Омега 3 и 6 мастни киселини

01.03.08
20:00

Здравейте! Намерих маргарин от маслини. На него пише, че съдържа Омега 3 и 6. Как мислите, подходящо ли е за набавянето на Омега 3 и 6 и ако сутрин се консумира, подходящо ли е или трябва да се консумира друг ден.

01.03.08
20:41

казано от COLEMANiak на 01.03.08, 20:00:

Здравейте! Намерих маргарин от маслини. На него пише, че съдържа Омега 3 и 6. Как мислите, подходящо ли е за набавянето на Омега 3 и 6 и ако сутрин се консумира, подходящо ли е или трябва да се консумира друг ден.

Първо маргарина е чиста химия, а доколко е от маслини прочети в някое от списанията, нали на тях вярваш само. Омега 3 и 6 е добре да се приема под формата на хранителна добавка, най-малкото защото в целия маргарин надали има общо и 2 дневни дози... Има ли описание колко милиграма О-3 и 6 общо съдържа маргарина?

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 01.03.08 20:41.

MO

01.03.08
22:22

Сигорно си си взел от този дето го рекламират по телевизията,дето има мастни киселини и бил полезен за сърцето,  нещо с Р беше...

Аз лично съм против “мазилата” от вида на масло, маргарин, пастет. Бих предпочел да си набавя въпросните мазнини от орехи и зехтин... както и правя де.

02.03.08
07:27

Поставянето на маргарина (продукт на химическата промишленост) и пастета (продукт на неясно какви операции приложени върху неясни части на прасе) под един знаменател с маслото ( натурален продукт, доколкото съществува такова понятие в днешно време) е доста неправилно - едното като цяло е повече от вредно за здравето, а другото не, така че има разлика. Иначе всички кашкавали,маргарини и прочие неща, направени от растителни мазнини като цяло не са нещо за предпочитане , по-добре естествените им еквиваленти, които са били подложени на значително по-малко обработка (защото никога преди не е имало такива измишльотини, стотици години хората са консумирали масло,кашкавал и т.н. неща направени от животински мазнини и са оцеляли, защото не е имало кой да им обяснява, че са вредни за да си продава “безхолестеролните” боклуци). А иначе едно рибено масло от 15на лева ще ти реши нуждите от омега-3 - нищо пари на фона на всичко, което се пръска по протеини,креатини,гейнъри и прочие, а ползата ще е значително по-сериозна.

G33K, съгласен съм, но аз визирах факта, че не употребявам подобен вид храна, която в общия случай се намазва при направата на сандвичи например. Затова ги обединих под жаргонното понятие “мазила”.

04.03.08
18:35

Между другото, мисля, че е много добре да се вкарва 1-2 лъжици зехтин на гладно сутрин. Аз все не се надъхвам достатъчно, поради финанси, а и просто си е гнусно... Обаче ако имаш мотивация мисля, че е супер. Полезно е за стомаха също така.

МАргарина е кофти вариант за омега 3,6. според мен, а и по принцип.

05.03.08
12:09

казано от COLEMANiak на 01.03.08, 20:00:

Здравей и от мен!

1. Забрави всичко, което носи названието МАРГАРИН. Вреден е до невъзможност. Спирай консумацията му, защото отлагането му по кръвоносната система изобщо не се изчиства...посоченото съдържание на омега 3 и 6 е фалшиво. Посочва се, защото в последно време се говори за тях много. Хората вече четат, а все повече се споменава и вредните влияния на маргарина.
2. Иползвай само и единствено краве масло ... и всичко, което е от натурален произход.
3. http://www.bb-team.org/articles/2261/... пример за инфо!

Разрови малко за инфо относно маргарин, омега 3 и 6 - има много. Не се трови с боклуци!

18.03.08
14:59

казано от tpd на 04.03.08, 18:35:

Между другото, мисля, че е много добре да се вкарва 1-2 лъжици зехтин на гладно сутрин. Аз все не се надъхвам достатъчно, поради финанси, а и просто си е гнусно... Обаче ако имаш мотивация мисля, че е супер. Полезно е за стомаха също така.

МАргарина е кофти вариант за омега 3,6. според мен, а и по принцип.

Зехтин с лимон и мед на гладно и за стомах и за жлъ4ка си е супер. Една седмица в месеца е добре.

казано от Велин Иванов на 05.03.08, 12:09:

Здравей и от мен!

1. Забрави всичко, което носи названието МАРГАРИН. Вреден е до невъзможност. Спирай консумацията му, защото отлагането му по кръвоносната система изобщо не се изчиства...посоченото съдържание на омега 3 и 6 е фалшиво. Посочва се, защото в последно време се говори за тях много. Хората вече четат, а все повече се споменава и вредните влияния на маргарина.

Разрови малко за инфо относно маргарин, омега 3 и 6 - има много. Не се трови с боклуци!

Мисля, че е крайно прибързано да се правят заключения, че маргарина бил вреден до невъзможност, че се отлагал, че посоченото съдържание на омега3 и 6 било фалшиво.

Защо, по същата логика, не твърдиш, че съдържанието на аминокиселини и протеин, декларирано на етикетите на скъпи и прескъпи хранителни добавки също е фалшифицирано ?

Това са твърдения, които не отчитат, че технологията на производство постоянно се променя и че производителите постоянно се стремят да предлагат по-здравословни продукти, за да останат на пазара.

Първо, съвременните хранителни технологии позволяват да се произвеждат много нискокалорични “мазила”, както ги нарича Димитър , които не само, че не са вредни, а са обогатени с функционални съставки, които подобряват състоянието на кръвоносните съдове, сърцето и клетъчните мембрани. Такива продукти, макар и да не се предлагат масово в България, съществуват.

Второ, тъй като не мога да коментирам конкретния продукт, нека се обърнем към състава на зехтина (оlive oil).
В 100 грама се съдържат 760 милиграма ALA , 0 милиграма DHA и 0 милиграма ЕPA , както и 9,8 грама LA и 0 грама арахидонова киселина.  Технически погледната, производителят НЕ лъже, че въпросния маргарин съдържа омега 3 и омега 6 мастни киселини. Отделно въпросния маргарин  може да е допълнително обогатен с DHA и ЕPA.

Ако обаче на етикета няма изрично посочен състава на DHA и ЕPA, а производителя твърди, че продукта му е богат на омега-3, аз лично не бих си купил.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1