27.08.07
13:51
Здравейте!
От няколко тренировки насам усещам завръщането на стара позабравена болка в дясната китка. Имала съм я преди години, когато се занимавах с тенис, след това покрай една сравнително тежка работа. Тогава използвах ластичен бинт, който ми помагаше. Сега ми се появява при тренировка на бицепс и по-точно при упражненията със свободна тежест в подхват. Неприятно е, защото не мога да правя сгъване с прав лост и концентрично. Правия лост мога да го заменя с крив или с прав на долен скрипец (при него не ме боли толкова), но за концентричното не се сещам за алтернатива, а го харесвам много като оформящо упражнение. Общо взето внимавам винаги, защото знам, че ми е слабо място, разгравям я и не започвам с големи тежести. Въпросът ми е да използвам ли стягащия бинт, защото знам, че не е препоръчително да се прекалява, защото ставите свикват и отслабват. Също, ако някой има идеи какви упражнения да включа, който да са по-щадящи, бих била благодарна да ги чуя. За информация, боли ме на това, маркирано в червено място и при движение, въртене на китката наляво и дясно от това положение.
Благодаря!
01.09.07
22:28
ако можеш първо по4ини няколко дни, задължително махни упр. с прав лост защото нещата ще се влошат!
тренираи с крив такъв, като не използвай макс.тежест и също наблегни на гирите, като ги вдигаш без завъртане!
Знам за какво говориш и аз имах преди същия проблем, това се получава понеже китките не издържат на тежеста при бицепсовите сгъвания или набирания с подхват, аз проблема го реших като вкарах веднъж седмично тренировка за предмишници: 1 сгъване на китките от ръба на пейка 2 навиване на макара с тежести 3 обратно бицепсово сгъване за брахиорадиалиса и намалих работата по бицепсите за тоя период.Вследствие предмишниците ми заякнаха и повече нямам болки в китките.
02.09.07
12:53
Благодаря за отговорите!
Не съм правила оттогава все още тренировка за ръце, оставих ги да починат малко, вчера и на трен за гърди смених дъмбелите с щанга, за да премахна част от натоварването върху китките. Засега е ок и не ме боли, планирам 1-2 седмици да карам по олекотена програма за бицепс. То и без това ако не мога да правя упражнения с подхват, не ми остават много варианти на разположение. Дано да отмине, защото знам, че е кофти проблем и може да стане и хроничен.
Alkorin, предмишница също правя веднъж седмично. Вкарах я преди известно време в тренировката си, за да подсиля и стабилизирам хвата си. Също правя навиване, само че не на макара, защото няма в залата, а имитирам същото движение, въртейки два дъмбела. Освен това редувам сгъването на китките от ръба на пейка с едно друго упражнение, чието име не знам (въртиш наляво и дясно дъмбел от сгънато на 90 градуса в лакътя положение, така че предмишницата да е успоредна на пода). Ще изчакам известно време на по-леки тренировки, дано и моите болки изчезнат.