23.12.04
14:27
Понеже виждам че постоянно има нови начинаещи които навлизат във този спорт доста грешно искам да напиша няколко важни неща за такива като тях
Тренировка на начинаещия
Най напред се прави задължително преглед при лекар(кардиолог, ортопед заради най вече гръбначния стълб, спортен диагнмост)
Преди всяка тренировка най малко 10 мин. загряване(аеробни упражнения за засилване на кръвообращението,упражнения с много лека тежест, мобилизираща и подготвяща гимнастика, лек стречинг)Мускулатурата трябва да си запази работната температура за тренировката, затова дрехите са много важни
При нови упражнения внимателно с много лека тежест, за да се научи упражнението технически, и тялото да добие нужната координация на мускулите за целта
След добро загряване, с един горе долу висок интензитет се започва и се намалява по време на тренировката, това е с цел да се избегнат контузии от преуморяване
$еста смяна на тренираните мускулни групи, за да се избегне претоварване на някои от тях ( кръгова или стационарна тренировка)
По големи почивки между сериите или кръговете
Правилна техника при вдигането на различни предмети, прав и стегнат гръб,глава назад, поглед напред или нагоре , изправянето става само в коленете а не от кръста
Пресдишането да се избягва(натоварване на сърцето и кръвообръщебнието)При натоварване издишванве при разтоварване вдишване
Деца под 14 години, не трябва да тренират със свободни тежестии уреди, заради вреда във развиващия се скелецистема
Не толкова честа тренировка за сила и хипертрофия защото сухожилята , костите и връзките се развиват доста по бавно от мускулите, което води до смущения в координацията и двигателния апарат
Правилно хранене богат прием на белтъчини за изграждането на клетките на мускулните влакна (2-3 грама на кг. телесно тяло на ден)
Покрай тренировката за сила и хипертрофия не трябва да се забравя, аеробното натоварване и стретчинга , за да се постигнат оптималните резултати за встъпване във сферата на напредналите
Надявам се че съм помогнал с тая съкратена версия на тренировката за начинаещи, ако има въпроси пишете
стан
23.12.04
15:03
Hе знам дали съм начинаещ (но ако зависи от времето през което тренирам - не сам), но искам да те питам нещо - тая част със загряването, макар и много важна, много хора сред които и аз я претупват, правя по една загряваща серия и толкоз, никви аеробики или нещо друго в идеята. Фатално ли е това претупване и ако да, какво би представлявала възможно най-съкратената загрявка според теб :?: Благодаря ти предварително :!:
23.12.04
15:17
Здравей, ами начинещ е някой да речем до 4 месец , зависи колко пъти на седмица е тренирал, както и да е
Ами загряването е много важно не само за начинаещитем ама при тях риска за контузии е просто много по висок
10 до 15 мин. е нормално да се загрее, най важно е да се mобилизират най важните стави, със махове, тичане или гимнастика
да се засили кръвообращението, да се качи телесната температура която загрява мускулите и ги прави по работоспособни
по принцип, след една загрявка минат ли 7 минути без да правиш нищо, трябва още веднъж да загряваш
успех Стан
А не трябва и психическия фактор при загрявката да забравяме, че несъзнателно се качва желанието за тренировка
23.12.04
17:49
10x пич ! Ще се опитвам да загрявам по старателно ! А тва за начинаещите е относително, щото може да тренираш 2 години и пак да не знаеш какво правиш, важно е човек да е информиран, да осъзнава и разбира, това което върши нали така !
23.12.04
19:57
да прав си, и аз съм тренирал грешно доста време, а не вярвам да няма човек който да тренира безгрешно,Ами аз познавам световни шампиони дето тренират грешно, ама са все пак достигнали да са шампиони
но някога все пак ти се връща на здравето,
и тогава не е весело, трябва да се пазим доколкото може
Стан
И да добавя не се хвърляйте на много серии и повторения при вас ще имат ОБРАТЕН ефект колкото повече тренирате не значи че ще порастнете повече
Аз да добавя ,че е най важно да се следи сърдечна деиност на трениращият независимо дали е начинаещ. Пулс и кръвно смятам ,че е добре да се мери !
по-здрави
[quote author=“emil_mlo”]Аз да добавя ,че е най важно да се следи сърдечна деиност на трениращият независимо дали е начинаещ. Пулс и кръвно смятам ,че е добре да се мери !
по-здрави
Това за кардиото ли е
Ами и при интензивни анаеробни тренировки също трябва да се мери кръвно и пулс според мен.
по-здрави
26.12.04
22:59
специално за Димо,загрявката е задължителна 10-15 минути,мисля че ти обясниха проблемите при мускули,стави и сухожилия...но това не е всичко,основният проблем е претоварването на сърдечно-съдовата система,подготовката на сърцето за интензивна работа,вработването както му казваме,вдигането постепено на пулса,ще ти спести доста проблеми за в бъдеще.Бързай бавно! :wink: ако искаш да стигнеш там на където си тръгнал.
Стан, здравей!
Темата, която си пуснал би била доста ценна за начинаещите.
Макар че не се числя към тях, искам да попитам нещо - става въпрос за кардио тренировките.
Въпреки че знам, че е добре да се потдържа добра аеробна кондиция, самиат аз не правя кардио, като се изключи загрявката преди тренировка.
Би ли пояснил каква е вредата от неправенето на кардио и какви положителни страни би имало за трениращия за здраве, сигурен съм, че ще е интересно на много хора.
Поздрави :wink:
27.12.04
11:57
Здравей
Ами кардиото е на първо място най важната дейност която увеличава живота на човека, защото сърдечния мускул трябва също да бъде трениран, иначе се захабява и отказва все някога, при културизма, е особено важно да се прави от време на време кардио, защото без кардио, сърцето остава малко(Удебеляват му се стените и му се намалява обема(, и не може да транспортира толкова кръв колкото ние нужно при някои дейности,кардиото променя химическия състав на кръвта, като я прави по усвойцхива към приема на кислород,увеличава локалната издуряливост на мускулатурата, Увеличава белодробня капацитет, Разширява периферното кръвоснабдяване, капиляризира много по добре зони от тялото които имат слабо кръвоснабдяване, едно от най важните неща е че се подобрява усвояваемостта на веществата от кръвта в мускулите(бях писал някъде за периодизация, за прескачане на застой)Увеличава обема на сърцето, това удължава живота,като го прави да работи много по малко от нетренирано сърце например със 40 пулс(тн. Спортно сърце), увеличава се капацитета на сърцето като пример за една минута работа нетренирано сърце ще изпомпи 5 литра кръв а тренирано ще изпомпи 40 литра кръв. надявам се че помогнах, има още няколко функции ама тея са горе долу най важните
Пс. още нещо важно, които тренира кардио за сваляне на мазнини, трябва да знае, че колкото по голям опит с кардиото има, толкова по бързо и безпроблемно му е да чисти, когато си иска(при някои спортисти с опит в кардиото, почти веднага влизат в обмяхата на мазнината при тренировка), също е един вариант малко да се забърза един бавен метаболизъм