свикнал на купешко) имам гатове и ги спрях.

Независимо какъв спорт избереш важното е да ходиш с удоволствие. Дали, ще е фитнес, плуване, бойно изкуство, аеробика - ако не го правиш с удоволствие няма полза.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1