21.12.04
13:07
При приятелката ми започнаха често да се появяват крампи нощно време. Най - често в двуглавия бедрен мускул или в прасеца.
Тежи около 75 кг за 1,75-1,80 м. височина и тренира от около година.
Тренира 3 пъти седмично по около час и половина - два, като в това се включва и доста кардио дейност. Не мисля, че претренира, определено е жизнена след тренировка.
Крампите са доста болезнени, свързани с пълно яко съкращаване на съответния мускул и дори повтарят.
Глупавото е, че:
Пие по поне 3, дори често минава 4 литра вода на ден, като при това не броим храната и дори киселото мляко.
Пие естествени витамини на Джеймсън(или както е там - канадците), които съдържат сериозен витаминен комплекс + магнезии, цинк, калции и т.н. минерали.
Яде обогатена с минерали морска сол и понякога пие Изотон, съдържащ цинк и магнезии. Не превишава с много допустимите дози(има се предвид все пак и усвояемостта).
Т.е. стандартната помощ тук не е от помощ.
Спазва НВД или нещо от сорта с един ВВ ден седмично.
Храни се 5 пъти дневно.
Не употребява алкохол.
Взима само Л-карнитин на Юнивърсъл, но те се появяваха и преди да го купим.
Помагайте?
Оросяване????
Обикновено при диета и интензивна тренировка се изчерпват минералитеMg,Zn.Много ефикасно за предотвратяването на крампите е да се приема след тренировка магнезий като добавка.Разтваря се като витамините.На мене ми действа чудесно.Нека да пробва :wink:
21.12.04
13:56
[quote author=“D3BEP”]
Пие естествени витамини на Джеймсън(или както е там - канадците), които съдържат сериозен витаминен комплекс + магнезии, цинк, калции и т.н. минерали.
Яде обогатена с минерали морска сол и понякога пие Изотон, съдържащ цинк и магнезии. Не превишава с много допустимите дози(има се предвид все пак и усвояемостта).
Мога да споделя единствено следното: имал съм подобен проблем отдавна (на прасеца беше при мен). Изпих едно сериозно количество калции (сандостен калции беше тогава) и проблемът изчезна.
Знам, че не помагам много, но това е.... повече калции :D
Истината е, че “науката” още не знае от какво се получават крампите, не познава механизма им на действие, майар че доста често е поради липса на калий (potassium). Аз лично имам много брутален проблем - муслулни тикове по произвони места от тялото и още не мога да открия причината, но съм проучвал доста потенциалните причини за тикове и крампи... за съжаление - причините и механизмите наистина са или а) твърде много на брой или б) неразгадаеми (което си е почти едно и също) :(
Най-често (причините за) крампите се отдават на електролитен дисбаланс. Например в моя случай (за тикчетата) едно от предположенията беше, че имам недостиг на калий (potassium) евентуално в следствие на прекомерна употреба на диуретици - а именно кафе... :?
Каквото и да каже всеки от нас, няма да бъде повече от предположение :(
Ти писа, че пие достатъчно вода на ден, но може би единственото смислено нещо, което мога да предложа е да пие повече вода по време на тренировката и непосредствено след нея и да намали веществата с диуретичен ефект :?
21.12.04
15:25
Лео :)
Ти ми вдъхна надежда, ама йок :(
И Калии има....
Има в солта(калиев йодат) и в напитките....
Макар и електролитния баланс като че да залага на по - други минерали....
Рабира се, под съмнение е и усвояемостта на всеки от приеманите минерали. Но доколкото говорим за електролиза, като че ли това какво е съединението няма чак такова значение и колкото е по - просто, толкова по - успешно се постига ефект...
Вода по време на тренировката - ами тогава си пие Изотона... Като го изпие, се случва в бутилката му да си налее и вода....
Доколкото познавам противозачатъчните(естерогенни), мисля, че те нямат диуретичен ефект. Други медикаменти не приема.
има, и аз ям доста солено и т.н., но е важно колко имам в кръвта :?
при изследване отпреди няколко месеца (когато бях поспрял уж кафето) калия ми беше на долната граница: 3,6 при референтни стойности (3,6 - 5,5 ммол/л)...
приятелката ти може да направи профилактично едно изследване на калий, калций, натрий, магнезий
ако ги направи тук: http://www.cibalab.com/products.htm
излиза 9.30 лв (K и Na) + 3.90 лв (Ca, Ca++) + 4.50 лв (Mg)
което не излиза никак евтино де, но има един пакет “Cibalab МАКС”, в който за 25 лв ти изследват 25 вида показатели, без да се броят дори 22та показателя на ПКК.
аз скоро ще си напрая един такъв + кортизол + тестостерон
малко се отклоних, а и доста неконструктивно предложение дадох може би :?
Ае дзвер не се коркай толкова братле не е нещо много сериозно. Виж нека намали тренировката и подобри почивката и нервната и система да си релаксира ,а не да е подложена на емоционален стрес. Знаеш ,че не само биологичният стрес и тренировката играе роля.
по-здрави
22.12.04
04:07
Натрупване на млечна киселина. Това е възможена причина. Доколкото помня тя е в период на понижаване на подкожни мазнини и вероятно прави тренировки с комбинирана кардио и силова част. Колко време беше тренировката и? Отбележете си дали крампите се усилват 24 часа след провеждане на високо въглехидратен ден. Прати ми още веднъж хранителния и режим, който спазва!
При мен се е случвало само в следната ситуация: След като много дълго не съм играл футбол (например поради прекъсване в зимния пердиод) и отново започна много активно да играя (без да каквито и да е тренировки) се получават крампи. Всъщност получавам винаги два типа проблема: контузи (разтягане, навехвания и т.н.) още в самото начало ИЛИ в рамките на първите 1-2 седмици след като съм започнал интензивните тренировки получавам крампи, точно защото спортувам почти всеки ден без да се съобразявам с нуждата от възтановяване. Може би Image е най-прав или моята версия е, че има повече силови тренировки околкото може тя да понесе (тя все пак е жена и не и е по силите твоят ритъм), т.е трябва да си разреди тренирвките или поне да намали силовите тренировки за сметка на кардиото. D3BEP чесно казано, ако спре с клековете и намали другите тежки упражнения за крака проблема ще изчезне.
22.12.04
11:55
Не мисля, че е там причината, Перл(в клека). Ако беше, аз трябваше да умра от крампи в краката, че то при мене не е и само клек. Пък и тя не се чувства много уморена. Мускулна треска има много рядко и много слаба.
Определено бихме забелязали, ако крампите имаха общо с тренировката. Но не. Даже мисля се случваха след като доста е починала и й предстои ден за тренирвка.
Задължително се случват обаче нощно време и то по време, когато отдавна лежим и спим. За това си мисля за оросяване и притискане на мускула.
Освен това крампите й са по - често в прасеца, а прасец тренира с две упражнения в седмицата по три серии..... Изрично я наблюдавам и я карам при клек да натиска с петите. Двуглавият бедрен също не е най - изложеният на стрес по време на клека. Специално за него правим едно цяло упражнение седмично...
За другото обаче определено има видима логика.
Поради липса на време често се случват чудесии като напримен 3 дни почивка(даже е имало и 4) и после два дни един след друг тренировка, щото иначе няма кога.
Относно ВВД и крампите - не се бях замислил за такава възможност. Ще наблюдавам.
Слава богу, от едно 10-тина дена не са се появявали .Дано и не се появят повече.
Във всеки случай моята версия е физиологична. От една страна кръвоснабдяването, което поне според мен има видима връзка, и от друга страна якото стресиране на мускулите. Не мисля, че тренировката й е тежка(продължителна може би е, но според мен това е нормално предвид кардиото половин час и почивките), даже се опитвам да я накарам малко да повиши натоварването, но каквото и да правя и както и да й го набивам в главата - преди упражнения не загрява или загрява съвсем проформа(няма време).
Ей,дзвер извини ме ,но не прочетох напълно поста ти.Просто видях че става дума за крампи и веднага писах,тъй като и аз имах тези проблеми и то точно в период на сваляне и магнезия ми свърши чудесна работа :oops:
22.12.04
20:36
Паааак се появиха. Това е някакво проклятие, тамън се радвах, че са отминали. :cry: :oops:
Този път на нов мускул. Новият мускул е този, който е пред прасеца, не знам как се казва. По време на крампата стъпалото й се сви неестествено и остана така.
Когато го масажирах, я болеше страхотно и дори се разплака, но секунди след това я отпусна.
Отново лежахме от доста време преди крампата. Това на рожденния й ден :(
Не сме тренирали от поне два дни, да не кажа повече.
ВВ ден предстоеше.....
Обаче научих нова подробност: майка й получава такова свиване на мускулите на краката, болезнено и за доста по - дълго време, без въобще да тренира каквото и да е.
Което пак ме навежда а мисли за кръвоснабдяването.
Смущаващото е, че тези крампи се появяват откакто тренира фитнес.
Има обаче и друго.
Първата крампа се появи на двуглавия мускул. Предполагам, познавате тази болка. И аз съм имал такава преди години.
Понеже тя не я познаваше обаче се опита да става. И падна и си изкълчи лошо глезена.
Оттогава крампите зачестиха и са все около прасеца...
Дали може да има връзка?
Дайте и други идеи? Ако нищо не проработи, ще намалим клековете, но честно казано се съмнявам да са пряко отговорни. Всъщност, Юли, имаш и неправилна представа. Тя тренира не по моята методика клек, а по - скоро по някаква различна, сходна с препоръчаната от Бойко. Единственото “мое” е клекът до долу, ама него дайте да не го обсъждаме пак :)
Мисля, Лео, да пробвам и с твоето изследване. Скъпо - нескъпо, здравето е важно.
Други идеи?
ПП: Владо, вероятно е да си много близо до верния отговор :oops: Всъщност клекове прави от близо година, а крампите се появяват преди малко повече от меец. Преди около два месеца почна диета.
Пустата диета, уж все я наглеждам ама....
Лошото е че там е мътна и кървава. Има шаблон, но често не го спазва. Тъпче кремвирши, дето господ ги знае какво съдържат, вместо месо... Сменя разни продукти. Понякога съкращава яденета. Друг път ги обединява... Все зависи от времето.
Давам само общия вид на диетата, за да знаеш за какво иде реч. Подробният включва сигурно хиляди вариации.
Ето го на:
Закуска: плод, най - често ябълка
Към 10 ч. - половинка мляко с овесени ядки или някакви ядки(орехи, фъстъци, до 100-150 гр за деня общо)
Обяд - пълнозърнест хляб - 2-3 филийки, месо(ок. 150 - 200 гр, в 90% от случаите - пилешко) и салата, или по - малко хляб имесо, но малко обезсолено сирене - нещо такова.
Следобедна закуска: половинка мляко с овесени ядки или някакви ядки
Вечеря: Месо - около 200 гр + салата....
Витамини Jamieson, съдържащи:
Б1,2,6,12, Ниацинамид, Биотин, Вит. С, Е, пантотенова и фолиева киселина, Калций, Магнезий, Цинк, Холин, Инозитол, Метионин.....
Отделно Л - Карнитин
И преди и по време на тренировка Изотон....
Дай някаква идея?
22.12.04
21:10
Идете при невролог. Изрази съмненията си, а именно:
- липса на минерали
- натрупване на млечна киселина
- притискане на нерв
Работата е там, че причините могат да са 1001. Получавала ли е такива лятото? Ако не то причината може да е в студа. Зимата телата ни изразходват повече енергия за поддържане на телесната температура. При НВД режим, това може да окаже влияние, понеже прием ана въглехидрати е нисък.
Ако невролога не успее да си обясни защо се появяват крампи, а изследванията са в норма, попитай го за миотония. Това е генетична недостатъчност, ама искрено се съмнявам да е миотония. Това е супер рядко гетентично обусловено заболяване и се проявява обикновенно в късния пубертет. Получавала ли е схващания по други мускулни групи? Предмишници, глутеуси, бицепси, трицепси? И на 2 та глезена ли получава крампи, едновременно ли става това? Такви крампи се получават най-често при измръзване след флексия, мускула просто не се отпуска или се отпуска бавно и болезнено.
Напиши ми програмата във високо въглехидратния ден и забележи повишаването на въглехидратите в храната води ли до крампи или тъкмо обратното, може просто режима да не и се отразява добре, а може просто студа и преуморта да е виновна.
23.12.04
11:02
Във ВВден няма програма. Там направо е супер произвол. Обикновено яко сладки неща и свинско месо + други работи. Сладките се основават на тестени или шоколадени изделия, както и на млечни(чийзкейк примерно).
Засега не мога да направя връзка между крампите и този ден. Последния път се появиха точно преди него...