07.06.07
12:59
Преди около 4 месеца паднах по доста нелеп начин на ръце от голяма височина. Уж беше невинно и леко но дясната ми китка се навехна и то сериозно. След месец си признах че е нещо сериозно и отидох на ортопед ,направих снимка , нищо конкретно не се показа. Лекарът каза “навехната китка със сериозно възпаление щото си се мотал до сега и не си дошъл по-рано”. Симпотимите ги знаете от многобройните теми - липса на всякаква сила, остра болка при минимално усилие и тн. И така още 2 месеца като през това време мислех че е навехната и просто не я натоварвах. Мазах се там с някаква мазила ,без ефект разбира се. Накрая ме пратиха и на физиотерапия за 1 седмица ,ефекта също беше нулев. Накрая просто ми писна и накарах лекаря да направи още една снимка или нещо по-точно там за диагностика защото никое навяхване не трае 3 месеца. Знам това защото преди съм навяхвал китка и ръце и то доста по-лошо но всичко е отминавало за седмици. Та, пратиха ме още веднъж на снимка ,и тоя път май я направиха по-читаво защото се видя че имам спукана костица в китката. Самата пукнатина е около сантиметър на око, нищо сериозно според лекаря. Гипсираха я за 45 дена. До момента (20-я ден) не усещам особено подобрение. Поразпитах разни хора с подобни проблеми и те казаха че пукната китка зараства много бавно. Затова се обръщам към хора които са имали проблем или могат да дадат компетентно мнение. След колко време може да се очаква 100% възстановяване на китката? След колко време ще мога да си вдигам пак?
Знам че при всеки е различно но все пак ви моля да споделите вашите преживявание ако сте имали този проблем.
Извинявам се за дългия пост и благодаря предварително за информацията.
08.06.07
08:44
Щом са ти оставили гипса за месец и половина, наистина надали е толкова сериозно счупването. Въпреки това, както при всяка една подобна травма, ще ти е нужно още време, за да се върнеш в залата. Освен тези 6 седмици, са необходими около 8-10 допълнителни за рехабилитация.
Мнението беше редактирано от Симеон Гълъбов на 08.06.07 08:45.
Благодаря за информацията.
Днес бях на контролен преглед. Оказа се че точно тази става зараства доста бавно заради по-слабото й кръвоснабдяване както и невъзможността да се имобилизира напълно. Дори и със гипса от време на време я стягам или движа за нещо -я да хвана нещо , я да завъртя, колкото и леко да е. То си е по-скоро рефлекс , особено ако си десничар. Резултата - поне още един месец гипс и после физиотерапия. Пиша това преди всичко за хората които имат подобен проблем и се чудят колко време ще са аут. Поне 4-5 месеца не ви мърдат. Това е чудесен пример че нищо не трябва да се подценява. Е, поне аз си научих урока...
И аз съм имал този проблем и сега пак го имам смисал че преди ТОЧНО 2 години паднах на дясната си китка и пукнах костица и след 4 дена ме гипсираха, стоях с гипс 40 дена след това ми го махнаха точно за изпитити след 7ми клас и едвам пишех но до края на лятото китката напълно ми са възтанови и октомври месец почнах да се зарибявам по фитнеса а китката ми беше добре, но преди 2 седмици паднах на същата китка по същия начин и пак се обади старата болка.Лекаря каза че още 2 седмици няма да мога да я ползвам. Затова внимаваи особено с твоята китка защото и при наи малката грешка може пак да се върнеш в началото на мъките си.
Оказа се че “спукана кост в китката” е доста общо понятие и може да значи много различни неща. Поразчетох се из нета и пораженията както и степента на възтановяване могат доста да варират ,при уж наглед подобни случки. Може да се възтановиш за 3 месеца на 100% , може след 6 месеца гипс ,2 месеца физиотерапия и 2 години след това пак да имаш значителни проблеми. Причините и факторите са много ,няма да ги изброявам и да се правя на лекар сега. Но твоя случай е доста по различен от моя защото ти си доста по-малък и организма ти (в частност костите) расте доста по-бързо. А и ти си я гипсирал веднага докато аз откарах 4 месеца докато разбера че е спукана. И през това време и разкатах фамилията от раздвижвания щото нали уж беше навехната и трябвало да я развдвиждам...
Аз точно от това се интерисувам щот и моета диакноза е навяхване но аз съм предразположен към травми в тази част на тялото и се опасявам да не стане така че след 2-3 месеца още да не мога да си използвам ръката.Четох из списания и фороми за добавки които подпомагат възтановяването на ставите и сухожилията. Дали на нас с теб ще са ни от полза или са боклуци ? как мислите ?
Щом си предразположен към травми ,трябва да се пазиш още повече. Вдигаш само с протектори ,накитници ,солидна загрявка и не се изхвърляй с големи килограми защото после ще ти излезе през носа. Аз и сега имам някакво разтягане на лявата ръка точно на лакътя дето вече 3-4 месеца не мога да се отърва от него. Бех прекалил с дъмбел с много кила и не бех загрял и я втасах. Досадното е че е леко и не е болка за умиране ама няма отърване. Още повече сега когато лявата ми ръка прави всичко.
За хранителни добавки - не мога да ти дам особено компетентно мнение. Това което знам със сигурност е че понеже китката е не до там добре кръвоснабдена ,квото и да пиеш има минимален ефект. Лично аз пия калций с витамин Д и хрущял от акула. Сториха ми се най-удачни за подобен вид проблеми ,след като се поразчетох тук так. Не съм сигурен дали е правилно но за сега -това.
Така здравейте от мен искам да ви споделя моят проблем.Вчера бях да ритам и беше мой ред на врата и както не очаквах топката ме одари в пръстите и китката.Все още ме боли китката не мога добре да си мърдам китката и като вдигна нещо много ме боли.Не знам какво да правя.Благодаря предварително.
20.06.10
09:00
Аnimal flex + сирене/мляко/риба
23.12.12
19:57
Преди три месеца паднах и се подпрях на лявата китка.Имах допълнителни 15кг върху мен.
Когато права лицеви,лежанка или да си упъвам дланта нагоре усещам дурпане.
Ходих при лекар и ми каза - почивка трябва - но съм сигурен,че ако бях му дал другатя ръка нямаше да разбере.
Мажа се със icyhot и,,доктора”” ми даде диклак да пия
Ако можете да помогнете благодаря предварително.