23.12.04
19:47
При креатина се наблюдават някои странични ефекти. Единият, който показват изследванията е, “уголемяването на клетката”, предизвикано от засиленото задържане на вода (креатинът задържа водата в мускулите). Другият може да се наблюдава при поемане на голяма доза креатин (над 15 грама) наведнъж. Изразява се в лек стомашен дискомфорт, който отминава бързо. Затова големите дози креатин трябва да се приемат не наведнъж, а на 3-4 пъти. В някои изследвания в последно време се оказва, че прекомерното използване на креатин води до рак. Това не е напълно сигурно, но все пак не прекалявайте с дозата.
от :
http://www.bb-team.org/stuff/000101.php
някои след ползването на креатин имал ли е странични ефекти и какви
моля ви даите още инфо за страничнте ефекти на креатина
Първи да си кажа:
Ако го взимам на гладно се случва да ми раздразни леко стомаха, но не е нищо сериозно.
Наскоро се разболях и вдигнах температура, при което ме заболяха малко бъбреците - не знам дали е само от заболяването или са натоварени допълнително от креатина?!
Между впрочем имам една тема в “Хранителни добавки за сила и издръжливост” дето се казва “Креатина и заболяванията”, но явно никой не е намерил нещо сериозно по въпроса да напише вътре.
доколкото знам уголемяването на клетката не е страничен ефект.не напразно пия по около 5 литра на ден вода.Чел съм тук-там че известни билдери в свои интервюта споделят за “поддържащи” от по 10гр. и нагоре.това било погрешно щото от такива дози се получавали храносмилателни смущения.другото:един приятел ми сподели че след употребата на креатин леко го боляло сърцето.според мен това е логично (въпреки че при мен го нямаше) защото нали все пак и сърцето е мускул.
25.12.04
15:01
креатина се приема 2 месеца, след което се прави месец пауза! просто бъбреците се товарят с отработването му. Дневни дози от над 10 гр. май няма смисъл.
25.12.04
15:15
а има ли някакви траини увреждания?
и каквиса последствията от увеличваването на клетката ?
тази вода може ли да изчзне след време и мускала да увисне или смали ?
25.12.04
15:21
мускулите магат да “увиснат” и да се смалят и без да си взимал и после спирал креатин. Зависи какво правиш, дали се храниш и т.н. Креатина всъщност какво представлява? Ами все едно дали ще взимаш 5-10 гр. креатин на ден или ще изяждаш по 4-6 кг. червено месо. И в двата случая организмът ти ще трябва да преработва храната и няма да му е много леко, но пък ще се осигурява така важния АТФ за мускулите (горивото за тренировките). Въпроса е месо ли да тъпчеш или по 10 гр. прах на ден да взимаш.
25.12.04
16:39
значи искаш да кажеш че е напално безвреден за организма?
25.12.04
16:45
искам да кажа, че и да ядеш по 8 кг. червено месо на ден няма да е супер здравословно и полезно, защото някои органи ще го отнесат, докато се мъчат да преработват всичкото това. Въпроса е да не се предозира креатина и да си даваш почивка от един месец на всеки 2 месеца с креатин. Аз лично възнамерявам да не взимам креатин целогодишно, а само в период на натрупване. После при орелефяване ще взимам Л-карнитин (досега не съм го взимал). Иначе трябва да се “ослушваш” какво организмът ти казва. Аз не усещам проблемация при поемането на креатин. Не го взимам на гладно, защото знам, че е добре да се комбинира с прости въглехидрати, например глюкоза на прах.
Не го взимам на гладно, защото знам, че е добре да се комбинира с прости въглехидрати, например глюкоза на прах.
1.напълно съм съгласен с теб че е добре да се взима в период на натрупване.
2.На опаковката на моя креатин пише че е препоръчътелно да се приема след основните хранения.
3.чувал съм че комбинирането с въглехидрати е почти задължително.(например с дексторза,както си казал ти).също на опаковката пише че комбинирането на креатин с високовъглехидратна дието усилва ефектът му.консумацията на кафе силно намаля ефектът му.
Надявам се съм бил правилен и изчерпателен. :)
25.12.04
19:04
Абе в тая връска да попитам: дали на мен вече ми е време да прибегна към креатина(тренирам от 3 месеца) и дали ще има някаква вреда ако започна да го вземама още ое сега.Не ми трябва да постигам някакви големи резултати само искам да са бързи. :)
Да, креатина дава бързи и задоволителни резултати при повечето хора, но не прави чудеса (пример - мой приятел, който почна тренировки точно преди 3-4 месеца и креатин преди 1мес е много доволен).
Относно това дали е вреден или безвреден - още не са установили или не искат да си кажат гадовете.
Най-важното от това, което съм прочел е да пиете много вода докато го взимате, да не пиете кафе и да не го пиете на гладно или в комбинация с кисели напитки (сокове, газирани и т.н.).
26.12.04
11:41
ми само задържането на вода в мускулите , то това води до нарастване на обема , което мисля не е за лошо. :)
Иначе никакви странични ,когато използвах качествен креатин ,иначе от бг продуктите ме боляха бъбреците,но заради креатина , а заради тижа че се прибавят и други неща към тези препарати и не са 100% такива за каквито ги представят.
[quote author=”^KickBoxer^”]Абе в тая връска да попитам: дали на мен вече ми е време да прибегна към креатина(тренирам от 3 месеца) и дали ще има някаква вреда ако започна да го вземама още ое сега.Не ми трябва да постигам някакви големи резултати само искам да са бързи. :)
аз тренирам от 6 месеца.преди 2 седмици си взех креатин.много сам доволен.след тренировка по-малко ме болят мускулите и имам чувството че по-бързо се въстановявам.иначе чувствам и малко повече сила.