Ям всичко? Пречи ли?

26.11.04
01:00

Реших най-после да се позанимавам и със храненето, понеже явно няма да стане да ям каквото и когато ми хареса. Поне с такова впечатление оставам от постовете които имат общо с хранене и по-специално отговорите на един мой въпрос относно тренирането сутрин на (почти) гладно.
Та да обясня конкретното си положение. Понеже нямам по кое време да тренирам тренирам сутрин около 1 час след ставане. През останалото време на деня ям добре, но за съжаление малко пъти по много, понеже като съм на училище 2ра смяна няма нищо останало за ядене в радиус от 500 метра от даскало - само кисело мляко от магазина. Гледам да избягвам многото мазнини, но все пак не готвя аз вкъщи така че ям каквото има. Не знам в кои храни какво се съдържа.
Накратко въпроса ми е в общи линии какво е добре да се яде - сутрин преди тренировка и по принцип между сериозните яденета какво да си ям - ядки (какви), нещо сладко ли,...
п.с.: нямам намерение никога да си броя грамовете и калориите и да смятам какво (още) трябва да изям. Не вземам и мисля да не вземам суплементи и химии. Така че бих помолил за отгоови в същия прост и общ стил  :oops:

26.11.04
10:42

Та в този стил :) , яж ядки, добри са. Най-евтиния (и добър) вариант са фъстъците. По семките не се увличай, а и по сладките неща. Ако имаш наблизо кисело мляко - какво повече ти трябва. Ако се намери и някаква “гадна” закуска към млекцето, още по-добре. Това за даскалото. За тренировката “един час след ставане” - кофти. Пробвай веднага, след като станеш да хапнеш кисело млако - една две кофички, но нищо към него. Сладки неща ще свършат също работа, но лично аз не ги предпочитам. Във всеки случай сутрин не смесвай храните, защото ще ти се наложи да тренираш на пълен стомах.
Успех! :)

26.11.04
11:08

Искрено ти препоръчвам за 1-2 месеца да си следиш храните грам по грам, след това почти сигурно ще можеш да се храниш по интуиция.
Правилно си се насочил към храненето, защото аз съм 100% убеден, че храненето е ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА по пътя към постигане на бб-целите ти, каквито и да са те.
Ако искаш изготви си някакъв груб режим и го постни, за да го обсъди форума.

26.11.04
13:51

Да ти кажа само с 1 кис. мляко докато си на училище няма да стане.Трябва да вкараш и околко 100г. фъстъци например.Шот тея 15 бел. (от киселото мляко) са краино недостатъчни за 3-4 часа (наи-малко).

26.11.04
18:47

Само да вметна: ако за 4-5 часа хапнеш 4-5-6 кисели млека няма да е лошо хич :D   Въпрос на предпочитание. Със сигурност за определено време си в състояние да усвоиш повече протеин от мляко отколкото от ядки.
Поздрави! :)

26.11.04
19:14

Аз ли нещо неразбрах.. но невидях какви цели с храненето се гонят. Отслабване.. качване?

27.11.04
01:05

Ами за него незнам, но аз искам да смъкна килца. На 15 години съм занимавам се с фитнес от 3 седмици като ходя по 3 пъти на седмица на фитнес. Бихте ли ми казали някакъв хранителен режим за смъкване на килограми? В момента нали съм начинаещ в храненето и всичко ми е още много мътно.

27.11.04
01:22

Целта е качване. Хранителен режим не мисля че ще мога да спазвам - иска се твърде много внимание и лишаване от вкусните неща. Въпроса ми е просто кои храни да се старая да избягвам и на кои да наблягам.
Знам, че храненето е поне 50% от постигането на целите, но моите цели и без това не са много високи. Пролетта като стане време за релеф ще му мисля повече за хранителен режим (надявам се до тогава да съм се образовал малко и да знам повече за кое да внимавам)
Дори не знам какъв тип съм (ектоморф, мезоморф или каквото още има, тъй като не го намерих в сайта - за което грешката може би е по-скоро моя или на ISP-то ми). Храненето ми е terra incognita, просто си ям когато съм гладен. Засега си има много добър ефект, единственото място където имам повечко мазнини е корема....Пък за 6 месеца съм качил 10ина кг, при това почти чисти, 6 см обиколка на ръката...само това съм мерил и то не по мое настояване  :wink: Избягвам много мазните неща и гледам да не ям много сладко, ама като ми се дояде шоколад и хапвам по 1 :oops:
Накратко и конкретно въпроса: Кое се усовява по-бързо за закуска преди тренировка - орехи или кисело мляко и в какво количесво да ги ям (приблизително - шепи, чаши, на око в общи линии)? На училище да наблегна на ядки, на кисело мляко, да си правя сандвичи с бял хляб и някакъв месен продукт (филе, шунка, салам, каквото дойде) или някаква смесица от предходните?

27.11.04
05:54

Ако ядеш половин чаша орехи на ден (50-60 грама) ще си осигуряваш около 5 грама омега 3 мазнини, което според мен е добре за активно спортуващ (препоръчителната доза омега-3 за неспортуващ човек на 2000 kcal диета е 3 грама на ден).
Аз се опирвам да ям повече от половин чаша на ден (ако не ме мързи да ги съчупя =) и ги ям през целия ден...

06.12.04
22:00

Тези орехи кога да ги ям - сутрин да си изям половин чаша, или когато ми дойде (когато се сетя , ако изобщо се сетя). Също така какво отношение към храната има типа на тялото ми (екотоморф, мезоморф и каквото има още - не ги намерих на сайта (въпреки че от доста време не съм проверявал)) и как да определя към кой тип принадлежа или ако съм нещо средно (защото много често ми се случва да съм някъде по средата) как да определя и това. Гледам че хората си дават мерки на глезен и китка, та да напиша моите: китка 18 см, глезен 30 см (но не съм сигурен точно къде се мери, особено глезена). Ако не ви мързи бихте ли ми обяснили накратко, ако не - някои линк в сайта/форума ако имате. Благодаря предварително

06.12.04
22:12

ето един пост на Eclipse от преди време, който мн добре обяснява нещата. Орехи рано сутрин не е най-добрата идея, по-добре ги консумирай през деня.

———
Ектоморфите сме хора с бърза обмяна и тънки кости.Бързата обмяна предполага ниско количество подкожни мазнини, но и по-малка азотна задръжка в сравнение с другите типове, което пък се изразява в по-трудно и малко качване на мускулна маса. При ектоморфите катаболните процеси вземат превес над анаболните, поради което те са склонни към мускулен разпад. Ектоморфите обикновено са високи, слаби хора.

Ендоморфите са пълната противоположност на ектоморфите. Те са с бавна обмяна и солидни кости. Склонни са да качват подкожна мазнина, от която труфно се оттърват. Бавния метаболизъм предполага голяма азотна задръжка, изразяваща се в лесно качване на мускулна маса. При ендоморфите анаболните процеси са по-силни от катаболните и те не са склонни към мускулен разпад. Ендоморфите обикновено са закръглени, с висок процент подкожни мазнини.

Мезоморфите са хора, които много от културистите наричат “благословени”. Те са нещо като “златна среда” между останалите два соматотипа - при тах анаболните процеси са силни, което им позволява добър прираст на мускулна маса, като същевременно свалят лесно подкожните мазнини. Мезоморфите обикновено са хора с атлетична фигура.

Много е важен фактът, че чист соматотип не съществува! Човешкото тяло е комбинация от два или три соматотипа.

Типа тяло на даден човек е определящ за точната диета и тренировъчната програма на индивида. Например, за мезоморфита казват, че качват и от въздуха, дори с неправилни тренировки, докато ектоморфите сме много склонни към претрениране.

06.12.04
23:11

Аз съм си почти чист ендоморф, с наченки на мезоморф ;) При китка 18 см. се числиш по скоро към хората с тежки кости, тоест ендоморфи. Зависи все пак и колко си висок де. Моята китка също е 18 см (и даже малко отгоре). За глезена се съмнявам, че си го измерил правилно - трябва да го измериш на костта, без да хващаш мускули. Моят е 22, при 30 см глезен, трябва да имаш ебати и костите. не може “понякога” да се числиш към един тип, а друг път към друг. Що имаш и проблеми с излишното тегло и за няколко месеца си качил бързо кг. явно си от хората, дето качват лесно - ендоморфи, или ендо - мезоморфи. Със сигурност не си ектоморф :).
Та за твоят случай най - удачно е да ограничаваш въглехидратите - на мен ми помага  - смъкнах 10 см от талията за 2 месеца (даже по - малко) и то без аеробика и кой знае какви тренировки :) Въглехидратите се съдържат накратко във хляба, ориза, картофите, всички тестени и сладки изделия, газираните напитки. Можеш да наблегнеш на месото, яйцата и млечните продукти.

06.12.04
23:27

Аз казах че не съм сигурен къде се мери глезена - дали при костите, които са по-изкочили (краищата на пищялите) или непосредстрвено над тях, където се стеснява? Защото аз под глезен разбирам там където се разширява - където е ставата. Там са 30 см. Макар, че не мисля че поне в моя случай е ненормално да имам голям глезен, след като от няма 7 годишен (до сега - 11 години почти) ходя на народни танци, а там глезена е под огромно натоварване. Висок съм 182 см (преди 2 месеца, ама не съм пораснал от тогава).
За костите - предполагам че моите са тежки, тъй като във вода съм по-скоро склонен да потъвам, отколкото да плавам, въпреки, че се се определям като човек с доста подкожни мазнини. Някъде има ли описано как да разбера какъв тип съм и какво произтича от това?

П.С.: все пак в момента целта е маса, така че ме мисля да ограничавам яденето. Ако е вярно, че като кача мазничко с моя тип много трудно ще го смъкна може и да ги намаля...

07.12.04
00:22

Казах ти какъв тип си - ендоморф, или ендомезоморф. Но не си ектоморф, иначе нямаше да имаш проблеми с мазнините. Глезена се мери над тези изпъкналите кости. Щом качваш маса, качвай. Винаги ще можеш да свалиш после мазнините. Трудно или лесно е друг въпрос. За да следиш състоянието си, като качваш си мери талията. Ако много бързо качваш на талията, значи качваш мазнини и трябва да си регулираш храната.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1