Коремни тренировки

ВН

19.11.04
10:53

Интересно ми е да разбера мнението Ви за мястото на корема в тренировката. Колко серии, повторения правите, по колко почивате и кои са предпочитаните упражнения при вас?

18.11.04
22:16

В тая връзка да ви попитам по колкоо пъти е наи добре да се тренира корема.Много хора ги тренират след всяка тренировка ама тва нешто много странно ми се вижда шот то кога ше растат.Нали мускула расте когато почива.А други ми казват че ако ги тренирам по 2-3 пъти в седмицата няма да има никакъв ефект.Е как да ги тренирам тогас?

MI

18.11.04
22:23

моетомнение е да го тренираш всеки ден по два пъти- сутри и вечер.Прави крънчове и ще усетиш промяната. :D

19.11.04
12:19

Коремният мускул е най-бързо възстановяващия се така че може да го тренираш всеки ден без да се притесняваш.Претрениране може да се получи много рядко и то само ако тренираш с тежести.За това мачкай без да се притесняваш :lol:

19.11.04
15:34

Мисля, че мястото на тренировката за коремните мускули отново зависи най-вече от структурата. Хората, които нямат проблеми с обема на талията е добре (според мен) да тренират корема като всички останали мускули. За останалите.....моята талия има свойството да е огромна целогодишно. В период за маса (в момента включително) правя нещо като поддържаща тренировка - в момента - два пъти седмично 1х20 крънч преси.
Когато свалям (тогава целта ми е преди всичко да намаля талията) правя 5-10мин разновидноси на крънч-преси 5-7 пъти седмично. Коремните ми мускули са огромни и силни, а освен това и мазнините отгоре са адски много, абе гадна работа. Това ми е един от основните проблеми по принцип.
Поздрави! :)

19.11.04
16:34

[quote author=“Martin”]Мисля, че мястото на тренировката за коремните мускули отново зависи най-вече от структурата. Хората, които нямат проблеми с обема на талията е добре (според мен) да тренират корема като всички останали мускули. За останалите.....моята талия има свойството да е огромна целогодишно. В период за маса (в момента включително) правя нещо като поддържаща тренировка - в момента - два пъти седмично 1х20 крънч преси.
Когато свалям (тогава целта ми е преди всичко да намаля талията) правя 5-10мин разновидноси на крънч-преси 5-7 пъти седмично. Коремните ми мускули са огромни и силни, а освен това и мазнините отгоре са адски много, абе гадна работа. Това ми е един от основните проблеми по принцип.

Извинявай ама си мисля че подценяваш ситуацията,щом ти е широка талията.Тъй като и аз имам свойството лесно да се разширявам там,мога да ти кажа че това е крайно недостатъчно.Преди да започна да чистя си мерих талията и беше 114см.Коремни преси съм правил 6-7 пъти седмично не по-малко от 20мин.сутрин или след тренировка.След 3месеца беше 90см,като през това време кардио не съм правил.В момента я правя 3-4 пъти,но за да спестя време в трисет поне 3пъти ги завъртам упр.Въобще мисля че такъв тип хора трябва да тренират корем през цялата година :oops:

19.11.04
16:49

Ами по принцип нали талия се сваля с диета и кардио? Поне при мене е така на 100%. Само преси нищо не правят. Ако успяваш с преси да си свалиш талията си благословен :D , да знаеш.
А за тренирането на коремните мускули в период за маса, смятам, че с това се допринася за увеличаване обиколката на талията. Е, опне при мене е така. Огромните ми коремни мускули са такива, защото в миналото правих преси като луд (без никакъв ефект като отслабване в района), та затова сега по-далеч. Все пак..... затова предния ми пост започва така:Мисля, че мястото на тренировката за коремните мускули отново зависи най-вече от структурата.
А може би трика е да не се допускат тези 114см (моите бяха 105), знам ли. Във всеки случай с удоволствие експериментирам (и то успешно) по темата, но не и в период за маса. Но със сигурност след тримесечната ми програма “яко маса” (към Февруари) ще се наложи да се гърча здраво. Та такива работи.....темата е много яка и бих я поддържал целогодишно активна :D . Да благодарим на Имидж за нея.

19.11.04
18:15

Абе не е само структурата...и желание трябва..Атемата наистина е яка пък ми е една от любимите.....Абе мечтая си за плочки аз....Абе гладна кокошка просо сънува :cry:  :oops:

19.11.04
18:24

Аз за плочки вече спрях да мечтая. Щото дори и при 15% мазнини (което за мен си е върхово постижение) имам чувството, че всичките са ми на корема. Абе гадна работа. В едно интервю Дориан казва, че съжалява, че се отдава на тренировки за релеф, щото от тях ставал по-малък, но не и по-релефен. Е в момента и аз разсъждавам така :D
Айде стига съм писал глупости, тия дни ще преосмисля опита си по темата и ще постна накое по-готино мнение.

19.11.04
22:02

Хм, да си призная честно, корема вече го тренирам адски рядко, веднъж на 7-10 дни, в края на тренировката, като рпавя 3 суперсерии, обикновено вдигне на краката от вис и преси на римско столче.
Причина за това е, че в предишния спорт, който тренирах (джудо) правехме адски тренировки за корем и когато започнах да тренирам бодибилдинг, коремната ми преса беше по-изпъкнала от гърдите (не се дължеше на мазнини, а пресата ми е силно развита, а и по това време имах много слабички гърди). Сега тренирам пресата само да потдържам тонуса, правя 12-15 много бавни повторения, като издишам и изцеждам силно на върха на всяко.

19.11.04
22:53

На корема, особено ако върви зле,  мястото му е в края на всяка тренировка - много здраво мачкане. Друг начин няма.

19.11.04
23:36

Аз предпочитам да правя коремат с гърба. Защото коремат крепи гърбат и ако стегнеш еректорите и коремат се стяга и тренировката става перфектна като ги съчетаеш. Любимите ми упражниения са : римско столче с тежест и повдигане на краката и тазат от вис.
по-здрави

20.11.04
21:53

Е, да, аз не споря, че така тренировката става най-добре - за обграждането на гръбнака съм напълно съгласен, даже мисля, че имаше някаква дискусия по тая тема, нещо от сорта на “мускулен корсет около кръста”, но не помня по какъв повод беше.
Но когато корема не върви си требе здраво мачкане във всяка тренировка, иначе няма начин - съдя по себе си: преди само с гърба тренирах корема и нямашеникакъв ефект - не можех да кача броя на повторенията, дума на може да става за допълнителна тежест. Откакто го правя във всяка тренировка (е, понякога след крака го пропускам, че ме домързява) усешам напредъка.

SH

21.11.04
09:40

Според мен,мястото на коремните преси е в началото на тренировката,когато сме най-свежи и максимално концентрирани.Казвам това,понеже лично аз правя пресите само с тежест,за да ги натоваря ефективно,нали все пак целта е здрав и силен корем.2 упражнения ,по 3-4 серийки са напълно достатъчни.Верно е,че коремните мускули носят големи натоварвания,но нека не забравяме,че те участват при всички останали упражнения и претренирането им не е желателно.

21.11.04
12:29

Ти някога успял ли си да претренираш корем? Щото аз въпреки, че го мачкам много здраво (не че това помага да върви добре, ама съм длъжен да пробвам) не съм успявал. А за това че участва във всички упражнения - да - за да поддържа стойката на гърба (заедно със мускулите на гърба естествено)

SH

21.11.04
12:38

[quote author=“marzipan”]Ти някога успял ли си да претренираш корем? Щото аз въпреки, че го мачкам много здраво (не че това помага да върви добре, ама съм длъжен да пробвам) не съм успявал. А за това че участва във всички упражнения - да - за да поддържа стойката на гърба (заедно със мускулите на гърба естествено)

Да,преди някъде 2 години,правех коремни преси буквално в несвяст -отделях им по 20-30минути всеки ден и едиственото,което постигах беше адско потене -нито ми растеше пресата,нито ми беше силен мускула.

21.11.04
12:42

Е, ти вярно си се престарал, ама ако не правиш чак толкова много, ама всеки път е по-добре отоклкото 1 път седмично.

SH

21.11.04
12:46

Е,не казвам един път седмично.Аз правя преди всяка силова тренировка преси,тоест 4 пъти седмично ,но задължително с тежест.

21.11.04
12:49

Е, то това вече зависи от човека - аз примерно съм слаб и не мога с допълнителна тежест, тренирам от скоро, тренирам 3 пъти на седмица. Но това вече са конкретни неща. Важното е да се мачка здраво - пък то може и сутрин и вечер у дома :wink:

21.11.04
13:38

Бедрата, прасците и коремните мускули са проектирани така, че да бъдат по-издръжливи от останалите мускулни групи. И въпреки, че бедрата тренирам с 4-5 серии, 12-15 повторения, прасци и корем правя с повече повторения за серия (30-40).

Коремът правя в края на тренировката, след като се върна от залата вкъщи (не ползвам никакви римски столчета или каквото и да било). Тренирам в зала през ден съответно и коремът - през ден... (освен разни малки греховни дни, в които пропускам 1 от двете или направо и двете =)
Правя
1) 4-5 серии едновременно крънч и свиване на крака към главата (като изходното положение е 90 градиса свити, когато ги сгъвам към главата се опитвам градъсът да е малък, а когато ги разпъвам градусът стига до 180 т.е. изправени, но петите ми никога не стиигат пода, а са на поне 50 см висояина - правя го с табуретка под краката. Мисля, че испълнявано по този начин стимулира много добре коремните мускули). Почивките между сериите са минимални - 20-30 секунди, колкото да си поема дъх. В края мускулът доста гори и преминавам към по-лекото:
2) вдигане на крака / свиване към главата (само че без крънч). Тук когато ги свия максимално ги изпъвам и към тавана.
4-5 серии по 20-тина (ако имам сили - и повече)
3) 4-5 серии само крънч по 30-40 (с крака под 90 градуса на табуретката)

това е. имам доста голям процент мазнини и съм любопитен какъв ще е резултатът когато се изчистя.

Между другото не изолирам ляво/дясно при упражненията за корем, освен при чиастия крънч накрая ако не ме домързи да полагам допълнителни усилия, за да мисля и за това =)
Любопитен съм какво е мнението ви за това изолиране при корема и как го обяснявате. А правите ли го?

21.11.04
13:50

Изглежда ми добре - особено ако има ефект. То и аз съм любопитен какво ще стане ако (дай боже да е като) се изчистя, ама за това ще мисля напролет. Пък ако така ти е по-удобно да си го тренираш корема - според мен лошо няма - само дето пода е доста твърда опора и за мен е неудобно да правя така упражнения - затова ако правя у нас е на леглото, че е меко (но не толкова че да потъвам). А дали го правя - не, защото ако не съм в залата някак си не съм мотивиран да тренирам, понеже по природа съм си много мързелив, иначе преди година някъде имаше един период от около месец, когато ако се сетех правех crunches у нас и имаше ефект. Така че като идея не е лошо. Даже може да отидеш още по-далеч - не само сутрин, ами и вечер, ама поне 1-2 часа преди лягане. Ако успея да си надвия мързела и аз смятам да правя така - 2 упражнения за корем сутрин и вечер с общо около 200 повторения - 100ина за едното и толкова за другото упражнение. Едното ще е crunches, ама другото не знам - може би повдигане на таза към тавана от лег. Какво ви е мнението за намерението ми - тези упражнения дали са удачни, при това в период за маса - все пак това биха били 400 повторения на ден

SA

21.11.04
15:55

какво е крънч ?

21.11.04
16:13

в БГ казваме на упражненията за корем ‘коремни преси’
най-общо на английски им казват “sit-ups” & “crunches”
crunch е преса, при която тазът не се отделя от пода/лежанката/столчето, а свиването е само в гръбнака.
крънчовете са ефективните преси, а сит-ъпс са все по-изоставяни...

21.11.04
17:05

малко офтопик - Leo какъв е ефекта от трениране на прасците с по 30-40 повторения, аз никога не съм опитвал с толкова много.
За корема, аз го правя след кардиото, като съм добре загрял, понякога и след гърба като Емо, но честно казано не му обръщам достатъчно внимание, просто за тонус. Никога с тежести, защото там не търся хипертрофия.

21.11.04
18:28

Offtopic:
Здравей, Pars
по принцип и в двтете теории за прасците - тежки кг и малко повторения & много повторения има доза истина... и двете би трябвало да работят
най-добре развиващите се мускули в моето тяло са точно прасците (и преди да започна да тренирам), така че не заня дали ‘моят подход’ е правилен, но за мен работи, мисля си.
Процедирам така: на калф-машината (или лег-пресата) и с 50 и със 75 и със 100 кг и т.н., працисте ми започват да горят около 33-35 повторение. Опитвам се да правя повторенията бързо. Между сериите почивам много малко, колкото да ми мине горенето (между другото болката е силна, но има нещо доста приятно в нея, стига за се научи човек да я харесва :) конкретно за болката в тези мускули говоря :) )
Освен това, този подход, с многото повторения ми ‘позволява’ да тренирам прасците и в къщи - на прага на балконската врата със собствена тежест (може и с дъмбел) - и гори много, поне при мен и имам треска след това с дни =) освен ако не правя грешката да тренирам прасци в суперсерия с нещо...
тъй че - повтаряне до горене, с минимални почивки между сериите...

21.11.04
20:39

мерси лео, ще пробвам с 30-40 повторения, аз досега правех 15-20.
извинявам се на останалите за офтопика, който направихме с лео.

22.11.04
12:11

Офтопика е як и може да с отиде в отделна тема :D (по принцип)
А за корема значи, струва ми се всеки от вас е прав, ама щото си изхожда от личните особености. Значи да пробвам да синтезирам:
1. Ако целиш развитие на коремните мускули, трябва да го тренираш като всеки друг мускул (например гръб, крака)
2. Ако си те кефи корема и искаш да го поддържаш, три пъти седмично, повече повторения (супер;гигантски и подобни серии)
3. Ако искаш да сваляш, диета и кардио и яко преси ежедневно
И накрая ще повторя едно свое мнение: Ако си в период за маса и се храниш обилно, правейки ежедневно “мачкане” на пресата ще увеличиш нейния размер (мое мнение).
Поздрави на всички! :)

22.11.04
13:59

За корема упражнения има адски звески много... като почнеме всичките, които се правят на зема, на лежанка, на римско столче, от вис, на машини, с дъмбели... Всичките са готини стига да работят за теб. Аз лично какво ли не съм пробвал... от 10 години правя коремни. Преса имам яка... но проблема е голям! НИКОГА НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ ЦЯЛАТА  :lol: Тия пусти сланини ми пречат :) Сега не правя половин година и още си седи пресата... като изчистя може да почна да правя пак.

Мястото на корема? За момента съм спрял да го тренирам.
Но това не значи че съм прав, защото коремът  е жизненоважен във фитнеса според мен. Но такова е дереджето във момента, като сменя тренировката задължително ще го включа.
Мога да добавя освен в споменатите от Мартин неща и участието му при силовите натоварвания, защото тогава мускулите на тялото действат едва ли не като лост, като бутала един спрямо друг и е безспорна голямата свързваща роля, която играе коремът между много други мускули.
Също бих подкрепил и твърдението на Емо за кръст и корем и нещо като “мускулен колан”, който описват те около гръбнака, а колко е важна стабилността на гръбнака не виждам защо да ви описвам, упражения като клек, тяга, изтласкване или гребане със щанга всички ги знаете. И знаете какво са във фитнеса.
Не отдавам особено значение обаче на ширината на талията; не искам да ставам културист. А ширината на талията според мен зависи много повече от съвсем други неща, като например храненето, с което можете да топите мазнини, скелетната структура, особено струва ми се таз и гръден кош, които трудно ще “разбутате” и не на последно място - ширина на вътрешните органи, която косвено зависи от храненето. Мисля, че ефектът на тренировката за корем тук е слаб.
Не занемарявайте корема; той е силно подценена мускулна група, но според мен има доста по - голямо влияние отколкото много хора подозират. Той може да помогне за достигането на всяка поставена пред вас цел.
Обикновено правя римско столче без тежест, до три серии по до 100 повторения и вдигане на краката от вис или уред, три серии до 20 повторения; често обаче тренировката ми за корем е разпръсната в различни тренировки; в началото дори правех коремни преси всеки ден.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1