Ех, този корем... :(

29.09.07
00:01

Здравейте, всички. Радвам се, че в този сайт има много информация, която сега чета усилено и форуми, в които може да се дискутира и да се търси истината. :) Моят основен проблем, за който бих искал да чуя мненията ви, е коремът. Има не една, не две теми тук именно за корема, но сякаш никоя от тях не е точно онова, което ме интересува. Но нека първо да дам повече инфо за себе си, защото може би е важно.

Аз съм на 28 години, висок 1.68 м., около 55 кг. Както сами се досещате, нито съм висок, нито имам проблем с килограмите. На фитнес ходя вече от две години, като през първата не бях много редовен, а през втората - страшно редовен. Ходя три пъти седмично - понеделник, сряда и петък. Определено за тези две години разликата е огромна и аз съм доволен, независимо, че програми не съм спазвал и съм тренирал хаотично. Вече имам съвсем прилични (като за моето телосложение и разбирания разбира се) бицепси, гърди, плочки и въобще като цяло съм много стегнат (което не значи, че няма накъде повече ;-). Гоня слабо (каквото е сега), стегнато и релефно тяло, а не големи мускули, широк гръден кош, тясна талия и подобни.

Ето защо, през изминалите две години наблегнах много на упражненията за гърди и най-вече за корем. Резултатите на гърдите не са лоши, но там имам още работа и мисля, че ще се оправя. Плочките са добре - правя коремни преси с тежести от немалко време, а и вкъщи взех страшно често да правя коремни преси. Коремът обаче...

Коремът ми е отпуснат и не знам дали за тези две години има ефект на прибиране и то при всичките тези коремни преси със и без тежести... Най-важното в случая е, и което отличава моя проблем от другите теми за корем в този форум, е че бидейки само 55 кг. и след толкова тренировки нямам никакви мазнини по тялото си, включително и по корема (всъщност за щастие май никога не съм имал), но той просто стои отпуснат - като бременен съм в първия или втория месец :) Така че и той е стегнат, дори се виждат вените, но е отпуснат (издут и закръглен). Знам, че от коремните преси е нормално да порастне мускула и че много мъже имат такива коремчета, но не ми харесва, защото плоският корем ми е най-голямата мечта.

И така - как да прибера корема при положение, че не е мазен и нямам какво да горя? Трудно ми е да намеря еднозначен отговор, защото постоянно се боря с противоречия, иначе ако знаех отговора, щях да го приложа веднага - не е въпрос на липса на воля. Имам предвид следното: от една страна коремът се стяга с коремни преси. Така е, но и мускулът расте! Друго нещо - за да излязат плочките и да се прибере коремът, трябва да изгориш мазнините с аеробни упражнения. Да, само че аз първо нямам мазнини и второ - накъде повече да свалям маса? Трето - хранителен режим или диета - ок, но нали нямам мазнини, а и ми трябва енергия и не искам да свалям маса?

И така - сега се лутам между всичко това - да правя ли коремни преси още или имат точно обратния ефект (обем); да бягам ли или няма смисъл; да правя ли диета или ще загубя и онова, което съм изградил... Всъщност, трябва ми страничните коремни мускули (май се казват коси) да се стегнат - когато ги стегна волево, почти ми изчезва коремчето - става само стегнато и обемно (леко издадено, заедно с плочките), но плоско... Мисля си, че трябва много да наблегна на косите коремни мускули, но аз искам да се свият (а с тях и коремът ми), а не да правя обем и талия... Някакви идеи?

Някъде дали има сайт със снимки на всякакви културисти, та да мога нагледно да ви дам идея за това какво представлявам и какво искам (и какво не искам)? Би било доста по-лесно... Знам, че плоският корем не може да е истински плосък, но съм виждал много такива мъже - хем мускулести, хем имат прибран корем.

Въртят ми се едни въпроси и за формата на гърдите, но ще ги задам следващия път. ;-)
Благодаря предварително!

29.09.07
05:24

Здравей!
От личен опит ти препоръчвам да тренираш косите коремни мускули. Те държат корема изпънат и плосък. И какво от туй, че ще ти порастне талията? Нали няма да ставаш манекен или пък състезател! Кой ще ти я мери? Аз съм жена, раждала при това и корема ми е прибран идеално. Макар че талията ми е 67 см., по нищо не личи, защото коремчето е стегнато. Прави и повдигане на краката от вис, не само коремни преси.
Успех!

29.09.07
08:47

“нямам никакви мазнини по тялото си, включително и по корема (всъщност за щастие май никога не съм имал),”
тва  е  невазможно  при  под  10 процента мазнини  личи пресата  а пак  култористите са  с  още по малко ама  няма  никои които да  е  с  0 процента!!! даи  снимка на  този  корем които хем  е  “без мазнини”  хем  е  отпуснат при положение  че го тренираш !!

29.09.07
18:09

Благодаря ти. Точно това мисля да направя - да работя много и по косите коремни мускули, които досега винаги съм пренебрегвал. Повдигания на краката правя всякакви, но ще си наложа по-добър контрол върху сериите, повторенията и техниката на изпълнение, като ще включа вече и косите коремни мускули, защото определено ми се струва, че те са нетренирани. Когато ги стегна, дори и малко, положението с корема чувствително се подобрява. :)

29.09.07
18:14

казано от ivo_the_monster на 29.09.07, 08:47:

“нямам никакви мазнини по тялото си, включително и по корема (всъщност за щастие май никога не съм имал),”
тва  е  невазможно  при  под  10 процента мазнини  личи пресата  а пак  култористите са  с  още по малко ама  няма  никои които да  е  с  0 процента!!! даи  снимка на  този  корем които хем  е  “без мазнини”  хем  е  отпуснат при положение  че го тренираш !!

Е, не приемай всяка дума буквално. Под “никакви” нямах предвид 0%, а че мазнините определено не са ми проблем, колкото и процента да са. ;-) Мисля, че решението трябва да е в трениране и на косите коремни мускули. Поне върху това смятам да се фокусирам сега.

TB

29.09.07
20:29

Колега, трябват ти вакуумки. Това е йога упражнение за прибиране на корема, точно каквото ти търсиш.

http://www.bodybuilding.com/fun/2002/stomachvac.wmv
Как се прави:
Поемаш бавно въздух и след това бавно изпускаш. Издишаш целия въздух (абсолютно целия),
стягаш карака, дупе и т.н. и се опитваш да си вземеш въздух, без да вдишваш обаче - изпъчваш гърдите колкото можеш и “смучеш” корема навътре. Държиш докато можеш, изпускаш, почиваш малко и пак. 3х5 на ден :)
Също така ще те посъветвам да опиташ истински упражнения за корем:
renegade rows, dragon flag, саксоново наклони, full contact twist и т.н.
В youtube ги има как се правят.

Мнението беше редактирано от tbby на 29.09.07 20:37.

04.10.07
12:52

Според мен проблема ти е, че задържаш вода. За тази цел гледай по-малко сол да приемаш и пии повечко вода.

CO

04.10.07
14:30

ако тръгна да правя Драгън Флаг у фитнесо ше си кажат тоя е бат ненормалника но кво ми пука....ще пробвам :Д

28.06.10
18:44

Здравейте. Тази тема я гледах преди 2-3 години, защото имах същия проблем и ми беше интересна. Когато се стегна имам страхотни плочки, но когато се отпусна коремът си излиза напред. До колкото разбрах, това не се дължи на грешка в тренировката, а е нещо нормално свързано с мъжката физиология. Има жени, чиито кореми стоят като дъска дори когато са отпуснати, но те не са правили никаква маса която да се отпусне. Аз съм на мнение, че няма как хем да имаш маса която да ти изпълни плочките, хем тази маса да не се вижда, когато я отпуснеш. Общо взето или плочки, или плосък. Но пак казвам, че физиологически мъжкият корем не стои плосък.
Интересно ми е сега след тези 2-3 години, дали авторът на темата е успял да си прибере корема? Пробва ли с тези вакумки?

01.07.10
20:42

Не знам как точно стой положението и дали съм прав , но мисля ,че проблемът е в храненето и конкретно в обема на стомаха.Ако често преяждаш или пък не се съобразяваш с оптималната вместимост на стомаха си , е нормално той да се разшири и да изглежда разплут (точно поради тази причина голяма част от културистите имат релефни ,но обемни кореми ,тъй като се налага да се хранят многократно в големи количества).Затова бих те посъветвал да ядеш максимален брой пъти дневно , но по-малко като количество.А това ,че мъжете не могат да имат плоски кореми ,е мит.Аз например нямам подобен проблем (въпреки че не се храня максимално правилно и това показва своето отражение ,но не е особено видимо) ,но все пак и генетиката играе своята роля.

Пожелавам ти успех!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1