Висок хемоглобин

Прескочи до:

13.10.07
16:33

Здравейте, отдавна не бях писал, но се нуждая от съвет. Откриха ми висок хемоглобин и ми казаха да избирам 2 възможности
1. Да ми източат достатъчно количество кръв за да се разреди и спадне нивото му
2. Да почна гладна диета (което е най тъпото нещо) и да спра тренировките

Родителите ми не са съгласни и с двата варианта + това каквото и да става аз тренировки няма да ги спра. Какво се прави от тук насетне с този проблем ?

13.10.07
16:41

казано от northshore` на 13.10.07, 16:33:

Здравейте, отдавна не бях писал, но се нуждая от съвет. Откриха ми висок хемоглобин и ми казаха да избирам 2 възможности

Родителите ми не са съгласни и с двата варианта + това каквото и да става аз тренировки няма да ги спра. Какво се прави от тук насетне с този проблем ?

е за т’ва трябва да се внимава с протейните и другите добавки за набубване на мускулчетата ;) иначе по темата,щом ще продължаваш тренировките)не знам ,защо,като така само си рискуваш здравето) по - хубаво да ти източат от кръвта,но като я източат,ще се изморяваш по - бързо,ще си отпаднал,зависи колко източат де,демек колко МНОГо ти е висок хемоглобина.

Ако бях на твое място бих спрял изобщо тренировките,защото това ти е здравето бе човек,дали ще си хилав или як като бате Арни,надали ще е от значение в гроба.Да мое малко прибързано да ти говоря и както си на 15 изобщо да не ме послушаш,но имам медицинско лице в къщата и знам какво говоря,това нещо може да прерастне в Болет на Хочкин...

Спри се,седни си на гъза и пий повече течности ;)

13.10.07
17:05

казано от Besnia2006 на 13.10.07, 16:41:

е за т’ва трябва да се внимава с протейните и другите добавки за набубване на мускулчетата ;) иначе по темата,щом ще продължаваш тренировките)не знам ,защо,като така само си рискуваш здравето) по - хубаво да ти източат от кръвта,но като я източат,ще се изморяваш по - бързо,ще си отпаднал,зависи колко източат де,демек колко МНОГо ти е висок хемоглобина.

Ако бях на твое място бих спрял изобщо тренировките,защото това ти е здравето бе човек,дали ще си хилав или як като бате Арни,надали ще е от значение в гроба.Да мое малко прибързано да ти говоря и както си на 15 изобщо да не ме послушаш,но имам медицинско лице в къщата и знам какво говоря,това нещо може да прерастне в Болет на Хочкин...

Спри се,седни си на гъза и пий повече течности ;)

Както в подписа ми пише - never used suplements..

Всичко ми е натурално изградено с много ядене на чисто месо и усилени тренировки.

ВН

13.10.07
18:50

Консултирай се с още 1 лекар, после иди да дариш кръв. Толкоз.

15.10.07
20:58

За тоя проблем се налага да изясниш нещата напълно.Информацията която даваш е малко.Има значение какво друго е увеличено освен хемоглобина:Еритроцити,тъй наречения хематокрит и други кръвни съставки?Увеличен далак евентуално?От малкото информация не може да се предположи дали си погълнал много желязо с храната или развиваш някакво заболяване.Например има едно Полицитемия вера,което се среща по-често при мъже над 50 години.То е много сериозно и се налагат спешни мерки.При него кръвта се увеличава до 8-9 литра.Сгъстява се,съсирва се по-лесно (тромби).Повишеният обем натоварва сърцето.Болните се оплакват от отпадналост,главоболие,виене на свят,шум в ушите,сърцебиене,кръвотечение от носа и т.н.Болестта е доста сериозна и изисква енергично лечение.Има и по-безобидни състояния:дехидратация(изхвърляне на много течности),повишена секреция на еритропоетин при бъбречни заболявания(оттам и на хемоглобина),хипоксия(кислородна недостатъчност)при белодробни и сърдечни заболявания и съответно компенсаторно увеличаване на хемоглобина,отравяния(метхемоглобин).При увеличение на някои хормони се стимулира образуването на повече хемоглобин и т.н.Предполагам си направил консулт със специалист-хематолог за изясняване на състоянието и евентуални допълнителни изследвания.Само преглед от джипи не е достатъчен.

Колко ти е висок високия хемоглобин?
Малко кръводарение няма да навреди, но е под въпрос дали всичко казан ое истина и правилно преценено. Ако да кажем при норма горна граница 180 ти имаш 185 или 190 не го приемай толкова страшно и навътре, малки отклонения има.
Моята първа препоръка: изчакай 2-3 седмици и пак си направи изследвания, на друго място. Има специализирани лаборатории. ДКК ще излязат 10-15 лв. Задлжително гладен, задължително рано сутрин.
Втора препоръка: съобрази начина си на живот и тренировка.
Какво може да влияе на хемоглобина: прието с храна желязо - не. Не толкова. Не знам доколко неща като ядене на черен дроб могат да са повлияли, но не мисля, че повишението от храната е голямо и най  -вече - не мисля че е трайно.
Ако тренираш много аеробно. Ако плуваш дълго, ак осе гмуркаш. Ако ходиш често в планината, алпинист си или караш ски. Даже ако дишаш твърде бавно и плитко това може да доведе до трайна промяна на хемоглобина. Даже средата: например да си в среда с беден на кислород въздух поради замърсяване оже да ти вдигне хемоглобина.
Ако са на лице такива дейности, по - добре се обърни към спортен лекар; твърденията на нормалните обикновенно не отчитат този тип дейности, те са малко като коне с капаци, свикнали да обработват пациенти на конвейр.
Трета препоръка: промени си начина на тренировка.
Премни от аеробно към анаеробно трениране.
Казано най - просто замени продължителните тренировки с много повторения с кратки, тежки тренировки с по - малко повторения, без или с намалено кардио. Този цикъл е анаеробен, което означава, че на практика не включва хемоглобина, а организмът има собствени начини да се справи с излишните нива.

И най - вече: карай го лежерно, спокойно. Високият хемоглобин много рядко е заради сериозни заболявания. Най - често е временно явление, което си предизвикал по някакъв начин.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 16.10.07 06:35.

02.11.07
17:46

Можеш ли да си покажеш изследването с кръвната картина. Както и наистина преди да правиш каквото и да е отиди на още поне 1 лекар. Това с точенето или глада ми се вижда доста шантаво. Но може на първо време ако взимаш някакви по тежки добавки да ги спреш./креатин или някакви стероидни.../

02.11.07
21:37

northshore не е писал повече по проблема.Предполагам е било само временно и се е оправил.Може да даде някои параметри на кр. картина,ако има още оплаквания.Най-добра преценка може да направи лекар от хематологично отделение.При необходимост там може да му направят подробни изследвния,каквито в обикновените лаборатории не се извършват.Между другото  в две-три теми пишеш за сърцебиене,умора или задух.Било е през декември някъде и това лято.Очевидно още тогава си имал тоя проблем.

Умора и задух едва ли имат връзка с висок хемоглобин. По - скоро с нисък.
Или с хитрите диети.

03.11.07
07:48

казано от D3BEP на 03.11.07, 07:38:

Умора и задух едва ли имат връзка с висок хемоглобин. По - скоро с нисък.
Или с хитрите диети.

Здравейте отново. Да, съжалявам, че не съм писал, но просто нямах време напоследак. Правих си други изследвания в други градове (Плевен, София) и там лекарите са на мнение, че просто съм със “спортни” заложби и било нормално показателите да са ми по високи. Също казаха, че и високия хемоглобин до някакви граници е полезен, защото кислорода по бързо стигал до тъканите. Благодаря на всички отзовали са :)

03.11.07
08:23

Еми чудесно.Умерено високия хемоглобин е голямо предимство.Някои вземат еритропоетин за да си го качват изкуствено.Ти  го имаш по натура.Също трябва да си сигурен,че нямаш проблеми с бял дроб и сърце.Хемоголобина се повишава компенсаторно в тия случаи.Не искам да ти се бъркам в нещата. Понеже tpd писа,добавих своето мнение.

казано от Миро на 03.11.07, 08:23:

Еми чудесно.Умерено високия хемоглобин е голямо предимство.Някои вземат еритропоетин за да си го качват изкуствено.Ти  го имаш по натура.Също трябва да си сигурен,че нямаш проблеми с бял дроб и сърце.Хемоголобина се повишава компенсаторно в тия случаи.Не искам да ти се бъркам в нещата. Понеже tpd писа,добавих своето мнение.

Е, ти пък къде го прати :)
Стига си го плашил момчето. :cheese:  Да не е на 70 години. Теоретично е възможно при наполовина нефункциониращ бял дроб организмът да вдигне хемоглобина за да компенсира недостига на кислород(макар че там ще има ред други промени, много ще си личат и белите кръвни), но къде ги търсим тея неща при младо момче, спортист. Това е при сериозни и проточващи се заболявания.

03.11.07
22:19

преди 2 години и аз имах същия проблем. не се притеснявай не е нищо толкова страшно. всъщност вариантите са 3, не 2 както са ти казали. а третият е да пиеш хапчета, които обаче могат да доведът до импотентност... та да се върнем до най-приемливият вариант - диетата. намали месото! и то дръстично. по 2-3 пъти в седмицата яж месо - риба и пиле. забрави всичко сладко и мазно най-вече! яйца, кашкавал, топено сирене, сметана и всичко богато на наситени мазнини. избягвай още всичко богато на желязо! никакви дроб и червени меса. никакъв алкохол!!! и най- важното пий мнооого вода ако не са ти казали.. това е лечението! 3-4 литра на ден, а когато тренираш и повече! с една дума кръвта ти е мн гъста ;). тренировките на мен не ми пречеха.. отне ми около месец тази диета, но най-важното е количеството вода, което трябва да се запази около 3 литра на ден и за напред. просто си борй чашите. айде успех и не се безпокой, не е страшно и се случва.

Мнението беше редактирано от AMAZER на 03.11.07 22:31.

Само да обърна внимание, че много хемоглобин в червените кръвни телца и много червени кръвни телца(еритроцити) в кръвта в следствие на обезводнявване) са две съвсем различни неща. Хемоглобинът не води до “гъста кръв”. Еритроцитите водят. Има смесени заболявания - еритроцити + хрмоглобин, н оявно на колегата не е такова.
Но както и да е. Идеята е ясна. Имаш “спортен” хемоглобин. Ще те бъде.

05.11.07
21:32

казано от D3BEP на 05.11.07, 20:39:

Само да обърна внимание, че много хемоглобин в червените кръвни телца и много червени кръвни телца(еритроцити) в кръвта в следствие на обезводнявване) са две съвсем различни неща. Хемоглобинът не води до “гъста кръв”. Еритроцитите водят. Има смесени заболявания - еритроцити + хрмоглобин, н оявно на колегата не е такова.
Но както и да е. Идеята е ясна. Имаш “спортен” хемоглобин. Ще те бъде.

При обезводняване другите показатели щяха да бъдат понижени/завишени, затова не го казах като вариянт. Междодругото колкото за базика - една докторка ми каза да спра стероидите и анаболите. И най важното беше, че беше напълно сигурнa, че вземам от горе посочените неща. Просто се хванах за главата и си заминах без да и кажа нито дума :)

Мнението беше редактирано от northshore` на 05.11.07 21:33.

NA

09.11.07
01:28

Пич, важно е да споменеш колко ти е хемоглобинът. Питам, защото аз също съм с висок, който е близък до горната граница от 180 (конкретно 171), но НЯМАМ проблеми и всичко си е окей с мен. Не знам на какви лекари си попаднал, за да те съветват нещо подобно, затова бъди по-конкретен - има всякакви престъпни смотльовци, затова внимавай!

Мнението беше редактирано от Nacionala на 10.11.07 17:07.

14.11.07
20:46

Имам въпрос свързан с хемоглобина. Миналата седмица си направих изследванията и преди 2 дена си взех резултатите - общо взето всичко ми е в нормите и съм здрав. Хемоглобинът ми е 146, при долна граница за мъже 140. В нормата съм, но искам да го повиша. Какво да променя в храненето си и в тренировките си с тежести. Мисля, че има значение затова ще спомена, че кардио не съм правил от месеци.

NA

15.11.07
01:55

казано от diksi на 14.11.07, 20:46:

Имам въпрос свързан с хемоглобина. Миналата седмица си направих изследванията и преди 2 дена си взех резултатите - общо взето всичко ми е в нормите и съм здрав. Хемоглобинът ми е 146, при долна граница за мъже 140. В нормата съм, но искам да го повиша. Какво да променя в храненето си и в тренировките си с тежести. Мисля, че има значение затова ще спомена, че кардио не съм правил от месеци.

Яж повече месо. Също така наблегни и на копривата, спанака, червеното цвекло, червеното вино...

15.11.07
09:04

Яж месо.Черният дроб има много кръв и желязо.Вземай си често свински или телешки.Пържен,варен или приготвен на дробсърма. Които има подагра,да го избягва.Чорба от млада коприва също повишава Hb и стимулира имунитета освен това.Зимата боледуваш по-малко.За тренировките.Леки кросове в планината и въобще по-дълъг престой нависоко го качват.Но ефекта е временен за 1-2 седмици.Упражнения изискващи повече кислород ще го повишат.

15.11.07
16:43

Границите за мъже са от 140 до 180, като моя хемоглобин е 178 казаха, че е завишен и от там се тръгнаха по едни доктори.. Всичко е в нормите. Правих си пак изследвания и важното е, че хемоглобина не си мени показателите, а си беше толкова пак.

Точно така, хемоглобинът трудно се променя бързо.
Чудно ми е при 178 от 180 защо са те отписали.
Мисля, че даже малко над границата да си, па кне став адума за сериозно отклонение за спортист, а ти си даже под....

16.11.07
21:56

Благодаря за отговорите. Ще включа и леко кардио поне за тонус.

NA

17.11.07
21:37

казано от D3BEP на 16.11.07, 09:17:

Точно така, хемоглобинът трудно се променя бързо.
Чудно ми е при 178 от 180 защо са те отписали.
Мисля, че даже малко над границата да си, па кне став адума за сериозно отклонение за спортист, а ти си даже под....

Защото е пълно с “компетентни” лекари, яд ме хваща чак на подобни диагнози, а хората като не са наясно, вярват сляпо и после съжаляват. Пък и в някои случаи се стига до фатален край, но ще стане прекалено дълга темата.

20.11.07
20:19

По въпроса, клетките на хемоглобина се подновяват с цикличност 3 месеца.

21.11.07
19:31

Това какво значи?

21.11.07
21:45

По точно е да се каже,че червените кръвни клетки(еритроцити),съдържащи в себе си хемоглобина живеят средно 120 дни+,—12дни.След това се разрушават в далака и черния дроб,като се подменят с нови.Ежедневно загиват и постъпват като нови около 200 милиарда еритроцити,по 10 милиарда всяка секунда(отговарящо на 25 грама хемоглобин или 40 милилитра кръв за денонощие).

22.11.07
13:30

Ясно, а примерно възможно ли е да си тренирал определен период от време и клетките са се подменили тогава и съответно честите тренировки са оказали влияние върху нивото на хемоглобина? Или това няма никакво значение? От какво зависи нивото на хемоглобина? Генетично ли ти е заложено или може да се постигнат високи/ниски показатели с начина на живот?

казано от northshore` на 22.11.07, 13:30:

Ясно, а примерно възможно ли е да си тренирал определен период от време и клетките са се подменили тогава и съответно честите тренировки са оказали влияние върху нивото на хемоглобина? Или това няма никакво значение? От какво зависи нивото на хемоглобина? Генетично ли ти е заложено или може да се постигнат високи/ниски показатели с начина на живот?

Нали ти го писах това бре :)
Зависи от глобални фактори, като:
- ниво на кислород в атмосферата
- ниво на СО2 в атмосферата
- атмосферно налягане

И от ред индивидуални неща:
- колко често и колко дълбоко дишаш
- плуваш ли
- сърдечен ритъм
- контатна площа на белия ти дроб, килограми, обем циркулираща кръв.....
- метаболизъм на клетката
- преобладаващ вид на натоварване - аеробното предполага повечко хемоглобин
- заболявания
- начин на хранене

22.11.07
18:10

Хах, да вярно, извинявай :) Благодаря ви много момчета

22.11.07
21:48

Образуването на хемоглобин се стимулира от приемането на желязо,витамин Б12 и фолиева киселина.И още.В състояние на покой в циркулация е само 55-75% от  всичката кръв.Останалите 25-45% са в кръвните депа-далак,черен дроб,кожа и т.н.Тая кръв е по-богата на еритроцити и хемоглобин.При физическа работа се включва в общото кръвообращение и увеличава веднага преноса на кислород и броя им с 10-20 %.Например след 2 минутно вдигане на щанга се увеличават с 10 %.При много тежки продължителни натоварвания,хемоглобина може да намалее с с 10-15 %(50 километра колоездене или скибягане).Системните тренировки увеличават по-дълготрайно еритроцитите и хемоглобина като една адаптация на организма към натоварванията.

23.11.07
16:44

А защо при по продължително натоварване (колоездене) се намалява хемоглобина? Лятото на ден карам по 35-40км ? Не е ли така, че когато повече тренираш имаш по дълбок въздух и по добре можеш да дишаш?

23.11.07
18:29

Това са резултати от научни изследвания,които не съм извършвал аз.Уточнява се,че става въпрос за много тежки изтощителни състезания и тренировки.
Ефекта е изразен при нетренирани и слабо тренирани хора.Само при големи свръхнатоварвания става при добри спортисти.Хемоглобина се състои от около
600 аминокиселини.Има два компонента-една белтъчна част наречена глобин и 4 молекули от небелтъчна компонента наречена хем.Хема,съдържащ желязо е около 4 % от молекулата на хемоглобина.Белтъчната съставка глобин около 96 %.Очевидно при много тежки натоварвания,в организма не достигат временно протеини и аминокиселини за синтез на глобина.Оттам на хемоглобина.Синтезът е затруднен.
Отначало както писах,хемоглобина се качва бързо заради преразпределение на кръвта.По-богата с HB идва от кръвните депа.
Недостигът на кислород от престой в планината(над 2 000метра)или чести интензивни тренировки повишава HB за по-дълго време.Става ето така:кислородната недостатъчност(хипоксия)предизвиква образуването на хормона Еритропоетин в бъбреците и черния дроб,който действа директно върху костния мозък и стимулира еритропоезата(кръвообразуването).Това е механизма.
Хемоглобина се покачва временно и при загуба на много течности.Най-обективно се изследва сутрин на гладно.

23.11.07
21:03

Това си е така - при нетренираните хора, изведнъж да тръгнат да правят тежки тренировки на следващия ден ще бъдат като трупове (извинявам се за израза). Но ако човек често си тренира, не пречи веднъж на няколко дни или седмица да натоварва в малко повече организма си :)

23.11.07
21:58

Да,прав си когато не е редовно.От снимката се вижда че си в добра кондиция и такова натоварване не ти е проблем.
Намерих в статията отговора на въпроса ти за  хемоглобина.”В някои случаи се установява намаляване на еритроцитите и хемоглобина с повече от 10-20%.Наблюдава се  у по-слабо тренирани лица и се обяснява с понижаване на осмотичната резистентност на еритроцитите и тяхното по-усилено разпадане през време на натоварването”.Имаме разпадане без достатъчно компенсиране.Възстановяването настъпва през почивката.

Значи, това което четеш може би е материал касаещ хемолитичните анемии.

Нортшор,
Нормалното хемолитично равновесие на разпадането на еритроцитите се нарушава както Миро каза, осмотично.
Само че осмотично не значи от аеробика.
Означава нарушена хомеостаза. Соленост, киселинност, температура, налягане.
При тоакова нарушение клетъчната мембрана губи осмотичното равновесие. През нея неконтролирано навлизат или напускат вещества, губи се избирателната пропускливост на клетката, налягането й се променя и тя се разрушава.

В случая с еритроцитите неболестното им свръхразрушаване се получава най често:
- загуба на равновесие със средата по отношение на сол и фосфорни йони
- загуба на температурно равновесие
- загуба на равновесие в киселинността
Структуриал съм ги горе долу по важност. На промени в кръвното налягане са по - резистентни, въпреки че при достатъчно критични условия няма резистентни и нерезистентни. Тук говорим все още за нормален организъм с отклонения.

Случаят, за който ти говори Миро, вероятно е доста екстремален. Голяма водна загуба и загуба на сол например.
Там гибелта на еритроцитите е просто симптом на настъпващи необратими промени, не причина. Еритроцитите първи го усещат, но това е повсеместно нарушаване на клаиево - натриевата помпа, т.е. на водното съдържание на клетките, храненето и дишането им и жизненият им цикъл.
Проста загуба от 10% не е фатална.
И обикновенно осмотичното разлагане е съпътствано от появата н аспецифични клетки в кръвта.... Еритроцитни съществуващи клетки, които се деформират при наличие на хемолиза. Как се казват, забравих.

Причината за разпадането не би бил липсата на белтък, всъщност даже и налична, тя не може да е решаваща за 1 - 2 часа тренировка повече. Причината би била нарушенаа соленост и липсата на глюкозни фосфати и АТФ включително и в еритроцита, което би накарало еритроцита “да се нагълта” с кислород за претоварените клетки и трайно да се окисли. Съществува подобна анемия в следствие на преокисляване на хемоглобина поради наследствена липса на определен тип глюкозни съединения
1. ТОва обаче е почти невъзможно да доведе до смърт или необратими последици. 20% загуба на еритроцити е абсолютно допустима за организма и до възстановяването й ще се компенсира с ред системи, вкл. и увеличаване на хемоглобина.Организмът може да загуби до 30% от кръвта без шок, а само еритроцитите компенсира даже по - лесно.
2. Всъщност при спортистите връзката е обратна, синтезът на тези телца е ускорен и наличието на кислородопренасящи фактори в кръвта е увеличено, не намалено
3. Смъртта на еритроцитите буквално “вади очите” при кръвната картина. Не излиза нито хемоглобина, нито еритроцитите, а живите еритроцити са видимо деформирани.
Така че поводи за притеснения нямаш, не само че не е зле, а даже е добре за снабдяването на тъканите с кислород.

25.11.07
17:32

Ами не.Материалът не е за хемолитични анемии.Използвам информация от учебник по физиология на човека и физиология на спорта.За еритроцитнотото разпадане цитирам в кавички написаното там.Как се тълкува?Учебника не е писан от мен.Разделът Кръв е от професор Добромир Добрев. Знаем,че еритроцитите живеят средно 120 дни и се разпадат.Възможно е някои от тях с изтичащо време да се разпаднат преждевременно при неблагоприятни условия.Тежките тренировки предизвикват временно повишена киселинност на кръвта-ацидоза.Която се отразява недобре на червените телца с изтичащ срок.По-слабо тренираните хора  бързо ще усетят умора и ще спрат.Не всеки преодолява маратонската дистанция например.
За Нордшор това едва ли е проблем.Има атлетична фигура за възрастта си и въобще за спортуващ.Тая информация ще му бъде за обща култура.Пиша в подобни теми по такъв начин,че поне 10 души да имат полза от прочетеното.

Ами и аз това казвам.

Причината би била нарушенаа соленост и липсата на глюкозни фосфати и АТФ включително и в еритроцита, което би накарало еритроцита “да се нагълта” с кислород за претоварените клетки и трайно да се окисли.

Не споря с учебника.
Но ,това, което искам да ти кажа, Миро, е че навлизаш в дълбоки подробности и наистина крайни случаи, които са редки и само плашат човека. Хубаво е че четеш учебници, хубаво е че са ти интересни и се вглъбяваш. И аз съм чел. Но не всеки случай може да се онесе към всеки проблем и наличието на улика не дава присъда.

Примери:
- цитираното от теб 120 дневно средно битуване на еритроцитите на този свят всъщност НЕ ОЗНАЧАВА бърза промяна на кръвната картина, което беше случаят, за който говорим. Без да добавям, че говорим за промени на кръвната акртина в следствие на спорта, а не на радиация! Може да трае години. Бърза промяна на картина на телцата вече се постига при сериозни промени на КРЪВОТВОРНИТЕ органи. Иначе, те и 20 минути да живееха, има система за компенсация и поддръжката им в нормални граници. Абсолютно излишно е да се прави ДКК днес и другата седмица, освен например при тумори в костния мозък, не дай боже никому!!! Даже и при таквиа заболявания при нормалната профилактика се взема кръв около два пъти месечно.
- цитираната от теб патологична смърт на еритроцитите в следствие на физическо натоварване... Искам да видя при колко и какви индивиди са я засекли. Нормалната “смъртност” на еритроцитите при регуларно физическо натоварване - спорт - не си заслужава споменаване. При натоварване  задухът и умората идват не от сеч в еритроцитите(би следвало да пикаем кръв след това), а в следствие на дългосрочна работа на т.нар. “кислороден кредит” и кумулативен кислороден недостиг в организма, който блокира мускулната работа. Този кредит започва да се натрупва още от старта на движението, просот ралзичен организъм има различни резерви  иразлично се адаптира към него.

Това, което казвам ,е че познанията ти са дълбоки и доста над средното ниво. Само че не знам дали пишеш пост за десетки хора. Аз ще ти кажа, че ако съм незапознат и задам въпрос, на който търся отговор и ми отговориш ти, отговорът ти е първо неясен и второ определено ще ме вкара във филм. Т.е. на мен няма да отговориш, дали ще отговориш на другите - не знам. Ще ме наплашиш и ще ми изскочат 15 други по - сериозни въпроси вместо отговор на 1 прост. Казвал съм ти го това мисля :) Какви бяха тези филми, дето го вкара момчето. Сърдечна и белодробна недостатъчност ли не беше; окисляване на еритроцитите от спорта, кръвна картина колкото може по - често, ацидоза... Чакай бре. Момчето просто тренира и има 148 от 150 допустим хемоглобин...

Бе знанията са си знания, но има сфери, в които колкото по умерено се показват, по - добре. И отклоненията по темата имат значение за теб, но се съмнявам дали наистина четящите ги оценяват.

Поздрави и без лоши чувства, мен лично ме кефи интересът и енциклопедичността в изказванията ти, но според мен стресираш нацията....

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 25.11.07 18:24.

25.11.07
19:33

Няма нищо стряскащо с това, което Миро казва. Напротив - даже е полезно да се знаят такива работи, за да се действа на време ако не дай си Боже се случи на някого нещо от горе изброените неща.  Направих си изследванията и всичко си е в норми, след 6-8 месеца ще отида пак за профилактика. За 1 седмица 3 пъти ми вземаха кръв, що не още 1-2 пъти, че ептен да не остана с кръв (в кръга на шегата - докторите ми бяха казали да ми източат кръв и аз от толкова изследвания сигурно вече съм в нормите.. ;) ) Важното е, че си разбрах и кръвната група, защото не си я знаех (нулева положителна :) )

25.11.07
21:40

Ами Дзвер,питат хората за нещо. :question: И който има някаква информация дава някакъв отговор.Както  разбира нещата.Когато Нордшор постави темата,нямаше много информация за какво става въпрос.Малко пренавих нещата за да е по-предпазлив.Казах да изясни всичко напълно за себе си.За да знае какъв  е  проблема и доколко е сериозен.Обясних за хематолозите,че са много печени в това.Направил е навреме всички прегледи и изследвания,които са благоприятни.Сега ще е спокоен.Няма да го изненада нещо неприятно.Това е което ще кажа за свое оправдание. :zip:
Иначе съм съгласен ,че това което пиша може да е скучно и досадно за посетителите на форума. :smirk: Затова обикновено го правя лаконично,с 1-2 изречения.В случая обобщих информация от два-три листа на учебника в 5-6 реда.Съгласен съм,че може да е неясно и мъгливо. :gulp: Дано някой е разбрал и има някаква полза. :grrr:

Мнението беше редактирано от Миро на 26.11.07 03:58.

То и аз му отговарям. Въпросът е как.
Но щом за Нордшор не е притеснително, извинявам се :)

Не съм специалист по медицина и немага да ти дам компетентно мнение по темата за хемоглобина но мога със сигурност да ти кажа, че даряването на кръв е супер полезно за организма( 2 пъти годишно) тъйкато источваш част от “мръсната” застояла кръв и за около 2 седмици май беше, количеството источено кръв се въстановява, но този път тя е напълно “прясна”, секи един лекар или фармацефт може да потварди това  ;-)  , пък и да не забравяме, че по този начин спасяваме или помагаме да бъде спасен нечии живот, което е една много голяма мурална облага лично за мен.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1