Да изберем българските символи !

11.11.07
08:10

http://www.infobulgaria.info/new2/bgsimvoli/

Страхотна идея. Записах се.

11.11.07
22:21

И аз,още на обяд,но не можах да се отчета и в темата :)

12.11.07
11:30

Не подкрепям подобни инициативи.  Нито тази, нито “Великите българи” навремето. Защо ли - защото не ми се струва редно да се опитваме да слагаме на кантара Рилския манастир и Мадарския конник или пък Цар Симеон и Васил Левски. България може да се похвали с много велики неща, всяко със своето значение и принос за българщината. Безумие е да се опитваме да кажем “КОЙ  Е ПО-ПО- НАЙ”. Това не е Биг Брадър, където да гласуваме дали да спечели Пеньо или Панайот. Тук става дума за история и култура.
Времето и историята вече са оценили великите български личности и паметници. Това,което трябва да направим ние, е не да гласуваме с есемесчета и по сайтове и отново да се делим да различни групи от поддръжници, а да помним и уважаваме великите символи на българщината.

АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ В САЙТА.

Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 12.11.07 11:32.

12.11.07
12:13

Доколкото разбрах става въпрос за представяне на България пред света.
Досадно би било да се прави подробно представяне с всички национални герои, забележителности, култура и т.н.
Идеята е да се представи България с няколко неща, които да асоциира чужденеца, когато чуе за нас. Или поне едно нещо, ако не запомни две или три.
И всеки от нас може да гласува за да определим кои са тези няклоко неща. А не после да се сърди, че са избрани неподходящи.

12.11.07
13:39

Ха, трудно определих или по-точно изсмуках от себе си отметките.

12.11.07
15:27

Трудно e да се определи от изброените в категориите точно кое да е символ, но нали затова е публично гласуването. Аз напълно подкрепям подобни инициативи, защото както каза Митака това е символ, с койте ще се асоциира мисълта на чужденеца, като чуе името България. Като чуем Франция се сещаме за Айфеловата кула, Триумфалната арка, френската любов, за Германия това е Райхстага и т.н. Всяка държава има националем символ. Ние имаме история, безброй културни паметници и велики българи, но не можем да се хвалим със всички. Това че аз избрах за културна забележителност Балкана, не значи че омаловажавам Мадарският конник или Триградското ждрело. За нас българите те са на един пиедестал, но това не можеш да го обясниш на чужденеца. Затова трябва да има няколко неща които да ни рекламират по света, а като дойдат чужденците и им кажем, че това което са дошли да видят е малка част от славната ни история и няма да им стигне престоя в България за да разберат, разгледат и се възхитят на всички паметници и опитат всичко от кухнята ни, да зяпнат и пак да дойдат. Това е моето мнение. Желая ви всичко най-хубаво! :-)

Каво пък, щом ще е за реклама на българщината и българския туризъм, няма лошо.
Великите българи беше една велика простотия, не знам кой болен мозък я роди и каква и беше целта.
Това обаче е първото с някакъв смисъл.

Защо избрах седемте рилски езера за глобален символ не знам.... Може би защото ми се иска в Бг да идват повече туристи.
За природен избрах Чудните мостове. За храна избрах киселото мляко. За културен избрах Мадарския Конник. Чудех се много дали да не е кирилицата за последното, но като се замислих - за познавачите нейната история е известна, но за всички произходът на написалите я и времето, когато са я сътворили  са доста спорни. Ще бъде един символ, зле приет от тези, пред които се прави реклама. Докато мадарският конник е нещо, което определено ти се запечатва в съзнанието и няма аналог.

Не и е много мястото на такава тема в този форум.
Нека и колегите да се изкажат.

12.11.07
15:53

Браво Митак, много хубава идея! УТре ще се включа и аз!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1