18.12.04
11:07
Здравейте всички.Как ви се струва това вегетарианско хранене .Цела е покачване на възможно по-чиста и качествена мускална маса.Аз лично я прилагах когато бях 80 кг (висок съм 1.80 м)
7:30-120 гр овесени ядки+2 супени лъжици стафиди+2 чаени лъжици белен суров слънчоглед(белени семки,ма са сурови)+1 кисело мляко(0,1%) + 2 яйца+1 таблетка мултивитамини&минерали
9:00-10:00-тренировка(веднага след тренировка 4 таблетки амино 2700+3 супени лъжици мед)
10:45-100 гр ориз+30-40 гр суроватъчен протеин
13:30-2 кисели млека(здравец 0,1%) и 250 гр картофи(варени)
16:30-2 кисели млека (здравец 0,1%) и 3 филии пълозърнест хляб(без брашно)
19:00-250 гр извара(обезмаслена)+салата зеленчуци
22:00-30 гр фъстъци+30гр млечно-яйчен протеин
Целия ден е съпроводен с обилно пиеене на вода(около 4 литра и повече)+пиене на натурални сокове(или фреш сок от ябалки и моркови)
Тренирах 3 или 4 пъти в седмицата(като правех с тежки килограми за гръб,гърди,рамене и крака)Когато прилагам тази диета се чувствам напълно възтановен и готов за борба с големите тежести.
Пропуснах да спомена че правя кардио тренировки в дните , когато не съм на тренировка (по 35 минути тичане на гладно,като преди да тичам пия едно-две кафета).
Бих ви помолил да си дадете мнението за моя хранителен режим .
Благодаря предварително. :)
Като количество, няма да ти коментирам програмата - ако качваш добре с нея, значи калориите й са си ок, съобразно с твоя метаболизъм.
Като качество е много добре, в смисъл доста чиста, имам само няколко дребни съвета и препоръки:
- с толкова много мляко и извара ми се струва че има опасност от прекалциране. Калцият е единствения минерал /поне аз не знам друг/, за който освен долна има и горна граница за консумация, а мисля че ти ще я минеш. Намаления прием на протеини от храни с млечен характер най-добре е да компенсираш с увеличен прием на ядки, бобови култури и соя, белтъци от яйца.
- ако оризът, който консумираш е бял, вземи си кафяв /необработен/, който освен, че е с по-нисък гликемичен индекс съдържа много ценни вещества, които се губят при преработката му, а като свикнеш е и по-вкусен /поне според мен/;
- добре е да се погрижеш за по-силно присъствие в менюто ти на ненаситени мазнини - маслини, зехтин, ленено семе и олио, други студено-пресовани оливии и т.н. първо защото са необходими за организма и второ при равни калории са за предпочитане пред въглехидратите, било то бързи или бавни /всички малко или много вдигат инсулина и ти пречат да качваш чисто/.
- винаги, когато можеш консумирай плодовете в сурово състояние - много по-добре е от всеки фреш, да не говорим за купешките натурални сокове, които са бъкани с химия.
Успех!
- да, ленено семе, олио, орехи, римено масло - за омега 3, ти предполагам си го знаеш, ако не - включи ги
- както каза Pars приемай повече студено-пресовани ненаситени мазнини - те понижават лошия холестерол и повишават добрия
зашо си си харесал “здравец” =) най-вече - защо нискомаслено? нискомаслените са по-кофти, понеже за да ги направят такива, правят неща, които не бихме искали...
аз лично си хапвам пълномаслено Пършевица (зеленичкото) и е чудесно... =)
Лео, аз също ям само Здравец 0,1%. Според мен при обезмасляването едва ли нещо серизно би трябвало да се случи, според скромното ми некомпетентно мнение не би трябвало да е и по химичен път. Ако някой знае как точно се прави обезмасляването - да напише.
Сега ако има някаква друга химия вътре - това може да се “случи” на всяко мляко, но една позната, която уж разбира от тези неща, твърди че Здравец е най-истинското мляко.
Не ям пълномаслено мляко, защото всекидневната ми порция от 2 млека е към 30 гр. /почти само/ наситени мазнини /ако е пълномаслено млякото/, като сложиш и наситените мазнини от другите храни, от които не мога да избягам /особено месото/, си става доста, а холестерола ми е леко над нормата. Дори и да не беше, бих предпочел да заменя тези мазнини от млякото с ненаситени мазнини от храните, които сам споменаваш заедно с ненаситени мазнини от още няколко други храни.
Млякото се “бие” при което се отделя маслото. Естествено, че не е по-химичен път! Освен това мазнината която се съдържа е от животински произход, което ще рече “лоша” мазнина 8) Макар, че аз лично изобщо не се съобразявам с това.. и ям съвсем нормално мляко.
[quote author=“perlsite”]Млякото се “бие” при което се отделя маслото.
И аз така си го представях... За пълномаслено или нискомаслено - въпрос на избор, но аз лично не виждам защо трябва да консумирам наситени мазнини, които мога да избягна /тези от месото и от други храни - няма как :D /, а и както казах холестеролът ми е малко над нормата, което е много верятно да важи за мн други момчета от форума, тъй като почти всички бб диети са с неблагоприятен ефект върху холестерола.
Момчета малко сте в страни от темата ,но няма нищо. Арт оф пеийн ,според мене ти е била добра хранителната програмка :) ,но е хубаво когато пак тренираш ,да си изготвиш още 2 програми ако ще ядеш по програма разбирасе. В тази програма виждам ,че липсват сиране и кашкавал ,което според мен е грешка ! Пи 1 литар прясно мляко и 1 литар кисело ,а не 2 литра кисело. Иначе и вегитариянски може да се покачва тегло и маса ,но трябва да мислиш за протиновите источници и да са възможно най-много.
по-здрави