Абе ако ставите и сухожилията ти са готови за тази тежест, риска при 200 кг. за опитен човек не е по - голям от риска при 50 кг за един начинаещ. Не забравяйте, че ставите и сухожилията също се заздравяват от тренировките, не само мускулите.
[quote author=”Петко К”]Абе ако ставите и сухожилията ти са готови за тази тежест, риска при 200 кг. за опитен човек не е по - голям от риска при 50 кг за един начинаещ. Не забравяйте, че ставите и сухожилията също се заздравяват от тренировките, не само мускулите.
Ами точно те определят колко ще вдигнем чел съм че около тях има едни рецепторчета (на Голджи,не Годжи) които предават на нервната система състоянието на ставите и сухожилията и тя лимитира силата а иначе си имаме много,много сила ако не ни лимитира нервната система и че мускулите не работели на макс т.е. не си използваме пълния потенциал които имаме.В рискови,животоспасяващи ситуации понякога се отключва този потенциал и правим невероятни неща
Дам тъка е тая система на Годжи :)) базик Голджи и аз съм чел статии и смятам ,че е тъка.
по-здрави
Представяте ли си човек без такива рецепторчета :D гледаш няква хилка идва и вдига 300 аааа ще стане голямо шоу
Хахаха закво говорим а някав 50-60 кг мята 300 кг ммм ще е доста добре но не ми се вярва това ще е феномен :lol:
Ами ако по някав начин не деистват ще вдига докато си счупи коста или ставата или ще са твърде стегнати мускулите и някое сухожелие ще се скъса макарче има сухожилия ,които издържат много големи килограми.
по-здрави
[quote author=“Beliver”]Хахаха закво говорим а някав 50-60 кг мята 300 кг ммм ще е доста добре но не ми се вярва това ще е феномен :lol:
Беливъре говорим без голджи рецепторчета моля прочети внимателно ако не ти е ясно виж по горните постове
Ами Голжи-апарат е другото наименование на Дихтиозомите в животинските (човешките също) клетки, като тяхната цел е да събират протеини, които в последствие служат за протеиновия скелет на клетката, за изграждането на мембраните и т.н.
Голжи-рецепторите пък от своя страна имат функцията да разнасят тези вещества (протеините) до различни части на клетката :)
така че май не е това 8)
Това го пишеше в предишния сайт мисля че беше на ВВ-тиима (може и да греша) имаше статии за сила и да се приемат само мазнини и белтъчини на това ни учеше авторът но може и да не е било тук
Не беше тука братле. Мисля ,че статията беше от фитнес академия сайта ,който вече не съществува.
по-здрави
Незнам, като чета мненията и се замислям, че колан просто не е нужен, по простата причина, че мъртвата тяга и клековете са ненужни...
ВЕЧЕ мисля така... благодарение на Porter Cottrell, които казва: “аз не съм пауърлифтър, а билдър, затова никога не правя мъртва тяга, понеже тя е твърде опасна и т.н. причини, никога и не клякам, понеже искам талията и Д-то ми да са малки, вместо това правя хперекстенсии и легпреса...”
цитирам по памет от един негов филм (който завършва с 1 много хубаво стихотоворение btw)...
щом един финалист от Mr. Olympia не прави deadlifts и squats, аз, който тренирам за здраве, определено не мисля да ги правя...
Позволи на мен и още близо 30 човека трениращи в групата на д-р Павел Добрев да не се съгласим с теб.
по-здрави
е, Емо, то е очевидно, че горния пост е твърде... “ултра” за да бъде валидно мнение... не бих казал, че са ненужни за всички.
всичко си зависи от целите на човека. причините Porter Cottrell да не прави клекове ми се виждат доста съмнителни, да =) но тягата си е до някъде риск и всеки си преценява според здравословното си състояние.
Porter Cottrell е само един от многото културисти - не е нито Арнолд, нито Рони, нито Дориан - не съм казал, че мението му тежи повече от тхното например... само казвам, че е обнадеждаващо до къде може да се стигне и без тези упражнения...
Точно защото тренираш за здраве, трябва да правиш мъртва тяга. Не е опасна,това са измислици. Всяко упражнение може да е е опасно. Кажи ми програмата си, и ще ти посоча поне няколко упражнения, които могат да са по - опасни от мъртвата тяга. Ако си търсиш извинение да не правиш някой от най - тежките (и ефективни) упражнения, добре. И аз съм го правил :)
Само че откакто почнах да правя тяга, се чувствам по - силен, и вече не ме е страх, че ще се сецна, ако вдигна нещо по - тежичко ;) Кръста ми определено е станал по - здрав и силен. А преди година ме наболяваше, като го понатоваря малко (не с тяга, с каквото и да е). Сега няма такова нещо. Имай предвид, че силата на гръбните мускули (и специално на кръста) е решаваща за общата сила на тялото.
Ако те са ти слаби, можеш да си травмираш кръста и при бицепсово сгъване ;)
Ти си решаваш де, но мнението на професионалните бодибилдери е последното, което бих взел предвид ;)
Съгласявам се този път напълно с мнението на Петко К. Само да добавя ,че лег и тяга правят и са правили хора с здравословни проблеми и в напреднала възраст. Вместо да им развали здравето, се получава точно обратното и сега хората си вдигат много по-големи килограми и са си живи и здрави! Елате някой път в НСА при групата на професор Добрев и ще се вдъхновите да ги правите тези упражнения.
по-здрави
Не ми се щеше да ви занимавам с личните ми проблеми и с конкретния случай, но...
Да, търся си извинение, наистина =) Защото имам радикулит =( А има и много други с подобни проблеми. Някои от тях са си ги докарали с подобни, грешно, а и не само грешно изпълнявани упражнения =(
Емо, би ли попитал професора каква е препоръката му по отношение клека и най-вече тягата за хора с подобен неврологичен проблем - радикулит (другото му име е ишиас)... знам какво казват невролозите - те са категорични, интересно ми е един спортист в напреднала възраст с много личен и наблюдаван опит какво мисли. Мерси.
Да като имаме път натам ще задам твоят въпрос. Сматам ,че ще каже да си тренираш без да се претисняваш. Това е и моето мнение. Особено щом става въпрос за нервна система.
по-здрави
Добре, наистина говорим вече много за тази тяга и клекове, съгласен съм да пробвам да правя тяга (защото правя клекове), но наистина се притеснявам, че техниката на упражнението ми бяга.
Какво да правя в такъв случай?
Наблюдавай някой, който смтяш, че прави тяга с добра техника. Почни с малки килограми докато свикнеш с упражнението и то стане нормално за организма. Фокусирай се върхо ,нкоя част от испълнението на повторението. И стягай яко гърба!
по-здрави
[quote author=“Leo”]
щом един финалист от Mr. Olympia не прави deadlifts и squats, аз, който тренирам за здраве, определено не мисля да ги правя...
А Рони Колман дето е 7 пъти мистър Олимпия що ги прави тогава
тяга - близо 400 кг
клек - 350Х4 повториния
[quote author=“emil_mlo”]Не беше тука братле. Мисля ,че статията беше от фитнес академия сайта ,който вече не съществува.
по-здрави
Да там беше спомних си имаше доста интересни статии за силата но да не се отклонявам от темата
[quote author=“MisHkiN”][quote author=“Leo”]
А Рони Колман дето е 7 пъти мистър Олимпия що ги прави тогава
тяга - близо 400 кг
клек - 350Х4 повториния
ето какво написах няколко мения преди това:
[quote author=“Leo”]Porter Cottrell е само един от многото културисти - не е нито Арнолд, нито Рони, нито Дориан - не съм казал, че мението му тежи повече от тхното например... само казвам, че е обнадеждаващо до къде може да се стигне и без тези упражнения...
13.01.05
17:11
Определено повечето от тях стигат до линейката. В много случаи дори - не самостоятелно...
No offence
А с тези упражнения доста хора си съхраняват здравето, вместо да го увреждат. Погрешно е това мнение че тези упражнения са вредители и то често излиза от устите на хора, които по - скоро ги мързи да тренират така, отколкото имат сериозни знания и доводи против упражненията.
Ами, Лео, ела и ще го попитаме(професора) заедно?
Предполагам ,че препоръката му ще бъде да започнеш упражнението с много леки килограми и после малко по малко да увеличаваш. Радикулитът доколкото знам представлява възпаление на седалищния нерв в следствие на притискането му или прищипването му. Силовата тренировка е тренировка точно за нервната система. А здравата мускулатура около гръбнака ще повлияе и евентуалната гръбначна деформация, и евентуалната неправилна позиция на нерва.
Във всеки случай:
Не бива да се силиш към големите килограми тяга.
Не бива да бързаш с повторенията.
Дърпането трябва да започва от главата и рамената, а не от кръста.
Но дай да не приказвам от чуждо име. Ще се разберем ако искаш кога и как и ще отидем при професора. Н отрябва да е рано сутринта, около 7 - 7 и 30.
Айде и аз ще дойда. Иначе сега последно като дърпах тяга 190 правих 3ка. И смятам, че погледат не е фатално да е напред, но вратните и трапцовидни мускули ,което включва трапеца и перките трябва да са зверски стегнати за пълно съкращение ,което ще доведе до повишаване на силата.
по-здрави
Закъснял съм с има няма 3 години :lol: ама питахте ли професора, защото и аз имам радикулит и нещо съвсем го отписах това упражнение, даже срам ме е да кажа, но целия кръст го отписах. Ходих при невролог и ми каза съотвтната диагноза, но така и ми останаха болките (е сега от време на време се получават, но странното, е че от нищо се появяват). Та прочетох цялата тема и мисля да започна да се занимавам с кръста по време на треноровка, примерно навеждане с лост и мъртвя тяга, но с бебешките 40 кг. Вие какво мислете...
Сорка за оффтопика
Мнението беше редактирано от Azazel на 21.01.08 16:13.