няколко въпроса

24.10.07
09:09

Мисля, че е по-редно  да ги оформя като нова тема. Имам няколко въпроса, които може би на някого ще прозвучат глупаво. Моля за извинение за неграмотността ми.  Все пак - искам да знам.

1. Чета по списанията за фитнес и не разбирам следното: каква е разликата между вдигане на щанга от лег и бенч преси, които пък на друго място ги видях като упражнение, което според мен е изтласкване на дъмбели за гърди?
2. Зашо някои жени докато правят клекове, а и мъртва тяга,  си слагат височинка. тоест стъпват на голям диск от 20 кг да речем, или само петите им са на височината?
3. При коремни преси от лакътна опора - има ли значение докъде си вдигаш краката (на 90 или почти до горе на 180 градуса, или свити в колената ) за натоварването?

24.10.07
09:28

1. Bench press = изтласкване от лег, в повечето случаи значи с щанга. Dumbell bench press - изтскване с дъмбели от лег. Грешка или недоглеждане при превода?
2. Май слагат  малки дискове под петите за по добър баланс при начинаещи - да не залитнат назад?
3. Според мен оптималното е повдигане докато палците са горе долу на нивото на очите, коленете съвсем леко свити. Като/ако не можеш повече - продължаваш със свити колене. Но най-важното е да не “замахваш” с кръста, ако уреда е същия като при мен - опри таза на задната плоскост и гледай да не се отлепя :)

Мнението беше редактирано от vlade на 24.10.07 10:51.

24.10.07
09:43

казано от vlade на 24.10.07, 09:28:

1. Bench press = изтласкване от лег, в повечето случай значи с щанга. Dumbell bench press - изтскване с дъмбели от лег. Грешка или недоглеждане при превода?

Благодаря! Значи е едно и също - а на мен ми е странно че в едно списание го дадоха заедно с изтласкването от лег като две отделни и РАЗЛИЧНИ упражнения!

Мнението беше редактирано от kozunak на 24.10.07 10:28.

1. Bench press си е класиката - повдигане на щанга от лег. Обаче ако не се поясни дали barbell(щанга) или dumbell(дъмбел) bench press, може спокойно да приемем, че просто се има предвид движението.

2. Не само жени го правят. Хората които не са свикнали да правят тези упражнения(клек най - вече) отлепят петите от земята, а това е доста непрепоръчително. Затова с подпора отдолу е по - лесно. Малко са се изхвърлили с тия 20 кг. дискове като и 2.5 ще свършат работа.

3. В случая най - голямо е натоварването като не замахваш с кръста, краката са прави и сгъваш до 90 градуса. Другия вариант, и много по - добър,  е да се хванеш за лост за набиране и да сгъваш краката си по същия начин, но колкото може по - нагоре. Е тогава става... Да кажем, че не е за начинаещи. В моята зала го правим аз и още 3 момчета точно.

Аз не съм жена ама реших пък да напиша нещо и аз :)

24.10.07
10:30

Благодаря за отговорите!  :-)
Пак за тия бенч преси - списанието бе на български и имаше и снимки, които според мен изобразяваха едно и също упражнение. Ето затова попитох. И на снимките си беше сщанга.

24.10.07
14:54

1.бенч пресите и вдигане от лег е едно и също
2.ако стъпват на платформа/дискове при мъртва тяга е защото искат да увеличат диапазона на движение и да се получи повече стрес в задната част на бедрата, ако стъпват с петите на дискове при клякания това е за баланс при недобре разтегнати ахилесови сухожилия, след известно време няма нужда от това.
3.най-добре е да се прави с изпънати крака като бавно вдигаш до паралел и после бавно спускаш без да използваш люлеене.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1