10.12.04
20:14
За какво служи коланат в тренировките ?????
За да се прибере отпуснатото шкембе и да изпъкнат перките :) ;) Поне за това го ползват повечето хора в залата :)
А иначе служи като корсет на кръста и поема част от натоварването и предпазва от травми.
Проблем ли е,като не го употребявам при тяга и клек?Не употребявам големи кила.
Според мен не го използвай когато не търсиш мах или на 90 % от мах. Ще се изнежиш, в реалния живот като местиш гардероба да не си слагаш колан ?.Аз имам но не го използвам даже на мах тежести.
[quote author=“djgorgio”]Ще се изнежиш, в реалния живот като местиш гардероба да не си слагаш колан.
Това не е предпоставка да си рискува кръста на всяка тренировка :shock:
Пък мен паметта лъжеше ли ме или имаш 10 години стаж? Не виждам как може да му се даваш като пример, че не слагаш колан.
Много правилно, и аз не бих препоръчал колана. Както казах, предпазва от травми в тренировката, но на практика сваля натоварването от мускулите и те отслабват. Ако се ползва само за най - тежките серии на клек и тяга - няма проблем, но съм виждал хора да го ползват и при вдигането от лег, и на практика през цялата тренировка се разхождат с колан. И освен това не мисля, че е добра идея да се вдигат такива тежести, които не бихте вдигнали без колан. Коланът помага при вдигането (т.е. вдигате по - голяма тежест) но на практика сваля натоварването от мускулите и те получават по - малка стимулация. Рискът без колан не е по - голям, ако се спазва правилна техника, затова пък няма да разчитате на него при вдигането. Някои хора се сецват при навеждане - риск винаги има. Ако разчитате на колана по време на тренировката, както каза djgorgio, в реалния живот нараства опасноста от травми поради отслабените мускули. Аз също не слагам колан, защото нямам. И травми на кръста нямам и не съм имал. Така че, колан - на най - тежките серии клек, тяга и гребане от наклон. А ако нямате, не е болка за умиране.
11.12.04
16:22
Здравейте, петко има право
има доста хора които слагат колана и до края на тренировката не го смъкват, това е абсолютно грешно
коланът се слага по време на серията, и веднага след това се смъква, Хубаво е да се ползва при доста упражнения, като помощ за подържане гръбначния стълб да е прав
при тренировки за рамо седнал например, много хора пъчат корема напред и кривят гръбнака в седалището,
Даже при Бицепц curls прав ,е добре да се ползва, Който иска да си предпазва гръбначния стълб, може и да си ползва колана, ако се носи през цялото време тогава може да ти отслабне видимо силата около мускулня корсет
Стан
[quote author=“DJ MADMAN”]Здравейте, петко има право
има доста хора които слагат колана и до края на тренировката не го смъкват, това е абсолютно грешно
коланът се слага по време на серията, и веднага след това се смъква, Хубаво е да се ползва при доста упражнения, като помощ за подържане гръбначния стълб да е прав
при тренировки за рамо седнал например, много хора пъчат корема напред и кривят гръбнака в седалището,
Даже при Бицепц curls прав ,е добре да се ползва, Който иска да си предпазва гръбначния стълб, може и да си ползва колана, ако се носи през цялото време тогава може да ти отслабне видимо силата около мускулня корсет
Стан
Ахам апсолютно съм сагласен ! И не трябва да се отпуска корема по-време на серия ! През цялото време на серията трябва да е стегнат !
по-здрави
Най-голямата грешка е , че има хора,които като сложат колана забравят за техниката
[quote author=“NoDude!”][quote author=“djgorgio”]Ще се изнежиш, в реалния живот като местиш гардероба да не си слагаш колан.
Това не е предпоставка да си рискува кръста на всяка тренировка :shock:
Пък мен паметта лъжеше ли ме или имаш 10 години стаж? Не виждам как може да му се даваш като пример, че не слагаш колан.
Пич не случайно съм го дал тоя съвет (не грешиш 10 години стаж имам и мога да давам съвети именно защото имам стаж)Виж колко хора са ме подкрепили те не са начинаещи и да търсят съмнение.Не съм седнал тука да ви лъжа а да ви ПОМОГНА.Прави си сериите с колан щом искаш но в реалния живот колан няма Пич
Все пак да напиша : Споделям всеобщото мнение: колан ти трябва, когато правиш максове или почти, в тази връзка е добре да се ползва и за други упражнения - раменна перса, сгъване с щанга..., слага се непосредствено преди серията и се сваля след това, стяга се така, че да чувстваш дискомфорт - иначе е безсмислено. Идеата на колана е ад пази, а не да отнема натоварването, затова при по-леките серии е добре да не се използва, за да укрепват мускулите от коремно-поясната област. Обаче: ако трениращият има нужда, може да го ползва при всички серии. Индивидулано е, но е по-добре грешно, с колан, отколкото правилно и с травма, нали!
Поздрави! :)
13.12.04
12:15
А според мен единствената файда от колана е, че помага с тежестта на кръста. Какви толкова травми може да предотврати колана? Отлепяне на кръста? Не захваща чак толкова плътно и ми се струва, че ефектът е психически. Обърнал съм внимание например, че при клек като седя за помощ зад човека и ако малко не му стига за да се изправи, ако просто леко го стисна в областта на гръдния кош, където са ми ръцете, той взема, че се изправя все едно съм му помогнал. А аз не съм, даже не съм му захванал кръста, да не се навежда. Просто едно леко стискане на съвсем неучастващи мускули.
Основен проблем при :
клек
тяга
раменна преса
е набиването на прешлените надолу в следствие на тежестта. Не знам кой как тренира, но при малко по - големи тежести е определено осезаемо. Дори има сума специални упражнения за разтягане след това.
Е ще ми каже ли някой, как в изправено положение коланът пречи на тежестта да пада надолу към прешлените?
Никак. Все едно да вържеш колона с пояс и да кажеш - Етооо. Сега ще издържи земетресение :)
И S образната форма на гръбнака не е изкривяване, а основен стоеж, при който гръбнакът е най - устойчив и най - добре си разпределя тежестта.
А мисля ,че тази раменна преса и коремът в нея сме я обсъждали вече в 5 други теми и все като offtopic… Е стига вече с нея....
Едно ще ви кажа: илюзорна според мен е идеята, че щом имате колан, нямате травма. Психиката е важно нещо и тя е половината в нашия спорт, но както полезна, така и опасна може да бъде, особено ако се надцениш.
С колан може да превъзмогнеш леките контузии, но според мен като нищо може да получиш и по - тежка контузия.
Поздрави :)
Лично аз ще си купувам колан, но не го оценявам като крайно необходим аксесоар.
13.12.04
22:44
Абе кажи плс опражнение някво ( или повече за разтягане ) и аз знам че се набива и фися след това на лоста около 30 секунди ама кажи се пак някакво друго :oops:
[quote author=“JiVk0”]Абе кажи плс опражнение някво ( или повече за разтягане ) и аз знам че се набива и фися след това на лоста около 30 секунди ама кажи се пак някакво друго :oops:
Прочети някоя тема за стречинг
14.12.04
01:29
Здравей, ами по принцип, след тежка работа, човек се смалява до 5 сантиметра на ден, точно поради набиването на шайбите между прешлените, след като се наспиш до сутринта всичко се възвръща по мястото си
но разбира се е добре да се правят и упражнения за целта
заставаш в партер и правиш съвсем бавно котешки гърбици няколко пъти, и като отпускаш гърбицата я смъквай докато ти излезе седалището( на ливо и надясно също може да го правиш)
стоеж, клякаш съвсем леко хващаш си ръцете зад бедрата и и се сгърбваш пак така че да усетиш разтягането на гръбнака и задържаш
има още много много
виж някъде за изправителна гимнастика там е истината
Стан
14.12.04
11:04
ако имаш линк сас снимки давай . :oops: Нямам представа какво са котшки гърбици а другото не го схванах също
Поздрави !!!
14.12.04
16:20
Извивания на гърба....
Ето ти и по - прости методи:
След натоварване на прешлените с изправени крака се навеждаш и се хващаш за глезените и седиш малко така. Или пък просто се провесваш на една висилка и седиш няколко секунди без да се клатиш много
Здравей, ами по принцип, след тежка работа, човек се смалява до 5 сантиметра на ден
Това не го бях чувал досега 5 см. ?
По скоро са 5 мм или максимум 1 - 1,5 см. 5 сантиметра се прекалено много, и разликата би трябвало да е видима :)
14.12.04
21:50
Да до 5 сантиметра , което не значи че трябва обезателно да са пет, които носи цял ден кофи на строежа той трябва да се измери вечерта хахаха
вярно е да
eto malko saitove s uprajnenia
http://www.br-online.de/umwelt-gesundheit/thema/ruecken/kraft-zuhause.xml
http://www.fitness-schule.at/indexhause1.html
18.12.04
01:29
ако е висок някой си бачкатор към 2.20 метра може и пък да се смали към 5 см.. ама сигурно ще е по-скоро от прегърбване, защото мускулатурата на гърба не може да държи осанката изправена. А ако човека е 170 см. може и да има 1-2 см смаляване, но в по-голямата му част от отпускане на мускулатурата.
Всичко това си го мисля само, не съм го чел някъде...така че не мога да бъда сигурен, но така мога да си го обясня...
не е това меренето си е мерене изправен максимално и т.н. нали са ви мерили в училище знаеш как е
18.12.04
01:52
Ти си го чел аз съм го учил, и сам виждал гръбначен стълб при дисекции
тя шайби където са между прешлените, служат за уплътнение и амортесьор, когато се движиш и извършваш работа
нормално е да се посмачкат до вечерта ако работиш тежка работа
Стан
18.12.04
11:59
[quote author=“NoDude!”]да! не си играй със здравето, леки кила няма щом муслули правиш от тях.
не бих се съгласил ,коланът помага ,но и вреди . Когато правиш тяга примерно ,ако дори и на загрявката работиш с колан то тогава кръстът ти няма да работи въобще и той ще си остане неразвит и слаб , вместо да го заздравяваш ти ще го отслабваш , после един ден ще забравиш колана ще се напънеш на последните повторения ще хвърлиш щангата на земята ще се изправиш бързо и познай какво става тогава . Аз лично на тяга не минавам под 8-10 повторения така ,че не боравя с изключително голями тежести ,но все пак ползвам коланът на последната най-тежка серия ,ако вече гониш максове , тогава го ползвай естествено .
Така ,че коланът както крие рискове така крие и опасности (лично мнение )
[quote author=“ShitHappen”][quote author=“NoDude!”]да! не си играй със здравето, леки кила няма щом муслули правиш от тях.
не бих се съгласил ,коланът помага ,но и вреди . Когато правиш тяга примерно ,ако дори и на загрявката работиш с колан то тогава кръстът ти няма да работи въобще и той ще си остане неразвит и слаб , вместо да го заздравяваш ти ще го отслабваш , после един ден ще забравиш колана ще се напънеш на последните повторения ще хвърлиш щангата на земята ще се изправиш бързо и познай какво става тогава . Аз лично на тяга не минавам под 8-10 повторения така ,че не боравя с изключително голями тежести ,но все пак ползвам коланът на последната най-тежка серия ,ако вече гониш максове , тогава го ползвай естествено .
Така ,че коланът както крие рискове така крие и опасности (лично мнение )
Сащото го казах по горе и аз но всеки да си решава за себе си какво да прави, за да няма после “абе тия що лъжат така” това са само съвети не принуждаваме никой насила да ги прави,избора си е ваш
18.12.04
19:05
[quote author=“djgorgio-ASTOR”]
Сащото го казах по горе и аз но всеки да си решава за себе си какво да прави, за да няма после “абе тия що лъжат така” това са само съвети не принуждаваме никой насила да ги прави,избора си е ваш
Абсолютно те подкрепям ,всеки си решава за себе си , просто изказах моето мнение .Tо някои хора и да ги съветваш те са си вирoглави ама тва между другото :)
особено “баш” начинаещите прочели недопрочели програмата на маркус рул и дай ще го настигаме
20.12.04
03:24
Ами незабелязах някой да обясни точно как и защо помага колана, затова се включвам без да претендирам за квалифицирано мнение.
Изследванията които съм чел сочат голям % травми при неправилно изпълнение на упражнениоето, заради нарушение на двойния “S” в гръбнака при тягата и други упражнения за гръбна мускулатура, при които тежеста се поема от земята. Основна причина за нарушаване на двойния “S” в гръбнака, посочвана от специалистите е ниско вътрекоремно налягане. Налягането в коремната кухина се контролира от диафрагмата, коремните мускули и дългите гръбначни мускули (като антагонист на коремните). Ако при поемане на тежестта Вие сложите колан, несъзнателно издувате корема си (ако не сте стегнали колана достатъчно риск от травма и тук има). Ако решите, че килата дето вдигате са “смешни” и решите да не сложите колана техниката може да Ви подведе. Вземате тежестта, незъзнателно издувате корем, ала сега няма колан, който да задържи налягането. Позата на гръбнака се изменя моментално, заради нарушения баланс между антагонистите (дълги гръбначни и коремна мускулатура), секвате се...
Когато вдигате без колан трябва да извиете гърба си леко назад, да издишате дълбоко, да стегнете коремната си мускулатура силно (все едно правите преса), да поемете тежестта и да започнете серията. Коремната мускулатура остава стегната през цялата серия, дишането е плитко с гърди и диафрагма, но не с корем!!! Отпускате коремните мускули едва след изправяне след като сте приключили серията. Аков дигате с колан, трябва да го стегнете здравата, след което при взимане на тежестта корема се издува и се опира плътно в колана, а налягането зависи от това дали корема Ви е стегнат. Разликата между 2 те изпълнения е в това кои т коремните мускули работят. Дали вътрешния коремен или плоските коремни мускули.
ПП: Мисля, че много от културистите и силачите имат херния на т.нар. муслул “linea alba” именно защото тренират с колан, а налягането в корема е изключително голямо.
09.01.05
01:18
Извод:ФИТНЕСА е ш****о нещо!!! :evil: :twisted: Не бе,шегувам се.Но замислете се - ЧОВЕКЪТ е единственото същество,което само се самоизмъчва(тренира)! 8)
[quote author=“Black_master”]Извод:ФИТНЕСА е ш****о нещо!!! :evil: :twisted: Не бе,шегувам се.Но замислете се - ЧОВЕКЪТ е единственото същество,което само се самоизмъчва(тренира)! 8)
Aми като животните са си добре вземи например котката с каква лекота скача дори да е тлъста
Гледайте филма на Рони Колман - Thr cost of redemption и ще видите,че има една тренировка,в която не сваля колана през цялото време.Има обаче и такава,в която го слага само на серийте.
[quote author=“djgorgio-ASTOR”] Ще се изнежиш, в реалния живот като местиш гардероба да не си слагаш колан даже на мах тежести.
Донякъде съм съгласен,но ние вдигаме щанги,а не гардероби.Ако целта ми е тренировка за мебели,няма да вдигам тежести а ще почна хамалин на площад Македония.Между другото и там вече мяркам хамали,дето са преметнали по един колан с надпис “Challenge”:) :)
[quote author=“MisHkiN”]Гледайте филма на Рони Колман - Thr cost of redemption и ще видите,че има една тренировка,в която не сваля колана през цялото време.Има обаче и такава,в която го слага само на серийте.
Но да не забравяме че това е бай Рони и тежестите с които тренира са си исипващи (хернийка ти носят) (ОГРОМНИ)
Интересно как хората вдигат и по-големи тежести и не се исипват :)) ае как ги мислите тия постове не е истина :)) Само да кажа ,че това ,че тежестите са огромни не означава да седим цяла тренировка с колана и това е грешка ! А по филма не става ясно дали през цялото време седи с колан защото дават само откази все пак !
по-здрави
Емо искаш да кажеш че лифтерите могат да ги вдигнат и без колан тежестите ли (клек,МТ)
Не ,искам да кажа ,че огромната тежест не гарантира исипването !
по-здрави
Еми при правилна техника не смятам ,че упасноста е толкова голяма. Но дам винаги има риск.
по-здрави