29.10.07
22:08
Има ли нещо като ефективност на мускулите, мускулните влакна или клетки? Т.е. дали при определен човек мускул с определени размери може да бъде по-силен или по-слаб в сравнение със същият мускул при друг човек?
30.10.07
07:45
Сигурно има, но най вероятно е неизчислима величина. Защото зависи от нервната система. При оптимално участие на нервен импулс КПД ще бъде най - голямо - ще се отдели най - голямо количество енергия в точно необходимо време и ще се извърши най - доброто и енергично сгъване. Само че как да го разберем участието на този нервен импулс....
Иначе иамнентнат хаактеристика на мускулите е максималното допустимо разгъване. Има приблизителен начин да се изчисли, по предполагаемият брой мускулни влакна умножено по устойчивостта на опън на едно. Но това показва максималното допустимо натоварване на мскула, а не означава, че ще го реализираш .Например за твоите грди тоя показател може да излезе 350 кг.
Какво точно се опиваш да изчислиш?
Чисто механично навсякъде където има действие, свързано с консумация на енергия и извършена работа има КПД. Не значи обаче че за всичко има точна формула. Грубо може да се сметне нещо, но няма да е точно. Всъщност пр иконвенционалните методи като нищо ще изкарат, че с едно сгъване на бицепса, повторено 1000 пъти в различни условия, КПД -то ти е едно и също
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 30.10.07 07:53.
Според мен разликата идва в залавните места на мускулите - 5 мм разлика дава огромни отклонения в силата (+ -)
Наистина от голямо значение са залавните места.
Както и състоянието на нервната система и прочее все неща, които няма как да се сметнат (може би, де да знам все пак).
Но някъде бях чел преди време, че ефективността на мускулите е около 10-30% (зависи от човека). Като това било някакви сравнително груби данни, базиращи се на консумираната енергия, енергията, превърната в работа и енергията, отделена като топлина. Как са сметнали консумираната енергия не знам, но може би си има начин. Все пак чрез някакъв тип изгаране могат да определят в храните какво има (протеини, мазнини, въглехидрати)...Умни глави има по света ;)