Помощ при избор на диета и фитнес програма.

ST

06.02.08
12:20

Здравейте, бих искал да получа компетентно мнение за подходяща диета и схема за тренировки.Абсолютен аматьор съм на тема фитнес , така че всяко мнение на човек който е минал по този път ще ми е от полза.Прочетох доста от нещата описани в сайта и в форума , но общо взето се обърках още по вече, така пред мен стои следния проблем на 35 години съм висок съм 188см и тежа 105кг, не съм спортувал активно може би от 10 години.Видимо е ,че килограмите ми са по -вечко от нормалното и има тенденция да се покачват,та въпроса ми е следния дали да се подложа първо на някоя зверска диета от тея дето се смъкват по 15-20кг на месец /има доста такива в нета/и да тренирам по  малко, като основно включа в тренировките веларгометър и бягане и след месец или два когато загубя някой и друг килограм  да започна по сериозни тренировки с тежести или да започвам направо с по-тежки тренировки.Целта на цялото занятие е да се смъкнат около 15 кг и естествено да вляза в форма.
Благодаря предварително .

06.02.08
13:14

Диети тип :

1ви ден - вода от чешмата
2ри ден - преварена вода
3ти ден - вода от бойлера

и т.н. глупости ги забравяш. Така се смъкват много килограми ( основно мускули ) което е нещо много опасно за здравето ( вобще бързото качване/сваляне на килограми са много опасни за здравословното състояние на човек ), а след като свършиш с диетата и започнеш да се храниш нормално килограмите ще се върнат с много бързи темпове, че даже и отгоре ще качиш. ;-)

Препоръчвам ти ниско въглехидратна диета или просто казано - НВД, в изданието има статия за нея! :)

Спорт - почни с леко кардио 10-15мин. ( препоръчително сутрин преди закуска и предвид началните ти килограми най-добре на вело ) и постепенно увеличвай натоварването, но не повече от 40-45мин. Повече за кардио тренировките също можеш да прочетеш в изданието, има много добра статия.

За да не търсиш ето направо какво трябва като за начало да прочетеш :

http://www.bb-team.org/articles/914 - Калориен баланс и калориен оптимум

http://www.bb-team.org/articles/907 - Отслабване с ниско въглехидратна диета (НВД)

http://www.bb-team.org/articles/1039 - Знаем ли всичко за кардио тренировката?

http://www.bb-team.org/values/nutrition_facts - Хранителен състав на храни и продукти

След като прочетеш тези статии, се опитай да си съставиш една примерна диетка, която ще напишеш тук за да можем с колегите да коригираме ако се налага. Хранителния състав на отделните храни можеш да видиш в последия линк, ако няма някаква храна с www.google.com можеш да потърсиш, има и други сайтове с таблици за състава на храните. Успех! :)

ST

11.02.08
14:25

Благодаря много за  бързия отговор, добре е когато има такива хора да помагат,но имам още няколко въпросчета.Прочетох отново материалите и се спрях на НВД , и така от 2 дни съм на тази диета или поне моето тълкуване за нея - храня се по 4 пъти на ден като за тези 2 дни  във  всяко едно от храненията съм включил някакво месо /изредих почти всичко което се продава на пазара в момента -свинско , пилешко , говеждо , заеко и агнешко / и задължително салата там също пробвам почти от всичко.
Не съм смятал калории и т.н.  ям колкото ми се яде.Започнах и със веларгометър тренировки по 30 мин .
Въпроса ми е ,вида в който правя НВД  само с месо независимо от вида си, и разбира се задължително съпроводено със салата и тези леки тренировки достатъчно ли е за целите които съм си поставил.И дали трябва да променя нещо по диетата да добавя или да премахна. Благодаря предварително!

11.02.08
23:43

Значи лично според мен, ако няма ‘’начертан’’ хранителен план, човек по-лесно се излъгва да хапне нещо несъвместимо с диетата. Например минаваш покрай някое място за бързи закуски и ти се дояжда нещо от витрината, мислиш си “Абе няма да ми наверди, какво толкова!”, купуваш и хапваш. Всичко е ОК, но на следващия или на по-следващия ден пак така и в крайна сметка тъпчеш на място. :) Моя съвет е преди да решиш да хапнеш някаква закуска или нещо такова, да си зададеш въпроса “Това съвместимо ли е с диетата ми или не?” В повечето случаи отговора ще е - “Не!”. На прима виста - алкохол, сладко, хляб, пържено, солен, кисело, всякакъв вид закуски, вафли, чипсове, бейкролси, майноза и т.н., та за тези неща трябва да отбягваш, не завинаги разбира се, но трябва да знаеш, че след отслабването започва по-сериозния период - поддържане на теглото. Теглото е варираща величина, няма неща от сорта - отслабваш и край, решил си проблемите с килограмите завнаги. Общо взето трябва много упорит труд за да се отслабне, а след това и да се поддържат килограмите в желаната зона. Но все пак ако не искаш да влизаш чак в толкова подробности - ограничавай въглехидратите до минимум ( храни с въглехидрати са хляб, зърени храни, сладки и т.н. ), хапвай повече месо и местни продукти, риба, яйца и т.н. ( в тях има основно белтъци и мазнини ). Старай се да разделиш храненто през деня така : сутрин и до обяд - основно въг., но не много, примерно 3-4 лъжици овесени ядки с едно кисело мляко е чудесна закуска. Обяд - малко варена леща, може 1-2 малки филиики пълнозърнест хляб + месо + салата. Храненията след 12:00 часа е задължително да са само храни с белтъци и мазнини ( месо, риба, млечни продукти ) + салати. Пии много вода ( поне 3 литра на ден ) и спри солта и киселото.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 11.02.08 23:49.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1