Извара вместо месо

PS

13.12.04
19:14

Може ли да се замени месото изцяло с извара соя и други?
може ли да се покачва тегло без месо?
Пишете на кирилица! Спазваите правилата във форума!
Направен е механичен првод на мнението ви.
по-здрави
Емил

Може. Тегло без месо може.
Дори и мускулна маса може без месо, дори във форума имахме няколко вегитарианци.
Добри източници на протеин са ти извара, яйца, соя, млечни продукти...
В сайта има таблица със съдържанието на основните продукти.
Във всеки случай:
ВЛАААААДОООО :) Къде си?

13.12.04
20:50

на вегетарианците, които не ядат и млечни продукти никак не би им било лесно...
аз лично исках да си карам коледните пости, после великите, но само на соев протеин ли да го карам?

иначе, propellerheads, отговорът е и да и не:
виж тук за изварата: http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s000b.html
и тук за пържено свиснко например: http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s01qa.html

и скрол-ни най-долу на страницата, където е даден Protein Quality и амино-оценка. Та в този смисъл - да, заменими са донякъде, но в месцето има и други неща =)

13.12.04
20:57

Може, но трябва да знаеш кои храни да комбинираш за да получиш всички незаменими аминокиселини. При всички положения е много по-трудно без месо, но далеч не е невъзможно.

14.12.04
06:56

само соята се доближава до месото, без месо можеш да качиш килограми,но става трудно,трябва да ядеш/пиеш доста мляко+яйчен белтък. А протеините в изварата са зле като биол.стойност

14.12.04
13:44

изварата си е прекрасна, и е с амино-оценка над 100%

Essential Amino Acid -> % of optimal
Tryptophan 101
Threonine 130
Isoleucine 210
Leucine 156
Leucine 156
Methionine+Cystine 158
Phenylalanine+Tyrosine 170
Valine 177
Histidine 175

Amino Acid Score: 101

стигат ти 250 грама извара за да си набавиш 30 г. протеин.
за да си набавиш протеини от прясно мляко, трябва да изпиеш 1 литър
или да изядеш 8 яйчни белтъка... (само за едните 30 грама...)

14.12.04
15:39

Между другото, изварата е един от продуктите, които искам да занеса за изследване. Струва ми се, че при производството й не се спазват никакви стандарти и ми е много съмнителна. Защото продават и извара дето е по-скъпа от сиренето, обаче ние не говорим за нея май, а за оная евтиничката. Освен това усвояемостта на изварата е доста по-малка от тази на яйцата например (за точни цифри ще трябва да си погледна таблиците вкъщи), та нещата не са толкова розови (с изварата). Иначе и аз я набивам здраво (евтин източник на качествени протеини), ама да не се окаже, че сме измамени камилчета накрая :D Щом проверя нещата (когато и да стане), поствам резултатите.
Поздрави!

14.12.04
20:56

въпреки това, което пише Лео, има незаменими АК-ни, които ги няма в изварата. Не съм специалист по вегетарианско хранане, но знам, че трябват определени съчетания от храни, които до компенсират неупотребата на месо. Имидж ще помогне най-добре, но той нещо се загуби напоследък :D .

15.12.04
12:52

Единствената храна, която съдържа всички незаменими АК (автомат калашников - шега, щото ме наваде на спомени) е млякото. Така поне аз съм чел.

15.12.04
17:32

Парс, има ги всички, ве =) така поне пише в НутришънДейта.ком
Иначе, за вегетарианците - така е - трябва да комбинират и то мъдро =(

Марто, не е така.

Protein is made up of chemical building blocks called amino acids. Hundreds of different amino acids exist in nature, but nine specific ones are essential to human nutrition and cannot be synthesized by the human body. These nine essential amino acids – histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, theronine, tryptophan, and valine – must all be supplied by your diet.

Different foods contain different amounts of essential amino acids. In general, most proteins derived from animal sources (e.g. meat, fish, eggs, and milk) contain a full complement of the essential amino acids. These proteins are often referred to as being “complete proteins. Many proteins derived from plant sources (vegetables, fruits, and grains), however, are low in one or more of the essential amino acids, and are classified as “incomplete proteins”. For an incomplete protein to supply the body’s minimum needs, a larger total amount of the protein must be consumed, or it must be combined with another protein with higher levels of the limiting amino acid.

Цитатът беше от тук (обяснителна страница за статистиките в nutritiondata.com , тук е обяснено и за амино-оценката, която може да намерите накрая на всяка страница за дадена храна в nutritiondata.com ):
http://www.nutritiondata.com/analysis-help.html (кликате на “protein quality”)

“A score of 100 or above indicates a complete or high-quality protein; a score below 100 indicates a lower quality protein.”

Ето малко примерни оценки (на дъното на съответните страници):
соята: 90 http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s020x.html
печен свински бут: 116 http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s01me.html
мляко: 129 http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s0029.html
скумрия: 102 http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s0355.html
tuna 102: http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s0374.html
орехи (само за пример) 48: http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s02f6.html
извара: 101 http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s000b.html
нашето си саламурено сиренце 127! http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s000i.html
пилешко бутче с кожата: 102: http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s00jo.html
пуешко бутче: 101 http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s00n5.html

само ето това ме учудва много:
кисело мляко: 52 !!! http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s002w.html
...

ПС: Между другото, това ми напомня, че не само вегетарианците трябва да комбинират мъдро:
ето например на киселото мляко единственият проблем му е Tryptophan. Но човек може да хапва кисело мляко със соя например (Tryptophan 110%) или със саламурено сирене (Tryptophan 128%) или със орехи дори (Tryptophan 101%) като така подобри поне с малко (зависи и от количествата и усвояемостта) качетвото на протеина, който приема...

15.12.04
17:42

Еми верно, така пише, обаче аз съм чел друго (не в нета). И тук не е толкова важно кой е прав (въпреки, че ще видя къде го четох и ще цитирам), просто това е поредното доказателство за мен, че трябва да си практик, а не теоретик в този спорт. Изводите всеки може да си ги направи.
Поздрави!

15.12.04
17:51

Разбира се, че не е важно кой е прав.
Важно е да намерим истината. Никой не казва, че данните на Nutritiondata са най-точните (аз съм доста склонен да им вярвам де).
Важно е да знаем по какъв начин и да си набавяме нужните хранителни вещества за да спестим - пари, време, нерви. (”Хубавите неща стават бавно, затова нека не губим време”).
За теоретиците и практиците =) ами нутришън съветниците на разните профита са теоретиците и изглеждат смешно, но профитата отиват при тях и слушат техните съвети (справка “Jay Cutler - A Cut Above”). Аз също изглеждам смешно, де =)

15.12.04
18:01

Еми в тоя дух, аз си мисля, че номера е да се храниш разнообразно. За спестяване ползвам изварата, но поради изложени вече причини, я хапвам в две хранение дневно (щото не съм въобще сигурен какво има вътре), а востаналите хранения, протеина приемам от други, различни източници. Абе разнообразието му е майката (според мен)

15.12.04
20:56

Leo, предвид това което даде като данни съм склонен да мисля че просто не си спомням добре и комбинирането на различини протеинови източници е особено важно за пълните вегетарианци, т.е. тези които не ядат и млечни продукти, тъй като протеините от растителен произход, а не изварата са с по-непълноценен АК състав.
Месоядните също естествено е добре да ползват разнообразни източници на протеин.

ВН

20.12.04
02:38

Едва ли има белтък в храната, в който дадени АК да отсъстват. Когато се говори за пълноценен белтък, става дума по-скоро за определено съотношение на заменимите към незаменимите АК както и пропорциите на всяка отделна АК в състава на белтъка. Повишеното съдържание на някои АК-ни може да забави/възпрепяства усвояването на други и пр. Дълги години се дифинира какво е това “идеален белтък”. Обикновенно се използват сравнителни стойности на еталонни белтъци, като яйчния или суроватъчния белтък. Много от фирмите произвеждащи белтъчни конценрати се стремят да улучат такава пропорция между АК-ни в състава на белтъка, която да се усвои най-бързо, като в това време пропорциите на отделните АК-ни са в близки до тези на АК-ните в човешкия мускулен белтък.

Сега на въпроса на пусналия темата:
Да, изварата, сиренето и кашкавала, соята, яйцата и високобелтъчните им продукти могат да заменят месото!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1