25.12.04
20:46
http://www.timinvermont.com/fitness/soyvswhy.htm
Кажете какво мислите ?
Реших да го преведа и на български,но сега нещо ме мързи, ако все пак има желаещи ще се стегна :wink: [/url]
Не я прочетох изцяло, но от това, което прочетох би трябвало да съм разбрал, че соевият протеин е по-добър от суроватъчния?! Верно ли е т`ва??? Някак си се получва така, че ние дето блъскаме здраво месо и млечни продукти (както и суроватъчен протеин разбира се), сме по-прецакани от вегетарианците! Дано не съм си превел правилно (иначе това за фирмите е вярно)
Това не е съвсем така. По-правилната стратегия е да се приемат различен вид протеини, всеки си има предимства както и недостатъци.
Например сурватъчния протеин достига до кръвта много по-бързо от соевият, от друга страна сурватъчният е с по-нисък PER(Protein Efficiency Ratio). Сурватъчния протеин има по-слаб изграждащ ефект, тъй като този тип протеин не може да осигури положителен нитрогенен баланс (без казин). Соевият протеин има по-различен характер (растителен) и поради тази причина много по-трудно се обработва от човешкия организъм (много често съпроводено с ужасни газове). Така, че комбинирайте различните протеини по-възможност всеки в подходящия момент.
на мен най-интересен ми се стори моментът с действието на изофлавините, тъй като до сега четох доста мнения, според които соевият белтък довеждал до покачване нивото на естрогена и за това трябвало да бъде избягван.
Също така соевият изолат доставя голямо количесво глутамин, т.е. няма нужда да се трошат допълнително пари :wink: