10.12.04
12:17
здравеите ББ-ТЕАМ може ли да ми кажете каква е тази група към която принадлежат определени препарати и ако може да ми внесете малко яснота по въпроса(това вкл. и статии ,ако имате такива които бих прочел с удоволствие).Такива каквито сте поместили за мускулите ензимите ,витамините и т.н..дори ще се радвам ако ме насочите към някой сайт(англииски )който наистина да е добър според вас(пък не е задължително да е само свързан с това което питам
10.12.04
12:50
#1
copy - paste :)
Какво представляват флавоноидите? Флавоноидите са вид водоразтворими растителни пигменти, други учени ги определят като група защитаващи организма фитохимикали, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, трети ги наричат полифенолни съставки на растителните храни. Флавоноидите, понякога наричани биофлавоноиди, действат като антиоксиданти (те предпазват растенията от стреса на околната среда). В човешкия организъм антиоксидантите неутрализират и инактивират нестабилните и изключително реактивни молекули, наричани свободни радикали, които всеки ден атакуват клетките на нашето тяло. Смята се, че пораженията, които нанасят свободните радикали водят до различни здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания и преждевременно състаряване. Има различни видове флавоноиди, като всеки един от тях притежава полезни за нашия организъм свойства. Въпреки че са разделени в категории, все още няма уеднаквена система по която да бъдат класифицирани. И независимо, че са структурно свързани, техните функции са различни. До момента са идентифицирани повече от 4000 флавоноида. Групата на флавоноидите включва хесперидин, рутин, нарингин, куерцетин, аргинин и много други. Независимо, че не са считани за съществени хранителни вещества, някои флавоноиди подобряват здравословното състояние на човека като заздравяват капилярите и други съединителни тъкани, а други действат като противовъзпалителни, антихистаминови и антивирусни агенти.
Къде могат да бъдат намерени флавоноидите? Те се съдържат в много храни, главно в плодовете, в соевите продукти, във виното, в чая.
Екстрактът от грейпфрут е богат на флавоноиди. Как ни помагат те? Изследвания, проведени с животни, доказват, че нарингенинът предпазва от рак. Куерцетинът помага на диабетно болните и може да намали възпалителните процеси, свързвани с алергиите, да забави растежа на рак в мозъка, да защити дробовете от вредното въздействие на замърсителите и цигарения дим. Рутинът укрепва капилярите и по този начин помага на хората, страдащи от атеросклероза и високо кръвно налягане. Ползата от хесперидина за имунната система е голяма - той предпазва от инфектиране с някои вируси - Херпес Симплекс и грипни вируси, и може да ни предпази от някои сърдечни заболявания. Тангеритинът помага в профилактиката срещу рака. Нарингинът придава горчивия вкус на екстракта от грейпфрут и независимо, че много производители на сок от грейпфрут се опитват чрез филтриране да получат ниска концентрация на нарингин в соковете, той е изключително полезен. Счита се, че нарингинът увеличава вкусовите възприятия чрез стимулиране на вкусовите рецептори. Някои хора консумират малки количества сок от грейпфрут преди хранене с тази цел. Нарингинът е флавоноида, отговорен за увеличаването ефикасността на някои лекарства. При приемането му като съставна част на екстракта от грейпфрут, нарингинът е 0.1% от концентрата.
Фенолните съединения, друга важна съставка в екстракта, може да сведат риска от сърдечни заболявания и някои видове рак. Едно от най-известните фенолни съединения е елагичната киселина, която може да намали риска от някои видове рак и да снижи нивата на холестерола.
Какво количество флавоноиди ни е нужно всеки ден? Според диетолозите, дори хората с правилно хранене имат нужда от 1000 до 3000 мг цитрусови флавоноиди на ден. Флавоноидите най-добре се усвояват, когато се приемат едновременно с вит. С, а те от своя страна подобряват абсорбирането на витамина от организма. Екстрактът от грейпфрут, който съдържа 19.37 г флавоноиди и 10 г Вит. С на 100 мл разтвор, отговаря идеално на нуждите на организма от тези толкова важни за него вещества.
Еми... Антиоксиданти.